Физика

Kindle има по-добра ергономия от коя да е книга, защото не ви кара да се съобразявате как го държите в зависимост от дали сте в началото, в средата или края. Шрифтовете се сменят с 1 копче, както и разрядката на буквите.

Екранът е безупречен. Не виждате пиксели, защото е с електронно мастило, а не LCD матрица. Това, че не е осветен е, плюс. Освен че батерията трае месец, не си предавате допълнителна тежест на очите с (АМО)LED светлина. А ако сте в настроение за четене, край вас ще има или лампа или челник.

Kindle е супер малък и лек. Не пречи да го сложите в малка раница или джоб на яке. Не си купувайте калъфи, защото го правят ненужно дебел, а самото устройство изглежда толкова здраво и не вярвам едно изпускане да го разстрои.

Кирилицата е ОК. Пиратските книги от PDF се четат, но са леко дребни, защото са правени за поне А4 устройства. Книгите, странирани да бъдат книги (с илюстрации и т.н.) изглеждат нелепо, но с това недостатъците свършват.

Ежедневието

Ако сте го купили с вашия Amazon акаунт, вашият Kindle е вързан с него и и ви позволява да купувате/теглите книги на секундата. Zero History (на картинката) дойде за 3.

Цената на е-книгите е странна. Новоизлезлите са по-скъпи от хартиените им издания, защото експлоатират това, че ги вземате предпремиерно и преди физическия носител да стигне до книжарницата. Новите книги са около 30% по-евтини (и не плащате доставка), а по-старите (Стайнбек, Хемингуей) са 2-4 долара. Книгите с изтекли авторски права (например Алиса или класиките в съответните сайтове), са безплатни.

Най-хубавото на Kindle е че когато го хванете, просто четете. Не ви изкушава да си проверите пощата или социалките. Въпреки че има браузър, той е по-скоро proof of concept. Вече вярвам телефонът ви да се справя по-добре с браузването.

Wi-Fi или 3G – за мен изборът е Wi-Fi, защото е по-евтин, по-лек и самата идея да ходя с интернет в поредното устройство ми идва в повече. Когато съм вкъщи пазарувам книги, които едва ли ще свършат.

Синхронизацията е песен, защото Kindle идва с нарочен ваш email адрес, на който ако изпратите писмо с прикачен файл, то той се появява на вашето устройство. За да управлявате книгите си, ползвайте Calibre – приличен, макар и тромав софтуер.

Цена/доставка

Kindle е евтин в Англия, но ако решите да го вземете от там ви пращат в американския магазин, където пък трябва да ходите до митницата на летището, сочена за ужасна.

Ако приятел ви го донесе от UK, излиза ~220 лева, което е смешно в сравнение с iPad. Но не ги сравнявам.

Философия

Купих си Kindle, за да ми активира четенето. И засега успява. Никога не съм чел много книги, обикновено се придържам към един автор, но се надявам това устройство да промени този навик.

Фетишът към четенето винаги ми е бил чужд, затова хората, които казват бавно „аз имам отношение към миризмата на хартия и отгръщането на страницата“, нека продължават да правят така. Аз имам проблеми с книгите, защото събират прах, заемат място, доставката им струва пари, хората ги вземат и не ти ги връщат. Горите страдат.

За модерния човек Kindle превръща четенето в лично преживяване, защото не позволява споделяне на книга ей така, но има други социални неща. Например – ако си отбележите пасаж в дадено издание, можете да го споделите с други четящи. Така като четете дори нова книга можете да виждате къде други хора са си подчертавали, което ми напомня любимата функция на стар учебник – да гледаш какво другите са сметнали за важно и са подчертали.

Чудно устройство на добра цена; препоръчвам горещо.

Коментари

 1. Марин #
  18 декември 2010 @ 19:38

  Няма ли като Андроидите „word wrap“ за HTML и „reading view“ за PDF документи?

 2. Leko uchuden #
  18 декември 2010 @ 19:42

  За новия гришъм сигурно е чуден. За „престъпление и наказание“ е непотребен.

  Може ли да си пускаш аудио книги вкл. пиратски?

 3. in2h20 #
  18 декември 2010 @ 19:45

  Calibre ти сменя pdf формата в Kindle
  Днес поръчах 2GB WD за новата си библиотека
  Аз имам Audiable абонамент, което ми увеличи консумацията до 4 книги на седмица
  Kindle e за убер читателя

 4. in2h20 #
  18 декември 2010 @ 19:49

  Да, де
  2TB WD

 5. 18 декември 2010 @ 20:31

  LEKO UCHUDEN,

  Не, за готварски книги не става.

  За „Престъпление и наказание“ си е точно на място, защото ако някой те види да четеш това, ще дадеш грешния сигнал.

 6. stratsimir #
  18 декември 2010 @ 22:10

  Ако ти трябва английско-български речник – http://stratsimir.sc20.info/

  Не съм съгласен за калъфа – прави го съвсем малко по-дебел, но пък пази от драскотини.

 7. Leko uchuden #
  18 декември 2010 @ 22:33

  Хъм не си представям как си сваляш достоевски и 3 години след това искаш да го прочетеш на киндъла, но явно съм от старат ашкола.

  За готварските книги – странно, защото аз често ползвам айфона и епикуреус.

 8. 18 декември 2010 @ 23:11

  И аз не съм съгласна за калъфа. Просто знам с какво тъпча раницата си и как я мятам… ако четеца ми нямаше тлъст здрав калъф, просто нямаше да посмея да го нося с мен навън.
  Защитния калъф наистина е защитен, когато имаш малки деца и/или котка. В смисъл… осигурява ти тези 5 така нужни секунди, за да реагираш адекватно и да измъкнеш джаджата от лапите на врага, преди той да се е справил с отварянето на калъфа :)

 9. 18 декември 2010 @ 23:12

  Да, явно съм от тия, дето ще продължават да отгръщат страниците и то не поради изброените в текста причини и никак бавно не го казвам. Може ли просто да ми харесва, без да се обяснява защо. Не е фетиш. Друга е точната дума.

  А „Горите страдат“ е просто невярно твърдение. Горите страдат много повече от други неща, та хартията за книги да е проблемът, освен това ако е рециклирана, никой не страда.

 10. Минута е много #
  19 декември 2010 @ 0:07

  Проблема с размера на буквите в PDF се оправя с четенето му в лендскейп. Или с Calibre, конвертираш PDF-а в ePUB или Mobi формат, при тях четеца може да прави reflow на текста.

 11. 19 декември 2010 @ 1:55

  Най-накрая адекватно представяне на това устройство. Обмислям да закупя в близкото бъдеще, но пък малко ме притеснява абсолютната липса на легални заглавия на български.
  Не, че не знам английски, но аз чета за удоволствие, а това да се запъвам на поне по дума на страница, ‘щот не я знам не ме кефи като идея. Пък и на детски книги за усъвършенстване не ми се цикли с месеци.

 12. Бобър #
  19 декември 2010 @ 3:28

  Сравнението между ipad и Kindle не е добра идея. Едното е за четене на книги (само), другото е за игрички, фб, блогчета. Виж между Nook и Kindle има мегдан. Още не съм пробвал новия Nook, но една мома дето продава монитори го препоръча. Основния плюс е че е цветен. Убавото на Kindle е че можеш да четеш с дни и на плажа.

 13. заек #
  19 декември 2010 @ 8:01

  За въодушевилите се да си купят: Моля не се пробвайте да обелите екрана когато разопаковате устройството, то просто пътува включено.

 14. 19 декември 2010 @ 9:07

  Готина джажа, но препоръчвам на всеки, който се е залетял да купува, да намери начин да тества преди това.

  Аз бях тръгнал и се отказах след като го подържах в ръка. За мен има 2 проблема Киндъла. Единият е функционален – екрана е много малък! Наистина е много четим, можеш да си увеличаваш буквите и т. н., но на мен ми беше малък. (дисклеймър – НЕ нося очила).

  Другият проблем е вече споменат. Преставих си как всички книги, които ще чета от тук-нататък ще изглеждат по този начин и ми стана… гадно. Много се чудих защо се почувствах така и все още нямам обяснение, но е факт.

 15. 19 декември 2010 @ 10:13

  Баш благодарско за Calibre, досега си метках pdf-, но e-pub е далеч по човешко!

 16. gosho #
  19 декември 2010 @ 12:27

  @Ilia Temelkov – soregashi

  Както точно те притеснява в липсата на легални заглавия на български език?

  Точно тези устройства са пътят да бъдат прескочени алчните, ненаситни и нагли издатели и книжари. Особено книжарите – мръщят се на 25% от коричната, а на авторът, ако му подхвърлят 10% очакват телешки възторг и преклонение към бизнес способностите на паразитите.

 17. евелин #
  19 декември 2010 @ 19:33

  Имам много важен въпрос! Защо черен? Без майтап.

 18. 19 декември 2010 @ 22:41

  ЕВЕЛИН,

  Защото черното е единственият възможен цвят при това поколение Киндъл.
  Бяла версия има само по-големият формат.

 19. Петър #
  19 декември 2010 @ 23:46

  1. The Amazon Kindle is an ebook reading computer that poses very serious dangers to society. When you purchase a Kindle, you are subject to Amazon’s Digital Restriction Management (DRM), a system designed to take away rights you would typically have when reading a book…
  Всяка книга, която е закупена може да се използва само на устройството, от което е направена покупката.
  2. Не поддържа fb2, epub, а някакъв си техен затворен формат (mobi), който не се конвертира правилно с нито една програма. Мразя да се съобразявам с прищевките на някоя собственическа компания.
  3. Има алтернатива – Hanlin V3+. Дисплеят му е повече от добър, а и поддържа много формати. Цената е в същия диапазон, както на kindle четците.

  Понеже Kindle използва за момента най-новата e-ink технология (Purl), може да се смени firmware на Kindle с Линукс и по този начин ще се използва хубавия дисплей с хубав софтуер.

 20. gosho #
  20 декември 2010 @ 1:36

  Айде пореден недочел линукс лумпен. Или още по-лошо – отчаян вносител на дървото Hanlin.

  DRM НЕ ОЗНАЧАВА digital restriction management. И този, който си цитирал е полуграмотен.

  DRM политиката на amazon за книги (изключая позорният случай с 1984, за който лично Безос се извини) е най-човечната от всички доставчици на материали с авторски права. Имаш право да КОПИРАШ книга на до 6 (ШЕСТ!) устройства, стига да са на твое име. И въпреки че електронните книги се облагат с ДДС в Англия цените им са човешки и по нашите сиромашки критерии. Да не отваряме дума какъв провал би бил Kindle без DRM.

  Технологията на дисплея не е purl, а pearl и не е точно технология, а пресявка на най-качествените дисплеи по общата технология.

  Mobi НЕ Е затворен, а напълно публичен формат – справка – wiki.mobileread.com/wiki/MOBI. До .mobi се конвертира чудесно с доста инструменти, включително вече споменатата Calibre.

  И не на последно място – kindle os e linux базирана. http://electronics.howstuffworks.com/gadgets/travel/amazon-kindle2.htm

  И за да има последно – Hanlin V3+ се продава за умопомрачителните 400 лв. в България това не го прави алтернатива, а свръхнадценено дърво с кофти второкачествен дисплей и умряла поддръжка. Освен двойната цена може да се похвали и с значително по-слаба батерия (950mAh vs 1780mAh) и липса на wifi.

 21. Иво #
  20 декември 2010 @ 14:44

  Като се има предвид, че чета книги на екрана на телефона, Kindle все повече ме привлича.
  Но плащането на книгите…някак си не ми харесва. За новите заглавия – да, но за класиката и за по-старите – не.

