Хубав анализ на пазара за хранителните добавки в Капитал, който миналата година у нас е минал 1 милиард лева и според повечето експерти се базира на суеверия:

Природен широкоспектърен антибиотик, унищожава над 800 вида патогенни бактерии, над 100 вида гъбички, много паразити, вируси (включително вируса на грипа тип А и СПИН, херпес симплекс). Понижава холестерола, подобрява кръвообращението на мозъка и сърцето и може да се ползва за лечение (забранена дума за реклама на добавка бел.ред.) и профилактика на синузит, възпаление на гърлото и ухото, бронхит, бронхиална астма, възпаление на венците, запек, разстройство, хранително отравяне, алергия, ревматоиден артрит, пърхот, псориазис, акне, варикозни язви. Може да служи за дезинфекция на повърхностни наранявания и за дезинфекция на предмети от бита (плотове, дъски за рязане, гребени, и др), подове в жилища с малки деца, места за домашни любимци и др.

Tова е официалното описание на Цитросепт – най-продаваната хранителна добавка у нас. Дори 5% горното да е вярно (в което се съмнявам), това би обяснило защо 100 000 души са си купили продукта у нас през 2008.

Не знаех, че в ЕС за хранителни добавки се маркират само витамините и минералите, а у нас – всичко.

Друго, което не знаех е, че хората, които ги приемат не ги съобщават при лекарите, защото смятат, че са безвредни. И затова вредите от тях не се записват при лечение.

Коментари

 1. kyky #
  6 април 2009 @ 11:31

  Да бе, и какво по-точно диагностицират лекарите? Просто като разкажеш какви отвари гълташ, на лекаря всичко му е ясно от раз – сам си си виновен и айде чао! Хората за това не обичат да говорят за това пред лекар, за да не ги занимават онези с празни приказки.

 2. stavros #
  6 април 2009 @ 12:01

  Лекарство чудо, което лекува от СПИН и почиства подове!! Yeaahh, right??

 3. roniqroniq #
  6 април 2009 @ 12:39

  толкова горчииии…сдъвчи една шепа семки от грейпфрут и умножи вкуса по 100

 4. kelesha #
  6 април 2009 @ 12:43

  Едновременно бори запек и разстройство? Поклон!

 5. Bla #
  7 април 2009 @ 10:10

  Хаха, преди време пуснах един материал за въпросната мнима панацея тук:

  http://uzumaki-bla.blogspot.com/2007/07/blog-post_24.html

  :)

 6. 7 април 2009 @ 11:27

  Биоцитрин е два, до три пъти по-евтин.

 7. 7 април 2009 @ 16:02

  предполагам, че комисионните са прилични…тоест някой или по-точно две страни са заинтересовани той да е вървежен…както всъщност стои въпроса с лекарствата…изписват се тези, чиято фирмена оферта е по-добра…нещото, което най-много ме отвращава е именно търгашеството и алъшвериша, който се върти в „името на здравето“…

 8. srem #
  7 април 2009 @ 16:40

  sentinel, нали се сещаш, че разликите между повечето западни лекарства за едно и също нещо са минимални. така че, дали ще е едното или другото, се тая. вече от западни до български, индийски и т.н е друга работа.

 9. 7 април 2009 @ 21:53

  така е да…обаче на мен ми се изплъзва чисто човешкия фактор в цялата история с търговията на лекарства и хранителни добавки….идеята ми е, че когато става въпрос за здраве, в пристъп на отчаяние човек е склонен да се хваща на пълни абсурди и е лесна мишена, умело използвана за правене на пари…а болни и то сериозно болни хора в България много и все по-млади за съжаление…и след като са те наритали пред някой кабинет както си му е реда, и ти е писнало от висене и бюрократщина, а не дай боже да са ти отказали химиотерапия, като че ли това е егати и кефа и ходиш там от прищявка, защото ти е много гот да повръщаш и да носиш перука…..е попадайки ти една такава листовка си абсолютно в състояние да се хванеш като удавник за сламка, да си сърбаш горчилката или както там се приема пък и то сегустията си е бая процент лечение и ей такива работи…..а би трябвало хората занимаващи се с тази хуманитарна дейност като лечение и профилактика да са давали някога някъде хипократови клетви…и да работят в интерес на пациентите, а не в свой…и т.н и т.н..ето такива някакви асоциации провокира темата при мен….

 10. asnklv #
  7 април 2009 @ 23:26

  темата напомня за Bigger Stronger Faster….@ http://www.imdb.com/title/tt1151309/

 11. 10 април 2009 @ 19:10

  Винаги съм се чудел, защо дребнотемието така привлича публиката. Защо например никой не се сеща да каже, че витамин С се продава около 15 пъти по-скъпо от доставната цена? Ми това не е важно. Важно е, че салам се прави от пениси (а не от месо и това ми доказа, че кура ми е железен), че мляко се прави от сухо мляко (което се прави явно от хранителни добавки), че палмовото масло е причина за ракови заболявания (Бареков), че в колбасите имало СОЯ (ужас, тя е отровна),че думата хранителна добавка е мръсна дума.
  Ми вместо лютеница за 1.10 си купете печени чушки за 4,90 за същото количество. Натуралната храна е за богатите дами и господа, а за бедните – ?. Всичко това са глупости и блогерите (освен ако не са някакви побърканяци) го знаят отлично. Ама и на тях им се иска истинско месце и понеже не могат да го произведът, а работа доходна си нямат, започват да плюят в очакване на големия чичко, който ще им предложи да плюят в определена посока в замяна на вкусно месце.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS