Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Все повече започва да ми звучи като:

СъдържаИбопруфен.Предиупотребапрочететеопаковката.

Т.е. нещо, на което никой няма да обърне внимание.

Както и да е.

Пейо е разработил интересна схема за купуване и продаване на гласове.

Аз се сещам за една по-проста, която май и се практикува – камерафони.

Гласуващият получава пари, след като покаже на инвеститора четлива снимка от неговия телефон на бюлетина с зачеркнати правилни кандидати. Вярно, забранено е ползването на телефон в урните, но там е като в тоалетна – имаш лично пространство. Също така – в по-малките населени места няма камерафони, но купувачът може да предоставя такива на желаещите.

Риск има ако продаващият гласа си снима една бюлетина, а пусне друга. Или да изтегли снимка с правилната бюлетина от интернет, но подобни измами в измамите биха били пренебрежимо малко.

Почти 100% съм сигурен, че на тези избори купуването и продаването ще е много по-малко, защото партиите нямат пари. Криза. Недостижимият пик на продажби на гласове беше постигнат на предишните местни избори. Кредитен бум, богати строителни компании, мноого спонсори.

Коментари

 1. 2 юни 2009 @ 12:07

  всъщност няколко партии демонстрират доста добри финансови възможности с непрекъснато въртене на клипчета в праймтайма на националните телевизии

 2. 2 юни 2009 @ 12:36

  Камерафони има и в най-забитото село.

 3. dragi mi smehurko #
  2 юни 2009 @ 12:53

  мисля, че би трябвало по-скоро като едни будни, осъзнати хора да предлагаме/мислим начини, чрез които да се предотвратява продаването на гласове, а не да даваме акъл как да се прави… язък.

 4. 2 юни 2009 @ 12:57

  О, аз пък съм на мнение, че на тези избори ще е пик на търговията. Имаме играчи като Янев, Доган и старите майстори от БСП. Освен това кандидат депутати от ранга на Галеви, Томов, Дражев – всички са гаранция за купуване на гласове. Толкова пъстро май е било само в началото на 90-те…

 5. 2 юни 2009 @ 13:20

  Да ти кажа ли, кризата май не им влияе толкова колкото ми се ще – Иван Бедров писа как на всеки километър има билборди с Янета, БСП пръсна хиляди за Бойкостов и т.н. и т.н.
  Ще видим как ще е, малко остана.

 6. Radoinc #
  2 юни 2009 @ 14:30

  И твойта и неговата схема издишат. На предните избори не помня от коя партия го бяха измислили гениално: набавят си празни бюлетини, попълват ги с „правилните“ данни и ги раздават на циганите. Последните ги крият по якетата и в стаичката ги пъхат в пликовете, като празната бюлетина която са им дали от комисията крият пак по якетата. Навън ги чака „инвеститора“ и срещу представена празна бюлетина им дава 20 лева.

 7. mark3 #
  2 юни 2009 @ 14:35

  Най-добре е „търговецът“ да закачи на гласуващия малка безжична камерка(като копче, значка и т.н.) и да следи директно какво става. Е, вярно – малко скъпо излиза това начинание, но пък е ефективно 100%.

 8. Sasko #
  2 юни 2009 @ 14:53

  Ще гласувам с не особено голям ентусиазъм, българската политика все с нейното плетене на женски интриги, обиди и смешни скандалчета дори на сапунка не прилича вече.

 9. kyky #
  2 юни 2009 @ 17:25

  И попълнената бюлетина и снимката с телефон не са проблем, ако искаш да прецакаш купувача на гласове. Винаги можеш преди сгъване на бюлетината да я направиш невалидна, ако вече е попълнена, или просто да поискаш друга от комисията. Обаче не мога да гадая какво им се върти в главата на хората, които си продават гласа. Бих предположил, че почти нищо. Освен това цената на гласа може да се направи зависима от резултата в съответната секция. Тогава се появява и комерсиален стимул да не прецакваш схемата.

 10. 2 юни 2009 @ 19:23

  Това с телефоните го правеха и на миналите избори. Преди да отиде да гласува, на „продавача“ се връчва телефон, срещу който ( с правилната снимка ) си получава парите…

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS