Коментар в Newsfactory ме вдъхнови за сценария на първия български филм на ужасите с етно елементи – Клан клан недоклан

На бъдни вечер, село в североизточна България е останало без електричество, а пътя до близкия град е затрупан със сняг. Свещеник от синода на Максим се опитва да възкреси прасе по технология от старобългарска книга, намерена в къща от селото при търсене на шише ракия. След като изпява последната песен от молебена се оказва, че свещеника не е чист, защото тайно е похапвал свинско по време на пости. Нечистото у него се прелива в разфасованото прасе, което получава команда от ада, възкръсва и разкъсва монаха. То предава проклятието на всички прасета в селото. Следват откъслечни кадри: отрязана глава оживява на масата, телата навън се отърсват от бахура и се сглобяват сами.

Оказва се, че GSM мрежите са блокирани от sms-и по празниците. Горският (главния герой, евентуален актьор Ивайло Христов) поправя стар Мобифон и намира батерия, но трябва да се качи на близкия хълм, където се говори, че Мобиком все още има обхват. Пик на напрежение 1 – катерейки се по хълма, той бяга от зомбирана свиня майка и 10 прясно заклани прасенца, но най-накрая успява да информира града какво се случва. От там искат Ивайло да отиде при тях, за да прекара подкрепленията в лицето на местната ловна дружинка по тайна пътека до селото.

По пътя за града, той намира закъсало Audi AllRoad (или Subaru Impreza), в него – Гергана (главна героиня и все така руса), която търси близкия девически манастир, защото иска да избяга от приятеля си – производител на алкохол с тъмно минало.

Пик на напрежение 2 – ловната дружинка от града влиза в битка и се опитва с огнева мощ да избие прасетата, но не успява срещу свръхестествените им сили. Оцеляват единствено Ивайло и Гергана, които отиват в манастира с колата, по настояване на Гергана. Там игуменката се сеща, че това с прасетата се е случвало и преди; преди 150 години. Казва, че единствения начин да се унищожат е, ако свещеник, който не е ял свинско в последния месец прочете заклинанието наобратно.

Игуменката ползва сателитен интернет и с няколко търсения в базата данни на двата синода открива, че единствените чисти свещеници по коледа са няколко момчета на Инокенти току-що завършили богословие, които са в съседния мъжки манастир. Притеснени от теглото си, те са на диета от соеви кълнове и салата трикольор. По-късно Гергана (бивш фотомодел и наясно с диетите и фитнеса) разкрива, че те са хомосексуалисти и по диетата, и по отношенията помежду им. Тя вече е влюбена в Ивайло и решава да тръгне с него. Тя за пръв път харесва мъж, без да хареса парите му и за пръв път вижда смисъл в живота си, ей такова. Двамата минават през „мъжкия“ манастир (по пътя – природни препятствия), вземат четиримата монаси и се отправят към селото, където намират книгата и след още няколко премреждия унищожават прасетата.

Вратичката за втора серия: финалният кадър е през снайпера на Ивайло, който вече стреля с осветени куршуми. Той прострелва последното зомбирано прасе, но вижда как то в същият момент се е съвкуплявало с глиган, който се скрива в гората през погледа на Ивайло… Предполага се, че във втора серия глиганите, както Урук-Хаи, ще са по-свирепи, по-мощни и по-трудни за убиване.

Саундтракът ще се продава отделно и ще включва хитове като „Губя те бавно, малко по малко“ на Гергана (излъчен във филма, когато тя напуска приятеля си) и „Как боли, боже прости“, Азис Acid Микс (във филма, когато един от четиримата монаси загива във финалната битка, за да спаси приятеля си). Въздушни снимки на глутници прасета. Битки между зомбирани прасета, хора и вълци.

Продукцията е идеална за допълнителни приходи от пласиране на продукти на екрана: автомобили с висока проходимост, ракия, мъжки/женски аксесоари, зимни дрехи. Кренвирши? По-скоро не. Може да стане и първият балкански блокбъстър, кой знае.

Търси се продуцент.

© Eenk.com, ноември 2004

Коментари

Тук не може да се коментира.