 22. А #
  20 декември 2010 @ 14:56

  Машинката е супер, ползвам я вече месец и 1/2 и съм доволен. Батерията е малко преувеличено, че издържа 1 месец, но е добра. Ако четете много блогове с много текст е супер за RSS (пример Годин).
  Ако искате да четете през Гуугъл Рийдър:
  http://nowsci.com/grss-web/
  Екрана е добър. Аз лично имам нужда от съвсем малко повече светлина вечер (срванимо с книга), но за дневна светлина просто няма равен. Kindle е устройство, което човек много бързо забравя че ползва. Остава само четенето. Има много готин ретро вид (с тези малки копчета).

  Аз лично за 1 месец прочетох 5 книги, определено ще ви съживи четенето. Ако имате сравнително прости PDF (без картинки и сложни схеми) може супер лесно да ги конвертирате с много безплатни програми.

  Страное е, но говорителите му са много качествени (по-добри от същите на лаптопа ми)

  Аз лично си го купих понеже съм в чужбина и ми залипсва художествена литература и не съжалявам!

 23. А #
  20 декември 2010 @ 14:59

  интересна, но малко недоносена е функцията за споделяне на текст от книга в социалките. Аз лично ползвам много интензивно подчертаването и вмъкването на бележки в книгите и би било супер ако мога да споделям тези „мъдрости“ със света :)

 24. nona #
  20 декември 2010 @ 17:51

  Един съвет за покупката от Англия ако нямате приятели там ползвайте услуга, като http://onlineshoppinguk.econt.com/

 25. 22 декември 2010 @ 9:48

  Машинката е супер, ползвам я вече месец и 1/2 и съм доволен. Батерията е малко преувеличено, че издържа 1 месец, но е добра. Ако четете много блогове с много текст е супер за RSS (пример Годин). Ако искате да четете през Гуугъл Рийдър: http://nowsci.com/grss-web/ Екрана е добър. Аз лично имам нужда от съвсем малко повече светлина вечер (срванимо с книга), но за дневна светлина просто няма равен. Kindle е устройство, което човек много бързо забравя че ползва. Остава само четенето. Има много готин ретро вид (с тези малки копчета). Аз лично за 1 месец прочетох 5 книги, определено ще ви съживи четенето. Ако имате сравнително прости PDF (без картинки и сложни схеми) може супер лесно да ги конвертирате с много безплатни програми. Страное е, но говорителите му са много качествени (по-добри от същите на лаптопа ми) Аз лично си го купих понеже съм в чужбина и ми залипсва художествена литература и не съжалявам!

 26. zvezdi4ka #
  22 декември 2010 @ 15:00

  Брей и аз с удоволствие ще се включа в темата. Купих си киндъл, като честно да си призная блогът на Еленко породи интерес у мен към това усройство. предишният път когато беше обсъден, темата се измести към митници, но имаше и много полезни коментари. Така се поинтересувах, видях го наживо и го поръчах, донесе ми го приятел. Страхотен е. приятно се чете, аз също обичам истинските книги, но тази много ми харесва. Съживи четенето ми, което от години беше замряло. Може да се качват обикновени txt файлове на кирилица, но е вероятно някои пасажи да излизат на маймуни. Затова използвам pdf за българските книги. Има много книги на български в мрежата, които са като текстови файлове. избирам някоя, отварям с word, подравнявам, сменям шрифта, увеличавам буквите и използвам програма, която принтира в pdf, например DocuCom pdf Driver. Така получавам файл, който си е с моя размер на буквите, без да трябва да го чета landscape. Музика свири добре, но не може да избираш какво да свири- пуска едно след друго, без дори да показва списък. Интернет използвам в краен случай. харесва ми много, от 2 месеца му се радвам. Поръчах и един за подарък и се оказа, че това е един от най-желаните и най-подарявани подаръци за Коледа. Дори и с най-скъпата и бърза доставка ще го доставят за 2 месеца!

 27. Hipster #
  23 декември 2010 @ 15:34

  „Може да се качват обикновени txt файлове на кирилица, но е вероятно някои пасажи да излизат на маймуни. Затова използвам pdf за българските книги.“

  Отваряш ги през WORDPAD а не през NOTEPAD и там ги запазваш като WIN txt и няма проблем!

 28. Роман #
  24 декември 2010 @ 11:13

  Според мен, ако имаше фетиш към четенето, изказът и правописът ти биха се подобрили, а това ми се струва важно за човек, който иска да се занимава с писане. Иначе благодаря за ревюто, това е първото човешко за Киндъл, което прочитам, вместо купчината преписани рекламни листовки, и подчертано ми беше полезно :)

 29. zvezdi4ka #
  24 декември 2010 @ 13:50

  @HIPSTER това с win txt не го разбрах, като отворя с wordpad и го съхраня всичко излиза на въпросителни.
  А знаете ли, че можете да качите снимки- прави се директория pictires, вътре задължително се прави поддиректория, примерно pictures of me и в поддиректорията се слагат снимките. След това името на поддиректорията излиза в списъка със заглавия на началния ектан на киндъла и си гледате черно-бели снимки :) Устройството има 3 гигабайта използваемо пространство за книги, музики и снимки.

 30. момчил #
  24 декември 2010 @ 21:12

  другият плюс на платформата e че книгите се синхронизират автоматично (whispersync) с всички kindle приложения и устройства на потребителя – pc/mac, ios, android, blackberry и wp7 (скоро).

 31. Евелин #
  7 януари 2011 @ 9:24

  @Deni Ruk едва ли ще видиш това, но ето ти снимка на моя БЯЛ kindle:

  http://farm6.static.flickr.com/5286/5332567960_3204150ccd_z.jpg

 32. 7 януари 2011 @ 13:54

  ЕВЕЛИН,

  Киндъл 6″ БЕЗ 3G се предлага единствено в цвят графит, както е видно и до ден днешен на сайта на Амазон. Когато аз поръчвах през лятото, имаше ограничен избор и заради това, че старото поколение беше изчерпано, а новото – все още не беше пуснато на пазара заради забавяне в производството. Така се получи 1-2месечен вакуум.

  Очевидно твоят е пуснатият вариант СЪС 3G, но тази опция е с 50 $ по-скъпа. Без 3G няма как да си купиш бял.

  Съгласна, че белият е по-красив:)

 33. Евелин #
  7 януари 2011 @ 16:27

  Готин е в бяло, но се цапа доста. Опцията да напишеш мейл в целия свят без 3000 лева за роуминг на аканите МТЕЛ ми се струва изгодна за 50$ еднократно.

 34. 10 януари 2011 @ 15:06

  Аз бях се навил за Kindle DX, но по стечение на обстоятелствата се обзаведох със SONY PRS-950 който е една добра алтернатива. Написах ревю в блога си ако някой прояви интерес.
  http://stodorov.com/archives/161

 35. 19 януари 2011 @ 13:20

  Аз си взех с 3G, само защото съм от хората, които са плащали по 200 лева за 12 мегабайта, ае стига.

 36. branimir #
  15 февруари 2011 @ 20:48

  Тук имат пълните ръководства на БГ преведени (към всеки продукт в онл.-магазина са качени):
  http://www.reader.bg/

 37. Boll #
  11 март 2011 @ 10:49

  След един месец ползване и аз ще споделя наблюденията си:
  + огромно количество безплатна Бг литература на mobireaders.org (огледало на chitanka.info) в .mobi формат
  – браузърът е неудобен за нормални страници, да
  – не се поддържат нови прозорци при браузване – това е наистина кофти и ограничаващо
  + браузърът е супер удобен за mobireaders.bg (обезмисля напълно calibre), както и за новинарски мобилни сайтове като m.dnevnik.bg и vesti.bg
  + pdf се чете нормално на обърнат екран, няма нужда от никакви конверсии, то и без това само проблеми с конвертирането
  + Amazon пуснаха играта Шах преди месец, за любителите е сериозно предимство (към момента е само за Американци, но ограничението може да се заобиколи с USA proxy)

 38. Ili #
  10 февруари 2012 @ 22:28

  Уау, пуснали са първия цветен eInk:
  http://www.reader.bg/online-shop/buy-ebook/details/28/1/jetbook-color.html

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS