Glasovoditel.eu е принципно хубава инициатива на Центъра за либерални стратегии, която на базата на вашата позиция по определени теми, изплюва резултат за коя партия би трябвало да гласувате. Нещо като прароднина на директната демокрация. Засега гласоводителя работи за изборите за евродепутати, скоро и за парламентарните.

Тъпото е, че представените в гласоводителя партии са само 6 (от 13), а твърденията вътре са хем детайлни, хем необяснени; което прави инструмента ползваем само от политолози. Например:

– Поне половината депутати в българския парламент трябва да бъдат избирани в мажоритарни избирателни райони.

– В пропорционалната избирателна система трябва да се въведе преференциален елемент за подкрепа на отделни личности в пропорционалните листи.

– Трябва да се извърши операция „чисти ръце” във високите етажи на властта.

– Трябва да се отмени правото на Народното Събрание да определя долни прагове за местните данъци.

– Трябва да се намали ставката на ДДС от 20 % до поне 18 %.

Смятам себе си за пределно информиран човек, но отговорът ми на горните твърдения е – не разбирам. Какво би последвало от моето "за" и "против" по коя да е от горните точки?

Друг недостатък е, че интерфейсът на самия гласоводител не може да ви подскаже колко въпроса остават.

И се отказах.

Надявам се гласоводителя за парламентарните избори да включва всички партии и да обяснява нещата на достъпен за всеки език.

Коментари

 1. dermeister #
  21 май 2009 @ 12:09

  Долу има лентичка, на която се вижда до кой въпрос и и колко остават….

 2. 21 май 2009 @ 12:13

  Dermeister, стигни до 15-я въпрос и погледни пак.

 3. 21 май 2009 @ 12:42

  при мене си показва 31 въпроса и толкова и бяха.. незнам..

 4. 21 май 2009 @ 12:58

  В този сайт пък http://izbori2009.com/ ни поискаха 71 545 лв, за да включат инфо и за Зелените. Като дъжд са тия избори, всякакви плужеци изпълзяват от калта.

 5. dermeister #
  21 май 2009 @ 14:13

  Аа да, извинявам се, действително има проблем. :)

 6. 21 май 2009 @ 14:37

  Наистина липсата на Зелените е голяма грешка. Все пак те са олицетворението на гражданското ни общество, и според мен имат огромен шанс да влязат в парламента.

 7. matryoshka #
  21 май 2009 @ 16:12

  и за мен въпросите са трудни за разбиране, за съжаление.
  ето един сайт, с който можете да проверите накъде клонят политическите ви пристрастия за изборите за Евр. парламент http://www.euprofiler.eu/

 8. 21 май 2009 @ 16:12

  Всъщност не само Зелените липсват. Всички липсват – освен РЗС и някакъв пич, за които явно не е било проблем да кихнат 71 хилки за да ги включат в сайт. Следващият пост на Еленко го потвърждава:)

 9. 22 май 2009 @ 0:11

  Градинко, почти съм сигурен, че РЗС и този пич са приятели на сайта и не са плащали тази сума.

  Друг е въпросът, че ситуацията с такава такса е идиотска.

  И понеже съм искрено учуден кои са зелените, дайте насам някакъв линк.

 10. Nerdboy #
  22 май 2009 @ 10:57

  Има и един друг проблем. Моята позиция по доста въпроси може да съвпада с програмата на Партия Х, само дето аз си знам че на лидера на Партия Х му е през оная работа за всички тия неща и ако влезе във властта че се оправя по изпитания принцип case by case и ще се коалира с Партия У която е на противоположно мнение по всички въпроси.. Не е ли по-добре да гласувам за Партия Z, макар и с цената на някакъв идеологически компромис, но ако смятам че те ще по-последователни?

 11. poboi #
  22 май 2009 @ 11:42

  Еленко не знае какво е ДДС и се очудва, че в Чехия ще пазаруват с крони поне още 3-4 години? Наистина разочароваща незаинтересованост :/

 12. 22 май 2009 @ 13:03

  „Зелените“ произлизат от граждански движения и имат своя история – не политическа, а история на граждански борби, всички граждански движения в последните години за защита на националните паркове и борбата с мръсния бизнес и корумпираното управление.
  Партия, която събира таксите за участие в изборите от хората на улицата, а не по познатия начин от фирми, свързани със власта. http://www.bulgariangreens.org/home/greens.html

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS