За протокола (и маркетинг историята на България), поздравявам ви с най-безсмисления брандинг в последните 10 години. Следващият в класацията e frog mobile, ако помните. Третият е Левски-фона, от вчера.

Bob e услуга на M-Tel, която никой не разбра какво точно прави, освен че с нея + някакви високобюджетни, неискрени видеа се опитват да размият най-големия фейл в новата корпоративна история на България. За сравнение – ето как се прави – честно, нискобюджетно и от самия шеф.

Това го казвам, защото съм клиент съм на M-Tel от 10 години и ме е яд, че харчат парите, които им давам, за маркетингови напъни, които никой не би нарекъл решения.

До 6 месеца ще забравим за bob, на бас.

Коментари

 1. 16 ноември 2011 @ 23:49

  Явно са осъзнали, че „бранда“ е непоправимо компрометиран и сега се опитват да прилапат някой и друг заблуден клиент.
  И ако вместо да отричат за проблемите си, някой директор беше излязал в рекламния блок, със смирен тон, да се извини, определено щяха да спечелят клиенти, а не да губят. А проблемите на BlackBerry траят едва по няколко дни, не цяла година…

 2. 17 ноември 2011 @ 2:22

  Аз не съм сигурен дали някой въобще е запомнил Bob за да бъде забравен след няколко месеца. :)

 3. ksimtro #
  17 ноември 2011 @ 5:35

  Изцяло съм съгласен с теб. Отново.

  Но! Интересното са имено тези „напъни“: как може най-мащабният (по бюджет) рекламодател в една държава (или „на един пазар“ от либретарианска POV) да прави „напъни“, а не нещо супер свестно?

  Това говори много лошо за рекламния сектор в БГ, а също така и добре илюстрира границите, които са създадени изкуствено от един силно монополизиран медиен и рекламен пазар. Понижаването и липсата на качество (особено в маркетинга и рекламата) почти винаги говорят за липса на конкуренция. От тази липса страдат и рекламодателите, но и юзърите, защото в крайна сметка тя води до „понижени очаквания“ – от типа на „е кво му е лошото на ….“ или „ми реклама, кво искаш?“.
  Моите 5 стинки? – „Пенсионирайте“ Красимир Гергов, ама изцяло и перманентно. Позволявам си да го кажа това, защото от 17 години съм извън БГ, но знам че има много хора в БГ, които си го мислят това 24/7. :-))

 4. ПетърП #
  17 ноември 2011 @ 7:49

  Всичко зависи колко пари ще налеят и ще продължават да наливат – според мен е удачна стъпка тъй като бранда майка е доста компроментриран и с този започват едва ли не начисто и се целят в лоу енд клиентити, а точно тези клиенти бягат като дявол от тамян от бранда майка МТел.

 5. newbie #
  17 ноември 2011 @ 9:10

  Киселото мляко „Хипноза“ и другите простотии на Бор- Чвор, отдавна водят класацията с недостижима преднина.

 6. 17 ноември 2011 @ 10:10

  Представете си срещите, презентациите, проучванията. Комедийна класика.

 7. Julija #
  17 ноември 2011 @ 10:24

  логото :

  http://www.click-six.com/

 8. Pavel #
  17 ноември 2011 @ 10:40

  Julija – не точно:
  от тук идва всичко: http://www.bob.at/

 9. slacker #
  17 ноември 2011 @ 12:03

  а да не би за този Bob да става дума

  http://www.subgenius.com/

 10. 17 ноември 2011 @ 14:52

  Bob е прокълната марка, няма как да проработи. Ето го и доказателството, от компания, далеч по-добра в маркетинга от МТел: http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Bob

 11. ХРисто #
  17 ноември 2011 @ 15:51

  За БОБ съм съгласен че има нещо недомислено и оставя вкус на незавършено … Набравиха бъз_а … но не се възползваха от него и последвалите действия като че не се връзваха с началото …
  Не че и еквивалентната услуга на виваком (представена няколко седмици преди това) направи впечатление на някой … камо ли да бъде запомнено дори и името ù …

  Но за Мтел – въобще не съм съгласен че е изчерпана и компрометирана марка …

 12. fen #
  17 ноември 2011 @ 22:09

  като гледам рекламите в България и като си помисля, колко пари са се вземали за помията която се лее от екрана и билбордовете, брандирани МПС-та и т.н., а минималната пенсия е 130 лв., МРЗ 270 лв. и се чудя с какво сме заслужили всичко това?!

 13. Сиситкова #
  17 ноември 2011 @ 23:18

  лелеее, това с клипа-извинение е направено наистина… не го бях видяла, искрено ме разсмя

 14. sailor666 #
  17 ноември 2011 @ 23:38

  След проблемите които М-тел сами си създадоха /поради алчност или некадърност – не зная кое е истината/ bob беше създаден като антипод на мастодота М-тел.
  Целта е да привлече тези които не искат да чуят поовече за М-тел, или пък са недоволни от договорите с другите оператори. Но уловките са доста големи и пак товарят сметките. Проверете колко струва отказване от гласовата поща или пък друга услуга.
  М-тел хвърлиха въдицата с друга стръв…. пък който се хване…пък тези които искат да пестят от телефонни разговори.
  Времето ще покаже дали сме прави, но си е голямо зарибяване, а рекламата е точна такава каквато трябва да бъде – да хваща балъци.

 15. 18 ноември 2011 @ 0:58

  рекламата е добре казана истина, и точно в това е грешката на мтел.

 16. ksimtro #
  18 ноември 2011 @ 4:34

  Хора, това което казвате е вярно, но ви моля да разберете че рекламите и маркетинга на Мтел и на всеки друг по-голям спонсор ги правят агенции, а не самите рекламодатели. Рекламодателя трябва да каже „да“, затова има отговорност за лошата реклама, но когато можеш да избираш между лошо, по-лошо и най-лошо кво да се прави? Просто агенциите и медиите са монополизирани, а малкото които са независими нямат силици да се борят с престъпници и главорези.

  А дали бранда е „компрометиран“ е тема, на която може да се поспори. Даже и да е степента на penetration и recognition, които има хич не са за изхвърляне.

  Една свестна агенция може да ги „вдигне на крака“ (в смисъл да ги направи по-малко мразени) да речем за година. Това разбира се трябва да е съпътствано с воля и усилия от Мтелска страна, щото иначе ще стане „пременил се Илия….“.

 17. 18 ноември 2011 @ 9:14

  От името и връзката му с маркетинговата стратегия направо ме напушва смях. Кажете евтино ядене? „Боб“. Какво обичат да ядат бедните? „Боб“.
  Мисля, че ако измислят и един як слоган, нещо като: „Плащай само минутите, които наистина си изговорил“ , направо ще се замисля дали да не се върна при тях!

 18. Мina #
  18 ноември 2011 @ 10:25

  Каквито и да са повечето агенции, ако са имали желание за нещо смислено и различно от Мтел са щели да го намерят. Просто краставите мгарета се надушват отдалече.

 19. 19 ноември 2011 @ 9:20

  Какво не му харесвате на Боб. Да, има проблем, че е на Мтел, но само до там. Аз съм абонат на виваком, и имам много минутио в мрежата на оператора. Разговорите ми обаче извън него са по 25ст, другите оператори също са така.

  От доста време мислех да си взема още една карта минути към мтел и глобул, но задължителната такса ме отказваше, защото ако не говоря пак трябва да плащам.

  Затова като минавах през магазина за хляб и едно весело момиче ми предложи да стана абонат на боб, аз се съгласих. Сега с двата телефона генерирам по-малко приходи за мобилните оператори.
  Според мен Боб е много подходящ за втори телефон.

 20. 19 ноември 2011 @ 9:32

  Ники,

  Самата идея за втори телефон е безумна. Това е като да имаш 2 кабелни. Не сме Пакистан. Операторите трябва да предложат добра оферта, така че да няма такива като теб.

  Наскоро се шегувах с приятели, че за българския пазар трябва да има телефон с 3 SIM карти.

 21. Pavel #
  19 ноември 2011 @ 11:14

  Не си прав за това с 2та телефона. Просто универсално добра оферта на практика трудно би съществувала – безплатно и неограничено с всички… Всичко останало е насочено към определен тип клиенти. И в момента, в който попаднеш 2 групи опираш до втората карта.
  Отделно операторите не са задължени да ти предложат такива условия.“Трябва“ спрямо такива динозаври направо звучи абсурдно.
  В повечето държави влизането на 3ти оператор обикновено е размествало пазара, тук обаче си се разбраха и ще ни клатят колкото си искат.

 22. 19 ноември 2011 @ 13:27

  Еленко, много ти благодаря за линка към видеото на Майк Лазаридис в поста ти. Видето много ми хареса и се вдъхнових да напише следното:

  http://businessworkshop-bg.com/prodajbi/nedovolni-klienti/
  Като косвена причина за тази статия се чувствам длъжен да пльосна линка в коментарите ти. Пък ти прави както намериш за добре с него.

 23. Иван Димитров #
  22 ноември 2011 @ 20:58

  Опааааа ето го и телефончето с трите SIM карти

  http://www.intomobile.com/2007/06/15/chinese-phone-with-3-sim-card-slots/

  китайско разбира се.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS