Риторичен въпрос.

Ето моята история.

Налага се да ползвам услугите на ОББ.

Тъкмо се бях зарадвал, че отдавна не съм стъпвал в техен клон и те през миналия месец ме зарадваха с това, че за да си ползвам електронното банкиране, вече трябва да си купя електронен подпис.

ОББ издействали епично намаление от няколко лева и така крайната цена на устройството става 63, от Банк Сервиз – тяхна фирма със сайт, който има интерфейса на морски шах.

Ползвам Macintosh, а техните четци не знаят какво е това. Така че, отивам към план Б – всеки път като извършвам плащане през сайта на ОББ, те да ми пращат SMS с различна парола. Това, разбира се, е супертъпо, защото може да нямам телефон/батерия/обхват, да съм в чужбина и т.н.

Понякога имам чувство, че банките се чудят как да ти попречат и да ти продават неща, от които нямаш нужда. Не могат да ме убедят, че това е от съображения за сигурност. Западните банки не задължават клиентите си за такива неща.

Та, какъв е вашият опит?

Има ли нормална банка с читаво електронно банкиране, което работи под Firefox (извън Windows), може да обслужва кредитна карта към същата банка и е на добра (безплатна) цена, а не на 63 лева на година с бонус – безсмислен сертификат?

Коментари

 1. vt #
  7 ноември 2007 @ 13:48

  ползвам булбанк. и електронното им банкиране. май имаше първоначална такса, но със сигурност има месечна такава – 1 евро. няма глупости като изискване за електронен подпис или може би не ползвам услуги изискващи го. проблемът е, че когато имаш разплащания в чужбина, системата ти показва какво си харчил/превеждал след около седмица… което хич не е добре. иде реч за сметка към кредитна карта.

  ползвам и първа инвестиционна. там се опитах да ползвам електронно банкиране, но след поредица мистериозни изисквания, така и не се докопах да влезна въф клубъ. offtopic: на първа инвестиционна само мацките останаха готини. в последната седмица се убедих на 6-7 пъти, че яката са оттаковали customer service/support-a

 2. 7 ноември 2007 @ 14:00

  Пробвал ли си Уникредит Булбанк ? Малко се шматкат с някои преводи, но по отношение на електронното банкиран ги бива.

 3. 7 ноември 2007 @ 14:09

  http://ccbank.bg – Почти от 2 години ги ползвам и всичко им работи отлично. Интерфейса е много подобен на този на Fibank. Искат само сертификат да си сложиш (не електронен подпис). Откъм support – налагало ми се е да правя няколко charge backs и бяха доста отзивчиви към проблема ми. :) Като цяло съм доста доволен.
  И да не забравя – като отида в някой от клоновете им не ме карат да попълвам гадните лисчета като във Райфайзен, Пиреус и къде ли още не, за да извърша проста банкова операция (внасяне на пари примерно). :) Евала им! :)

 4. 7 ноември 2007 @ 14:23

  http://www.procreditbank.bg

 5. 7 ноември 2007 @ 14:24

  ползвам първа инвестиционна. и нас клиентите на пиб се опитаха да ни прецакат с тоя скъп подпис, но имаше голяма реакция и го отмениха
  като естетика и ползваемост сайта е шит, но върши работа за елементарни банкови операции. така че сега ако се опъваш подписваш една декларацийка че си запознат с рисковете от „неползването на електронен подпис“ и си действаш без да плащаш тия безумни суми.
  засега работи ок

 6. 7 ноември 2007 @ 14:25

  забравих да кажа че работя с ubuntu/firefox

 7. 7 ноември 2007 @ 14:28

  БанкСервиз не е фирма на ОББ – дялове в нея имат всички български банки и БНБ.
  Иначе ING Bank бяха добре, но продадоха retail бизнеса си на Пиреос. Засега нямам проблеми с Пиреос – не иска цифров сертификат и работи с FireFox (под Windows).

 8. 7 ноември 2007 @ 14:40

  Първа Инвестиционна Банка също въведоха такова изискване за всички, които искат да пускат платежни нареждания онлайн. Тяхната оферта беше 40 лева като използваха услугите на Инфонотари /мисля, че са фирма на ДатаМакс/.
  Въпреки, че изглежда прекалено затормозяващо според мен е стъпка в правилната посока, заради security причини.
  Целта е да се избегне евентуално източване на банковата сметка на някой клиент с помощта на „троянски кон“.
  Това всъщност се беше случило при онзи случай с Булбанк: http://news.bpost.bg/story-read-14836.php
  Не е пробит сървъра, а хакер с помощта на троянски кон открадва всички паролиа на бизнесмена, кактои и неговия сертификат и съвсем спокойно си пуска нареждания от негово име. Банката няма как да разбере дали това е клиента или хакера, ако клиента не се оплаче. В този случай и банката няма как да носи отговорност, защото вината е на клиента.
  Това изискване изглежда супер досадно, но според мен вече е доста рисковано човек да пуска нареждания без да ползва електронен подпис. Ако някой има доста пари по сметката си, поема риск някой ден като отвори банкирането си да научи, че няма никакви пари по сметките си. Универсалния подпис общо взето решава проблема с „троянския кон“ и гарантира, че дори и да има такъв пробив в компютъра, хакера няма да източи сметките му. Тези, които си мислят, че правят нещо хитро като си пазят сертификата на някаква дискета и го ползват само при пускане на платежно, също грешат.
  Човек, който има пълен достъп до компютъра им, може да се добере и до него в момента в който те пускат платежното си нареждане.
  За да не излезе това като реклама на някои от фирмите доставчици на универсален електронен подпис, мога да кажа, че това изискване не е задължително. Всеки, който преценява че това изискване е много неудобно, може да не си купи електронен подпис, но със сигурност трябва да забрани възможността да се пускат платежни нареждания през банкирането му, така поне ще е спокоен.

  Поздрави,
  Радо

 9. 7 ноември 2007 @ 14:57

  ДСК Банк имат добро интернет банкиране изцяло независимо от системата на Борика, което прави извършването на операциите доста по-бързо. Транзакциите между сметки на банката е моментална.

  Услугата „виртуална виза“ предлага възможност да се ползва карта за разплащания в интернет, като благодарение на банкирането може да сметката да се държи на нула до момента в който не ви потрябва.

  Има SMS известявания и съобщения които се изпращат от системата, които обаче имат само информационен характер. Не се изисква въвеждането на кодове и т.н. Единственото което се иска при ползването на сертификата за подписване при преводи е да имате master password на Лиско. Въобще не поддържат вход чрез електронен подпис.

  Автоматично с Инернет банкирането на ДСК се създава и паралелна спестовна сметка, в която могат да се кътат парички към които се начислява по-висока лихва от тази която върви по разплащателната. Пак нищо особено, но е гъдел :)

  Поправете ме, но уникредит имат невероятно високи такси за обслужване на сметката и за използването на интернет банкирането.

  ПИБ също си работят и без електронен подпис.

  Повечето банки обаче са вързани със системата на Борика и това пречи за нормалното опериране със средствата по сметките. ДСК пък има проблем с регистрирането на картите в ePay.

 10. 7 ноември 2007 @ 15:07

  @Башев – БОРИКА е картов оператор, да не бъркаш с БИСЕРА, която е националната платежна система?
  Иначе ДСК има собствена авторизационна система за карти, но това няма общо с Интернет банкирането.

 11. 7 ноември 2007 @ 15:28

  Не искам да превръщам темата в личен спор или да адвокатствам на която и да е банка. Ще дам пример:
  Когато се опитвам да използвам сметката си в ПИБ (примерно) и искам да управлявам парите си то те са в статус „блокирани“, всяко обновяване се прави паралелно с това на БОРИКА, от където идва и проблема. Самата система и начина на синхронизиране с БОРИКА изисква сумите по картовите сметки да се блокират. Нареждания за преводи не могат да се правят директно от е-банкирането, за да не се дублира операция направена на ПОС и чрез е-банкиране (примерно).

  В ДСК каквото и да правиш винаги се отразява на момента, което прави движението по сметките веднага видимо „на екран“ както се казва.

  Дано да съм бил разбран правилно.

 12. 7 ноември 2007 @ 15:39

  моето скромно мнение е, че електронният подпис се въвежда единствено, за да може банката по-лесно да си измива ръцете, при какъвто и да е вид транзакция осъществена през интернет.
  Има ли електронен подпис? Има. Значи ти си си виновен, че некви пари са фръкнали в неправилна посока. За какво ни тормозиш нас(банката)?

  Най-общо казано поредния византийски номер, с който да си пазиш гъзъ!

  А да… няма банки в България. Има филиали и една каса (ДСК). Аз не им викам и банки, а банди

 13. 7 ноември 2007 @ 16:58

  Първа Инв. Банка. Не е лошо банкирането. Плюс това е free.

  Подписът НЕ Е задължителен. Но без него съществуват някои ограничения. Системата им не е съвършена, но става…

  Работя под Firefox/Win, само със сертификат в браузъра.

  Като цяло, препоръчвам ПИБ за това.

 14. kyky #
  7 ноември 2007 @ 17:10

  Може ли някой да ме открехне как с някакъв си троянски кон, който записва паролите ще ти източат парите, ако за всяка транзакция се изисква нов транзакционен номер (ТАН), каквито само ти си имаш напечатани на хартийка??? И не ти върши работа всеки ТАН, ами точно този, който на случаен принцип ти поиска системата (номерирани са). За да стане кражбата, ще трябва да са ти записали паролите с троянския ПЛЮС да са ти откраднали листчето. Ползват ли българските банки ТАНове? Не може д не ползват. В Германия онлайн банкинга е с ТАНове от най-малко 8 години!

 15. 7 ноември 2007 @ 17:32

  Да, този вариант също е решение на проблема, бяха забравил за него.
  Не знам обаче защо банките решиха да се спрат на варианта универсален електронен подпис – явно лобито на фирмите доставчици на подписи е доста силно.
  В България знам, че единствено Прокредит банк работи с такива транзакционни номера.

 16. stealth #
  7 ноември 2007 @ 18:09

  ЦКБ, без месечна такса за и-нет банкиране и сметки на частни клиенти. с Firefox под linux няма проблем. съпорта има прилично удължено работно време. нямам представа как стои въпроса с кредитните карти.

 17. 7 ноември 2007 @ 18:14

  Ползвам ПроКредит – понеже съм младеж (под 25) всички услуги са безплатни. За зрели хора мисля че избираш дали да плащаш 2,50 на месец и да теглиш безплатно от ВСИЧКИ банкомати, или да плащаш 20ст. на теглене от чужди банкомати. Най-добре виж на сайта за цените, но надали са високи, все пак името им е „ПроКредит“, а не „ПроДепозит“ ;-) Обслужвам си без проблем Визата, която пак е от тях (трансферите в банката са безплатни).
  Как работи цялата работа – правиш си потребителско име + парола, подаваш заявление и ти дават списък с числа. Въвеждаш числата, само когато трябва да направиш транзакция. Ако само искаш да гледаш салдата и да си следиш транзакциите – числата не ти и трябват :)
  Във Фортис ползвах не лист, ами устройство за генериране на съответните числа, което ме навежда на мисълта, че до няколко години и ПроКредит, ще раздадат такава джаджа на клиентите си и ще забравим за листа с кодовете.

 18. 7 ноември 2007 @ 20:32

  @Башев – това е вярно само за картовите сметки – освен тях има и нормални разплащателни сметки. Другите банки, чиито карти се авторизират от БОРИКА са намерили workarounds, така че да избегнат проблема. ПИБ бяха едни от първите и си носят проблема от 2000-та година.

 19. M #
  7 ноември 2007 @ 20:33

  ОТНОСНО ОББ ДА УТОЧНЯ: че НЕ е задължително да имаш електронен подпис. За физическите лица, де. Достатъчно е да имаш GSM :) Т. нар. Допълнителна схема. Питай, ако има нужда от обяснение.

 20. M #
  7 ноември 2007 @ 20:35

  Забравих да това, което исках да кажа най-вече: някои банки нямат варианти: или електронен подпис, или довиждане…

 21. 7 ноември 2007 @ 21:26

  Според мен е по-тъпо да не разполагаш с работещ мобилен телефон, а в същото време да мъкнеш компютъра с тебе и да се опитваш да използваш подобни услуги…

 22. dragi mi smehurko #
  7 ноември 2007 @ 21:29

  клиент съм на булбанк, през е-pay разплащам сметките си, където мога да виждам наличността по картата си (с дебитна карта) във всеки един момент; ползвам firefox 2.0.0.7 @mac (safari-то не важи в този случай).. и нямам електронен подпис.

 23. 7 ноември 2007 @ 22:06

  И аз съм към ПИБ. Сега съм решила да си купя електронен подпис към Инфонотари – в крайна сметка като клиент на ПИБ си спестявам таксата за издаване, и така плащам само 40 лв. После до колкото видях на година е 18 лв поддръжката на електронния подпис за физически лица. Като се има предвид, че не е ограничен до електронно банкиране, на мен ми се струва подходящ вариант. Най-вече и защото се притеснявам за сигурността и смятам, че електронния подпис е крачка в правилната посока.

 24. smiling #
  7 ноември 2007 @ 22:52

  аз съм на Пощенска от няколко години, удобно ми е, ок ми е, няма електронен подпис, съпорт по телефона относително ОК

  проблем все пак има, произтича от Firefox и Linux, които ползвам
  имам 3 сметки и се налага да ползвам 3 компютъра различни, за да си ги управлявам, защото Firefox се бърка с 3 сертификата и не може да ги прехвърля, сменя … това ми се струва тъпо; в началото като се обаждах на съпорта и казвам „ползвам Firefox“ и те казваха, „ами писнете си Explorer“ и аз „ама на Linux няма Explorer“ и те вдигат рамене и нищо, та сега – банкирам от 3 различни машини …

 25. Mr.Strong #
  7 ноември 2007 @ 22:55

  Аз ползвам на Райфайзен онлайн банкирането и съм доволен. Безплатно е, но наистина трябва да се отбиеш до техен клон и да попълниш формуляра (който е елементарен, btw). Работя под FF/Win и всичко е тип-топ. За да нареждаш плащания, трябва да инсталираш сертификат. От скоро въведоха и допълнителни нива на сигурност (само ако желаеш) – електронен подпис на Банксервиз, и, по-интересното според мен, т.нар. „Токен“ устройство. Подписът е в порядъка на 60-и-няколко лева и ползването му е стандартно.

  Токенът е 30 лв. като принципът му е точно както го е описал kyky по-горе – при всяка транзакция сървърът на Райфайзен Онлайн изпраща шестцифров код, който вкарваш в токена, а той генерира шестцифров код-отговор, който попълваш в съответното поле. Всичко трябва да стане в рамките на около минута. Системата сравнява за съответствия и позволява или не позволява транзакцията. На думи дори изглежда по-сложно, отколкото всъщност е. Няма годишни такси-макси, няма нищо – само еднократна покупка на устройството. (На вид е като малък калкулатор с десетина бутончета).

  Нищо обаче не ти пречи да не купуваш нито токен, нито ел. подпис, пак си ползваш онлайн банкиране.

 26. 8 ноември 2007 @ 0:19

  И аз съм на мнение, че подписите и устройствата затрудняват, а не помагат или поне не в момента. Виждал съм разни джаджи във финансовите отдели на мултинационалки, но там правят всякакви фокуси с банките. Ние говорим за харчене на четирицифрени суми през годината.
  Използвам онлайн-банкиране на Райфайзен и на ПроКредит. Горе вече обясниха защо. Най-удобни са и никой нищо не те задължава да правиш, както в някои от горепосочените банки…. Единственото затруднение обикновено е бавенето с БОРИКА…. Ама е безплатно ;)

 27. 8 ноември 2007 @ 0:21

  … И да кажа – ОББ и Булбанк – ако имате избор далеко!!!
  Еленко е обяснил всичко, което може да се каже за ОББ, а аз някой ден ще разкажа за Булбанк. Все още ми е проблем да говоря за това… А и чакам отговор от Хампарцумян :D
  Шегувам се! Много са зле.

 28. vladoliki #
  8 ноември 2007 @ 7:54

  Част от хората тук са се объркали – никоя банка не задължава клиентите си да ползват УЕП на точно определен доставчик. Можеш да си избираш – към момента от трима такива – Банк сервис, Инфонотари, Информационно обслужване.
  Мисля че към момента Информационно обслужване имат най-добра оферта за електронен подпис – 36 лева за комплект, който включва удостоверение, четец и смарт карта. Може да са соц-учреждение, но според мен подхождат най-професионално към материата, а и са първите.
  Иначе, за банкирането, все по сериозно мисля да премина от ПИБ към Райфайзен – разликата е титанична в полза на вторите във всяко едно отношение.
  А ОББ са вредни за здравето. Буквално. Аз като наближа техен клон и минавам на другия тротоар.

 29. 8 ноември 2007 @ 9:19

  Аз пък банкирам всекидневно през Уникредит Булбанк, Юнион Банк, Интернешънъл Асет Банк и ПИБ. И от четирите банки имам инсталирани сертификати, отделно имам и мой си електронен подпис, но не го ползвам при онлайн-транзакции. ИАБанк бачкат точно с тези TAN-кодове, не е супер удобно, защото за всяко плащане въвеждаш ужасните комбинации, които трябва да държиш на хартийка, разпечатана от блед матричен принтер, пък и свършват адски бързо. В смисъл ОК е, ако правиш 1-2 плащания седмично, но не и по 100 дневно. Отделно самото банкиране е доста нефукционално.
  Уникредит са с Master Password на Firefox-a, при Юнион – с един общовалиден PUK-код за подписване, а ПИБ – просто със сертификат, там си обслужвам и кредитната карта без проблем. В общи линии и от 3-те банки съм доволна, и откъм съпорт, и като удобство.
  @smiling – за да не ти се бърка Firefox-a, посочи му в опциите всеки път да те пита кой сертификат да ползва. Става въпрос само при подписването. При просто логване сайтовете си разпознават техните сертификати и няма никакъв проблем.

 30. iordo #
  8 ноември 2007 @ 10:04

  Ползвал съм Райфайзен, ПИБ, Пощенска и ОББ и проблемите при последната определено са най-малко. Най-ползваем интерфейс, работещи ОК СМС-и, шаблони за нареждания и възможност за експорт. Да не забравя и факта, че веднъж се оплаках от бибрутално отношение от касиерка на банката чрез формичка на сайта и получих по мейла неколкократно подпечатани и сканирани в jpeg официални писма с извинения и информация за наказанията наложени на бедната служителка.

  Електронния подпис е ОК, но в момента излиза, че плащам в добрия случай 40 лв. на година единствено за да мога да мърдам авоари и нищо друго. Какво стана с услугите, които щеше да предлага „електронното правителство“ не знам.

 31. 8 ноември 2007 @ 11:06

  vladoliki,

  в списъка с доставчици на универсален електронен подпис си пропуснал най-новите – Спектър АД. Пълния списък го има на сайта на Комисията за регулиране на съобщенията.

 32. 8 ноември 2007 @ 11:44

  Аз съм клиент на Алианц, но тепърва ми предстои да активирам електронно банкиране. Може да хвърлиш око на ръководството им.

 33. 8 ноември 2007 @ 11:45

  Хм, това е линка към ръководството:
  http://bank.allianz.bg/include/docs/EBank_User_Manual_Final.pdf
  (защо не успя да се публикува, не знам)

 34. 8 ноември 2007 @ 13:09

  Благодаря на всички за споделените мнения!

 35. 8 ноември 2007 @ 13:12

  Има нормална банка с безупречно интернет банкиране,което работи под каквато си поискаш операционна система и с какъвто си искаш браузър – https://http://www.fortisbanking.be
  Проблемът е, че не знам дали е вече в България и ако не е, дали има бъдещи планове за това.

  Не изисква да инсталираш никакъв софтуер и буквално можеш да имаш достъп до сметките си от който и да е свързан с интернет компютър, стига да си носиш digipass-а в теб. Това е една машинка, подобна на калкулатор, за генериране на кодове, с които се логваш в акаунта си.

  Моят личен опит с тази банка – отпуснаха ми кредит в размер на 12 000 Евро за 10 минути, без да им предоставям никакви бележки, документи и т.н., а на 11-тата минута парите бяха преведени по сметката ми.

 36. kyky #
  8 ноември 2007 @ 14:06

  хахахахаха :))))
  Алианц обират точките с това ръководство! Да повърнеш – Comic Sans!
  А белгийците от край време са една крачка напред в електронните разплащания, банкиране и т.н. Имам спомени от преди 7 години. Още тогава можеше да правиш всякакви щуротии през интернет, а и през банкомата – томболи, намаления за магазини… Освен това почти всичките им ПОС устройства още тогава бяха онлайн, а преводи се отразяваха в сметката за половин ден. Никъде нямаше минимално ограничение и можеше да платиш с картата си и една дъвка и никой не ти се сърди. Не само не ти трябва електронен подпис, ами онлайн банкинга могат да го ползват и деца над 15 год.

 37. 8 ноември 2007 @ 15:00

  @ vt и коментара му, че
  „. няма глупости като изискване за електронен подпис или може би не ползвам услуги изискващи „

  Приятелю, като ти дръпнат паричките ще плачкаш и ще си като наакано 5 годишно. Т.е. съвсем скоро спряло да се надрисква, но все още неспособно да се контролира напълно. Онзи ден, клиент на ПИБ, ползващ приложно-ориентиран сертификат, който се инсталира локално на компютъра, му дръпнаха спестяванията. Не са 1 и 2 тези случаи. Казвам ти го защото работя в Банксервиз и специално ОББ, Райфайзен и тн. нямат печалба да си изнудват клиентите!!! НО УТРЕ КАТО ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ, тях ще обвиняваш. Е такова говедо е българина, той си знае неговото и кярията, друго не го интересува. Банкирайте си с приложно-ориентирани сертификати, даже по – добре само с юзърнейм и ПИН (даже не парола), като в Пиреус банк, но после да няма, „-Ама аз, ама то, ама иначе…“

 38. 8 ноември 2007 @ 15:17

  Тъй, като Еленко не е сложил възможност за едитване на мнението, да добавя. ОББ ти дават възможност да извършваш НЕАКТИВНИ операции без УЕП. Като човек, ти си склонен да правиш грешен избор, само защото смяташ, че нещо е по изгодно в момента, но in the long run всъщност си f*#& up! Скоро всички банки ще започнат да работят на този принцип – УЕП идентификация при работа (а в по – тататък с Биометрия – тогава, пък ще пискате, че банката ви нарушава конституционните права сигурно). На БНБ банкирането работи по същия начин и там е даже още по – строг койнтрола, тъй като всички сертификати, който им е позволено да банкират се експортват в BASE64 и после спесимена, съдържащ всички експортнати сертификати, се подписва със сертификата на МОЛ-а.

 39. stealth #
  8 ноември 2007 @ 17:41

  съгласен съм за УЕП. така трябва да бъде, НО за момента просто няма смисъл от него. единствената разлика с цифровите сертификати, които издават банките (ЦКБ например) е че УЕП-а трябва задължително да е на отделен носител.
  когато държавата и други институции предложат работещи услуги тогава вече ще си струва УНИВЕРСАЛНИЯ ел.подпис. и не, няма да е скоро :)

 40. kyky #
  8 ноември 2007 @ 18:50

  @Mean: ще ме извиняваш, но като работещ в Банксервиз смятам, че си пристрастен и прехвърляш топката в клиента. Банката има задачата да осигури безопасността най-евтино и най-удобно за клиента. Някои се справят по-добре, други по-зле и би следвало първите да извличат активи, а вторите негативи. Тук става дума за това, че почти всички български банки не са се справили. Ако сигурността очевидно не е осигурена (както ти описваш сличая с Пиреус), закона би трябвало да държи банката отговорна за последствията. И не мисля, че банката просто така може да си измие ръцете и да остави на клиента възможност да ползва несигурни услуги.

  Ето – има по-евтини варианти и също толкова сигурни> digipass и TAN, а подписа си е скъп! Подписът навсякъде в Европа е сравнително скъп и съответно го ползват само хората, които много често ще го ползват и ще им спести време.

 41. uv #
  8 ноември 2007 @ 23:35

  който ще да вярва, обаче аз познавам поне една дърта, себеуважаваща се европейска банка, в която онлайн банкирането е без подпис, без сертификат, „прост“ https. питат за части от парола и част от пин, винаги разбъркано, сесията изтича на 5-тата минута неактивност и ръцете ти са вързани за всичко освен три-пет основни дейности. работи безотказно. идва включено по подразбиране и няма нужда нищо да активираш. все се чудя що някой нямаше тоя акъл в българия да направи нещо толкова лесно за ползване..

 42. 9 ноември 2007 @ 10:34

  Вчера и аз чаках в ОББ 1 час,за да си взема УЕП-а. Лошото беше, че трябваше да изчакам една нахална дама, която вдигна скандал и се пререди, въпреки системата за номера в клона…

 43. Monineta #
  9 ноември 2007 @ 13:40

  Аз също се отчаях от ОББ и ги разкарах изцяло вчера. Тази банка е единствената, която взима 0.75 ст. за транзакция от различен банкомат, а техните банкомати са единствените, които съм виждала да остават без пари. А за капак измислиха поредната кретения в електронното си банкиране.

  Съветвам те да ползваш ЦКБ или Прокредит. Банкиранията и на двете не са особено удобни, но вършат работа.

  Доста прилично е електронното банкиране на ДСК, но пък те откъм обслужване са зле.

  За нищо на света не ползвай новата-стара Булбанк – ОББ е мечта в сравнение с нея.

 44. 9 ноември 2007 @ 16:29

  „закона би трябвало да държи банката отговорна за последствията“

  Ти май не си си чел условията с които се съгласяваш, подписвайки договора за е-банкиране…
  Ако ти източат пари от дебитната карта кой е отговорен ТИ или БАНКАТА ти?

 45. user #
  9 ноември 2007 @ 19:21

  Не мога да разбера автора защо е недоволен от ОББ?
  Да може би , има основание за забележки към support-а ,
  Да. Новите мерки за сигурност определено усложняват работата.
  Да. УЕП(Сертификата) струва пари ,но банката прибягва до това единствено да повиши сигурността (разчита се ,че ще бъде достатъчно трудно да се измъкне частният ключ от смарт картата).
  Сигурен съм ,че доставчиците на УЕП имат решение или поне със сигурност ще намерят такова за Mac OS X;
  Относно \“ супертъпо\“ -то решение за SMS с различна парола ще се радвам да чуя за \“СуперУМНО\“ решение ,което не би затруднило повече клиентите от това да се обадят еднократно на безплатен телефон за активиране на режима?
  И естествено да въвеждат парола ,но НЕ за всяко плащане а при вход ,когато наистина желаят да ползват и активни операции?
  за чужбина Доколкото знам SMS-си се получават и в роуминг ,като дори в някои случаи са безплатни.
  Както се разбира … съм пристрастен ,но искам да допълня само:
  обикновенно в другите банки се говори за \“Online\“ банкиране а пък в ОББ е.

  Сигурно разбирате ,че създадените неудобства са нищо в сравнение с ( за съжаление) напълно реалните рискове ,които поема потребителя в противен случай.

 46. stealth #
  10 ноември 2007 @ 11:39

  „обикновенно в другите банки се говори за „Online“ банкиране а пък в ОББ е.“
  аз напуснах ОББ не толкова заради таксите и „учтивия“ персонал – бях им свикнал, а защото предлагаха IE банкиране, което в никакъв случай не е = Internet. НИКОГА не бих ползвал windows машина (още повече с IE) за достъп до i-net. да не говорим пък при работа с пари!

 47. user #
  10 ноември 2007 @ 19:45

  до stealth:
  да ,че Мicrosoft XP имат проблеми със сигурността съм нашълно съгласен ,но от почти година банкрането не е само IE а и напълно функционално под FireFox и Mozilla независимо от Операционната система.

 48. stealth #
  11 ноември 2007 @ 12:25

  радвам се, честно! а може би аз съм виновника да има поддръжка на нещо друго различно от IE и win. с един от сисадмините им имахме много интересен… разговор на висок тон :)

 49. user #
  11 ноември 2007 @ 16:05

  :) mnogo mi e interesno s koj i koga gore dolu?

 50. stealth #
  11 ноември 2007 @ 17:48

  случката е горе-долу по време на въвеждането на IBAN-ите. друго няма да споделям, че излагането си беше голямо :)

 51. user #
  11 ноември 2007 @ 18:28

  Тогава беше старото банкиране … най вероятно си говорил с някой от support-а предполагам на 8112500 ?

 52. ossikovski #
  11 ноември 2007 @ 21:05

  Все още ми предстои да установя ДАЛИ, в крайна сметка, има нормална банка в България.

  Обаче историята с ОББ е абсолютно тичпична: същата идиотщина направиха и от Първа инвестиционна, като резултат от което (и вследствие на изключително изнервяща кореспонденция с неколцина техни служители) депозирах жалба в КЗП с искане за 1000 лева компенсации на причинени щети (налага ми се да се прибера непредвидено в България, за да си оправя „виртуалния клон“…) и публикуване на жалбата ми на страницата „От наши клиенти“ на сайта на ПИБ…

  Ако някой е любопитен, да заповяда в блога ми на http://ossikovski.blogspot.com/, където периодично информирам за развитието на „спора“ под етикет „ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТАЗИ БАНКА“. :)

 53. ossikovski #
  11 ноември 2007 @ 21:16

  И, между другото, има хиляда начини да се избегнат рисковете от кражба на инсталираните сертификати, запомнените пароли и т.н. В Германия (някой го беше написал тук, та да повторя) има TAN-листи. Нищо не инсталираш, нищо не може да се хакне. Във Великобритания (имам преки впечатления само от Lloyds Bank) са въвели т.нар. „memorable information“, която се въвежда в акаунта на потребителя ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ и представлява комбинация от букви и цифри; попълва се всеки път при влизане във виртуалния клон, но чрез разгъващи се списъци, т.е. пак няма как да бъде хакнато.

  Просто и без разходи. Което не се отнася до електронния подпис!

 54. user #
  11 ноември 2007 @ 22:56

  до ossikovski
  \“Обаче историята с ОББ е абсолютно тичпична: същата идиотщина направиха и от … \“
  за едни идиотщина за други необходимост зависи от гледната точка.
  зависи от практиката на съответната организация , но вярвай ми никоя банка не иска да изгони клиентите си , и всичките създадени неудобства не са прищявка на НЯКОЙ а са с цел защита на клиентите.

  относно \“memorable information\“ мисля ,че не е защитена от хакване.
  колкото до тановете да , те не могат да се \“хакнат\“ но за някои клиенти това е много по-неудобно от сертификата.
  Относно другите 999 начина :) аз лично не се сещам ,но може би единия е ходенето всеки път до банката и подписването на хартиени документи ?
  колкото до ПИБ незнам защо не са уведомили клиентите си , в ОББ има едномесечен период в който клиентите могат да направят избор.
  Бих те посъветвал да пратиш пълномощно(доколкото знам може да се издаде в посолството , но формата и съдържанието му би трябвало да изискаш от ПИБ) на твой познат ,който би свършил работата \“на място\“.

 55. 12 ноември 2007 @ 20:36

  Тези „попречвания“ на банките имат определена цел – да спасят клиенти си от хакване и източване на сметките им.
  Ако използваш само юзърнейм/парола, мислиш ли, че е някакъв проблем да ги снифнат или keylog-нат, да влязат в твоя акаунт и да направят 2-3 превода с твоите пари? После иди се разправяй с Ургутската банка в Армения.

 56. ossikovski #
  13 ноември 2007 @ 2:26

  до user:

  прав си, че никой не желае да гони клиентите си и всичко се прави в името на сигурността. нямам нищо против това.

  но има едно нещо, което се нарича „право на информация“, т. 4 или 5 от целите на КЗП.

  това, от което недоволствам е, че не бях информиран–лично. за сравнение: преди няколко месеца от същата ПИБ ми загряваха телефона с оферти за… застраховки. питам, защо не звъннаха поне веднъж сега, при условие, че въвеждането на електронен подпис хипотетично би могло да блокира достъпа на клиент до полу-виртуалния клон?

  мисля, че имам известно основание…

 57. user #
  13 ноември 2007 @ 19:26

  до ossikovski:
  да определено имаш основание да бъдеш недоволен , и не си само ти недоволния , както не е и само това банката ,която го прави
  не искам да ставам защитник на ПИБ (нито искам да им давам оценка ) ,нямам представа как са информирали клиентите или как са смятали да ги информират, но тъй като става въпрос за клиенти на интернет канали е логично да бъдат информирани по същите тези канали т.е. на интернет страницата на банката или в самото интернет банкиране , както между другото са направили почти всички други банки.
  Да доста от банките са доста агресивни при предлагането на своите продукти , но пък създалата се ситуация определено не е планирана и се изисква банката да има гъвкав механизъм ( каквато практика повечето банки нямат) за уведомяване на клиентите писмено или лично по телефона при подобни ситуации .
  Да не говорим ,че широкото огласяване на подобна промяна естествено говори за проблем със сигурността (независимо ,че пробива е на клиентската станция) , и е разбираемо нежеланието на съответната организация да бъде идентифицирана със съответният проблем.
  Така че не се учудвам от \“полу-гласното\“ обявяване на промените.

  Пък и в крайна сметка има и други банки ,които имат къде по удобни или не електронни банкирания в България ( не е както преди 5-6 години когато почти нямаше избор).
  мога да дам параметрите на интернет банкирането в ОББ:
  без такса за регистрация , без такса за ползване
  УЕП се изисква само за фирмите/ или тел за СМС пароли за физ. лица
  таксите за преводи са много по ниски от тези в клон.
  В работно време(отворена счетоводна система) преводите се извършват в момента в който ги изпратиш (т.е. парите са налични в отсрещната сметка (карта) (ако е в ОББ) в секундата която си ги изпратил и могат да бъдат теглени в същия момент.
  можеш да управляваш и следиш регистрираните си плащания към компаниите за комунални услуги ВиК ЧЕС БТК ….
  SWIFT,CHANGE, кредитни карти ,покупко продажба на ценни книжа
  кредити,плащане на данъци … и т.н.
  напълно функционално под firefox (независимо от ОС )и IE

  то стана малко като рекламна брошура … но пък наистина е така , попитай кой друг може да предложи подобни параметри.

 58. 3 декември 2007 @ 23:08

  Няма

 59. дидо #
  14 август 2009 @ 2:03

  Просто съм шокиран и ужасен – реших се след големи колебания да премина към интернет банкиране съвсем наскоро. Колебанията ми идваха от това, че сме в България, в банките няма гаранции, че измамници и бандити нямат свои къртици и пр. Въпреки това реших, че вече сме в ЕС и го направих. Трагедията ми е, че вчера констатирах, че една от сметките на фирмата ми е мистериозно източена – повече от 50 хил.лв. От банката (засега ще спестя името им с надеждата, че ще бъдат коректни и ще ми върнат парите – но е една от най-големите у нас) любезно увъртат и твърдят, че правят проверка. Не ми дадоха обаче никаква информация каква е процедурата в такива случаи. Има ли някакви стандарти или общозадължителни правила, на които се подчиняват банките в такива случаи???

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS