Здравейте,

Искам да ви поздравя, че измислихте най-добрия евфемизъм за спам, който съм виждал някога – непоискано предварително съобщение.

След като го получих, прекарах няколко минути в опити да си представя що за човек смята, че ще намеря SmellKiller за нещо ново и интересно. Единственият, за който се сещам е един плешив немец със златна обеца. Той продава супер чопъри и нано цедки във WS Teleshop. И доктор Ливайн; с магнитните наколенници.

В същите тези минути се чудех има ли смисъл да продавате продукти като SmellKiller по интернет? Вашата аудитория не е ли все още погълната от сутрешния блок на Канал 1?

Но както и да е.

С настоящото бих искал да ви оведомя уведомя, че от 1 януари 2007 в България действа Закона Законът за електронна търговия. Чл. 6, ал. 4 от него забранява "изпращането на непоискани търговски съобщения на потребители без предварителното им съгласие" и пак там пише, че "доставчик на услуги, който извърши или допусне извършването на нарушение по чл. 6, ал. 4, се наказва с глоба в размер до 1500 лв., ако деянието не съставлява престъпление."

Не съм давал предварително съгласие да ми изпращате непоискани търговски съобщения, затова смятам да ви сезирам в компетентния административнонаказващ орган.

Еленко

Един колега ме светна за тази клауза закона за ел. търговията.

И между нас казано, отговорът на това писмо ме хвърли в дилема дали отговорите на непоискани търговски са поискани?

Коментари

 1. 26 март 2007 @ 11:49

  кой е компетентния орган, налагащ санкциите?

 2. mase #
  26 март 2007 @ 12:00

  elenko ti si.. idiot :DDD

 3. Росен #
  26 март 2007 @ 12:20

  Компетентият орган е Комисията за защита на потребителите, същата, която показа, че може да е лоша с електронните магазини.

 4. oncho #
  26 март 2007 @ 12:41

  оведомя?

 5. г #
  26 март 2007 @ 12:43

  ама се пише уведомявам :) ..

 6. Сашо #
  26 март 2007 @ 12:55

  И действа ЗаконЪТ.. :) Обаче според мен този отговор си е абослютно непоискано съобщение, въпросът е дали е търговско. :)

 7. asd #
  26 март 2007 @ 13:08

  Четейки текста най-отдолу на скрийншота забелязвам unsubscribe, което ме навежда на мисълта, че има и subscribe. Но subscribe няма, щом писмото и ‘непоискано’. Това е някакъв мейлинг лист, в който не се subscribe-ваш, но можеш да се unsubscribe-неш, lol.

 8. Вик #
  26 март 2007 @ 13:21

  Плешивият немец със златната обица не е немец, а българин. :)

 9. 26 март 2007 @ 14:19

  Как ще е българин ве? Не му развенчавайте дивния имидж…

 10. fuk #
  26 март 2007 @ 16:07

  хорс фукс ! :D

 11. kingsalwaysdie #
  26 март 2007 @ 16:24

  Еленко обича да ни демонстрира колко е оригинален. А ние да квичим от кеф.

  kviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiich
  eeeeeeeeeeeenk

 12. читател #
  26 март 2007 @ 16:58

  asd, Не е нужно да се е subscribe-нал, за да му пращат спам. Има хора/компании, които търгуват с меилинг листове. Еленко си е оставил e-mail адреса на някой сайт и от там са нарушили изискванията за неприкосновеност на личните данни (privacy).

 13. stealth #
  26 март 2007 @ 17:14

  на http://web112.net/ може да се подават сигнали за СПАМ, но не знам до колко са ефективни…

 14. 27 март 2007 @ 13:28

  Жалко , че законе не урежда нищо за мобилния СМС спам :(
  http://genchopencho.blogspot.com/2007/03/spam-sms-spam.html

 15. 30 март 2007 @ 7:41

  и аз я получих тая помия на метрополиския мейл. тия кво? да не искат да ни кажат, че смърдим?

 16. 30 март 2007 @ 18:28

  ако не се лъжа, оплакванията от спам са ефективни само ако получилият предварително е регистрирал в КЗП, или който там се занимава с това, mail-овете си като такива, на които не желае да получава спам. и пак ако не се лъжа, това е валидно само за фирми. разбира се, може и да бъркам защото информацията ми е сравнително стара.

  аз лично на спам в корпоративния мейл отговарям така:

  „Уважаеми г-н Едикойси,

  Благодарим Ви за нежеланото рекламно съобщение.

  Тъй като Вие инициирахте този процес на комуникация, ще си позволим да прикачим корпоративната си презентация, за да отговорим на Вашето желание за взаимно представяне. Сега, след като вече се познаваме, се надяваме, че евентуалната ни бъдеща комуникация няма да използва подобни канали, а ще спазва добрия корпоративен тон.“

  И следва едно зипче с едномегабайтова презентация.

  Отговорът на спам не е спам защото спамът сам по себе си е бил крачката, която го е провокирала. Демек този отговор вече е напълно вероятен като резултат, а не изненадващ.

  въпреки всичко по въпроса със спама не е толкова лесно да се тегли чертата. защото ако трябва да сме буквалисти и да следваме идиотски правила от рода на тези, които бях принуден да подпиша оня ден, на практика всеки получен мейл от някого, когото не познаваме е спам.

 17. 9 август 2007 @ 1:55

  Много сте ми странни с неврозата, с която се борите срещу спама. Какво толкова. Пратил ви някой не пожелано писмо… нито ви е подхвърлил антракс в кутията, нито ви е събудил. Анти-спамарите се борите с този проблем като с обществено бедствие.
  Така като ви слушам бих си помислил, че ако някой ваш познат ив изпрати от онези вайрълите с някаква смеша от YouTube, то вие първо ще му се обадите да му се разкрещите, ще му се разсърдите, ще скъсате с него тотално и накрая ще го наклеветите на комисията да му вземат 500 лв.
  Такива невротици ли сте наистина. Замислете се малко. На мен лично сте ми много смешни с тази си фобия към спама. Филтрирайте тогава.

 18. Вожда #
  23 октомври 2009 @ 11:41

  @ЛАЖЕВ
  Всъщност сте почти прав. Е чак за глоби не съм ги докладвал, защото съобщенията не са търговски, но е-мейл адресите на няколко мои познати набързо попаднаха в личната ми черна листа, след второто писмо от типа „препрати нататък и ще ти се сбъднат всички желания“.

  Иначе попаднах на тази тема, точно защото си търсех номера на члена от закона, за да го изпратя на един дето ми беше пратил непоискано търговско съобщение на груповия мейл на офиса. Не пропускам да се заям с такива, а скоро наистина ще почна да ги докладвам.

  Относно листата за регистриране на отказ от нежелани търговски съобщения, къде ли не я търсих и не можах да я намеря. Даже преди време писах на служител от КРС да питам къде я тая листа, но така и не получих отговор, интересно защо ли?

 19. marata #
  5 януари 2010 @ 16:17

  Има я вече, но трябва да проверяваш майлите един по един. Още по тъпо е, че обвинявате хората за спам по интернет, ами милионите хартиени листовки да не сте ги искали да ги получавате. Колко ресурси коства това? А Спама хем е безплатен, хем не вреди никому

 20. Вожда #
  5 януари 2010 @ 21:18

  Здравейте @MARATA, абсолютно сте права. Трябва да се направи и такъв закон. Вчера изхвърлих 4 абсолютно излишни брошури, като поне 2 от тях бяха доста обемни.

  А относно регистъра, радвам се, че най-сетне съществува. Скоро ще го навестя.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS