Новината на месеца и май на годината е операционната система на Google – Chrome OS. Sorry, Windows 7. Няма да поддържа твърди дискове (само flash памет), а програмите ще са уеб приложения, изпълнени от браузъра.

Всички IT медии са го отразили, но доста добре и разказвателно го е написал Мат Кътс.

Интересно е, че Google се целят, т.нар. chromebooks да са като допълнителен компютър, който, по техните думи, може да се окаже първи като прекарано време спрямо „основния“ ви.

Коментари

 1. Милен #
  20 ноември 2009 @ 12:55

  „Няма да поддържа твърди дискове (само flash памет), а програмите ще са уеб приложения, изпълнени от браузъра.“

  Ако наистина пуснат Chrome OS без поддръжка на твърди дискове ще бъде EPIC FAIL за Google.

  В момента в Micro$oft вероятно се смеят с глас, защото напразно са се тревожили, че Chrome OS ще наруши Windows хегемонията им.

 2. smotlix #
  20 ноември 2009 @ 13:02

  d00d, и без това твърдите дискове си заминават. solid state е бъдещето. но при положения че всичко е в облака, кажи защо ти е локален сторидж.
  всъщност не, локален сторидж винаги ще има, но идеята на Кроум (льоль т’ва е като бога на Конан) е че е нещо като, ахъм, дръжте се, дедикейтнат thin клиент към големия Sharepoint-аналог в облака, комбинирано със productivity-tools-as-a-service.

  Дали е късно да мисля за кариера в маркетинг?

 3. Милен #
  20 ноември 2009 @ 14:02

  „твърдите дискове си заминават. solid state е бъдещето“ Бъдещето, там е работата. Ако Google правят операционна система за бъдещето, ок, да се обадят след 3-4 години, но аз все пак си мислих, че правят операционна система за настоящето. SSD-тата ще станат масови при цена от под 20 цента за 1GB, което още е много далече в бъдещето. А в настоящето, потребителите още искат да пазят снимките, музиката, филмите и игрите си на компютъра, а не някъде в „облака“.
  От Google се очакваше Chrome OS да бъде Linux-базирана операционна система с добър и красив интерфейс, ала Mac OS, но с отворен код, и с широка хардуерна поддръжка, ала Windows.
  Само така имаше някакъв шанс да се разруши монопола на Micro$oft.
  А то какво излиза, някакво недоносче за нетбуци, които са само малка част от пазара и само около 10% от нетбуците са със SSD. При пълнофункционалните ноутбуци сигурно под 1% са със SSD.

 4. котьо #
  20 ноември 2009 @ 14:17

  Че бъдещето е в онлайн програмките си е вярно, щом играя Куейк през браузъра без никакво лагване и загуба на качество. Но харда ще си бъде хард още доста дълго. Убунту имат нещо като онлайн партишън в последната версия, но след няколко бъга и особено след като разбрах че не мога да съм сигурен че дадения файл реално е качен там, просто го зарязах. Пък и не ми се ще личните ми файлове да са нейде на майната си, нямам нет, нямам нищо. А солид стейта ще измести обикновените щайги когато 250 ГБ станат под 100 лева. Като им знам политиката на час по лъжичка скоро това няма да стане. Освен това май имаше някакво ограничение запис/презапис. При флашките поне е така, солид стейта не че съм запознат но не вярвам да е някаква революционно нова технология. Целта на гугъл не е да гътне чичо Били, пак ще правят врътки да си продават услугите. Това със солид стейта ги ограничава до малките лаптопчета тип пича въшка за браузване в социални мрежи, но не и за сериозна работа. Аз имах надежда че гугъл ще направят революция с тази ОС – линукс базирана НО с безпроблемна инсталация на всякакви уйндоус програми, без да се афишира че е линукс дистро, защото някои хора като чуят линукс и се насират. Просто щяха да избият рибата, с таргет група масата полуграмотни юзъри. Всъщност подобна линукс дистрибуция май за момента е невъзможно да се направи, но нали гугъл уж са велики и бях склонен да повярвам в невзъможното. Ако направят система тип убунту, може в началото името гугъл да им помогне да почнат да набират потребители които не са чували за юникс, но дребните проблеми свързани с подобни ОС ще предизвикат страхотна вълна от недоволство и Крома ще падне безславно. Предполагам затова не се решиха да „отвеят“ пазара. Но пък мислят доста годинки напред, нетбуците постоянно се увеличават, ползват се за втори компютър и изискванията към тях са ниски – да са мобилни, да си отваряш пощата, да ровиш в нета. Никой не очаква от тях да пускат фотошоп или аутокад. И ето къде гугъл ще се наместят лека полека и без да се налага да избутват някой гигант.

 5. котьо #
  20 ноември 2009 @ 14:22

  ама милене как ме дублира само :) само забележка за хардуерната поддръжка – линукс поддържа много повече хардуер от бозата, проблема е че не тръгват уйндоуски програми (което също не е баш така), ако можеше да се инсталират без никакъв проблем досега линукса да е отвял майкрософт

 6. Classic #
  20 ноември 2009 @ 14:24

  Проблемът с Photoshop вече е решен.

  http://lifehacker.com/5307419/five-best-online-image-editors

 7. котьо #
  20 ноември 2009 @ 14:33

  Онлайн фотошоп :))) на баба ми може и да ѝ върши работа да си оцветява снимките. Абе защо куцо, кьораво и сакато като тръгне да се ебава с някакви снимки и ползва фотошоп. Аз говоря за хора дето с това си вадят хляба, а не за разни тинейджърки дето си оправят снимките за публикуване в бука. Има толкова добри аматьорски програмки, те седнали да разучават фотошопа все едно ще имат нервите да го разучат из основи. А пък за линукс си има Гимп, който си се развива и диша във врата на шопа като фунционалност, спира го само нежеланието на хората да учат подобен сложен софтуер наново, както и няколко все още невъзможни за Гимп нещица.

 8. Радо #
  20 ноември 2009 @ 20:38

  Аз не знам защо все още се говори за Линуксите като за „значеща“ операционна система и за нещо присъстващо в бъдещето. При тенденцията компютърът като философия на ползване да се приравни с телевизора (сядаш и щракаш без да четеш 4 пръста дебели книги) не виждам на кого може да му се компилира, да му се пише в конзола или да му се рови в гугъл за драйвъри. Колкото и странно да изглежда една ОС като Хром (Кром?) в момента, може би така ще изглежда бъдещето. Но това с SSD-тата наистина е изцепка, поне още 1-2 години тряба да минат.

  @КОТЬО, до някъде си прав – NAND FLASH паметите имат живот около 100 000 цикъла на запис (по-точно изтриване), но има алгоритми, които така разпределят тези цикли между отделните клетки, че статистически погледнато чипът ще хиляди. Не си прав за политиката „на час по лъжичка“, погледни как се движат цените на флашките и мемори картите през последната година. SSD-то на практика е същото нещо, просто е по-хиип.

 9. 20 ноември 2009 @ 20:59

  Хм, смешки… :)

  Първо, SSD е бъдеще, не настояще. Нетбук с 8-16 GB SSD вероятно криво-ляво може да достигне цената на нетбук с 160-250 GB HDD. Да си говорим в цифри по-добре… и цифрите не са в полза на SSD, все още.

  Да не говорим за HDD дискове с висока скорост и размер 1-2 TB, при цена под 100-200 долара? SSD 1 TB за под 100 долара ще видим, но когато Microsoft пуснат Win8 SP1 ;-)

  Chrome не е и операционна система, ако трябва да сме точни. „Облакът“ също звучи добре на теория, но на практика си е точно това. Мейлите са ми на далечни сървъри (и имам копие на харддиска), браузърът ми отваря страници в интернет и …това е.

  Операционната ми система е локално, Adobe CS4 също ми е локално (Fireworks и Photoshop през облак, ама друг път!), да не говорим за всичко останало…

  Облак? А как ще го достигаш през нетбук? Правилно, WiFi, често с ниски скорости, или 3G/GRPS, с все още безувно високи цени и ниска скорост.

  Гугъл виждат облаци определено…

  Аз мисля пък тези дни да разгледам Win7 Professional отблизо, докато Google се занимават с хромиране… ;)

 10. leb2.0 #
  21 ноември 2009 @ 0:12

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

  Дома като се нашлякате уиндолса на кампютара и ви налази вирус какво толкова имате? Развъдник на бацили – това имате. И какво толкова ценно държите дето никой не го знае? На баба ви фърчилото…

  Дали наистина някой си мисли, че като се върже към интернет и файловете му са само вкъщи!? Това да не ви е туршията в мазето (и нея могат да ви я гепят всеки момент, пък какво остава за файловете).

  Мъка

 11. 21 ноември 2009 @ 4:50

  Google ще стават (ако не са станали) телеком – правят всичките си продукти безполезни без наличието на Интерент.

  За пример – Google Navigation.

  „Безплатни“ услуги – в облака.
  „Безплатен“ софтуер – OS.
  Връзката м/у двете все някой ще я плати.

 12. 21 ноември 2009 @ 12:38

  този OS е интересно и свежо начало.
  Но много време ще мине, доакато стане практически приложим в нещо повечко от малки таблетчета и разни ефтини лаптопи, продаващи се само в САЩ и Япония.

 13. Иван #
  23 ноември 2009 @ 10:28

  @радо, кога за последен път си видял някой да компилира нещо за линукс? Повечето линукси вече си вървят с app manager примерно apt-get, apptitude и други подобни. Допълнително имат и графичен интерфейс към въпросния manager.

  Т.е. не че не се компилира въобще, но обикновения потребител може да мине и без него.

  Не знам кой до колко е гледал представянето на Хром ОС, но младежа си каза – представяме нещо, което ще бъде пуснато след година (поне).

  До тогава малките ССД-та може и да станат маааалко по-позволими, примено $ 1-1.5 / ГБ.

  Що се отнася до свършване на монопола на МС, не го виждам да стане в скоро време. Дори и когато пуснат Хром ОС, дори и ако пуснат Мак ОС за ПС – отнема много повече от това да ги има наличните алтернативи. Трябва преход, а прехода (както знаем) отнема мнооооого време.

  Мога да кажа, за какво би ми служил Хром ОС – да го сложа на някое малко лаптопче / неттопче, да му навра жицата отзад (точно така – жица, другото е много бавно сега) и да го връчвам на всеки човек, който иска компютър само, за да гледа филми и да слуша музика.

  Във всеки друг случай – уин, лин, мак ос ;)

 14. 23 ноември 2009 @ 20:43

  Идеята браузерът да е операционната система е наистина много стара. Чувам я от бая време и все е на ръба да се случи. Все по някое време ще се случи и е вероятно точно Гугъл да успее, но тук говорим за малко по далечно бъдеще от догодина. Така, че Хром ОС не открива топлата вода, а е просто бързо зареждащ се браузър, който подкарва AJAX бързо.

  Въпросът е дали скоростта може да убеди хората, че ама ниатина не им е нужно нищо друго освен един браузър. Съмнявам се, поне засега.

  Относно облака. Хайпът е толкова напомпан в момента, че е неизбежно да има разочарование рано или късно. Сега всяко решение е „ин да клауд“. Да ама, не, особено за всеки бизнес юзър.

  Рано е още, вървим натам, но още сме доста далече, а и е глупаво и вредно да отписваме настолния компютър. Независимостта, която ни дава не трябва да се подценява.

 15. marerittet #
  25 ноември 2009 @ 1:19

  усещам известна злоба спрямо уин 7. спокойно, мак ос потребители, и аз не съм топ-операционна система :)

 16. BT #
  30 ноември 2009 @ 2:17

  Jolicloud > Chrome ОS

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS