Изпитвам носталгия към DOS интерфейсите. Имитация на прозорци със сенки; бъг буквата ъ да е вертикална черта и т.н.

Всеки път когато видя компютър да ползва такъв, си мисля как ли се поддържа и колко гениален е бил дизайнерът на този софтуер, за да обслужва дадена нужда и до днес. Не че нуждите на баровете (в случая) са се променили в последните 200 години, но все пак.

OMV ползват такъв на плоски екрани; стои като арт инсталация; всеки път.

Коментари

 1. 13 септември 2010 @ 2:45

  Терминалите на касите на БДЖ са още по-хип. Интерфейсът е черно-бял, а мониторите все още имат допълнителен защитен екран.

 2. jmuda #
  13 септември 2010 @ 3:24

  в една от петте най-големите европейски софтуерни компании приложението за управление на обслужване на проблеми, и разни други неща (issue tracking?) (вътрешна разработка от ранните 80) отново е с кознолен интерфейс (телнет връзка през терминал) и отново се ползва и до днес :D
  даже ми липсва малко.

 3. jmuda #
  13 септември 2010 @ 3:24

  в една от петте най-големите европейски софтуерни компании приложението за управление на обслужване на проблеми, и разни други неща (issue tracking?) (вътрешна разработка от ранните 80) отново е с кознолен интерфейс (телнет връзка през терминал) и отново се ползва и до днес :D
  даже ми липсва малко.

 4. jmuda #
  13 септември 2010 @ 3:26

  добре, толкова ли е трудно да се сложи предотвратяване на multiple submission на формата за коментар, ебаси…

 5. doni #
  13 септември 2010 @ 3:46

  Компютърът има 1.44″ флопи. Явно така се експортва инфото, понеже ме съмнява да има USB. ПС жалко че липсва бутон RESET, дисплея, който показва мегахерците, както и ключалката за заключване на клавиатурата.

 6. nick #
  13 септември 2010 @ 5:28

  Ако решат да сменят софтуера, с него ще трябва да сменят и компютъра, а вероятно и касовия апарат (който сигурно е вързан през RS порт). Това са необосновани приходи, при положение че програмата върши работа.

  Освен това, графичният интерфейс няма да ускори работата с програмата, даже напротив. Има смисъл от промени ако минат направо на touchscreen.

 7. nick #
  13 септември 2010 @ 5:29

  Ест имах предвид „необосновани разходи“

 8. Milen #
  13 септември 2010 @ 9:22

  Всъщност това най-вероятно е софтуер базиран на Clipper създаден и използван от поне 15г.
  Както казват хората:
  Работи ли? – Не го пипай!

 9. Дзен #
  13 септември 2010 @ 10:42

  OMV-тата използват Prism, която е разработка от 90-те години на миналия век на една епична британска фирма ICL, купени по-късно от Fujitsu. Системата е достатъчно стабилна за техните нужди защото използват UNIX платформа и независим комуникационен канал за предаване на данни и няма абсолютно нищо общо с програмата от снимката освен външна бегла прилика.
  Защо всички Apple фенове отделяте толкова много внимание на интерфейса, а не на реалната функционалност и безпроблемна работа ?

 10. макро #
  13 септември 2010 @ 11:04

  не само apple феновете отделят внимание на интерфейса. дори и ТИ отделяш внимание, тогава когато интерфейсът започне да те дразни, да ти пречи и тн.
  тоест най-малкото, което му е необходимо, е да бъде удобен. а досовския интерфейс е прост, да не кажа смотан, на фона на сегашните възможни решения, и вероятно тези, които го използват вече са го наизустили.
  това е просто добавка към мнението на nick.
  идейно е да ползваш подобно нещо, особено ако и конкурентите ти го ползват. така когато смениш някой от персонала е много вероятно обучението му да бъде по-лесно.

  за безпроблемната работа съм съгласна. това нещо е тествано с години. :D

 11. kyky #
  13 септември 2010 @ 11:33

  А не е ли причината антични софтуери да живеят до ден днешен, че едно време разработчиците не са залагали в програмата необходимостта след известно време тя да бъде подменена и съответно заплатена наново? Сега на един продукт като му спрат поддръжката всички се втурват да купуват следващата версия без да се замислят дали старата няма да им върши работа и без ъпдейти.

 12. 13 септември 2010 @ 12:36

  Не забравяйте, че голяма част от т.нар. „DOS програми“ в банки и големи иституции са всъщност терминалният интерфейс, зад който стои животно като mainframe. От чисто системна гледна точка – предимствата са много – информацията живее само в дейтацентъра, където е лесно да се пази, архивира и т.н. а самият мейнфрейм не забива, не блокира и няма как да му се напълни диска с МР3-ки. Такава система не се плаши от бавни и прекъсващи връзки и обучен служител въвежда информация в пъти по бързо, само с клавиатурата.

 13. 13 септември 2010 @ 15:02

  Специално за този софтуер не съм сигурен, но на много места, където се среща, всъщност не е на ДОС. Например в Български пощи“ компютрите са с Windows XP, но пускат подобни приложения. Писани са на Pascal – на онзи стария Pascal, при който се правеше интерфейса по същия начин.

 14. ROHE #
  13 септември 2010 @ 16:32

  ДЗЕН – Къде работиш?

 15. 13 септември 2010 @ 16:33

  Софтуерът и хардуерът са съгласувани с актуалните изисквания на НОИ и НАП.

 16. В и К #
  13 септември 2010 @ 19:36

  И аз ползвам мак, но предпочитам да си организирам файловете с Midnight Commander в терминален режим вместо Finder.

 17. mobs #
  13 септември 2010 @ 21:22

  Личен опит (защо не смених една желязна DOS програмка):
  – От както е купена през 94-95 фирмата е дала само 50 лв. за поддръжка, когато сменяха процента на ДДС.
  – И досега на всички 5 работни станции се работи на win95, който вече е безплатен (нямат претенции за него) и е доста по-глупако-устойчив от следващите версии а и персонала не може да си качи NFS за „едно бързо джитване“
  – Всички по-евтини складови програмки, при по-сериозно натоварване се ами…чупят. Мога да ви изброя поне 5 такива.
  – Печатането през LPT1 е неимоверно по-бързо и удобно, за тези, на които ни се налага да печатаме в 2-3 екземпляра
  При финалната сметка за нови компютри, програма, windows, съпорт и обучение на 30 човека (безценно) направо взе да ми харесва като я видя….

 18. none #
  13 септември 2010 @ 23:21

  както човекът над мен нагледно е обяснил, след като адекватно си сметнеш TCO и ROI и ги съпоставиш с реалните изисквания към даденото приложение и съпътстващия го хардуер, подобна гледка изобщо не би трябвало да те учудва, Еленко =)

 19. 14 септември 2010 @ 22:31

  Като погледнеш оределите бутилки на рафта(макар че Dumple не е от най-евтините :) и полупразното хладилниче с минерална вода, става ясно защо използват такава техника.

 20. Дзен #
  15 септември 2010 @ 10:11

  @ROHE зарежи да ме разпитваш „къде“ „какво“ и „защо“ важното е че знам „някои неща“.
  Вас не ви ли купиха миналата година Tokheim Group SAS ? Поздрави на Вълка и Влади ако не си се спасил от тяхното обкръжение ;-) Още ли се използва UNIX или сте „омазали“ положението ?

 21. 18 септември 2010 @ 0:39

  Външния вид понякога лъже. Като си помисля на какво е способен редактор като Emacs(или Vim)… И не говоря само за програмиране. Днес по една случайност бях в НОИ, а там движат пенсиите на цялата държава с някакъв подобен(на външен вид) софтуер. Явно иконките и мишката не са всичко.

 22. stealth #
  18 септември 2010 @ 0:55

  бачкам с DOS програмка (clipper) от 94 год. поддържа се като веднъж месечно трия ненужните бекъпи и пускам дефрагментация на диска.

 23. Г.Г.. #
  24 септември 2010 @ 8:11

  @Дзен, @Rohe:

  Призм-ата не е на ICL/Fujitsu, а е/беше продукт на Kirkhamgate мидифициран за Tokheim (и оттам, Shell / Amoco / OMV). Oтзад стоеше нещо което се казваше HOIS, за UNIX ако е стоял, ще да е „отскоро“ :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS