В българския език има серия промени, които са наложени от калпав софтуер и хора, които са склонни да му вярват. Например изписването на главни букви в началото на всяка дума в заглавие; изписване на месеците или дните от седмицата с главни букви. Всичко това идва от Microsoft Word, който приема английските правила.

Останалите промени (които са значително повече) идват от неграмотност и по-точно от липсата на достатъчно достоверен и публичен източник за грамотност. Много хора търсят в Google, за да видят как се пише дадена дума. Ако върнатите резултати с грешно изписаната дума са повече от верните, всички започват да я пишат грешно. Имам предвид – не всеки разполага с наръчник на БАН, а дори и да има, той е далеч от адекватен.

От няколко месеца умувам да направя публичен и публично-регулиран набор с правила за писане на български, който да включва нова лексика (думи), синтаксис, граматика, пунктуация; всичко това съобразено с особеностите на писане в интернет. Някъде го наричат Style Guide. Нахвърлях ранна бета версия на гида на български, която можете да погледнете и да помислите дали има смисъл от подобен, хм, документ.

Гидът вероятно ще е wiki приставка за Neolog, когато пуснем неговата така замотала се 3-та версия, ако не ми хрумне или не предложите по-ценен вариант за съществуването му.

Писмата ви са добре дошли!

Ново (14:54): Благодаря на всички, които се включиха с така конструктивни предложения. И на тези, които разкриха, че в самия гид има много, и недопустими грешки. Ама разбира се, че ще има. Нали е бета версия. Не му се карайте, той е бебе. Целта е заедно да го направим верен.

Пак да напомня, че целта на този документ е да въведе нови правила, които да отговарят на езика, а не да повтори това, което ни казват БАН, но в интернет. Демек – знам, че няма дълги тирета в българския, но ние можем да ги въведем.

Приемам забележката на Пейо, че документът трябва да се казва Ръководство, а не гид.

Също така, приемам предложението на 2-ма читатели не само да се описват правила, а да се обяснява защо се прави така.

Коментари

2 коментара

  1. 6 март 2007 @ 10:23

    е редно да редактираш тук-таме допуснатите грешки с пълния член в това ръководство. Членува се винаги и след глагола „съм“ и никога след предлог. Но тъй като е бета версия, а блогът ти много ми харесва, ти прощавам ;)
    И нека силата и разумът бъдат с теб!

  2. 10 март 2007 @ 8:50

    Еленко, хайде оправи правописните грешки в ръководството, че направо ще ми избодат очите :) Изпратих ти мейл с тях преди около седмица :)

Тук не може да се коментира.