Не знам дали ви се е случвало, но ако сте в чужбина и/или говорите с чужденци, всички мислят, че в България се занимаваме с тези две неща: Бербатов; и имоти, ама не такива за живеене, а за инвестиция. Това е масовият PR на държавата ни, уви.

Dzver е направил чуден икономически анализ на положението с кредити, имоти, световната криза, кво става у нас, ет сетера. Звучи спокойно.

Понякога имам чувство, че съм последния човек в България, който не е дръпнал ипотечен кредит и все още живее под наем, и че всички реклами за кредите точно мен гонят.

Коментари

 1. moi #
  27 септември 2007 @ 11:08

  първи

 2. 27 септември 2007 @ 11:13

  Споко, двама сме.

 3. Elenka #
  27 септември 2007 @ 11:26

  Малко ме притеснява идеята да се сдобия с кредит, който да изплащам през следващите… 30 години, примерно. Аз не знам догодина в коя точка на света ще съм, а те…

 4. 27 септември 2007 @ 11:33

  Благодаря за линка :)

  Лошото на пирамидалните модели е, че последните губят яко, а никога не знаеш дали ти си последния или има още ;-P Все пак моята прогноза, след като хвърлих боб е, че обрат няма да се случи в близките 2-3 години.

 5. 27 септември 2007 @ 12:01

  Не си само ти, около мен пък само такива хора, че и аз с тях – без кредити, под наем, боже колко мъка има по тоя свят, хахаха.

  Неотдавна мой познат си купи жилище с кредит, който ще изплаща в следващите 35 години, т.е. жилището ще бъде реално негово когато той е на 68, евентуално женен с няколко деца и внуци. Оставяйки настрана икономическата страна на въпроса, се чудя какъв ли ще е тоя живот – всеки ден/ месец да се чудиш кога ще го изплатиш тоя кредит и ще има ли с какво?!

 6. 27 септември 2007 @ 13:07

  И аз смятах да тегля кредит но се отказах. Идеята да дължа на някой нещо за повече от седмица ще ми докара инфаркт.

 7. vt #
  27 септември 2007 @ 13:18

  а не може ли да се продаде колибата барабар с ипотеката?

 8. bogno #
  27 септември 2007 @ 13:23

  Да така е! Бербатов и имоти… ама то с това се занимават повечето хора. Pipe.bg е яко. Има още социални мрежи – NoviniteDnes.com. Dao.bg, Svejo.net

 9. 27 септември 2007 @ 13:53

  Живот на заем може и да е нормално и сравнително добре в някои държави, но дали това е така в България. И аз се колебая дали да не си купя жилище така, но предвид ситуация в момента малко рисковано ми се вижда. Освен това цените на всички жилища ми се видят леееееко завишени. Един доцент по Корпоративни финанси наскоро изказа една хипотеза, че повечето банки ще се превърнат много скоро в агенции за недвижими имоти. И като гледам май е прав.
  Райфайзен Банк е една от първите с подобна структура. Та въпросът е дали да се живее под наем или с месечно изплащане на ипотека ?!!

 10. 27 септември 2007 @ 15:15

  Докато търсенето надвишава предлагането, цените ще растат и процесът ще се обърне, когато търсенето спадне или се увеличи предлагането, а не когато доцента или министъра на икономиката каже.

  В модела просто няма място за резки флуктуации, защото няма еластичност. Купил си панелка за 50 000. Цената става 60 000. ще я продадеш ли заради ръста? не – трябва да живееш някъде. Спада на 30 000. Ще я продадеш ли? Пак не.

  Да, цените са ужасно високи и това е доста неетично, неморално, направо кощунствено, а печалбите на строителните фирми се измерват в пъти. Възмутен съм и от учителските заплати. Пазарът обаче не реагира на сълзи.

 11. 27 септември 2007 @ 15:46

  Пазар и етичност, такова животно няма ! Когато има балъци, които да купуват на завишени цени, ще има и тарикати които да надуват цените още. И така до един ден, когато балонът ще се спука и тогава ще стане ясно колко нереално е всичко :)))
  @dzver мойто уважение към, но тук според мен не ставаше дума за панелки (поне за мен). А колкото за примера който си дал с панелката, всичко зависи от пресметната полза от едно подобно действие. Ако има някой който е готов да купи панелка за 60 и 55 хил., и в същото време можеш да намериш жилище ново строителство за 70-75 хил., що пък да не продадеш и вземеш нещо ново, ако тренда е стабилен в близките 5-10 години ?!

 12. 27 септември 2007 @ 15:49

  прав си, но пак трябва добре да се прицелиш, щото повечето нови са като общежитие в студентски град. Плащаш 100, получаваш 50 в стаи, широки по 2.90 и имаш 13 семейства съседи на етажа.

 13. 27 септември 2007 @ 16:44

  Трябваше да отиде в Ман Юнайтед това момче, ей много тъпо.
  Ама с тоя треньор Тотнъм са до никъде – опашкари – да отиде Капело примерно, да ги направи отбор. Иначе Бербатов е пич. Много добро момче е, евала, ама му трябва по-класен отбор на него. Като капитан ни представя страната много добре, айде да тресне на мамалигите сега 2-3 гола на Васил Левски и да се класираме на Европейското!

 14. Mr.Strong #
  27 септември 2007 @ 19:15

  жилището ще бъде реално негово когато той е на 68
  не е така. жилището е твое в момента на прехвърляне на собствеността. Това че си го ипотекирал не го прави чужда собственост. Кредитът ще го плащаш (евентуално) 30-ина години. Другият вариант е да плащаш наем, което си е същото да плащаш кредит, между нас казано :-), само че жилището не е твое. А при кредитите имаш варианти (с промяната на пазарните условия). vt правилно е написал, че имотът може да прехвърли заедно с ипотеката и встъпването в дълг. Искам да кажа, че според мен, е по-добре да имаш собственост и да плащаш кредит, отколкото да плащаш наем и да нямаш нищо. Чувството за свобода е измамно :-)

  Колкото до цените на имоти в момента – когато търсенето (реално и предполагаемо) превишава предлагането (реално и предполагаемо) – трендът на цените винаги ще е нагоре. И това че има реални сделки при тези ценови условия, не означава непременно, че купувачите (по-горе наречени „балъци“) са се прецакали (не харесвам тази дума). Те са извлекли личната си изгода. За едни – едно, за други – друго.

  Еленко, да те помоля да включиш preview функция на коментарите!?!

  п.с. Пожелавам скорошно уволнение на Мартин Йол!

 15. alabala #
  27 септември 2007 @ 22:34

  „Докато търсенето надвишава предлагането“ … това твърдение вече мисля не е вярно .. в момента има апартаменти които стоят непродадени с години – например в борово и манастирски ливади. Освен това преди време се говореше че в България 90 % от хората живеят в собствено жилище. Сега сме със 1 милион по малко … Би трябвало да има излишък от жилища. Да ама не – просто има много агенции, инвеститори имащи интерес да надуват цените и да обясняват как апартаментите свършвали и колко лесно да да си вземеш жилище срещу кредит – за някакви си 30 години и готово. Освен това, взимаш си жилище, не може една кола да паркираш или ако си могъл миналата година, вече с труд успяваш – няма място. Сутрин половин час не може да излезеш от квартала..

 16. dbs #
  28 септември 2007 @ 0:48

  alabala, къде остави имотните баби, които дават по три апартамента под наем и живеят в четвърти ;)
  пък и като се търси жилище вероятно не всяко става за нормално обитаване… :)

 17. alabala #
  28 септември 2007 @ 8:53

  dbs – имотните баби са малко, а и имат внуци. Парадоксът в момента е че новите жилища имат почти същата цена като старите. Освен това новите са нагъчкани като сардини в консерва. И най-големият проблем – даже и да броиш стотици хиляди евро за хубав апартамент със хубав изглед , най-късно след една година построяват още няколко блока до твоя и картинката се омазва. А и София не става за живеене, става само за работа за сега. Задръстванията стават все по-голям проблем. Въпрос на време е големите фирми да се усетят и да се изнесат в някой близък по-малък град.

 18. 28 септември 2007 @ 9:40

  „според мен, е по-добре да имаш собственост и да плащаш кредит, отколкото да плащаш наем и да нямаш нищо. „

  Да, но жилището става твоя собственост чак като изплатиш кредита.
  Ипотеката може да е върху това което купуваш ! Ами ако нещо се прецака и станеш неплатежоспособен ?

  „Колкото до цените на имоти в момента – когато търсенето (реално и предполагаемо) превишава предлагането (реално и предполагаемо) – трендът на цените винаги ще е нагоре.“

  Много ми е чудно от де ги вадиш тези стакмистики ?!
  Да не би да си от бранша ? :)))

  „И това че има реални сделки при тези ценови условияне означава непременно, че купувачите (по-горе наречени „балъци“) са се прецакали (не харесвам тази дума).“

  Да има, но реалните купувачи или са добре облечени бизнесмени, или чужденци на които им е все тая за цените в България.

  Балъци=Балами=Заблудени овце

  все тая, все са наименования на една и съща категория пазарни субекти !

 19. 28 септември 2007 @ 20:32

  В началото на август като се прибирах към Мюнхен след малко произшествие с влаковете довело до закъсняването им с 3-4 часа (нетипично много) се озовах в първото изпречило ми се такси. Седнах аз и бързо се завърза разговор за движението по пътищата и някак си стигнахме и до България. Първото, което ме попита човека беше: абе мислих да си купувам един имот в България да го препродавам… :) Мдааа, това ни е рекламата… В същото време има доста горди билборди на румънците с мотото: „Румъния. Единственото място, което е запазило природата си.“

 20. Mr.Strong #
  28 септември 2007 @ 23:37

  \“Да, но жилището става твоя собственост чак като изплатиш кредита.
  Ипотеката може да е върху това което купуваш ! Ами ако нещо се прецака и станеш неплатежоспособен ?\“

  dzen, жилището става твоя собственост в момента на прехвърлянето му при нотариуса, а не когато изплатиш на кредита. Фактът, че си го ипотекирал, не го прави чужда собственост. ТО СИ Е ТВОЕ! Ако нещо се прецака, т.е. ако се прецакаш и станеш неплатежоспособен, или ти (или банката) ще го продадеш с тежестта, ще си покриеш дълга и разликата, ако има такава, ще си остане за теб. Ако си под наем и изпаднеш в неплатежоспособност директно си на улицата.

  \“Много ми е чудно от де ги вадиш тези стакмистики ?!
  Да не би да си от бранша ? :)))\“

  Не съм от бранша, но съм близко до него. Не вадя стъкмистики, защото никъде не цитирам данни, числа, проценти. Това са икономически аксиоми.

  \“Да има, но реалните купувачи или са добре облечени бизнесмени, или чужденци на които им е все тая за цените в България.\“

  Абсолютно не си прав! Твърдението ти е повърхностно. (все едно, че гледаш твърде много телевизия и/или четеш повече булевардна преса, което ме съмнява) А и какво значи да ти е \“все тая за цените в България\“? Трябва някак си да ти е мило и драго за цените ли?

  \“Балъци=Балами=Заблудени овце
  все тая, все са наименования на една и съща категория пазарни субекти !\“

  По същество, Нобеловата награда за икономика през 2002 г. е за проучвания и доказателства, водещи до извода, че хората вземат икономическите си решения ирационално.

 21. 29 септември 2007 @ 12:51

  „трендът на цените винаги ще е нагоре.“
  „Не вадя стъкмистики, защото никъде не цитирам данни, числа, проценти. Това са икономически аксиоми.“

  За цикличност в икономиката да си чувал случайно ? Цикъл на Кондратиев примерно ?

  „Абсолютно не си прав! Твърдението ти е повърхностно. (все едно, че гледаш твърде много телевизия и/или четеш повече булевардна преса, което ме съмнява) „

  Абсолютно съм прав! Болшинството купувачи на скъпи имоти са перачи на мангизи. Ако направиш справка за някои от тях ще ти стане ясно какви са и с кого са (с)вързани. В днешно време неповърхностните не оцеляват дълго. Хищникът дебне плячката си като се прави на заспал или мъртъв. :)))

  „А и какво значи да ти е „все тая за цените в България“? Трябва някак си да ти е мило и драго за цените ли“

  Всеки си гони интереса. Ставаше дума за неизгони и нереални нива на цените. А въпросните пазарни субекти нямат реална предства за това и се връзват да купуват.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS