Хората пишат най-добре когато защитават идеи на свой терен. Едно е да оставиш коментар в някой блог, друго е да изложиш твой аргумент пред своите читатели. Това предизвиква ниво на осмисляне, което директно резултира в по-качествен обмен на идеи.

Колко вярно. Мислите са на един агент от Twitter. И дискутира защо не позволява коментари в блога си.

Коментари

 1. evelinster #
  25 февруари 2009 @ 9:50

  Мисля да стартирам група във фейсбук „Спасете блога на Еленко от коментари, микроблог, twitter, google reader, реклами и т.н.“ Минимум 150 000 активисти ще се съберат за нула време.

 2. user002 #
  25 февруари 2009 @ 11:02

  аз пък мисля, че блога замести форумите, а туитерА (майна) замести irc каналите.

  но както всеки заместител , те са еразц.

  за по – малко от 2-3 години се доказа и показа, че целта на хората е да пишат максимално кратко, за да се чета максимално бързо и да не се мисли (много).

  следващата стъпка е блогване само до 5 думи . предлагам да се нарече fivetter.

 3. 25 февруари 2009 @ 12:00

  Аз пък тоя блог не бих го чел, ако ги нямаше коментарите. И по принцип предпочитам да си говоря с хора, отколкото да си говоря сам.

 4. uv #
  25 февруари 2009 @ 12:15

  в голямата дигитална демокрация, всеки плюе идеи напосоки.

 5. 25 февруари 2009 @ 13:01

  Обосновката за коментарите на тоя агент е супер повърхностна и извадена от нафталин. Качеството на коментарите е производно от качеството на медията и проблемът не е в коментиращите. Липсата на коментари изгражда тенденцията да вярваш безусловно на гледната си точка и да търсиш глупави обяснения за нея. Иначе е прав за цитираното.

 6. 25 февруари 2009 @ 13:12

  Страницата ми излиза много странно кодирана. Цялата е на питанки, а когато ѝ дам да е 1251, някои от нещата ми се появяват на бангладешки. Това е през файърфокс, ие и опера.

 7. MG #
  25 февруари 2009 @ 13:36

  Днес и аз съм на питанки тук.
  Иначе почесто и аз предпочита отговорът да стане прз моя блог, чуствам се по същия начин като автора на мъдростта.

 8. illa #
  25 февруари 2009 @ 13:36

  Блогът е покана за дискусия, според определението, което най ми допада ))
  Обаче не съм съгласна с pro01, че качеството на коментарите зависи от качеството на медията. По-скоро има зависимост между популярността на блога и количеството безумни коментари )
  Като забраниш коментирането, се спасяваш от много тъпи коментари (и от спам също така). Но като забраниш коментирането, се лишаваш и от смислени неща, които, вярно, могат да бъдат изказани по парадоксален начин и в първия момент да ти се сторят тъпи.
  Като няма коментари, няма и обмен на мнения. И ако целта ти е не да дискутираш, а „да си го кажеш“, то си го кажи направо, не си измисляй предлози да запушиш уши.
  Имам предвид не Еленко, а цитирания от него агент, естествено.

 9. MG #
  25 февруари 2009 @ 13:37

  П.С. не ми работят половината букви на служебната клавиатура, простете монголския.

 10. 25 февруари 2009 @ 17:40

  Привет!

  Чудесен текст. По мое мнение човекът е напълно прав. Повечето коментари, където и да са, са обидни, не по темата, безобразно написани или най-общо повърхностни.

  Ако човек уважава читателите си, той може да избере да не ги залива с подобни писания. Разбира се, „огледалце, огледалце“ на блогъра (G Analytics) ще се обиди и ще покаже лоша картинка, но пък кой е рекъл, че всеки блогър трябва да си играе на „огледалце, огледалце“?

  Прочее, има хора, които четат блогове и през RSS Reader, именно за да избегнат запознаването с коментарите.

  Поздрави,
  Я.

 11. 25 февруари 2009 @ 18:10

  @illa: Да, може би нещо подобно исках да кажа всъщност.

 12. 25 февруари 2009 @ 18:42

  Човек, животно или депотат – всички защитаваме това което мислим за правилно, до като не ни се срути кръгозора за цялостта на гледката…

  Тогава даже и в собствения блог или журнал да сме, пак се фрапираме от незначителността на мнението на човек или група и разбираме, че само нещо трагично – облива новите политически възможности, да се развие и води това стадо от овце, наречени макар и по отдело стадо от кози помитайки всичко по пътя си…

  Или сте пастори или кози… Нещо като сигурност не съществува… Приятна кризисна вечер !

 13. Radoinc #
  25 февруари 2009 @ 19:51

  Отдавна блоговете не са за затворени общества. Аз блог нямам и няма и да имам – и без мен е прекалено преситено. То е все едно всеки който гледа новини да си направи телевизия. Това по въпроса за изразяване на мнение на своя територия.
  За коментарите – ами както авторите искат идеите им да стигат до широка публика, така и коментиращите искат мненията им да бъдат видяни и от хора нямащи достъп до личната поща на автора.
  Идиотизмите са сложна тема – коментирал съм идиотски публикаций, естествено авторите им са намирали коментарите ми за идиотски. Кой знае кой е прав… Искам да кажа, че това, че ти стига акъл да натиснеш един бутон „публикувай“ не те застрахова от идиотизъм.

 14. man4o #
  25 февруари 2009 @ 21:01

  Спирай ги тези коментари :) Само губя време да ги чета. Вярно, че мога да избера да не ги чета, но ми е трудно … :)

 15. illa #
  25 февруари 2009 @ 22:02

  @Yassen,
  Не са коментарите причината да чета през RSS. Но може би това е причината да не схващам хъса ти ))
  Блоговете не са медия в като вестниците и ТВ. В блоговете (респ. в коментарите) се говори това, което авторът чувства без да е длъжен да го провери. Читателят вярва не защото е сигурен, че казаното е истина, а защото казаното му харесва.
  Казват, свободата на словото е не само в това да кажеш каквото мислиш, но и в това да не слушаш това, което не искаш. В този смисъл, имаш пълното право да забраниш коментирането. Но нямаш право да се оправдаваш с несъстоятелността на коментарите, когато решиш да забраниш коментарите.
  Само Конституцията дава рамките на ограниченията в сободата на словото. И глупостта не е сред критериите.
  Смисълът на подобна дискусия (за изключването на коментарите в блоговете) нещо ми се губи. Затова и участвам в тази конкретна дискусия – за да схвана смисъла ѝ.

 16. 25 февруари 2009 @ 23:36

  А задължително ли е непременно да водиш битки и да печелиш спорове?
  Прочитайки коментарите на хора, които не са съгласни с написаното от мен ми се е случвало да… поспечеля нещичко. Нямам предвид спора :D

 17. Biliana #
  26 февруари 2009 @ 1:33

  Подкрепям gradinko.

 18. RhymerGirl #
  26 февруари 2009 @ 20:06

  А ние тук, докато си коментираме, страницата на т. нар. агент изчезнала :) Може да си е преосмислил позициите.. :) gradinko е много прав – обратна връзка му е майката, иначе все едно да гледаш сам Шампионската лига – викаш, скачаш, псуваш, ама някакси не е същото. Хайде да не напомням колко пъти Еленко е хвалил читателската си маса, значи – все пак има някакъв смисъл и за него от коментарите. Що се отнася до разни нецензурности и т.н., досега не съм мяркала кой знае какви скандали наоколо. Това е така, защото все пак се е оформила една неформална група на коментиращите /все хора ентелегенти/, които малко или много са се съгласили със свой си „Етичен кодекс“. И да цъфне някоя Гергина тука с претенции за лукс, или пък псуваща, много бързо ще бъде неутрализирана. Но тя пък едва ли и ще се заинтересува от съдържанието, така че.. Собствено аз мога да кажа, че от коментарите научавам разни интересни ми неща, така че цялата статия /вече липсваща/ на гореспоменатия агент ми е по-скоро добро философско упражнение. Както се казва – дайте ми теза и кауза, зад която да застана и аз ще ви дам доказателствения материал. БлагодарЪ за вниманието! :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS