Коментари

 1. 26 декември 2009 @ 12:05

  Дано, наистина.
  Обаче като познаваме социокултурния профил на таргет аудиторията в супермаркетите, ясно е, че наивизмът ще доминира (и ще деградира още).
  Наздраве!(Мляко не консумирам, но този етикет наистина е добър.)

 2. nick #
  26 декември 2009 @ 17:24

  Найс. А млякото как е?

 3. Иво #
  27 декември 2009 @ 11:31

  1. Какъвто и да е дизайнът, успя да го направиш популярно. Твоят блог излиза на първо място, ако напишеш „Родопски чан“ в Google.

  2. Наивизмът като графично течения в културата няма нищо общо с правенето на опаковки за такъв продукт. Това е стока и тя трябва да се продава и по тази причина трябва да се харесва на онези, които я купуват. За сравнение, погледни някои от най-популярните „млечни“ брандове – Milka (лилава крава?), или La vache qui rit (лавашкири на бг, кравата, която се смее). Така че Danone са на най-правилният път на българския пазар (млякото на лявата картинка).

  3. А иначе за хубаво мляко намирате един стопанин със здрави крави (най-добре се познава, ако посетите фермата на място и се уверите, че продава млякото си на някоя мандра) и заквасвате сами. Всичко останало, разбира се, е пълен боклук.

 4. 27 декември 2009 @ 12:24

  Като сравняваш този дизайн със съседните, е по-добър, признавам. Според мен обаче е доста далеч от наистина добър продуктов дизайн. Особено дразнеща е текстурата на квадратчета отзад, а оранжевата линия е толкова ярка и доминантна, че изобщо не ти дава да се загледаш в останалото. Мнението е на не-специалист.

 5. 27 декември 2009 @ 19:33

  Само да поясня. Иво, това, че някой си продава млякото, не е достатъчно. Гледай мандрата да е малка и без HACCP.
  А дали са здрави кравите…Божа работа.:)))

 6. smak #
  27 декември 2009 @ 19:59

  Извинявай, Еленко, но дизайна на киселото мляко далеч не е най-важното нещо.
  Аз по-скоро бих се надявал да махнат сухото мляко и хидрогенираните мазнини от него!!

 7. uv #
  27 декември 2009 @ 20:39

  точно така, еленко, занимавай се само с важните неща!! …
  пф

 8. Иво #
  27 декември 2009 @ 20:55

  @Алиса, едно време на НАССР му викаха ДВСК.
  Съкращенията са хубаво нещо, ако това, което стои зад тях се спазва. Родителите ми са ветеринари (от средно старата школа) и са в хранителния бранш. Мога да утре да ви преразказвам ужаси как се опитват да ни отровят.
  Няма да повярвате…

 9. 28 декември 2009 @ 4:42

  Секи път га оторя тоа саит, секи път саму за гупости пише се.
  немоа разберъ щого праите тоаа. махаи са оттам да дода тебе местото. я съм виждал ама туи не убаво. зимаш парите саму. напишр нещо иза сиганите ма малку да ни полязирате.

 10. Стенли #
  28 декември 2009 @ 14:08

  Не виждам никакви признаци на смелост от страна на клиента. Имаме класическа „кисело мляко“ форма на опаковката. Етикетът е в преобладаващо зелен цвят, който е символ за природа и спокойствие. Думата „Чан“ изписана с огромни букви в центъра на етикета директно ни препраща към животинския свят. Над нея виждаме планина, която отново говори за природа и чистота. Останалото са надписите „родопски“, пак с недвусмислена символика, краве кисело мляко и процентът масленост.
  Клиентът би бил смел, ако опаковката беше крадратна, тип Джони Уокър, с червен етикет и име „Яко говедце“. Що се отнася Чам-а, то синята опаковка на Данон е по-смела.
  Иначе, Иво, аз с удоволствие бих чул за някои от нещата, с които ни тровят всекидневно. Имам афинитет към темата, откакто една приятелка вегетарианка престана да яде желирани бонбони, защото имало костен мозък в тях.

 11. 28 декември 2009 @ 16:40

  Специално от поста реших да го пробвам млякото :) Народно ми стана (сега не ‘почвайте да пишете постове за сперминални сокове, не съм чак такъв тестър, lol)

  Не е лошо и по-добри съм ял :)

  А етикета си ме кефи! :)

  Баш „Данон“ няма да ям никога (повече), освен ако не реша да си разкостя… костите. Тогава ще си миксирам и малко Спрайт и нещата ще запекат сериозно! :)

 12. 28 декември 2009 @ 16:52

  Иво, и аз познавам ветове, но в месопреработката…гадна работа е с тия добавки, аромати („аромат на пушек“ в колбасите, „аромат на кебапчета“ в каймата). Всичко е химия; палмовото масло и сухото мляко са само върха на айсберга. Ние, които знаем как са нещата, криво-ляво можем да се опазим; не от всички боклуци, но все пак…Лошото е, че има хора, на които не им пука. Чувала съм мнения от сорта „Абе не знаеш от какво ще умреш“, „Ами то къде ли няма химия…“ и други подобни безгрижни изказвания. Явно повечето хора приемат превръщането на храната в лабораторна смес за нещо неизбежно и не много страшно. Или е просто овче примирение – знам ли.

 13. petkoff #
  28 декември 2009 @ 19:34

  Добър добър колко да е добър – аз това мляко сефте го чувам, добре че е Еленко да им направи малко безплатна оптимизация в Google. Имам чувстовото че единствените които знаят как да правят маркетинг на млечни продукти са Данон, всички останали са пълни аматьори. Другите са Нескуик, които разбиха пазара с „Къде е млякото ?” и дори си мисля че трябва да помислят дали да не пуснат и кисело мляко. А няма да забравя как may day типично по селски се бяха опитали да яхнат вълната на Нескуик с реклама и лозунг „Дей кравата” . Ама тея български тънки номера, така ли неразбраха че имат по скоро обратен ефект за потребителя. Пълна простотия…

 14. DDD #
  28 декември 2009 @ 21:33

  Ако се поразровите малко из архивите ще видите, че това мляко е присъствало на пазара още през далечната 2006 г.
  Не съм го пробвала, но ако го бях видяла на витрината в някой магазин никога не бих го взела.
  Не впечатлява нито с опаковка, нито с наименование.

  Данон, имат парички и затова правят ефективен маркетинг. Всички останали млекопроизводители нямат почти никакъв ресурс и поради тази причина повечето от тях залагат на цени около или под средните , за да успеят да пробият на пазара.

  PETKOFF, Нескуик е марка на Нестле. Така, че Нестле са тези, които плащат паричките за рекламата. А, че рекламата е култува, спор няма.

 15. Иво #
  29 декември 2009 @ 9:34

  За всички, които пожелахте да чуете за месните продукти, ще разкажа от втора ръка някои неща.
  Първо – всичко, което съдържа мляно месо, е потенциално минно поле за здравето, просто защото е реална основа в него да бъдат скрити всякакви добавки. Основното в този случай, обаче, е наличието на месо в млените продукти, е много малко.
  В различните държави на ЕС пазарът за месни продукти е различен. При пилешкото месо на много места основно се консумира бялото месо, затова има и породи пилета, които наддават много в тази област. Останалото се продава евтино на други пазари – БГ, например. При другите меса, положението е същото – можете да купите кокали, сухожилия, кожи и т.н на идеалната цена, да ги смелите, да им сложите добавки и да пуснете една готина рекламка за продукт от „чисто месо“.
  Остъргването на кокалите много хора си го представят както в нормалния сват – нещо като глозгане. Всъщност кокалите, особено на рогатия добитък, могат да изглеждат почти голи, но имат една тънка ципа, за която също има машинна технология за сваляне.
  И това е в саламите, луканките, кремвиршите и т.н.
  Сега за месото – ако купувате пресни продукти трудно могат да ви преметнат при обработката на месото, закото това ще промени цвета и вида на мускулатурата. Ако са замразени, обаче, всичко става различно. Тези меса се „тумблират“ (зле произнесената дума Tumble) – тоест въртят се в една машина, подобна на бетонобъркачка, за няколко часа със сол, вода и обогатители, които постигат няколко неща: увеличават теглото (затова е солта и водата), увеличават срока на годност.
  Друга интересна подробност, която сигурно не знаете, е че хладилните инсталации (мобилни и по цеховете) на много от преработвателите и търговците са под всякаква критика. Не ги ползват докрай, за да пестят гориво или пък са много стари и често се повреждат. Една голяма верига магазини с Ф, например, редовно има проблем с хладилните си витрини, но не и дреме, въпреки оплакванията.

 16. Иво #
  29 декември 2009 @ 9:36

  Много написах, но не знам дали казах много.
  Накратко, от съвременните БГ продукти не се умира веднага, а някак си плавно и доброволно :)
  Въпросът е, че това го правим и на децата си…

 17. 29 декември 2009 @ 15:22

  Понякога си мисля, че трябва да отворя форум :)

 18. Калоян #
  29 декември 2009 @ 15:41

  Преди известно време бях в цех на Никас в Ботевград. Това което видях ме отказа от всички видове кремвирши и салами тип Хамбургски.
  От огромен казан, наливаха една смес с консистенция и цвят на зле разбито лепило Ц200 в някакви форми. Гадно.

  От запознати съм чувал, че в Била например, етапите на месото са: транжорна, сурово неовкусено, сурово овкусено, печено на място.

 19. Иво #
  29 декември 2009 @ 21:02

  @Elenko, мисля, че вече си го направил :)

  @all знаете ли, че „пушеното“ всъщност е течност, която се добавя към продукта, за да ми придаде вкуса и аромата?
  Без майтап…

 20. 29 декември 2009 @ 23:38

  @ИВО Стани вегетарианец като мен или яж само качествено месо, чиито произход знаеш :)

  По темата:
  Наивизмът във всички продукти несъмнено пробужда детинска асоциация.. Чрез тази графика за първи път виждам някакъв етикет, който не съдържа някакъв идеализиран образ – баба, дядо, крава и т.н.
  От друга страна хубавата графика не прави млякото по-добро :) Около 95 % от киселото мляко в България се прави на основата на сухо мляко и растителни мазнини. И всичко е „нашето българско кисело мляко“. Невероятно лицемерие целящо само да продава.

 21. Гергана #
  30 декември 2009 @ 1:34

  Е баш то помага за костите! Аз давам на децата Данонино с калций и вит.Д! Много го обичат.

 22. Марти #
  31 декември 2009 @ 15:45

  Честно казано, не разбирам принципната истерия с добавките. Някои от тях се употребяват от век или повече, като разликата се състои в това, че сега са им присвоени кодове – пример за това е аскорбиновата киселина (витамин С), ацетилсалициловата киселина (аспирина), бета каротина (морковите), някои от желиращите субстанции. Все неща, които хората използваме от много поколения, а пък продължителността на живота неизменно се увеличава.
  Според мен проблемът се състои повече в неправилния начин на хранене, отколкото в свойствата на самата храна.

  По отношение на коментара на Иво, бих искал да отбележа, че не е посичил нищо конкретно като проблем, а само това, че месото се обработвало във въртящи се казани с вода и сол за да се увеличи теглото и срокът на годност, но няма нито дума за тези „опасни добавки“ – кои са, с какво са опасни… Никой не знае явно, но всеки е чул по нещо от някого.

 23. kura mi qnko #
  31 декември 2009 @ 16:37

  този блог става все по-тъп..
  дизайн на киселото мляко?????????????? ти луд ли си да те занимава това????????????????

 24. Еди #
  6 февруари 2011 @ 21:30

  По въпроса с хранителните добавки съм напълно съгласен с Марти. Ейтова е сайт със съдържанието на много хранителни продукти в БГ http://yam.bg
  Като гледам описанието на добавките ми се струва, че не е кое знае колко лошо.

 25. aq #
  21 февруари 2011 @ 16:12

  изжинявам се много ,но това е по-скоро айрян,а не кисело мляко.няма нищо общо с вкуса на киселото мляко и се съмнявам ,че има изобщо мляко в него:((((

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS