Много акроними, а?

Момент; сега ще обясня.

Миналата седмица обичайната ми колонка в Дневник разказа едно мое едногодишно работно-емоционално преживяване с факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) към Софийския Университет. Отбележете черковно-славянския интерфейс на сайта. Климент О. би се изкефил.

Та, по принцип не слагам препратки към работата ми в Дневник, защото вестникът има неразгадаема политика кои статии в него са платени и кои не. Бидейки автор, дори аз не мога да отгатна, дори за моите неща. Вече 7 месеца.

Дори материалите ми там да не са платени, ако сложа линк към тях, след месец отиват в платения архив и хората, четящи eenk.com със закъснение, отиват на една грозна страница, където пише „ДАЙ ПАРИ!“. С червени букви. И ме подозират, че ги юркам да плащат на Дневник, щото нали имам нещо общо.

Няма такова нещо.

Дано Дневник преосмислят бизнес модела си и осъзнаят, че с отворен архив рекламното им пространсво ще се увеличи със хиляди пъти. До тогава ще ги наказвам като не слагам линкове към тях.

Затова се зарадвах се като видях материала си „F**K ФЖМК“ препечатан в YVOX – сайт, където хората усърдно обсъждат реклами и често се отплесват в заяждания и клюки. Изненадващо за български форум, моят материал почти няма негативни отзиви. Повечето отговори споделят моят опит и са забавни. Това е радостно.

Радостно е и решението на YVOX да наруши сума ти закони за авторско право като препечата материала. Те, разбира се, са го направили, не защото са зли, а защото искат да покажат тази статия. Те няма да спечелят от нея. Просто я смятат за ценна. Ако я покажат с линк, след време линка ще е счупен и в неговия край ще има същия надпис „ДАЙ ПАРИ!“, което е тъпо.

Коментари

Тук не може да се коментира.