За керамичните ножове ви споменах преди 2 години. Не съм си променил мнението – те са революция в кухнята. Ако имах едни излишни пари, щях да сменя всички ножове вкъщи.

Зимата идва, морковите вече са по-вкусни от доматите и затова реших да се сдобия с керамично ренде. Изглежда като Бьорнер, но е ултра-остро. Основните плюсове на керамичното острие (както и при ножовете) е, че храната не се окислява, не задържа мазнина по острието и се мие лесно.

Работата с него е малко тегава, защото хванати с предпазителя на снимката, продуктите се изплъзват, но пък вкусът е несравним. Салатата от моркови с това ренде има вкус на фреш. Става и за ябълки, ряпа, краставици, карфиол или зеле.

Made in Japan. 50 лева. От магазини Гама Елит (4 етаж на CCS или ЦУМ).

Коментари

 1. Марти #
  25 октомври 2009 @ 21:10

  Не че нещо, ама онзи нож отпреди две години има ли го още? В смисъл, лесно ли се чупят при изпускане? :)

 2. nick #
  25 октомври 2009 @ 21:12

  Керамично ренде на пода :)

 3. 25 октомври 2009 @ 22:35

  Марти, има го. Не се чупят.

 4. antea #
  25 октомври 2009 @ 23:09

  и рендето ли е от цирконий? май в последната Галерия имаше РАЗКРИТИЕ за 10 тона цирконий шитнат нелегално от ДАНС на ЦРУ, щото Щатите имали политика на изкупуване на световните запаси, понеже пречел на синтеза на ядрени елементи. та от такава гледна точка да си купиш нож или ренде, също е so green :D

 5. FLP #
  25 октомври 2009 @ 23:14

  Доста семпъл дизайн. А реже ли пръсти?

 6. 26 октомври 2009 @ 14:02

  „Изглежда като Бьорнер, но е ултра-остро.“
  Бьорнер Е ултра остро!:) Освен ако не ти трябва нещо по-остро от Mach 3 за да режеш ряпа:)

 7. 26 октомври 2009 @ 15:08

  как едно ренде прави салатата ти по-вкусна?!

 8. Стенли #
  26 октомври 2009 @ 17:28

  @Ducky – като дадеш толкова пари за ренде и друг неща ще си вмениш :)

  Да не говорим, че не си спомням отдавна да съм използвал нео друго освен добрият стар WMF нож за салата.

 9. An #
  27 октомври 2009 @ 1:35

  Абе чупят си се при по-упорито изпускане. :) Питай предишния ми такъв. И как режат пръсти… Но е несравнимо удоволствие да работиш с такъв нож, безспорно.

 10. haydn #
  27 октомври 2009 @ 12:41

  имам 3 ножа кьосера и една белачка.
  супер остри са и е много доволно наистина да се работи с тях.
  само дето трябва много да се внимава – аз и жена ми се порязахме n-пъти.
  остриетата са много твърди, следователно крехки и лесно се нащърбват при удар в метал (т.е. внимавайте при измиване как и къде ги поставяте).

  аз лично не усещам никаква разлика във вкуса между салата нарязана със стоманен и салата нарязана с нож кьосера.

 11. 28 октомври 2009 @ 15:30

  „Салатите имат друг вкус, но никой не ми вярва.“

  Сигурно, защото нямат друг вкус. Но пък вкусът е 90% главознание и 10% химия, така че…

  Аз лично съм рязал два месеца с керамичен нож и не съм толкова възтрогнат като теб, Да, реже, но кой хубав нож не реже, в крайна сметка? Особено неприятен нож, ако си свикнал с лека или силна гъвкавост на острието. И, да, изтървах го и се счупи. Повече такъв няма да си взема.

 12. Катина #
  29 октомври 2009 @ 21:39

  Не бях права, дори супер лоша! Хиляди извинения на доброто ренде! Без метал – значи здравословно и хубаво! Като за домашна кухня!

 13. Иво #
  31 октомври 2009 @ 21:14

  По отношение на вкуса на продуктите, разрязани с керамичен нож.
  Факт е, че най-скъпите ресторанти в Япония за приготяване на суши използват единствени керамични ножове. Този тип риба най-лесно „попива“ от оксидния вкус на стоманените ножове и „изкривява“ вкуса. Твърди се, че при керамичните това липсва.
  Поздравления сърдечни на всички!

 14. Ина #
  12 ноември 2009 @ 11:43

  Аз продавам керамични ножове и съответно имам,страхотни са.Има два вида бели и черни,белите са от чист цирконий,а черните са допълнително обработени с графит,съответно малко по-здрави.Естествено има изисквания за работа,не трябва да се режат кокали или силно замразени храни,не трябва да се огъват.А за разликата във вкуса,наистина е така,при разрез на плод или зеленчук със стоманен нож се получава окисляване,докато при работа с керамичен се запазват всички витамини и минерали.Когато си купите такъв нож просто трябва да го пазите малко повече,но удоволствието от кълцане с него е невероятно.

 15. елен #
  20 ноември 2009 @ 18:09

  купих си същото и останах адски доволна.
  вкусът на салатата наистина е различен.

  благодаря за препоръката!

 16. Пацо #
  5 януари 2010 @ 12:47

  Замислям се и аз да си взема. Само че не от цирконий, а от циркон. Хайде да не простеем. Циркония е сребрист метал имам неща правени от него. Цирконът е минерал – циркониев двуокис, от него се правят ножове, зъбни коронки и др., но не от цирконий.

 17. Коста #
  28 март 2010 @ 12:27

  Мдааа. Чудя се само като направя един по-добър вкус на салатата после откъде да си взема и керамична вилица, че да не я докосвам с метал??? Или да ям с пластмасова (пак бяла)? Или най-добре с ръце!! ДА! това е!. Хайде сега серозно, у нас аз заточвам ножовете и обикновено бръснат (ако се пробва де). Така че ако не е заради остротата и вкуса и приемем по-високата цена и това, че се трошат то излиза че са за такива дето не могат или не искат да си заточат ножовете сами.. Остава само това, че са по-леки.
  Все още не мога да се реша да купя такова нещо.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS