Условията на М-Tел за въвеждане на преносимост на номерата звучат като соц шега, ама не са:

– За пренасяне на номера да се плаща такса, чийто размер не е уточнен. // Според КРС цената трябва да е разходоориентирана за оператора. А оператора сам си казва какви са му разходите, съответно – цената към крайния клиент.

– Отказващият се абонат плаща парична гаранция за натрупана сметка до края на срока на пренасяне, който може да е до 30 дни; // Какво става ако парите за гаранцията са повече? Нали вече не съм ви клиент?

– Заявленията се подават към оператора, от който клиентът се отказва, а дистрибуторите му не могат да ги обработват; // Интересно защо

– Заявленията да се подават между 10.00 и 12.00 ч. // Бизнес центровете вероятно са заети да продават телефони на нови и нови клиенти през останалото време?

– Дневният лимит за пренасяне на номера да е 150 номера общо за оператора // No comment

– При два отказа абонатът губи правото си да иска преносимост за два месеца // Тoва да не е виза?

– Преносимостта да не е достъпна за абонати, ползвали услугата на оператора по-малко от три месеца // Защо не си го уредят това с договор?

Такса – ОК, стига да е нормална; на запад има оператори които я поемат, ако минеш към тях на договор, но останалото е абсурдно.

Представете си опашки пред бизнес центровете в цялата страна с хора, готови да влязат в 10:01. Днес вие сред щастливите 150 ли ще сте?

Коментари

 1. 7 септември 2007 @ 21:44

  Мисля, че Регулаторът трябва да се намеси все пак (предполагам, че се самосезира в случая) и да либерализира режима. Нали „налагането“ на преносимостта трябва да се проведе при регламентирани условия. Не би било особено… хм… работещо да се позволява на операторите да излизат с подобни условия. Ясно е, че не биха пуснали кокала толкова лесно, просто защото някой някъде там е казал, че има нов режим.

 2. 8 септември 2007 @ 3:18

  М-тел здраво се е*ават с мобилните потребители и всячески се опитват да забавят или да направят процедурата по преносимост – „Мисията невъзможна“. Тъй като това е най-големият моб. оператор в БГ от него се очаква най-голям отлив. Разбира се това не е единствената причина. Лично на мен ми е писнало от неясно написани и трудно разбираеми условия, обявени цени с по две-три поясняващи звездички + ситни текстове и прочее! Голяма част от приятелите ми също имат намерение да сменят Ментел, след като преносимостта стане факт.

 3. Elenka #
  8 септември 2007 @ 10:28

  Мдаааа… Шубето е… голям страх. Страх, че току виж им се наложило да се окажат в реални пазарни условия и да трябва да се ПОСТАРАЯТ да задържат клиентите си. Защото, ако си доволен от услугите им за чий ти е да си сменяш оператора?Сега просто пред многото недоволни отпада и последната пречка – необходимостта да си смениш номера, когато сменяш и оператора. Неудобство, заради което доста хора досега тренираха търпение.Идват интересни времена, би казал Тери.

 4. Endorphin #
  8 септември 2007 @ 11:16

  Най-досадния момент според мен е, че всеки път като набираш телефонът ти съобщава, че има активно прехвърляне. В моя случай това съобщение закрива съобщението за статуса и не мога да видя кога започва да звъни отсреща реално.
  Струва ми се тъпо и недомислено. Затова спрях услугата (и защото не ми изпъква някаква полза от нея де…).

 5. 8 септември 2007 @ 11:31

  оказва се че е по-лесно да свикваш с нов номер, отколкото да се мъчиш със запазване на стария си :) аз лично съм хепи с глобул и не мисля да ходя по мъките. единствено ме стресират смс-ите им от типа на „ИМАТЕ ЕДНА НЕПЛАТЕНА ФАКТУРА! ПЛАТЕТЕ НЕЗАБАВНО!“. в следващия момент се чудиш дали няма да почукат едри, мургави господа и да ти предложат да си платиш…

 6. 8 септември 2007 @ 13:11

  shudder, яките мургави господа не чукат, поне при мен, нааай-много да ти спрат телефона 2-3 дни след въпросния SMS ;) редовен номер при мен, к’во да прави човек, мързел…

 7. Spiegel #
  8 септември 2007 @ 15:57

  който иска да е с Мтел да си носи кръста!

 8. 9 септември 2007 @ 14:21

  na men puk mtel mi haresvat. i 2-ta telefona sa mi s mtel 500
  nai-golqmata mi smetka ob6to za 2-ta e bila 45 lv s taksiote, a govorq s 20 4oveka bez pari koeto mi e napulno dostata4no.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS