Пол Кругман, който има колонка/блог в NYT от години, спечели нобелова награда за икономика и работата му относно международна търговия. Ето и много полезна лекция от миналия декември, която обяснява имотната криза като симптом на това какво ще се случи.

И за пръв път виждам някой да прави смислени паралели между дот-ком кризата и тази. Приликата е, че докато по онова време хората са вярвали в технологични иновации, тази пакостите правят финансовите иновации. Инвестиционните банкери са измислили нови начини да пакетират заемите.

Най ми хареса закона на Стайн:

Ако нещо не може да продължи вечно, то ще спре.

Със следствие:

Ако продължава, постоянно ще се намират хора да измислят теории защо то ще продължава.

Страшно се отнася за цените на имотите в София. В последните години цените вървяха от нереални към абсрудни, до момент (дали е настанал?), за който ми се струва справедливо, че ще има корекция. В Банско вече се случва.

Коментари

 1. 14 октомври 2008 @ 0:52

  Странни неща стават в София. Град-общежитие. Като от някакъв научно-фантастичен филм на ужасите, киберпънк. Хората не само се натискат да живеят тук, ми и си продават по 30 години от живота за това.

  Пол Кругман може да спечели нобеловата дъвка с косъм, ако разбере какво се случва в Източна Европа с панелките със златна арматура.

 2. 14 октомври 2008 @ 0:58

  ps. след 2 години, когато и ако всичките инвестиционни проекти бъдат завършени, очаквам България да стане световната голф, ски и спа свръхсила. Ще имаме средно по 1 голф игрище, 2 писти, 8 градски бани и 300 вили на всеки 1000 жители.

  А може би ще имаме и закон за задължителната игра на голф.

 3. 14 октомври 2008 @ 9:28

  Все не мога да схвана как уж интелигентни хора могат да пускат мнения като „цените са абсурдни“ и „това е лудост, балон“ и ненам си още какво.

  Вие как ги виждате тези цени?! Като пуснати от висша сила, на която да се ядосаш или помолиш? Това са пазарни стойности. Едно нещо струва колкото някой е готов да плати за него! Ако цените са абсурдни, всички (или достатъчно много) хора спират да купуват и цените се саморегулират надолу.

  Кое не е ясно? Ай стига изказвания в стил „колумнист на Труд със стаж в Стандарт.“

 4. Nerdboy #
  14 октомври 2008 @ 10:27

  Sunder, не е толкова просто. Проблемът е, че пазарът е склонен да развива „балони“ които биват последвани от сривове. Иначе казано, няма плавен процес на надуване на цените и после корекция – има взривообразен скок, после срив. Свободният пазарен процес не е води до „равновесни“ цени на стоките, по-скоро до някакво полу-хаотично движение, както и екстремни залитания в някоя посока. Това се отнася както за пазара на жилища, така и до пазара на памук, на акции и т.н.

  Мога няколко книжки да препоръчам по темата, ако ти е интересно, напоследък само такива неща чета. Най-важното е разбира се, да се чете Талеб.

 5. 14 октомври 2008 @ 10:49

  Нърд, това което описваш е усещането за тези процеси.
  Всъщност стъпките са съвсем логични, но не е в човешките възможности да проследи цикъла и да усети точния момент на „пречупване“ на кривата. Това, което се опитвам да оборя, е идеята че някъде има мрачно подземие, където зли спекуланти кроят колко да надуят цените на апартаментите, че да прецакат хората.
  С апартаменти това не става. С хляб и олио, виж – може. Тогава му се вика картелиране.

 6. 14 октомври 2008 @ 12:05

  Дразня се, някой като се изцепи премъдро „Четете библията/Талеб/Незнамсикойси“. Или обобщете с две-три изречения основната теза на когото трябва да четем, или дайте конкретни заглавия. Че сте гениални и начетени, го знаем априори.

 7. 14 октомври 2008 @ 13:20

  Също по темата можете да чуете интересните еп. 355(The Giant Pool of Money) и 356 (Another Frightening Show About the Economy) от подкаста на This American Life

  http://www.thisamericanlife.org/Radio_Archive.aspx

 8. Nerdboy #
  14 октомври 2008 @ 16:07

  Sunder – не съм привърженик на идеята за злите спекуланти. Исках да кажа, че цените /на апартаменти/ може да са безумни и нереални и без да има зли хора които да можем да обвиним.

  Добро обобщение на последната книга на Талеб:
  http://www.ft.com/cms/s/0/824ac36c-f134-11db-838b-000b5df10621.html

  Добро обобщение на една друга книжка която горещо препоръчвам:
  http://www.mckinsey.com/ideas/books/originofwealth/overview.asp

 9. 14 октомври 2008 @ 17:16

  Ако нямаш пари за тях, са безумни и нереални. Хората от бая време насам ползват 30 годишни ипотеки и не съм видял да се пренасят в стаички с омекотени стени от ужас.

  Въпрос не търсене и предлагане, да се потретя.

 10. Nerdboy #
  14 октомври 2008 @ 17:37

  Да, въпрос на търсене и предлагане е. Но това не означава, че така постигната цена е по някакъв начин „правилна“. Пазарът е сляпа сила, не му приписвай качества от морално естество.

  Пазарът се движи от хора; хората са несъвършени и често вършат глупости без да знаят; например създават балони които после се пукат и причиняват доста неприятности, както всички в момента виждаме. Това е една от идеите в Origin of Wealth, но книгата обхваща по-широки теми и ако я прочетеш, ще видиш че авторът не е комунист и не предлага държавно планирана икономика или някаква подобна глупост.

 11. 14 октомври 2008 @ 18:17

  Ами не му (приписвам човешки качества). Аз оттам изходих – че не може да бъде „безумен“ :)

 12. Nerdboy #
  14 октомври 2008 @ 20:09

  В конкретния случай безумен = неоправдан, невъзможен за поддържане в дългосрочен план, водещ до пазарен срив, и т.н..

 13. 15 октомври 2008 @ 11:48

  В София може и да няма чак такава корекция, защото повечето хора купуват жилищата, за да живеят в тях. Страшно става, когато повечето купувачи купуват с инвестиционни мотивации и чакат да стане по скъпо и да продадат. Така балончето се надува, докато вече никой не иска/не може да плаща и изведнъж всички осъзнават, че кривото апартаментче на 8 линия на морето не става за нищо.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS