О, не!

Още един браузър.

Google ще пускат open-source браузър с името Chrome, който има за цел да се справя по-бързо с JavaScript и уеб приложения. Логично е, ако искат да си наложат техните приложения като Docs.

Ще има и интерфейс ала Opera, при който лентата с адреса е над лентата с подпрозорците или т.нар. табове.

Най-интересното в цялото нещо е PR-а на историята. Обявили са продукта с комикс, разпратен до ключови уеб разработчици.

Ново (ден по-късно): Chrome е вече свободен за изтегляне. Засега само за Windows.

Коментари

 1. 2 септември 2008 @ 10:35

  Първо и аз се шашнах, ама после видях, че ще е базиран на webkit. А това няма да отвори чак толкова много допълнителна работа на девелоперите. Така или иначе гледаме нещата да си вървят и на Safari.
  Това при условие, че javascript engine-то работи де :-)

 2. dragi mi smehurko #
  2 септември 2008 @ 11:42

  първият линк не работи..
  иначе кефи идеята за комикс-презентация ;)

 3. 2 септември 2008 @ 11:52

  Този линк – http://www.google.com/googlebooks/chrome/ – показва комикса в по-хубаво качество ;) Не че има особено значение.

  Остава само да чакаме по-късно днес, или утре рано сутрин, когато се очаква да пуснат браузъра за теглене.

 4. 2 септември 2008 @ 12:21

  Ударче под кръста за Мозила. Бен Гуджър, основният архитект на Файърфокс от ранните години сега участва в комикса ми направи впечатление.

 5. 2 септември 2008 @ 12:51

  Някъде към 2010 непременно ще го пробвам. Ако дотогава има същата функционалност като мозилата ми с нейните 30+ приставки, дори може и да го ползвам. До тогава най-много да се изкуша от файърфокс 3, ако приставките ми вземат, че тръгнат под него.

 6. 2 септември 2008 @ 16:19

  Добре, а какво ще кажете за издънките на Bozilla – периодически nещо се скапва след поредния update

 7. smn #
  2 септември 2008 @ 20:27

  ГРЕДА – за всички web developer-и :)

 8. 2 септември 2008 @ 23:54

  Току-що го качих… лек и бърз е, вярно. За всеки таб пуска нов процес… не мога да преценя дали яде памет по-малко от мозилата и как ще я управлява.

  Но сайтовете ми (а и чуждите) си изглеждат по същия начин, както и в останалите… язък, вече броях пачките от фиксване за нов браузер :-D

 9. vasko #
  3 септември 2008 @ 2:39

  е то предполагам е с геко рендер или?

 10. asnklv #
  3 септември 2008 @ 3:51

  пиша това в Хром. Бърз е да – УебКит не е Геко. НО има РЕКЛАМИ. Интернет изглежда различно без Ад Блок и Ноу Скрипт. Фак Гугъл, ФФ3 фор лайф! Ако съм достатъчно луд за малко разнообразие може да го включа за час.

 11. marerittet #
  3 септември 2008 @ 13:49

  аз вече го обичам. даунлоуд мениджъра е готин, още повече е готино усещането като отвориш някоя скрипт-хеви страница да знаеш, че не ти пука даже да забие. има си restore session нещо, ако ти спре тока, което вече се случи. единственото, което ми липсва, са жестовете с мишката, затова хром все още е на ниво „вместо фф“, а не „вместо опера“. ами ми схващате мисълта.

 12. 3 септември 2008 @ 14:50

  Докато не дойдат разширения няма да го ползвам. Бърз е, но пък ми мигат навсякъде реклами и нямам жестове. Оставам си с Файърфокс.
  Иначе не смятам, че Хром ще е гигантски успех. Ако събере 10% дял за година, трябва да се черпят в Гугъл.
  Просто не е нищо, кой знае какво.

 13. 3 септември 2008 @ 15:08

  Харесва ми. Най-малкото защото е WebKit :) А аз си обичам Сафарито. Да видим като го поизгладят как ще се държи. Искам си статус-барчето, обаче!

 14. 3 септември 2008 @ 16:03

  Понеже така и не изтърпях да прегледам целия им, оказва се 38 страници дълъг комикс, се зарадвах, че някой се е сетил да се поебава със сладникавия пиар на новия браузър:
  http://www.portfolio.com/interactive-features/2008/09/Google-Comic

 15. 3 септември 2008 @ 18:38

  за момчето което каза ‘Фак Гугъл’ да не забравяме че Гугъл наливат маса пари във ФФ и малко или много ФФ е толкова добър браузър благодарение на тях. ако не с разработки то поне с популяризиране помагат много. А до момичето което каза „Бозила“ – поне след всеки ъпдейт който чупи всичко може да се надяваш на нов който поправя нещата до броени дни. за съжаление тая скорост на фиксване я няма при другите

 16. 3 септември 2008 @ 23:35

  А защо месеци след като излезе фф3 половината ми приставки не работят под него? Дали някога ще тръгнат, или въпросните дивелъпъри са отебали:(

 17. bbhsoft #
  4 септември 2008 @ 2:11

  Наеха ме да пренапиша бек-енд частта на един много зле направен бъкащ от JavaScript сайт. Е в този браузър сайта не излизаше целия за разлика от ФФ и ИЕ.

  Иначе е доста симпатичен и съм сигурен, че ще го оправят и поддържат доста добре. Също съм много доволен и от ФФ3. Но няма нищо перфектно.

  Поздрави!

 18. dragi mi smehurko #
  5 септември 2008 @ 8:48

  изобщо не мога да го пусна тоз хром. постоянно ми дава грешка и забива.

 19. 6 септември 2008 @ 9:10

  Хром въобще не е направен да се бори с ФайърФокс, така че не виждам защо въобще си правите труда да се потите по темата…Някой въобще напъна ли се да прочете комикса? Или само говорите? Хром си има цел и таргет група. Плъгини ще бъдат пуснати съвсем скоро, като приоритет на Гугъл ще са фиксването на Флаш апликациите, както и работата с Гугъл Ърт. От там нататък се очакват веднага фиксове за работата с Гугъл апликациите (Докс, Джимейл и т.н.)
  За Градинко – Вече над 90% от добавките за ФФ2 вървят на ФФ3, но има една уловка. За да ги ъпдейтнеш автоматично всичките, трябва да изчакаш самия браузър да изпищи за ъпдейт към ФФ3 и тогава да чекнеш за добавките. Ако го направиш ръчно е крайно вероятно да не стане. Успех!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS