©© Момчил Карабулев

Авторът на снимката уточнява:

Забелязах нещо интересно в трамвая и ето снимка. Това е Sony PRS-505 – един от популярните в момента рийдъри за електронни книги по света.

Бих добавил любимият си цитат на Гибсън, че бъдещето е тук, но не е разпределено равномерно.

Жалко наистина, че Kindle не се продава в България и/или трябва да правиш чудовищни врътки с американски кредитни карти за да можеш да си купуваш книги. Но някой ден, някой ден!

Коментари

 1. 19 август 2009 @ 12:33

  И аз се интересувам от електронни книги, но за момента от Kindle не виждам смисъл – може да чете само формата на Amazon, а струва безбожно скъпо.

 2. 19 август 2009 @ 12:40

  Пробвах го тоя рийдър в Чикаго и Лондон миналата и по-миналата седмица, но ми се видя бавен и много слабо контрастен.

 3. 19 август 2009 @ 13:09

  предложението на sony има доста плюсове – базирано е на linux, има голямо комюнити и съответно възможност за модифициране. компанията обяви наскоро, че до края на годината ще продава книги само в отворения формат EPUB. както и останалите рийдъри ползва vizplex екран на e ink, така че има същите параметри като контраст и време на реакция – електронната хартия е известна с бавното време на опресняване, така че това не е минус на sony.

 4. Макс Йозов #
  19 август 2009 @ 15:08

  Имам Sony Reader PRS-505 и съм много доволен от него… Доста по-евтин е от Kindle и си има всичко необходимо…
  Братята руснаци са се погрижили и за кирилизацията (която липсва иначе) и за необходимия софтуер за конвертиране на книгите…
  А с последния ъпдейт на firmware доста добре се справя и с PDF файлове.
  Возейки се в трамвая за и от работа и аз съм в същото положение като момичето от снимката :)
  Очите не се изморяват и е достатъчно контрастно, а с едно зареждане можеш да четеш цял месец :)
  Книги има достатъчно в нета ;)

 5. Emil #
  19 август 2009 @ 15:26

  Дали се продава някъде в София, имам много книги на PDF които ще е яко да мога да чета почти на книга без да ги разпечатвам. Въпроса е дали се намира тук и доколко се справя с PDF (дали скролира или фитва книгите на екрана). Някой има ли информация?

 6. Stanimir #
  19 август 2009 @ 15:37

  Има хиляди алтернативи на специализираните четци. Аз последно се спрях на IPod Touch (8GB, 300 лв от EBay UK).

  Използвам Stanza ето така: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=42023

  Ако изключим обичайните проблеми с Apple ограничения (не мога лесно да си кача цялата ~1GB библиотека) екрана е достатъчно голям, цветен и с много повече от сенки на сивото. Батерията е с достатъчен дълъг живот – не съм засичал само за четене колко време ще издържи, но WiFi + четене = поне около 16 часа.

  Твърде малък за PDF, но за HTML (EPUB) си е перфектен. Плюса на размера, е че за разлика от четците се събира в джоб.

 7. Макс Йозов #
  19 август 2009 @ 16:26

  @Емил
  Не знам дали се продава в София или въобще в България някъде, но можеш да провериш в ebay… Най-добре, ако имаш някой познат в щатите да ти го донесе или прати.
  С PDF файловете се справя доста добре. При първоначално зареждане фитва страницата, но си има бутон за уголемяване на шрифта и съответно преформатира текста.

 8. 19 август 2009 @ 18:51

  да, е-книги могат да се чета с всичко, но когато стане дума за истинско удобство и доближаване до хартиения оригинал, нищо не може да бие електронната хартия.

 9. Пастор Свин #
  19 август 2009 @ 19:10

  Продават се и в София – http://dbs-books.net/?page_id=30
  Само че не е Sony Reader, а LBook eReader.

 10. 19 август 2009 @ 19:18

  няма да барате печатните книги, ей…аз ако не ми миришат пръстите на мастило, това не е книга за мен. аман от неофили…

 11. 19 август 2009 @ 20:23

  Впечатлен съм че в България има хора които притежават e-ink четец. Мислех че на родна почва това е почти непозната технология. Иначе, аз самият чета на iPod Touch. Е, „чета“ е тежко казано за аудио книги, но също така чета и комикси, за които MyComics е страхотен четец на CBR/CBZ с лесно качване на файлове през локален уеб сървър пуснат на самия iPod, а Stanza е ненадминато e-book усещане за апокрифни/алтернативни автори каквито чета (почитател съм на bizarro жанра).

 12. Сашо #
  19 август 2009 @ 21:04

  Имам PRS-505 от две години. Всъщност втори, на първия му счупих екрана. Перфектен е за „нормални“ книги, но за pdf-и с каквито и да е илюстрации не става, освен ако не си пълен мазохист. За кирилица му трябва хак, защото идиотите от Сони са махнали символите от шрифтовете.

 13. Леко учуден #
  19 август 2009 @ 22:45

  Само аз ли чакам таблета на Apple??

 14. 19 август 2009 @ 23:42

  таблета на apple няма e ink дисплей = FAIL като истински ebook рийдър

 15. silvia #
  1 септември 2009 @ 17:01

  може само да се радваш че го няма още. Ще отнеме добри няколко години докато направят Рийдър който да е удоволствие да ползваш. Аз ги намирам мноооого бавни, а интерфейса е повече от занемарен, объркващ и все още точно обратно на интуитивен…

 16. Калин #
  11 септември 2009 @ 15:46

  Това лято на един от плажовете във Варна се чудихме на една баба (над 60 беше, айде), която всяка сутрин правеше „слънчеви упражнения и бани“.

  След това обаче лягаше на хавлията и отваряше същия четец на „Сони“, но бял. Не само в София, но и на други места можеш да зърнеш в бъдещето на четенето. Лично аз се точа за http://www.plasticlogic.com/ereader/index.php.

 17. 11 септември 2009 @ 18:08

  Моят телефон – Сони Ериксон m600i – върши същата работа за четене. За последните три години съм прочел десeтки книги на него. Е, вече ми се ще малко по-голям екран, но не е болка за умиране.

 18. Bissko #
  14 октомври 2009 @ 16:59

  Имам такъв рийдър от две години. Даже два, защото на първия и аз му счупих екрана като колегата няколко поста по-горе.
  Удобството да носиш със себе си обема на една голяма библиотека е несравнимо. Ще ви дам прост пример – конвертирах във формата на Сони „Граф Монте Кристо“ на Дюма. Това са 2 тома по около 500 стр. всяка и те се „побраха“ и двата в около 1,8 MB. Самата книга има обем до 210 MB, има и два слота за карти, които могат да разпознаят до 8 GB. Останалите сметки оставам на вас…
  Евала на братята руснаци, че са си поиграли да „пипнат“ малко софтуера в рийдъра, за да може да изобразява символите на кирилица и дори да го „русифицират“. Ако не бяха те още щях да се мъча да чета единствено PDF файлове на кирилица.
  За съжаление обаче Сони все още не го предлагат на българския пазар, нито пък конкурентите им от Амазон. Дори да си го купиш от Щатите или от другаде все още нямат поддръжка на кирилица. У нас се предлагат единствено електронните книги LBook eReader (http://lbook-bg.com/), но според мен цената им е доста висока за това, което предлагат като устройства.
  Далеч съм от мисълта, че трябва да захвърлим печатните книги. Все пак мириса на хартия и мастило е незаменим. :-) Но за мен купуването на тази електронна книга бяха и ще останат още доста дълго време най-добре похарчените 299$.

 19. 3 ноември 2009 @ 16:34

  Аз едва наскоро видях в 84 един пич с такова чудо. Беша на Сони. Като всеки обичащ технологиите лечко му завидях. Харесва ми добрата стара книга, но за изпът това е несравнимо.

 20. Ненчо #
  12 ноември 2009 @ 20:54

  И аз вече имам такъв рийдър, супер е.
  Не мога да резбера обаче защо наричате руските мужици „братята руснаци“. Много по-правилно е „алкохолиците руснаци“, както и „тъпите руснаци“. Неприятна нация.

 21. Stela #
  3 януари 2010 @ 9:21

  Имам проблеми при сваляне на ел.книги – ПДФ. Моля ви помогнете, Насочете ме кои сайтове да използувам.

  Сьрдечно благодаря!

 22. Dimitar Dimitrov #
  13 март 2010 @ 23:55

  Здравейте,бих Ви помолил,ако някой знае,да ми обясните,как мога да запазя уголемения текст в PDF документ така,че да излезе уголемен и на принтиране./Иначе излиза многодребен и е тормоз да се чете на принтирания документ-директно от Пи-Д-и Еф формата-нищо ,че си го уголемил в същия формат./
  Имам PDF трансформер/в WORD документ го трансформира,но сесправя с документи до 40 мегабайта/.Има ли програма,която може да запази уголемения текст на PDF документа -уголемен и при принтиране.Или трансформер/PDF v WORD/способен да трансформира по-големи документи-до 100-150 мегабайта.
  Благодаря Ви предварително!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS