Вярвате или не, все още има такива обяви. Това е от тази седмица, публикувано на скъпо място. Въпреки че очевидно дискриминира:

 • Половината свят (мъжете)
 • Семейно-ангажираните жени
 • Грозните жени

Дори да не е казано толкова експлицитно в обявата, при подбора на хора винаги има дискриминация. В този ред на мисли, дали тази обява е по-ефективна (спестено време за работодателите и следварително елиминираните кандидати), ако отрязаните по-горе категории са се отказали предварително? Дали този работодател иска да получи само кандидати, които биха отговорили на такъв тип обяви? Сещате се какво имам предвид. Има ли морален кодекс за обявите за работа? Как ви се струва по-нормално – издател да откаже обява, ако тя дискриминира или да третира това като свобода на словото, пък нека тя уронва имиджа на assistant_personal@abv.bg, ако изобщо му пука?

Коментари

 1. 11 октомври 2009 @ 18:51

  Това е 100% дискриминация в частта си за несемейните, тъй като засяга личния живот на кандидатите – останалите неща се водят изисквания към професионални умения и опит. Може да се сезира Комисията за защита от дискриминация и в случая пълната отговорност лежи върху abv.bg .

 2. plamen #
  11 октомври 2009 @ 20:02

  добре де, ако не беше написано в обявата грозните жени щяха да ходят, и после да не ги вземат на работа. така е по-лесно просто…
  реално погледнато има среди, в които трябва да имаш хубава секретарка(не казвам че това е нещо нормално, но е факт в бг), и тази реклама просто пести време и на двете страни.

 3. 11 октомври 2009 @ 20:11

  Добро попадение! И добро съвпадение! Аз също съм на вълна „дискриминация“, за която мисля следното: http://ivanianakiev.multiply.com/journal/item/240/240

  Не мисля, че към списъка на отговорните за горната глупост трябва да се прибави и abv.bg. Работодателят е дискриминаторът,вестникът просто съобщава този факт, а abv.bg няма нищо общо.

 4. uv #
  11 октомври 2009 @ 20:11

  квото и да искат работодателите не може да го пише по този начин в текста. ако не го пише в текста, тогава един „грозен“ и семеен мъж може да им запали задника в съда, ако законът го позволява.

 5. 11 октомври 2009 @ 20:31

  И не забравяйте като сте тръгнали, да осъдите и модната индустрия, че наема само красиви млади жени за моделки, мамка им дискриминаторска, как само потъпкват мечтите на всички грозни трътли в критическата да се видят на корицата на Вог…

 6. 11 октомври 2009 @ 21:09

  Всъщност най-смешното (или дискриминиращо – както предпочитате) в цялата история предстои тепърва. А именно – съобщението каква е заплатата.

 7. юлий #
  11 октомври 2009 @ 21:12

  т.е. има ли пола,семейното положение и външния вид пряко отношение към работата? Ако става въпрос за манекенки – да (<-@градинко), ако е за ядрен физик – не (<-@останалите). В много други професии обаче нещата немогат да имат ясна граница и контекста на самия бранш ги регулира.
  Между другото Ugly Betty започва именно от там-серкретарката да е парчето в офиса( -Шефа къде е, бе? – Мен на дивана, но тебе незнам!?). А аз лично изпитвам резерви към среди където секретарката трябва да е красива.

 8. 11 октомври 2009 @ 21:23

  Аз пък си мислех, че само на мен ми е направила впечатление тази обява. Браво за нюх-а Еленко :)

 9. Jack #
  11 октомври 2009 @ 21:38

  Хаха, сега ще падне як хленч от политкорекните меки китки :-) Как искате да няма дискриминация, бе? Много ясно, че има и добре че има! Всички тези малоумни закони налагащи равенство на всяка цена няма да доведат до нищо добро.

 10. 11 октомври 2009 @ 21:41

  Има ли дума „следварителен“?

 11. 11 октомври 2009 @ 22:13

  И мейл в ABV :D
  Абе да не е модерно напоследък? Как ви звучи „АЗ съм сериозна фирма занимавам се с един-какъв-бизнес (често имат и сайт) и имам мейл в ABV“.
  Просто не мога… :))))

  За обявата – прави са хората! Дори и да опоменат че търсят червенокоса или плешива жена пак ще са си в правото. Оставете таз песен за дискриминацията в обявите за работа вече.

  Има ли смисъл от недискриминираща обява, която лавинообразно води след себе си:
  1 – в пъти повече кандидати
  2 – в пъти повече отделено време от работодателя за изслушване на кандидати, които по дефолт няма да бъдат наети
  3 – а същите тези хора – отделят от личното си време, причиняват им се неудобства и им се дават някакви празни надежи
  4 – частника в крайна сметка ако търси еди-каква-си-мома ще си наеме точно такава дори и при обява „Предлагам работа!“

  Работодателя – и ножа в него и салама в него. Що да се създават излишни главоболия ?

 12. 11 октомври 2009 @ 23:54

  “ Чл. 7. (1) Не представлява дискриминация:
  ….
  2. различното третиране на лица на основата на характеристика, отнасяща се до признак по чл. 4, ал. 1, когато тази характеристика поради естеството на определено занятие или дейност, или условията, при които то се осъществява, е съществено и определящо професионално изискване, целта е законна, а изискването не надхвърля необходимото за постигането ѝ;

  ….

  Защита при упражняване правото на труд
  Чл. 12. (1) При обявяване на свободно работно място работодателят няма право да поставя изисквания, свързани с признаците по чл. 4, ал. 1, освен в случаите по чл. 7.“

  Става въпрос за признаци, сред които са и пол и семейно положение. Докато изискванията за комуникативност и представителна външност могат и да минат, това за семейните ангажименти и пола отвсякъде отпада.

  Към всички, според които не би трябвало да има защита от дискриминация – хората се наемат заради професионалните им качества и способността им да ги прилагат в конкретната организация. Когато се търси необвързана жена, е ясно за какво иде реч… Един женен мъж може да е също толкова кадърен. Така че такива обяви би следвало да се санкционират незабавно.

 13. radoinc #
  12 октомври 2009 @ 0:08

  #9, ми представи си – отиваш на интервю за перфектната работа, грамадна фирма, адска заплата, път нагоре, освен това си перфектният за работата – 5 години си специализирал тясно в областта и 10 години стаж. Да ама тъкмо си навършил 31, а в обявата пише за хора до 30. Ще ти омекнат ли китките?

 14. x #
  12 октомври 2009 @ 0:45

  Не знам защо пише „секретарка“, а не „компаньонка“.

 15. Jack #
  12 октомври 2009 @ 9:11

  #13: За всеки който отговаря на посоченото от теб описание откъм способности и квалификация проблема с намиране на работа е никакъв, и съответно подобна обява му е през оная работа. Виж, от друга страна, ако си некадърен и все някой друг ти е крив, то вероятно е и китките ти да са меки по начало :P

 16. 12 октомври 2009 @ 9:12

  „Да ама тъкмо си навършил 31, а в обявата пише за хора до 30. Ще ти омекнат ли китките?“

  Да, ще се депресирам, ще се отчая от живота, ще се наплюя и ще се намразя.
  Айде бе хора, елате на мене си.

  След като си специализирал 5 години и имаш 10 години стаж и си страхотен специалист едвали ще си заритал „точно-за-тази-фирма“.

 17. 12 октомври 2009 @ 10:13

  @CHILIEV: Човекът даде прост пример. Идеята му беше, че на работодателя не му е работа какъв си в личния си живот, защото те наема да му работиш, а не да те е*е. Защитата срещу дискриминация предпазва както дискриминираните, така и тея, дето искат да ги е*ат, защото попарва мераците на работодателя.

 18. 12 октомври 2009 @ 10:37

  @ГЕОРГИ – прав си, но ако го погледнеш от другата страна – ясно е написано че работното време е ненормирано. Евентуално командировки за по няколко дни или седмици в други градове или чужбина.
  Една семейна жена би ли се навила? Хубаво е обявите да са максимално честни и максимално конкретни. Както писах по-горе така се спестяват излишни главоболия и за двете страни.

  Аз съм ЗА обявите за работа да са максимално описателни към търсения човек. Бъдете чести пред себе си. Няма никакъв смисъл от общо-написани-обяви. Това е сапунен балон за замазване на тези, които не могат да понесат че не отговарят на условията. Да! Това е живота. Не сте ли свикнали? Работодателя така или иначе ще наеме който си му хареса, няма смисъл просто.

 19. 12 октомври 2009 @ 11:42

  Ако фирмата търси курва за свирки на шефа, колкото и политкоректно да е написана обявата, пак ще наемат курва за свирки на шефа, а не суперквалифициран мъж. Разбира се, никой копче не може да каже на шефа заради избора му, защото фирмата не е демокрация. Ако шефът сметне, че за фирмата е по-полезно той да е задоволен, отколкото секретарката да е факир в ексела, значи така ще е. Съответно всички суперквалифицирани мъже, които кандидатстват в тази фирма, ще си загубят времето. Този закон е безсмислен точно колкото закон задължаващ времето да е хубаво.

 20. билката #
  12 октомври 2009 @ 12:02

  Като работодател, търсил си персонал (продавачки) с обяви и като бивш служител, намирал си работа при различни рабоптодатели, както и като майка, чиято дъщеря в момента идеално пасва на изискванията на обявата (но си има работа)- нищо прекалено дискриминиращо не виждам в обявата. Изискване за възраст няма, а изискванията за пол и семейна обвързаност могат да се обосноват перфектно със спецификата на работата (питайте някой социален психолог защо жените са по-добрите секретари). Така формулирана, обявата наистина е на ръба на пустата му джендър-полит-прочие коректност (криворазбрана според мен в повечето си изяви), но не го прекрачва. И наистина пести усилия и време на останалите.

  BTW една позната (близко до съвършената) секретарка, подчинена на собственик на доста големи фирми, отговаря на всички тези условия, без представителната възраст (леко е грозничка, но се облича още по-грозно, макар и представително) – и е на 54 години (по мои груби сметки в момента). И няма сила, която да я замени от мястото ѝ.
  То… ако един шеф се докара дотам да разчита само на услугите на секретарицата… горко му на него и подчинените :)))

 21. 12 октомври 2009 @ 14:10

  @Градинко: Откъде се подразбира, че жените с висше образование, с перфектна компютърна грамотност, …. и без семейни ангажименти са най-добри в свирките :-)

 22. 12 октомври 2009 @ 15:32

  А, изобщо даже няма такава зависимост, примерно в Списание 1 има много мъже, които сигурно правят страхотни свирки:)

 23. humalako #
  26 октомври 2009 @ 13:03

  ето още : http://filterhead.blogspot.com/2009/09/rigit-researsh.html

 24. Vasil #
  6 ноември 2009 @ 1:44

  Тука явно разбират как се пише обява за работа. Трябва ми съвет, искам да пусна обява със следния текст:

  „Търсим секретар/ка, богат сексуален опит, да практикува орален, вагинален и анален секс. Чист медицински картон, без болести предавани по полов път или хепатит. Добре изглеждащ/а, неосъждан/а. Ненормирано работно време с възможност за чести пътувания“

  Мисля, че всичко е редовно, няма как да ме осъдят за дискриминация :)

  P.S. Абе кога ще легализират проституцията? Все пак това е основен поминък за има, няма 50-на % от населението.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS