Съвет за 5000 лева, ако питате мен. Направо коледен подарък.

И така – слушайте; няма да повтарям.

В събота прекарах няколко часа в опит да синхронизирам няколко пощенски кутии и устройства. Изненадващо, успях.

Проблемът е следния: имам 3 пощи; и 2 устройства – компютър и телефон. Искам всички пощи да са на едно място и съобщенията в него да са еднакви във всеки момент.

Решението е Gmail + IMAP. IMAP е пощенски протокол, при който вашата email програма гледа директно какво се случва в кутията (на сървъра). При POP3, пощата ви се тегли локално.

В IMAP ме дразнеше, че ако нямам интернет, не мога да гледам съобщенията си или да търся в стара кореспонденция. Проблемът се реши като щракнах отметка на пощенския ми клиент да пази локално копие на IMAP съобщенията, но без прикачените файлове (да не заемат място).

И така, ето стъпка по стъпка как да синхронизирате пощите си:
1. Включвате Gmail интерфейса си на английски, защото в българската версия няма (!?) IMAP функционалност. 
2. Активирате IMAP от Settings > Forwarding & POP/IMAP.
3. Препращате фирмената си поща към Gmail. (Трябва ви помощ и добро настроение от админа.) Ако искате да изпращате от vashetoime@vashatafirma.bg, добавяте локално изходящия пощенски сървър, защото през Google IMAP не може (или аз не знам как) да се определя друг изходящ сървър.
4. Добавяте колкото искате POP акаунти към Gmail от Settings > Accounts > Get mail from other accounts… Вие преценяте дали Google да оставя копие на другия сървър.
5. Добавяте Google IMAP акаунта си на колкото там имате устройства или клиенти. Ето инструкции според вашата пощенска програма или устройство.
6. Щастие! Сега дори обмислям да филмирам разказ за What’s Your Gmail Story.

Предимства
– Край на спама. Google имат може би най-добрия спам филтър в света
– Каквото прочетете/изтриете от 1 компютър или устройство, седи като прочетено/изтрито на другите. Край на ръчната синхронизация
– Навсякъде се запазват етикетите (папките), които сте стъкмили в Gmail
– Може да интегрирате неограничен брой пощенски кутии
– Може да четете една и съща поща от неограничен брой устройства
– Изпратената през IMAP поща се пази в изпратени писма на сървъра Gmail
– IMAP е една идея по-надежден от POP3; губят се по-малко съобщения

Недостатъци
– При технически проблем с Gmail, горите.
– Драма в сигурността, защото разчитате на 1 парола. Ако някой я докопа, сте я втасали.

Какъв е вашият опит? Според вас има ли по-добро решение на горния проблем?

Коментари

 1. 13 декември 2007 @ 14:56

  В работата шефа ми се оплакваше от спам и админа ни не успяваше да се справи. Препоръчах му описаната от теб схема. В момента като някакво заразно зло е плъпнала и GMAIL масово агрегира писма на колеги и после се чекват от там с mail client, но през pop3.

 2. lewdmeel #
  13 декември 2007 @ 15:14

  „Включвате Gmail интерфейса си на английски, защото в българската версия няма (!?) IMAP функционалност.“
  Също така няма как да се изключи safe search опцията при ползване на български език. Защо, Google, защо?

 3. 13 декември 2007 @ 15:16

  Зависи какъв е телефона ти, бтв. С Blackberry може да направиш и друго – инсталираш си Gmail, за да си четеш пощата направо от сървъра на Gmail (без да я сваляш).
  Или си правиш акаунт в Gmail, към който си насочваш пощата от Gmail (може и с копие, може и направо forward), която след това да се „push“ към Blackberry-to.
  За да си решиш проблема с паролите, можеш да направиш точно това – един основен GMail account с много яка парола, който след това препращаш на друг GMail, откъдето ще точиш с IMAP, POP3, c Gmail на Blackberry-то ти и т.н.
  А и си пазиш копие винаги на сървъра на Gmail.

 4. 13 декември 2007 @ 15:22

  още повече, че imap idle е удобен начин за получаване на push e-mail функционалност без допълнителни такси

 5. 13 декември 2007 @ 16:05

  Ползвам mail server-ът на Del.bg, който има бетонен спам филтър, поддържа IMAP от години и е достъпен от всякакви устройства. Големият плюс е, че съм сигурна, че няма да ползват личната ми информация за свои цели – нещо, което Google на този етап от развитието си като световен www монопол, не успява да ми гарантира.

 6. Maria #
  13 декември 2007 @ 16:07

  аз пък си чета спама, когато имам време. това е рядко, но се случва.

  съвсем от дръг ъгъл погледнато – спама може ли да се нарече спам, ако го чета? както и мога ли да наричам спам някои части от служебната кореспонденция, които изпращам/получавам редовно и остават непрочетени?

  лошото на електронната поща е, че понеже нали е безплатна, всеки се чувства длъжен да ти препрати нещо не съвсем полезно, затова ако ти е спешно и важно, веднага звъниш и по телефона, от което печелят само мобилните оператори; дали спамът не се спонсорира и от мобилните оператори?

 7. 13 декември 2007 @ 16:19

  във GMail имам към 1.5GB мейлове. Рапредели по Labels. Като реших да тествам IMAP-a, Thunderbird-a приема тия labels като директории и като решиш да сложиш лейбъл на мейл, му ебаваш майката. Това хубаво, ама колкото и пъти да пробвах да направя всичката ми поща да я има и при мене (там разните offline настройки) ставаше мазало. Дублиране на мейли. Не всички мейли са изтеглени. И т.н. Така че ще продължа да си ползвам POP3. И той си има кусури, но е по-лесен за управление. А gmail labels си ги реализираш със прости search folders. Това е положението. Гугъл умишлено не са направили POP3-то и IMAP-a си „перфектни“, защото искат потребителите да ползват уеб интерфейса им

 8. 13 декември 2007 @ 18:34

  ти си луд батко

 9. 13 декември 2007 @ 18:48

  спасение от спама няма. само бой по канчето за ботовете и спамерите е решение на проблема.

 10. Radoinc #
  13 декември 2007 @ 21:54

  Хаха – ей, евала на Maria!!! Никога не бих се сетил за толкова радикален начин за отърваване от спама!
  Ще го пробвам и аз :)

 11. 13 декември 2007 @ 23:26

  За който не знае, Google предлагат и hosted услуга
  http://www.google.com/a/

  Не е необходимо да се правят сложни хватки с POP3 конфигурации, пренасочване на пощи и тем подобни кретении, които да генерират излишен трафик и за вас и за Google. Можете просто да си пратите MX записите на домейна към mail сървърите на Google. Аз имам над 10 акаунта там и го използвам вече повече от 2 години и съм на седмото небе и вече не чета никакъв спам.

  За безплатно получавате 10, а ако си поискате до 50 кутии и пълен мениджмънт на домейна. Можете да добавяте Alias домейни към основния (няколко домейна отиват в един акаунт), можете да правите alias адреси (няколко адреса отиват в една кутия), можете да правите sharing на писма и адресни книги между потребителите в домейна. Не на последно място – вашия домейн влиза в Jabber сървъра на Google и можете да си чатите през Gmail директно от вашия си акаунт, а не от gmail-ския.

  Естествено всички останали благи работи от Gmail си остават за вас. Имате си същия интерфейс, имате си календар и Google Documents… имате си всичко, и web интерфейса за чат си работи.

  Ако искате още повече – има и платена версия. В нея като начало кутиите са по 25GB и имате куп API-та, като едно от най-интересните за мен лично е API-то за аутентикация през Windows Domain мрежа или през LDAP, което за корпоративни нужди е доста добре звучащо допълнение.

  И не, аз нямам скруполи, че Google ми чете пощата. И без друго знаят всичко останало, съмнявам се, че проявявт особено голям интерес към моята поща!

  А да още нещо: Еленко, много ти харесвам блога, чета го вече повече от година, много пъти исках да пусна някой коментар, веднъж исках и снимки да ти пратя, обаче тая работа с регистрациите ми бърка в здравенцето! Не стига регистрацията, ами и линк в пощата да кликна…

  После да не се чудиш защо така любимият ти Gmail смята писмата от блога за SPAM! Има купища начини да се защити един блог от SPAM, пък аз не държа да ми пазиш профил :)

  Както и да е, не издържах вече и се регистрирах. ДАно информацията, която съм дал да е полезна. Апропо, ако някой му се прище да си вземе платена hosted услуга, да знаете, че има фирма, която представлява Google за Apps и имат офис в София.

  Много бях кратък, ама се извинявам…

 12. 14 декември 2007 @ 16:10

  Венка, Блекберито нямаха ли голяма дупка в сигурността !?

 13. Bobby #
  15 декември 2007 @ 13:47

  малко инфо по темата:

  http://www.labnol.org/internet/email/export-outlook-email-to-gmail-pst-backup/1938/

 14. Spiegel #
  17 декември 2007 @ 11:17

  Биг Брадър = Гугъл = Дъ Матрикз = WTF

 15. 26 декември 2007 @ 17:52

  Преди известно време Еленко писа как да синхронизираме пощите си през Gmail с POP3 fetcher. Това, което забрави да каже е, че най-популярните имейл доставчици в България и чужбина не поддържат POP3. Сега ще обясня как да теглите пощата си от Abv.bg, Hotmail.com, Yahoo.com, Mail.com, Lycos и др. в Gmail на PC или мобилно устройство, както и да бъдете нотифицирани с SMS за нови писма на вашия iPhone/PDA/GSM.
  http://www.xotspot.com/2007/12/sync-abvbg-hotmail-yahoo-with-gmail-and.html

 16. kittaeca #
  24 януари 2008 @ 16:41

  Опитах се да сменя езика с англииски в Gmail но нежах да намеря от каде става това.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS