Коментарите под статия или блог понякога са по-четени от източника, защото обобщават всичко накратко, и на по-човешки език. От друга страна – те или са ужасни, или ви губят времето.

Но има едно рядко положение – когато видите обоснован или забавен коментар – което ви връща вярата в живота, и надеждата че хората не били чак толкова зле.

Ето гид как да пишем смислени коментари.

Не губете времето на хората
Най-важното. Помислете: това, което сега напиша, ще загуби времето на хората, попаднали на сайта? Ако да – по-добре не го пишете. Това ще спести и вашето време. Ако не, четете надолу.

Бъдете кратки
Нали знаете – това писмо можеше да е и по-късо, но нямах време. Писането на всеки кратък текст е труден и дълъг процес, а на кратките и ясни коментари дори по-труден, защото бързате още повече. Но краткият текст е по-ценен от дългия, защото цени времето на този, който го чете.

Шегувайте се
Всичко се помни по-добре, ако е свързано с емоция, най-вече шега. Шегите може и да не са на чужд гръб.

Бъдете учтиви гости
Всеки формуляр за оставяне на коментар се намира на чужда територия. Вие сте гостът. Присъствайки там, трябва да спазвате местните порядки. Ако ги нарушите, коментарът ви ще бъде изтрит и вашето време – загубено.

Опознайте контекста
Не пишете остро в блогове, в които попадате за пръв път. Може би сте пропуснали нещо в предишните серии? Един коментар, който познава блога или контекста е много по-ценен, отколкото коментар на някой, който просто минава.

Имайте предвид анонимността
90% от коментарите в блоговете са анонимни. Мнения като ехаа, супер!, и аз мисля така или абе ти си зле не помагат, защото:

а) нямат защото.
б) нямат факти. А анонимното мнение не е точно мнение. Равно е на една жена каза или вестниците писаха. Непроверен факт.
в) анонимните емоции в интернет са като надписи в тоалетна.

Накратко: ако сте съгласни с това, което е казал авторът, но нямате какво да добавите, подминете. Ако имате какво да кажете, подкрепете го с факти или споделете личен опит.

Използвайте email
Коментар се пише по-лесно от email към автора, но за някои неща е по-добре да се свържете с човека – бъгове, проблеми в сигурността на сайт и неточности – има проблеми, които просто не си струва или е опасно да бъдат прочетени от всички.

На всяка манджа…
Има един особен тип хора, които оставят коментар под каквото видят. Това морално не е грешно, но в дългосрочен план – вреди. Ако прекалявате – след време ще сте известни с това, че оставяте коментари навсякъде, а не с тяхното качество. Което е кофти слава. Пишете само когато имате какво да кажете по темата.

Не издребнявайте
Свикнете, че в блоговете винаги винаги ще има печатни, правописни и стилистични грешки. Вашият коментар или заяждане няма да ги оправи дори в дългосрочен план. Да напишете коментар,  който обяснява нещо за запетайките е глупаво, защото всичко ще го прочетат и отново ужасът – ще загубят време. Освен това, ако авторът поправки грешките си, вашият коментар става безсмислен.

Поправяйте грешки
Грешните линкове и неверните неща вече изискват намеса. Поправете, като поставите линк към правилните линкове или факти. Хората, които четат след вас ще са ви благодарни.

Сега; това, разбира се, не е всичко. Ако искате да добавите нещо в гидa, но не като коментар, пратете ми email, за да го включа.

Ново (18:56): Димитър Цонев бе така добър да прати линк към свой текст как се пише коментар в блог и да сподели, че най-важното според него е да не се хранят троловете.

Коментари

 1. 8 октомври 2007 @ 17:31

  и изведнъж всички млъкнаха :)

 2. 8 октомври 2007 @ 18:07

  замлъкнаха:
  – защото не са го видели още
  – защото са се разбързали да пишат мейлове
  – защото ги е страх, че ако напишат нещо Еленко ще ги банне (това трябва да е смешно)
  – защото в 18 ч. никой не чете в нета, а пие бира

 3. 8 октомври 2007 @ 18:29

  Може да се упражнявате в самоконтрол като не пишете никакви коментари, дори когато много ви се иска.

 4. Spiegel #
  8 октомври 2007 @ 19:25

  тези правила са useless, web2.0 е точно за масите, да пишем ала бала донасита :-П

 5. illa #
  8 октомври 2007 @ 21:23

  Това не е гид „Как се пишат смислени коментари“, а „Как се пишат коментари, които да се харесат на автора на поста“ :)
  Впрочем, ти такива коментари ли искаш? [въпросът ми не е нито остър, нито дребнав; просто ми е любопитно, пък и не чакам отговор – без това ти почти никога не отговаряш на въпроси ;)]

 6. 8 октомври 2007 @ 21:39

  Шести!

 7. 8 октомври 2007 @ 22:11

  illa, дефинирай „смислен коментар“ за теб. При мен дефиницията е близко до полезен/забавен.

 8. gst #
  8 октомври 2007 @ 22:40

  това да не е кампания да се забранят не-информативните функции на езика? аз не държа всичко да е смислено.

 9. cx #
  8 октомври 2007 @ 23:19

  С тия „правила“ можеш да убиеш удоволствието и ентусиазма на всеки. Такива неща отблъскват, освен че звучат като извадка от списание тип „10 неща, които не знаем за партньора“. Пък и ми изглеждат твърде практични, в разрез с всякаква спонтанност и забава, общо-взето – скука.

  Но можеше и по-зле да е. Навремето имаше един администратор в една irc-мрежа, който си беше направил страничка с „правила за чатене с мен“. И абсолютно беше сериозен.

 10. Radoinc #
  8 октомври 2007 @ 23:23

  И аз мисля, че ако едно ръководство за нещо толкова дребно е толкова дълго и подробно, то със сигурност е по-скоро ръководвтво за огаждане на автора. Никога не бих се водил по чужди критерии за смисленост на това което пиша. Все едно автора да се придържа стриктно към някакви препоръки, които твърдо и с размахване на пръст налагат стила, обема съдържанието и формата на писане.

 11. 8 октомври 2007 @ 23:34

  чудно ми е защо всеки приема тоя пост като лична обида… май всички са гузни? :)

 12. 8 октомври 2007 @ 23:57

  Еленко, мисля че за някои неща си прав, докато за други си много далеч. Като цяло най-голямо впечяатление в теб ми прави това, че се замисляш за неща, които аз отчитам по един или друг начин, като се спирам само на наистина важните. Предполагам, че по-дългият опит в интернет общуването те е направил доста по-чувствителен за нещата и затова си такъв, но повечето хора са свикнали и ако до 3-4-тата дума нещо не им хване окото скролват надолу. Истината е, че никога, ама наистина никога не съм чела блога ти, заради нещата, които пише в него. Чета ги, защото си ми симпатичен- харесвам, като пускаш снимки от разни градове, като слагаш снимки на странно облечени хора, като разказваш как поставяш на мястото тоя или ония. Но не смятам, че в него има много полезни неща- може би за хората, които знаят какво е RRS, Web 2.0 и незнам какво си още- сигурно. Аз го чета просто защото си Еленко Еленков и чета кажи-речи всичко твое, на което съм попадала от Е насам. Цялата тази така многословна история си правя труда да ти я пиша, защото мисля, че точно в момента се изхвърляш. Блогът, журналът или там каквото е за удоволствие. Когато нямам време не отварям ийнк, не чета чужди блогове и понякога не пиша по месец в моя. Когато имам време прелиствам картинките, но не чета текста и чак когато имам много време чета и коментарите и ако евентуално някой ме провокира отговарям.
  Моят словоред е абсолютен ужас, но никога не съм се старала да го оправя, когато пиша в блог, журнал или просто коментирам, не за друго, ами защото го правя за удоволствие и перфекционизмът не ми го доставя.
  Освен това си мисля, че повечето хора не пишат, за да се харесат на някого, а за да кажат нещо, което искат да кажат, но по принцип нямат на кого. Нещо като 1/4 от темите в твоя журнал.
  Остави ни да дишаме и всеки да се изразява така както му се иска. Това да не сме цинични и да не обиждаме околните е напълно достатъчно, а и да си призная понякога напълно безмислените, тотално тъпи, идиотски коментари ме карат да се зарадвам на някоя тема.

 13. 9 октомври 2007 @ 8:25

  Разваляме седянката!

 14. 9 октомври 2007 @ 9:41

  Съжалявам, но са прекалено шаблонни тези напътствия!
  Разчупването на шаблона е майка на откривателството и новаторството, иначе всичко загива рано или късно.

 15. illa #
  9 октомври 2007 @ 10:10

  Еленко, просто за автора на поста един коментар би могъл да не изглежда смислен предвид отношението към темата, аспекта, от който гледа на нея. Но за автора на коментара нещата биха могли да изглеждат по друг начин от неговата си гледна точка. Както вече съм го казвала (сори, че се самоцитирам :) ), за мен блогът е покана за дискусия. В този смисъл, всеки коментар е отзвук на тази покана.
  Въпросът е в това, какво е блогът за теб – дали искаш да срещнеш съмишленици или хора, които гледат на нещата по по-различен начин. От правилата ти за коментиране излиза, че целиш първото. Няма лошо, въпрос на избор и по никой начин не го оспорвам. Просто ми се прищя да изразя друга гледна точка и, следователно, да напиша несмислен коментар :)
  Моля да ме извиниш, ако си приел думите ми като упрек. По никой начин не е! Много уважавам твоята гледна точка.

 16. 9 октомври 2007 @ 11:56

  немисля да чета този пост.. ако има модерация.. то модераторите това им е работата… така де, да модерират.. а аз ще си пиша както си искам.. нищо лично към еленко

 17. 9 октомври 2007 @ 12:41

  аз пък се кефя на надписите в тоалетните!

 18. 9 октомври 2007 @ 16:01

  холивудските момчета нямат ризи на карета,
  нямат твоите бели зъби!

 19. Galia #
  9 октомври 2007 @ 16:17

  Mislia, che vseki komentirasht e gost tuka i triabva da se suobraziava s avtora.

 20. 10 октомври 2007 @ 16:14

  Dzver изби рибата по типично руски начин (fishki.net примерно).

  Като цяло гид-а ми хареса, особено това за издребняването.
  Подобни офтопици като първото ми изречение в нарушение ли са? :)

 21. cx #
  10 октомври 2007 @ 20:08

  не е типично руски, Ivailo, аз го гледам в американски сайтове, където коментарите започват да валят буквално секунди след публикуването на темата. дотолкова, че понякога написалият „first!“ се оказва с трети или четвърди поред коментар :)

 22. stefanchoaki #
  12 октомври 2007 @ 0:56

  и аз мисля така

 23. arif #
  6 април 2010 @ 22:09

  здравеите

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS