Къде сме ние?

Светът на мобилните устройства е раздробен откъм операционни системи и още по-раздробен откъм производители. Към днешна дата има 2 схеми които са узрели и си струват – iPhone (за който не мога да кажа нещо ново) и Android на Google.

Google направиха за телефоните това, което е Windows за компютрите – вездесъща, що-годе отворена (не и безплатна) операционна система.

Всички говорят за 4-та версия на Android – с невкусното странното име Ice Cream Sandwich и за втория смартфон, в който Google участват активно заедно със Samsung – Galaxy Nexus. Субективно, но официално, това е най-добрият Android телефон правен до днес, защото живеем в такива времена, че всичкият хардуер е сходен и добър, но софтуера откроява устройствата. А когато Google прави софтуера, има правото да го сложи пръв на своя телефон.

Ако мога да направя аналогията с Windows – всички лаптопи са горе-долу еднакви, но ако Microsoft направят лаптоп, който да има най-новия Windows, то той ще се открои.

Принципно, ако четете ревюта където цитират мегахерци и ядра, спрете да четете, защото днес е по-важно как се усеща даден телефон, а не с колко мегахерца е под капака. В същия смисъл – не можете да сравнявате скоростта на Android и iPhone и Lumia 800, защото все едно да сравнявате 3 различни коли карани по три различни шосета.

Ето илюстрация на основната разлика между Apple, Google и производителите на телефони:

 • Apple имат цел да правят добри телефони и добър софтуер, с което си създават (затворена, но улеснена) екосистема, за да може хората да са щастливи и да си купуват приложения лесно от тяхната екосистема, която пък се подхранва от продуктите на качествени разработчици, които в замяна получават солидни приходи.
 • Производителите (Samsung, HTC, Motorola) имат цел да пускат нови модели, за да ви продадат хардуера. Тях не ги е грижа да адаптират последния софтуер за стар модел (дори излязъл преди 6 месеца), защото няма да изкарат повече пари от него. Пример за това е как Samsung Galaxy S няма да получи Android 4, въпреки че техническите му характеристики на телефона са актуални. Това е разход за Samsung, който няма да се върне.
 • Google имат за цел повече производители да продават телефони с тяхната операционна система, защото им плащат лиценз. И другата им грижа е хората да ползват техни услуги навсякъде, защото ги опаковат с реклами.
 • Microsoft се събраха с Nokia, за да имат качествен производител на телефони под ръка, в момента се чудят как да направят екосистема от приложения за Windows Phone 7, който впрочем не е лош.

И така – реших да пробвам за първи път какво е да се ползва Android след като дълго време съм ползвал iPhone и съм наясно със Symbian. (Никога не съм ползвал Windows Phone, но бих.)

Преамбюл

След като изгледах този епичен спор на про и анти-Android гурута и доста изчерпателни ревюта ми се прииска да тествам. @chilko бе така добър да направи връзката, а от PR отдела на M-Tel бяха така добри да се свържат с мен и да ми изпратят телефона за тест без условия, за което им благодаря. Nexus-а пристигна в чисто бяла кутия, което ме кара да вярвам, че не ползвам пазарната версия, а прототип.

И преди да ме попитате (защото всички колеги ме питаха) – нямам идея кой продава Nexus, но знам, че е по-скъп от iPhone. И нямам идея кой пуска тези реклами на Nexus по BG телевизията – пълна загадка са и за мен.

Това ревю е направено след 2 седмици постоянна, щателна употреба, без достъп до друг телефон. Всеки ден. Дори си водех бележки. Както трябва да се правят ревютата.

Преди да старта на Nexus

Телефонът е преди всичко един огромен дисплей. 4.65 инча! Толкова голям, че като ходите из града, хората мислят, че сте се прецакали с някъв малък таблет. Интересното е, че не можете да усетите, че е по-голям от iPhone когато е в джоба ви, защото е приятно тънък. Спорно е дали е ергономично да има дисплей по-голям от 3.5″ (размера на iPhone), и след теста съм на мнение, че всичко над 4″ е неудобно (пръстите на човек са къси за кой да е интерфейс) и мога да прогнозирам, че следващия iPhone ще е 4″ екран и инчовата надпревара ще свърши.

Galaxy Nexus е с приятно криво стъкло отпред и изцяло пластмасов гръб, което го прави да изглежда по-евтин от iPhone или Nokia N9 / Lumia 800, a реално не е. Моят беше чисто нов, но съдейки по качеството на пластмасите, това не е джаджа, която ще остарява добре. „Защо да слагат метал и стъкло в телефон – това да не ти е чалга клуб?“ Един колега с по-стар Samsung се пошегува. Но металът и стъклото дават чувство за естетика, а пластмасата – не.

Nexus ползва нормален SIM, затова моята micro SIM, трябва да мине през адаптер от DealExtreme.

Nexus тежи точно колкото iPhone 4, но понеже е по-голям, се усеща като по-лек.

Накратко – въпреки големия размер, това не е проблем при ежедневна употреба. Нещо като BMW X6 – първо се чудиш защо някой изобщо прави такава кола, но като свикнеш да я гледаш по улиците и ти се струва нормална.

Старт и контакти

Телефонът се стартира с анимация, която прилича на севернокорейска манифестация от близкото бъдеще. Джуркат едни механични многоъгълници, а след това блесва един робот, разбира се във всички цветове на дъгата.

Първоначалните инструкции са изключително лесни и понятни, а първата ми приятна изненада е, че превода на български го има и е читав. А аз съм претенциозен на преводи. Има моменти, в които не им е стигнало мястото и можете да видите прекъсвания в изреченията „Осветеност на диспле…“, но за сравнение – iOS и Windows Phone 7 (все още) нямат интерфейс на български, а преводът на Symbian е лингвистична мистерия.

Не влязох в деведесетарския проблем с копиране на контакти от SIM карта, защото на iPhone-а си ползвам Google Contacts и Exchange сървър за синхронизация на поща, контакти и календари. След като въведох Gmail акаунта, всичките ми контакти светнаха с телефони и мейли (и безполезните Google+ профили).

Клавиатура

Въпреки че сте избрали клавиатурата да е в тон със системния език, телефонът пак си пердаши на английски. Не намерих вградена българска клавиатура. След мръхтене в Twitter, @suncho ми каза да си изтегля клавиатурата на sashomasho, като мислех че се шегува за името на продукта, но не. Към днешна дата, този човек е направил най-читавата клавиатура за Android. Ако бях президент, щях да го наградя с медал, защото реално този човек е съвременния български будител, защото десетки българи ползват неговия продукт. Не е БАН.

За разлика от iPhone и другите мобилни операционни системи, Android има предсказване на думите с вграден речник. Но! Българският език е с много представки, наставки и окончания и дългите думи рядко се уцелват, а тази опция има смисъл именно там. Защото имате „интелигентен, интелигентният, интелигентната, интелигентното“. Всички опции не могат да се видят на дисплея, а докато се отсеят точните и да изберете вашата дума, вие вече сте я написали.

С по-голяма клавиатура се пише добре, но не знам защо имам чувството, че понякога Android се бави с клавиатурата. Може да е само при мен.

Луук енд фийл / интерфейс и навигация

В Android 4 водещата тема е визуалният берекет. Стигнете ли края на страница, екранът се облива в мазно синьо. Стигнете ли последен панел при хоризонтална навигация, екранът се извърта, сякаш пръстите ви огъват 2D екрана на телефона в триизмерното пространство.

Имате 7 (седем) начални екрана, които не може да намалите. Аз ползвах бая апове, но имах нужда от 2 екрана. Японската мъдрост гласи, че човек е най-спокоен, когато инструментите отговарят на възможностите му. При мен имаше надскачане и се притеснявах от другите 5 екрана.

Най-голямата загадка за мен са 3-те софтуерни бутона в основата, които са бивши хардуерни – „назад“, „къщичка“ и „мултитаскинг“. Защо правиш софтуерни бутони да емулират хардуерни? Не знам. Може би е традиция. Тези бутони са там през цялото време. Дори когато играте игри. Честно. Дори когато играете игри, тези бутони са там и ако мръднете 0,3 см надясно с палец, вместо да натиснете скок, вие отново сте на home екрана. Играта е загубена.

Бутонът „назад“

Навигацията в интерфейса на Android 4 се крепи на бутона „назад“, като проблемът е, че не винаги връща назад. Понякога връща „нагоре“ като папка в Windows и от там вече няма връщане назад. Ако излезете от приложение (апликация, ап) с бутона „назад“, и попаднете на home екрана, ако натиснете „назад“ да се върнете в приложението, от което сте дошли, бутонът „назад“ не прави нищо, а е активен.

Бутонът „опции“

Понякога е 3 точки, понякога прилича на врътка от радио то 70-те. Не става ясно каква е разликата.

Към началото?

Няма начин как да стигнеш до най-горе на уеб страницата или фийда в дадено приложени. Четеш, четеш, четеш дадена статия, но за да се върнеш към началотото и трябва да скролираш до горе или да я презаредиш.

Търсене

То най-често е долу до 3-те бутона, но като го натиснете се премества горе, за да ви дава резултати, разбира се, под нея.

Като цяло неконсистентността на интерйфейса затруднява. Android наскоро вкараха някакви напътствия за дизайн, които бяха оспорени от топ дизайнерите, но дори да са хубави – не виждам как ще ги наложат сред разработчиците, след като няма контрол над приложенията. В много приложения дори бутоните в диалогов прозорец OK и Cancel са разменени.

Камера

Става да запишеш работно време на магазин и да туитнеш смешна улична обява, но камерата е до никъде сравнена с тази на iPhone 4. А ако е тъмно, все едно нямате камера. Видеото е видео, както на всеки телефон – нищо особено.

Двата шрифта

Бях чувал, че Android има само 3 шрифта. (За сравнение – iOS има 58, Windows Phone 7 ползва красивият Segoe и повечето Windows шрифтове.)

Знаех, че типографите дизайнерите на шрифтове наричат системния шрифт на Android – Roboto с думите франкенфонт, защото е окрал 4 известни шрифта и че Google са направили с DIN това, което направиха Microsoft с Helvetica, а именно – бледото копие наречено Arial. 

Знам, че класически шрифтове като Helvetica и Frutiger е невъзможно да се вкарат в Open Source операционна система…

Но не очаквах, че всички сайтове, които отворите на Android телефон ще бъдат показани с 2 шрифта – Roboto и още един серифен, чието име дори не мога да намеря.

Това е все едно да си купите 2-метров LCD телевизор и всички HD филми на него да са само с 2-ма актьори, при това не най-добрите.

Всички сайтове на мобилния екран изглеждат еднакви сходни.

Android Market и приложенията от трети страни

Android Market прилича на Илиенци. Има богат избор от приложения на ниски цени. Основният проблем е, че има много ментета (Angry каквото-си-искате и Siri for Android), и че няма селекция и защита на потребителя.

Приложенията се изтеглят бързо, и не те занимават с акаунти. Цените са сметнати до стотинката та чак са объркващи – 3,43 лева.

Официалните приложения на големи компании изглеждат като да са правени от Б-отбора от разработчици на производителя. Twitter лагва. Честно – приложение, което се ползва супер много на мобилни устройства се бави като скролваш. А скрола не е 3D огментед риалити врътка, а скрол на малки снимки и текст. Необяснимо.

Ebay е с неконсистентен интерфейс. Като сравните с приложението на iPhone е трудно да повярвате, че двете идват от една и съща компания.

Игрите работят добре, но няма екосистемата на Apple игрите, няма и много известни заглавия, ако не броите Angry Birds. Приятна изненада е, че има стари игри на границата на авторските права, например MAME4Android.

При приложенията може да усетите колко трудно се разработва за Android. Някои бутони са прекалено малки, защото са растерно правени за по-малък екран (например Twitter). Други не изпълват целия екран. Като цяло е дизайн от комитет.

Не знам как много хора хранят мита, че на Android всичко е безплатно. Истината е, че всяко безплатно приложение на Android има същото, но много е много по-добро за iPhone, а най-добрите платени приложения за iPhone нямат аналогия в Android.

Батерия

За телефон с подобен екран, батерията е добра. При честа употреба ми изкарваше не по-малко от ден. А когато ползвам по-малко, дори 2 дни.

Много странно е, че Galaxy Nexus се зарежда изключително бавно през USB. Пълно зареждане ми отне 6 часа. Докато ако го включите през адаптера, е на 100% за час и нещо.

Заключение

Добър телефон ли е Galaxy Nexus – определено да.

По-добър ли е от iPhone 4 / 4 S – определено не.

За кой е предназначен? За хора, които знаят в какво се забъркват. Също така, бих взел по-евтин модел с Android (версия 5.0) на майка ми, например, защото е добре преведен и обяснен на български.

След теста не мога да проумея хората, които се наричат Android фенове. Това е като да си фен на Windows. Windows работи, но стига до там.

***

Ако намирате неточности в това ревю или нещо съм объркал (подозирам че ползвах прототип с Android 4.0.2), драснете ми 1 email или коментар, ще се поправя.

___

† В ревюто ми не включвам бъговете, които предполагам са от не-финалната версия на софтуера – необяснени редовни прекъсвания на телефонни разговори, замръзвания и леко мърляв дисплей.

‡ Личен съвет извън темата. Ако още се лутате в морето от опции за синхронизиране – отделете 1 ден да си прехвърлите телефоните към Google Contacts и ще се преродите.

Коментари

 1. Vschwarz #
  31 януари 2012 @ 10:19

  Разгеле някой го каза ясно и обясни също толкова ясно защо…
  Добър телефон, но не по-добър от iPhone 4…

 2. 31 януари 2012 @ 10:49

  Евала, много изчерпателно ревю.

 3. lanzz #
  31 януари 2012 @ 10:56

  Apple не веднъж са коментирали, че 3.5″ е максимума, който биха направили, точно от съображения за ергономичност, така че е малко вероятно (но разбира се не и невъзможно) да пуснат 4″ модел.

  Няма нищо странно в бавното зареждане през USB — стандарта позволява всяко устройство да дърпа макс 0.5A, и предполагам от съображения за сертифициране производителите спазват тези ограничения. Мрежовите захранвания, от друга страна, често хранят с 2A и нагоре — макар и с USB конектор, те не са USB host device, и не попадат под това ограничение.

 4. doni #
  31 януари 2012 @ 11:00

  Поздравления за хубавото ревю! За жалост сигурно ще се наводни от коментари на разбирачи, които се чувстват длъжни да напишат какъв телефон ползват и да дават експертни мнения:)

 5. Станимир #
  31 януари 2012 @ 11:02

  Отлично, благодаря.
  Може би си пропуснал типа приложения, които изобщо нямат аналог при iOS – системни инструменти, Home Screen/Launcher-и (не знам как се превеждат на Български) и т.н. Един вид инженерната страна, която е и основното очарование на ОС-а…

 6. 31 януари 2012 @ 11:11

  Аз… доскоро (в продължение на 2-3 години откак имам смартфон) бях поддръжник на Андроид и цялата идея за customization + липса на контрол върху приложенията в маркета.

  От около една седмица не съм. Hands down, iPhonе 4 e по-добър телефон от всички Андроиди.

  Това с лагването на Туитъра не е само в Туитъра. Ето: https://plus.google.com/100838276097451809262/posts/VDkV9XaJRGS

  А че маркета е Илиенци няма спор. Нещото което би ми липсвало на iPhone е да речем custom клавиатурата: https://market.android.com/details?id=com.dasur.slideit&hl=en. Андроидската е зле.

 7. 31 януари 2012 @ 11:27

  >Знаех, че типографите наричат…

  Малка поправка: говориш не за типографи, а за дизайнери на шрифтове. Check Wikipedia.

 8. 31 януари 2012 @ 11:41

  Мисля, че е доста обективно.
  А ползвам андроид от години (първо nexus one, а в момента nexus s с ics).

 9. Peter #
  31 януари 2012 @ 12:03

  Много интересно ревю.

  Беше много интересна гледната точка.
  Т.е. да погледна нещата през други очи. Особенно това за бг клавиатурата и за маркета беше забавно.

  Един съвет от андроид фен – пробвай няколко други лаунчера само така за разнообразие.
  Като омръзне телефона и свикнеш с него качи някое друго ромче и така.
  Препоръчвам горещо MIUI ром-овете. След Айфона ще ти го припомнят.

  Бтв в опциите на контакт листа може да го сложиш да показва само такива с телефонен номер и така ще филтрираш тези от Google+

 10. 31 януари 2012 @ 12:08

  Привет,

  Не съм съгласен с общото ти мнение за телефона спрямо iPhone 4(s), но оценявам, че ревюто е добро. Няколко коментара:

  1. Най-добра custom клавиатура за мен е AnySoftKeyboard. Сваляш си езикови пакети допълнително за каквито и да е езици. Изключително лесна за свикване, но в същото време много функционална. Пактът на български е много добър, освен това се персонализира докато пишеш. Пускат ъпдейти на всеки 2-3 месеца.

  2. При следващо ревю много бих искал да видя само ревю на телефон, а не сравнение с iPhone.

  3. Много от проблемите с различията в дизайна на приложенията и подредбата на бутоните идват от старите версии на Android. Ако беше ползвал дълго време Android и преди нямаше да ти е неприятно. Разбирам обаче, че това е проблем и освен това голям проблем за iOS потребители. Очаквам бъдеще по-малки разлики в подредбата на бутони и в употребата на сфотуерните/хардуерни бутони от разработчиците. Това ще дойде и когато всички хардуерни потребители правят телефони само със софтуерни бутони.

  4. Аз ползвам 4.0.1. Не е прототип, купих го от Технополис. Но имам само 5 екрана. Досега ползвах HTC, но имах 7 екрана, заради HTC Sense, а не заради базовата операционна система. По принцип Samsung телефоните с Android са с 5 екрана. Предполагам, че щом имаш 7 екрана имаш променен софтуер, а не базо Android, но не мога да бъда сигурен.

  5. За камерата не мисля, че тази на iPhone е чак толкова по-добра. Може би само малко. Съдя само по ревюта и бегли наблюдения.

 11. 31 януари 2012 @ 12:10

  Абе зависи на кой за какво му трябва телефона. Аз обичам да добавям и свалям неща, да експериментирам. Андроидът е в пъти по-добър за мен от айфона.

  Страхотно изглежда, страхотно стои в ръката айфона, интерфейсът е помислен много добре, но прави по-малко работи и дава по-малко свобода.

  Мерси за ревюто, скоро ще купувам нещо с Андроид и разглеждам алтернативите.

 12. Тодор Тодоров #
  31 януари 2012 @ 12:17

  А какъв е смисълът на студената война между андроид и апъл фенове

 13. 31 януари 2012 @ 12:17

  Мдаммм, ревюто ти ми хареса много! НО!
  Има неща, които не са „в крак с времето“ / демек не са актуални! Което си е в реда на нещата! :)

  ДА! Фен съм на Android. Но не заради това, че е различно от iOS, а заради това, че може да се пипа на дълбоко и да се експериментира.
  И да, Android е за по-„ad advanced“ юзери! Факт.
  Android, не е правен (лично мое мнение), за Американците, и „белите“ хора. :)
  Андроид е правен, за (как да се изразя) – мааалко по разбиращите и техничарски настроени юзери.
  iOS е за Американците – просто да цъкат с един бутон и да плащат. Да не се занимават с излищна мисловна дейност и да не си губят времето в мислене за: това пък сега как става, онова пък сега за какво е! Разбираш ме каква ми е текналата мисъл. :)

  Предполагам, че по време на писане на статията не си имал време да погледнеш раздела в XDA за Galaxy Nexus, и по следялно разработките на фенове/девелопери относно проблемите, които си споменал в тестовата бройка предоставена ти от M-Tel!
  При нас постоянно попадат „тестови“ бройки, които нямат нищо общо в 80% от случаите, с телефона, който стига до „end (Л)user“ в търговската мрежа! Можеш да бъдеш сигурен в това! :)
  Но факт е, че Android e по-недодялана OS от iOS-а!

  Аз нямам Galaxy Nexus, но имам Galaxy S, и мога да твърдя, че с повечкото къстамизации и подобрения излезли за него в момента ICS 4.0.3 – работещ перфектно + майсторски пипнати ядро и тема (която не отстъпва по нищо на красотата в хубава iOS-тема), телефона е в пъти по-добър от 4S-ка. ДА само моя! :)

  Бих си взел iPhone 4/S само заради дизайна, но ако сложат една 4S-ка и един Nexus – бих избрал Nexus-a!

 14. 31 януари 2012 @ 12:19

  PETER,

  Почнеш ли с ROM-овете, по-скоро си отива гаранцията, а тук все пак имаме нещо за над 1000 лева.

  Би трябвало всеки да може да има контрол върху телефона, без да го хаква.

  Не съм засягал хакове, както не бих засягал и jailbreaks на iPhone.

 15. doni #
  31 януари 2012 @ 12:26

  S01O, авторът на ревюто, както и повечето хора, вероятно няма желание да сменя ROM-ове, да качва custom launcher-и и други подобни. Не, че е лошо, но има много хора, включително технически грамотни, които предпочитат да включат телефона и да почнат да го ползват, а не да си играят няколко дни с експерименти. Все пак като даваш 1000+лв очакваш завършено устройство, а не LEGO. На някои хора им харесва, на други не и няма нищо лошо в това, стига едните да не натрапват на другите разбиранията си :)

 16. 31 януари 2012 @ 13:04

  Точно за това изказах мение, че е за по „Аdvanced“ юзери!
  И момента в който става въпрос за скъпи телефони – Аpple никой не може да ги бие!
  Nexus-a не е 1000 лева! – 10хх лева го прави всеки търгаш в България (в това число визирам и мобилните оператори [аз също работя в един от тях]), – ние българите сме си верни на максимата „Ден година храни“, за това сме на това дередже!
  Моето „тамагочи“ го взех преди почти 2 години, и след 2-рата седмица – поне не ми хареса как работеше го префасонирах изоснови! – но това си е отделна тема, за която тук нито и е мястото, нито и е времето да се обясняваме!
  Тук темата си беше за съвсем друго нещо и всички сте прави! Аз просто изтъкнах менние.

 17. топли гевреци #
  31 януари 2012 @ 13:32

  Не ми се чете през 20 коментара, по-дълги от „ревю“-то (рецензия, отзив?) ама на пръв поглед тука е като в Engadget.

 18. bgr #
  31 януари 2012 @ 13:56

  Ето ревюто от AnandTech:

  http://www.anandtech.com/show/5310/samsung-galaxy-nexus-ice-cream-sandwich-review

  tl;dr Android 4.0.х не е iOS (който иска iOS да си вземе iPhone), но е най-добрата версия на Android досега.

  http://source.android.com/source/building-devices.html

  Galaxy Nexus e и телефонът, който Google препоръчват за разработчици.

  Сега и операторите да предлагаха планове без ограничения/throttling.

 19. 31 януари 2012 @ 14:55

  тука само адвансед йузари и разработчици влизат. аз съм простосмъртен. кво прайте през тея телефони? ядрени кодовове ли крадете през тоя къстамайзнат андроид?

  не може да ми насича туитара, не може. това ми е живота

 20. 31 януари 2012 @ 15:04

  Я и 8битовата еротика се появи! – 8битЕ – без да twiit-ва си е напрао мъка! Аз например вчера през твой пост в Twitter – видях жената какво е пуснала като статия в сайта в който бачка! :)
  Евала пич!

 21. STU #
  31 януари 2012 @ 15:24

  Ще съм честен и ще кажа, че ревюто беше много полезно и определно ще ми помогне да взема решение, дали наистина искам точно този смартфон или по-скоро не :). Това с което не съм съгласен от целия пост е коментара по отношение на Windows: „Windows работи, но стига до там.“..Това изказване може да бъде направено от поребител, за който ежедневната работа с OS се ограничава с „кликане“ по иконки и тук там инсталация на някое приложение… Под Windows аз разбирам също Windows Server 2008 R2, който в момента е сървърна операционна система номер 1 в цял свят…И определено стига там, където нито Apple, нито Novel биха могли да стигнат…Благодаря на Еленко за хубавото ревю, но относно Windows, Еленко не си прав! :)

 22. Mean #
  31 януари 2012 @ 15:32

  Еленко явно не сте си паснали с нексуса, но това изобщо не означава, че е по-лош от айфон, просто е по-различен! В ревюто ти има доста истини за недъзите на дроид, но понеже се сравнява с аппле, хубаво беше и там да се кажат истините…
  Трябвало е да тестваш РАЗР…според мен по-добрия избор и по-улегналия телефон…нексуса е специално мислен за дивелъпмънт обществото.

 23. 31 януари 2012 @ 15:36

  как бе, нексуса не беше ли за всички среднощни поети

 24. perkele #
  31 януари 2012 @ 16:02

  кат излезе Galaxy Hatchery или Command center ще си помисля

 25. marerittet #
  31 януари 2012 @ 17:26

  Не виждам причина да твърдиш, че ревюираш определен модел телефон, след като всъщност ревюираш операционната му система. Сравняваш го с определен модел телефон, да, но това е защото друг телефон за iOS няма, така че в случая е ирелевантно.

  Лично аз, като храбър ескеприментатор и потребител (за Андроид вече бивш) и на трите, продължавам да твърдя, че най-добрата комбинация е телефон с WP7+iPod touch. Чак не ми се вярва, че такъв активен потребител на Туитър като Еленко откзва да обърне внимание на WP7.

 26. dimi_z #
  31 януари 2012 @ 17:27

  Е това сравнение с Уиндоус и Андроид беше направо срамно. Супер ревю ама просто прекали! Уиндоус не ти дава да пипаш нищо а Андроид позволява пълна свобода – на краен потребител, разработчик, оператор. Сравнение с Уиндоус изказано след двуседмичен тест с ЕДИН модел телефон. Иначе да, на Апъл предимството им е, че правят софуер за горе-долу три модела хардуер и всичко е пипнато и тествано. Казвам това пишейки от Мак.

 27. tekumse #
  31 януари 2012 @ 18:20

  Според мен тези ревюта са за буквално хипстъри. Колко нормални хора туитват нещо важно? Всеки среден човек обаче му трябват упътвания. Андроида там е супер – идеално е интергриран s Гугъл картите и каквото си отбелязваш на компютъра се появява на телефона. Другия плюс е липсата на iTunes – копираш си каквото и където искаш по телефона и си го слушаш, гледаш или четеш без да плащаш или да докладваш на Apple. Не знам какво ти пречат екраните – въобще няма нужда да ползваш повече от един ако не искаш. Най-вече има много безплатни игри и приложения щото не се плаща 30% на Apple.

 28. 31 януари 2012 @ 19:47

  Ситуацията до известна степен напомня фотоапратните войни преди години.
  Тогава всеки имаше мнение коя марка фотоапрати е най-добра и защо. Разбира се всяка марка си имаше своите проблеми – Сони правеха добри сапунерки но ползваха техен си формат за памет което оскъпяваше продукта и затрудняваше потребителите. Хай едн моделите пък се различаваха главно по броя и вида на наличните обективи.
  С напредването на технологиите обаче повечето неща се изравниха като цена и качество, и сега в момента няма значение каква сапунерка купуваш – в съответните ценови диапазони разликата в качеството е пренебрежима.
  За високите класове хората просто купуват марки с които са свикнали или просто са инвестирали от към обективи. Качеството там също е сравнимо и неразличимо едно от друго.

  Моето предположение е че след известно време трите OS-а ще станат на практика неразличими като функционалност и възможности, а единствената разлика ще е визуална. Хората ще избират телефон според бюджета си (low end) или според предпочитания/инвестиция в apps (mid and high end).

  Изключвам въпроса с „отвореността“ тъй като Power users могат да получат пълен достъп на която и да е от системите и да я променят по свой вкус в момента. Отбелязвам че независимо от производителя гаранцията при подобна намеса се губи, което говори достатъчно за това доколко отворен е андроида.

 29. 31 януари 2012 @ 21:11

  Абе какви разработчици ве? За какво става въпрос!? За адванст юзари ли?

  Купуваш си кола – качваш се и караш.
  Купуваш си банани – белиш и ядеш.
  Купуваш си дреха – обличаш я и я носиш.

  Купуваш си Андроид – МАЙСТОРСКИ МУ ПИПВАШ ЯДРОТО И ТЕМАТА и некакви шелове и некакви неща, за да работи като нормален телефон?! WTF? Как това е добър продукт, ве, кви точно критерии ползвате?

  И как по-дяволите не видяха докато го праиха, че му лагва един прост туитар?

  Ем ей за тва не ме кефи. Т’ва е се едно да си купя кола и да трябва да и преправя двигателя, щото всъщност е скапан. + А, да… видяхме че лявото стъкло на колата ви не се отваря добре, но не го оправихме.

 30. uv #
  31 януари 2012 @ 21:13

  цялата концепция да си „хакваш“ телефона с разните му там клавиатури и лаунчъри ми се струва перверзна – за нещо, което струва немалка сума и се очаква да работи от самосебе си. няма системно приложение което да съм инсталирал на iPhone4 и по-късно да не съм сметнал за безсмислено. разбирам принципния въпрос с „отвореност“та и възможността да се подменят компоненти на всякакво ниво, ала въпроса „да работи още с отварянето на кутията“ е също толкова принципен.

 31. doni #
  31 януари 2012 @ 21:25

  TEKUMSE, Apple взимат 30% от цената на платените приложения, също както и Google. Това по никакъв начин не касае безплатните приложения.

 32. момчил #
  31 януари 2012 @ 21:54

  по въпроса за различната позиция на трите точки – ако приложението не е писано с мисъл за 3.0+ се показват долу вдясно, а иначе отиват горе.

  ето указанията на google как едно приложение да се държи добре с различните версии на платформата.

  http://android-developers.blogspot.com/2012/01/say-goodbye-to-menu-button.html

 33. 31 януари 2012 @ 22:02

  Едва ли ви интересува, но проучете как се седи въпроса на Android OS и поддръжката на ниска латенсия, или latency.

  Android OS тотално обръща гръб на всички смислени хора, които искат да използват тази платформа за музикална дейност.

  За всеки влак си има пътници.

  Е, аз слязох от този на Android.

 34. 31 януари 2012 @ 22:12

  @VASILA

  Купуваш си кола – качваш се и караш. И поне си обикновен шофьор потребител! Идея си нямаш, че тази кола с малко повече желание става самолет! Но ти продължаваш да даваш безсмислени пари на сервиз пълен с мошенници, вместо да си я направиш сам!
  На това аз му викам – липса на пламъче в очите и сърцето! (случва се при 95% от новото поколение при младите родени след 90-та година!)
  Купуваш си банани – белиш и ядеш. Ама не знаеш че на Канарските острови с тези банани хранят добитъка! И имало много по ефтини банани които се продават само там и не се изнасят за чужбината! И ги ядат белите хора!
  Купуваш си дреха – обличаш я и я носиш. – ама колко време

 35. 31 януари 2012 @ 22:13

  Не е редно да даваш оценка на нещо, което не разбираш.

 36. 31 януари 2012 @ 22:15

  @VASILA

  Купуваш си кола – качваш се и караш. И поне си обикновен шофьор потребител! Идея си нямаш, че тази кола с малко повече желание става самолет! Но ти продължаваш да даваш безсмислени пари на сервиз пълен с мошенници, вместо да си я направиш сам!
  На това аз му викам – липса на пламъче в очите и сърцето! (случва се при 95% от новото поколение при младите родени след 90-та година!)
  Купуваш си банани – белиш и ядеш. Ама не знаеш че на Канарските острови с тези банани хранят добитъка! И имало много по ефтини банани които се продават само там и не се изнасят за чужбината! И ги ядат белите хора!
  Купуваш си дреха – обличаш я и я носиш. – ама колко време я носиш? Една година, Две години?! Или може би 6 месеца, до излизането на новата дреха версия iOS5/WP8 ? – фърляш и взимаш новата за малко повече пари от старата – щото са и сложили малко повече кравиви червени конци! и по лъскави копчета!…

  Нищо лично към поста ти и теб самата! Просто споделям мнение!

 37. Людмил #
  31 януари 2012 @ 22:19

  Ревюто е добро. Даже много добро, като се има предвид, че автора е свикнал да работи с iPhone. Коментирам, защото поемах своята доза iOS за около три години, но след това избрах Андроид и не съжалявам. Не само заради перфектнета интеграция с услугите на Google, които ползвам ежедневно, а най-вече заради гъвкавостта на телефона (в моя случай Galaxy S) – визия, мултитаскинг ;), възможност за добавяне на памет и др.
  Със сигурност iPhone е по-полиран, излъскан и вероятно лесен за работа, но дълбоко се съмнявам че 99% от притежателите са забелязали размера на бутоните, за които говори Еленко. По-скоро ключа към популярността се крие в калъфчетата с дупка (???), за да се вижда .
  И както някой беше посочил по-горе, пиша това от моя Мак ;)

 38. 31 януари 2012 @ 22:22

  Какво е днес мобилен телефон без Аугментед Реалити приложения?
  Можеш да научиш за различни реализирани приложения- професионални и аматьорски, на http://www.markerlessar.com и http://www.markerar.com

 39. 31 януари 2012 @ 22:46

  @NEWEDU

  Стига си спамил и блоговете на хората с тия твои приложения!
  Има си маркет за тях! Пусни си ги там!
  Съвет от мразещ точно твоя вид предлагане/натрапване на приложения за мобилни телефони!

  Колкото повече спамиш форумите и блоговете – толкоз по малко интерес ще има към недодялъните ти приложения за AR!

 40. 31 януари 2012 @ 22:59

  Основната ти грешка Еленко е следната:
  Не правиш разлика между „не може“ и „не мога“

 41. Иван Димитров #
  1 февруари 2012 @ 0:15

  Ей STU за сървъри има други операционни системи и те определено не са нещо, което е излязло от Redmond !!!

  Да си чувал за BSD ?!

  Windows Server била сървърна операционна система номер 1 в цял свят. Какви са тия смешки ?!

 42. Scorpinox #
  1 февруари 2012 @ 2:30

  Пълни глупости са това, което пишеш. Ти си Епъл фен поне си го признай. Защо не казваш за слабостите на тези 3.5 инчови недоносчета ? Липса на блутуут, липса на флаш, шепнещ звук, малък дисплей и т.н. Аз имах айфон4 и знам за какво става дума. Имам и един умрял 3Г след ъпдейт. Наскоро един приятел си ъпдейтва четворката и тя спря да работи с БГ оператори :ДДДД А какво ще кажеш за задържане на бутона и показване на отворните приложения в айфон 4 ??? Става супер трудно. Я гледай с твойте прехвалени айфони някой мач в интернет. Я ми свали лесно и свободно някой торент. Свържи ми телефона с компютъра без Айтун..Епъл са едни мръсни алчни кучета, чийто продукти трябва да бъдат забранени. За какви клавиатури и шрифтове ми говориш. Трябва да си супер жалък мазохист за по-сериозна работа да ползваш телефон. Андроид е бъдещето и ИОС изостава с всеки ден.

 43. Петър #
  1 февруари 2012 @ 4:54

  Има много грешки (правописни) в ревюто. На моменти явно си бил гладен и си изял доста букви. Хубаво е отново да го прегледаш.

 44. 1 февруари 2012 @ 8:53

  ттттттттафСЕ ПСДКНФПОСДВН;ЛКСД М;ЙН;ЛКЙ ;ЛКЖЙ;ФЛКНМ

 45. 1 февруари 2012 @ 9:00

  хахаххахах ек e kak da pisha na kirilica!?!??!

  celiq mi post otide na kino

  :(

 46. секвентон #
  1 февруари 2012 @ 10:08

  аз като един достигнал нирвана андроид потребител, само ще мигна.

 47. 1 февруари 2012 @ 15:56

  „ревюто“ спрях да го чета щом стигнах до тази „гениална“ констатация „Субективно, но официално, това (иде реч за галакси нексус) е най-добрият Android телефон правен до днес“. Горе-долу тук ми стана ясно, че ревюто се пише от епъл фенбой на, който Стиви (сега Кук) му е казал, че иФоня е най-доброто и той сляпо вярва в това. Ако останалата част от ревюто е също толкова „коректно“ информативна съжалявам всеки, който си е загубил 10 минути от живота, за да го прочете.
  Втория (а и първия) телефон на гугъл далеч не бяха „най-добрите дроид телефони“ когато излезнаха, те имаха едно единствено предимство пред останалите и това е, че първи получаваха ъпдейти на андроида, хардуерно те изоставаха от конкуренцията в своя ценовия клас, примерно Нексуса е МНОГО по-зле от GALAXY Note.
  На автора на ревюто ще му препоръчам да се придържа към писане на ревюта на епълски продукти, там всичко е просто и не са нужни познания, за да бъде обяснено/написано дори и от 10 годишен а и по подразбиране това са най-добрите продукти (според CEO на епъл и цялата му там секта :)), така че поне заключението на ревюто ще е правилно, ако не другото :)

 48. Lilith #
  1 февруари 2012 @ 16:09

  За рекламата мисля, че е очевидно – от една страна са Самсунг, от другата – мТел. Поне 2 успоредни кампании са.

  Ревю-то е много добро!

 49. 1 февруари 2012 @ 19:11

  Имам iPhone4 и Samsung Galalaxy Note, на които имам инсталирани почти еднакви приложения. Въпреки че мога, изобщо не ми се занимава с никакви къстамизации, клавиатури и лончъри и напоследък се хващам, че ако искам да свърша нещо по-често си вадя дроида.

 50. 1 февруари 2012 @ 20:47

  Андроид из шит, ха има и … ри…ма :)

 51. Краси #
  2 февруари 2012 @ 10:19

  Кой те направи капацитет, че да правиш такива заключения. Айде момченце младо са’ ‘земи ни обясни кое на 4S е по-добро от Nexus, ама ако излезе, че не е по-добър, по-добре продължи да си пишеш само за маршрутките.

 52. CoolGangMember #
  2 февруари 2012 @ 10:47

  Това реяюе срамно, по-добре не пиши повечче ревюта за мобилни телефони.

 53. uv #
  2 февруари 2012 @ 13:25

  По който и да е стандарт за добронамерена публика, коментарите тук са отчайващи. Авторът вижда нещо в iPhone 4S което не вижда в Galaxy Nexus. Той не е сам в това си мнение, та ако ще го флеймите значи или да правите това с всеки който изрази подобна позиция (бая време което може да употребите за нещо хубаво), или имате нещо лично към него. Във всеки случай не помагате.

  Живея в седем-милионен град където явно всеки ден виждам супер-жалки мазохисти, които си ползват телефоните за работа: пишат мейли в движение, дебнат транспорт, куриери, или друга логистика, търчат според мобилни карти, следят мобилни версии на интранет сайтове, цъкат мобилни приложения сделани от собствената им компания, пак от телефони. И, естествено, четат, туитят, фейсбучат, ангрибърдят, беджуълват, поръчват пица, търсят къща, и каквото още друго се сетите.

  Всичко това е свързано с ергономия, за да не свършва човек като зомби всеки ден. Или поне ако свършва като зомби, да е по негово „желание“, а не заради щото девайсът в ръката им ги е натирил в това състояние. Ако темата на това ревю не става ясна и от това, едва ли някога ще стане.

 54. tekumse #
  2 февруари 2012 @ 21:08

  @doni,

  За да правиш каквото и да е на Iphone трябва да си регистриран с Apple и да им плащаш по $100 на година и всеки софтуер трябва да бъде одобрен. Google не ти искат нищо и с USB можеш да си качиш програмата на телефона от компа.

 55. 2 февруари 2012 @ 22:24

  @VELQN – ами прав си – не ни интересува. Т.е. интересува ни точно толкова, колкото и поддържката на LOM и InfiniBand (примерно) и от двете платформи…

 56. doni #
  2 февруари 2012 @ 22:26

  TEKUMSE, пак излъга, google също имат такса за маркета, 25$ – еднократнo, но все пак не е безплатно.

 57. 3 февруари 2012 @ 2:46

  По подразбиране тук не бива да се изказват неопитвалите айфон. Авторът е пуснал това ревю с цел. Целта е да си каже впечатленията. Те са такива и това е неговият блог. Вие си имате други впечатления. Всеки човек е различен. Във всичко. Всяка различност е автентична. Бъдете личности и приемайте личността на другия. Ако не сте личности, не цапайте наоколо, че четем и други хора тук.

 58. 3 февруари 2012 @ 8:59

  For the record, към днешна дата 1% от Андроид устройствата ползват Ice Cream Sandwich. Допълва няколко от точките по-горе.

 59. marerittet #
  3 февруари 2012 @ 9:08

  Не разбрах нищо от тоя пост за супер жалките мазохисти, които си ползват телефоните за нещата, за които са си ги взели. Нищо общо със северния елен. И, UV, ако свършваш като зомби, сексът с теб сигурно е странен.

 60. момчил #
  3 февруари 2012 @ 12:12

  1% е, защото има само един телефон (в два варианта) с ics, а ъпдейтите на производителите тепърва ще започват.

  по въпроса на интеракцията, струва ми се, че системните бутони тепърва ще изчезват, заменени от инуитивни жестове. в ics вече се използват допълнителни такива, а apple също работи в тази посока.

  платформите (neonode, webos, playbook os, meego (интерфейса swipe в nokia n9)), които заложиха на жестове, изпревариха времето си. а това отново потвърждава онази мисъл на гибсън за бъдещето.

 61. 3 февруари 2012 @ 14:19

  s01o

  Точка по точка ше карам:

  Ти тъп ли си?!

  Давам ти примери за това какъв продукт ти предлагам, ти си седнал да ми обясняваш какви банани има на Канарските острови ли и какви коли МОЖЕЛО да има?!

  Туитър лагва бе момче. Покажи ми стоков андроид който работи както би трябвало да работи?! Няма такъв. Няма нито един андроид които да покрива базови изисквания. Ти чаткаш ли че това е най-ново поколение телефон с най-големите технологични изгъзици а ТУИТАР ЛАГВА!?

  Тъп ли си? Обяснявай ми за това как можеш да ядеш от еди кои си банани и еди кои си коли можеш да си направиш.

  Нека да нямам пламъчета в очите. На теб ако ти загрее обаче мозъка как се води спор и как се аргументират тези, тогава можеш да седнеш да ми обясняваш.

  Нищо лично към тебе и поста ти.

  Много ти се възхищавам, че можеш да направиш страхотни неща с андроида и с колата ти а може би и шиеш дрехи. Нека аз съм просто копеле и да си давам парите за неща които работят и нямат нужда от поправка ПРЕДИ да съм почнал да ги използвам.

 62. 3 февруари 2012 @ 15:24

  Темата така или иначе се разводни и нещата отидоха към епъл вс андроид, така че и моите 3,5 стотинки:

  Митове на епъл хейтърите:
  1. Приложенията за айфон са платени.
  – аз ползвам айфон-а като бизнес телефон и единствените платени приложения, които имам са whatsapp (0,79E), viber (0,79 E), MyWallet+ (0,79E), Navi2 (1,99 E) като навигация за Германия, между другото карти за цяла европа струват още 4 евро и това е. Другите ми 120 апп-а са безплатни и нищо друго не ми трябва. За документи ползвам googledocs, като предполагам повечето от вас, защото текстовата обработка на android също е супер зле, a ако искаш хубав апп, пак трябва да си купиш DocumentstoGO FULL, коятро струва колкото Words на епъл (даже в германия е по-скъпа).

  2. Имам супер хипер яката мега навигация, вградена в гугъл мапс (даже го мернах някъде горе), айфон юзърите трябва да платят
  – айфон-а също има мапс, които да се ползват като навигация, даже ГПС–а е точен до сантиметри буквално, както остановихме на един трип до Берлин наскоро.

  Но ако искаш наистина читава навигация, трябва да си купиш някой от пакетите на големите. Имам предвид навигация с околни обекти, предупреждение за престрояване, зуум на детелини и т.н. простотии. Да не би тази функционалност да идва безплатно във всеки андроид телефон? Глупости, пак трябва да си купиш ТомТом или Навигеър за хикс евро.

  3. Айфон-а те следи
  – кой не те следи в днешно време? А спомняте ли си скандала с CarrierIQ?
  – като заговорихме на тема сигурност…какво според вас е по-безопасно? Една екосистема, в която всяка програма е проверена обстойно за хакерски трикчета от ПРОФЕСИОНАЛИСТИ или тази, в която всеки качва каквото си иска (от USB, както написа някой горе?)

  4. Епъл са зла компания и убиват дечица
  – а гугъл са най-добрият пример за био-бизнес, така ли?

  5. Ама с айфона не може да си ръчкаш файловата система
  – а защо по дяволите ще искам да ръчкам файловата система на телефон за 800 евро? Аз искам да мога да го извадя от кутията и да почна да го ползвам.

  6. Ама айфона работи само с айтюнз уаааа
  – а за какво са програми като: iDeviceManager и iExplorer? Аз itunes не ползвам.

  Някои мои забележки:
  1. Актуализация
  – защо някой не подкара ice cream sandwich на htc wildfire?

  2. Приложения
  – кой според вас пише по-добри приложения? Професионалисти, които си изкарват парите с това или 18 годишни хакерчета с брада, които цъкат в някое мазе за кеф?

  3. Интерфейс и плавност на работата
  – сега тук мога доста да се заям, защото съм разцъквал и хтс-тата на приятели и галакситата също. Просто интерфейсът не е плавен и дразни АДСКИ. В момента, в който скролвам екраните с апове, хтц-тата така лагват, че ми иде да си режа вените. За браузване на по-тежка страница да не говоря.

  Някои от нещата, които мен ме дразнят:
  – не може от мейла да си атачваш простотии по лесен начин, трябва да ги цъкнеш в апликацията и от там да ползваш share
  – батерията държи по 1 ден, но това важи за всеки смартфоун

  тва е

 63. 3 февруари 2012 @ 15:40

  @VASILA #

  … :) ми не си взимай андроид телефон тогава! Ко се пънеш!
  Вземи си един iSitir за да цъкаш на един единствен бутон и това е!

  По тая логика да си беше взел NOKIA 3110!
  Да вдигаш и да затваряш!

 64. nik #
  4 февруари 2012 @ 1:20

  Беше интересно да прочета тази статия точно от Galaxy nexus. Телефонът е много добър и не мисля че сравнението с iphone4 е уместно. От ревюто ти разбирам че не си се запознал с основните функции, допълнителните програми и рутването. Ти дори не си провал swype.
  Всъщност не съм очаквал обективен анализ от теб след като си толкова простатен с мерките.

 65. netherlandеца #
  4 февруари 2012 @ 13:50

  @bavareca – ти си Иленко под прикритие. Няма друго обяснение за лошо аргументираната ти омраза. Тук има ревю на телефон (по заглавие) и на Андроид операционна система (по детайли). Ти се напъваш да излезеш на сцената с фалшив билет – кой те пита за детелините и глухарчетата в Берлин? Android ползвал ли си, не сподели – май не си. Пълно чао, айде.

  Апропо, Ленич, ти поне си ползвал Андроид сега, можеше и по-обективно ревю да направиш.

 66. joe #
  6 февруари 2012 @ 7:28

  мда.
  http://www.youtube.com/watch?v=elKxgsrJFhw

 67. 7 февруари 2012 @ 12:05

  мда. http://www.youtube.com/watch?v=aZoQ4o1xwFw

 68. 7 февруари 2012 @ 13:44

  В добавка към 8bit

  http://www.youtube.com/watch?v=KLAizRc2Iuc

  Вижте скролинга при нексус, че е по-бавен от криско когато се опитва да преброи до 5

 69. bfree #
  13 февруари 2012 @ 1:05

  Самсунг колкото и да се напънат за съжаление не могат да направят нещо толкова издържано като айфон.

  Според мен за ревюто трябва да се вземе телефон от производител на телефони с опит (което изключва Самнсунг). Лично аз като потребител на айфон 3гс, галакси таблет и xperia neo мога да кажа, че самнсунга е най-зле, а за аксесоарите (оригиналните) нямам просто думи!

  По отношение на цена/качество xperia-та за мен е най-добре. Струва наполвината на айфона, а е два пъти по-бърза от него (става въпрос за 3гс).

  Що се отнася за смартфоните и потребителите дето не искали да им разбират – ами това са телефони за умни хора (затова и така се наричат – смартфони). Ако не можеш да се научиш да ползваш възможностите им значи си прекалено тъп и не са за теб. Производителите колкото и да се стремят да угодят на тъпаците по света не могат да направят нещо толкова дуракоустойчиво, че всеки кретен да може да го ползва… То тогава няма да е смартфон :)

 70. 18 февруари 2012 @ 11:06

  Тенденциозно ревю, пристрастно при това.
  Не можеш да сравняваш коректно един продукт, в случая мобилната операционна система Андроид, който продукт е написан да работи на всякакъв и различен хардуер със софтуер написан да работи на едно единствено устройство, iOS в случая. В това отношение – вторият винаги ще бие. Притежавал съм iPhone 3G и по времето, когато го имах (01.2009 до 04.2011) този телефон беше наистина нещо уникално, но все пак с твърде много негативи – ползвайки продукт на Apple в оригинал човек е поставен в положението на крепостен селянин. Ако все пак иска да се освободи от оковите – трябва да „избяга от затвора“. Не казвам, че не е и същото с Android, дори напротив – с всички тия досадни реклами (хм, същите ги има вече и в повечето безплатни продукти и за iOS). Горе се изтъква, че туитър насичал? Нито в iOS нито в Android има програма за туитване фабрично – дори в последният 4S няма такова нещо. Моя туитър що не насича, а? Една от големите простотии на iOS беше невъзможността за файлов обмен през bluetooth – не съм сигурен в 4/4S дали това е оправено, но определено да се ползва iPhone без iTunes и JailBreak си е безумие. За повечето андроид телефони се отнася същото – пак драйвери, мрайвери и изведнъж се оказва, че аха и двете идеи са почти сходни. Навигация за iOS нямаше свястна, докато от iGO не портнаха тяхната, но … кошмарно смотано навигира – това оня дето ми обяснявал, че навигацията със все картите струвала 6 евра не се чува… И андроид има гугъл мапс, ама и те не предат за навигация. Ако ида в гората, където няма интернет и ако нямам офлайн навигационен софтуер кво прайми? Много неща могат да се изпишат, но нека да не правя паралелно ревю – все пак познавам всички iOS продукти и само няколко Андроид такива. За мен няма по-добър телефон от тоя с копчета и без OS – в момента съм с такъв и съм щастлив, че го зареждам веднъж седмично, при едночасови разговори на ден…

 71. 22 февруари 2012 @ 13:25

  Тва ония с навигацията за 6 евро стигна от мюнхен до чехия без проблем. Навигацията на колата (форд мондео 2011) не можа да намери половината улици, за забележителности да не говорим. Така че айде да не си чешем езиците напразно. Navi2 се казва App-a и картите за цяла европа чинат 5,99

 72. sasho #
  28 февруари 2012 @ 10:55

  Аз гледам мачове live на андроида и wifi hotspot по цял ден на работа. Трудно с айфон

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS