The Machine That Changed The World е страхотен стар документален филм за историята на компютрите, от Чарлз Бабидж, който взема идеята за парен компютър от френската технология за тъкане на Жакар, през моя любимец Алан Тюринг, до опитите за виртуална реалност през 90-те. Изключително достъпен и добре обяснен.

Обърнете внимание какви лекции е правил Стийв Джобс през средата на 80те и как е участвал в риалити шоута за популяризиране на компютрите заедно с Гейтс и с шефа на Lotus. И как Гейтс отива на работа в Сиатъл през 80-и-някоя с Lexus. И архивните кадри от планиращите срещи на програмистите на Microsoft.

За момента пича, който го публикува е стигнал до 3-та част (всяка е дълга по час) и предстои публикуването на 4-тата – за изкуствения интелект.

Ако бях министър или имах някаква власт в Министерството на образованието, бих купил, превел и пускал този филм като част от задължителната програма в, да речем, 6 клас. Толкова много обща IT култура за 3 часа няма как да получи човек.

Коментари

 1. 7 юни 2008 @ 15:50

  Мерси за линка! Жалко наистина че глупавата ни образователна система нехае по подобни въпроси. Филми като този могат да инспирират децата. Сухата материя която се поднася в българските училища определено не ни кара да се замислим какво точно искаме да правим с бъдещето си..

 2. Smurfa #
  7 юни 2008 @ 22:17

  Не видях къде споменават Джон Атанасов, филма е с добра идея но е старичък вече. И вместо да го купуват, да хванат да го поръчат на няколко студента да заформят нещо подобно, вярвам че те ще се справят даже по-добре.

 3. kyky #
  8 юни 2008 @ 0:22

  само моят броузър ли казва Unable to start device inquiry като товари страницата??

 4. srem #
  8 юни 2008 @ 4:49

  Така е, не споменават Джон Атансов, СЛави Трифонов и всички българи , които са създали галактиката.

 5. Smurfa #
  8 юни 2008 @ 13:44

  Ако сравняваш Слави с Атанасов, няма какво да коментирам… Доколкото знам човека заслужава някакво признание…може и да греша, но щом има паметник сигурно е имал една две идеи като хората…

 6. 8 юни 2008 @ 15:26

  Защо вместо да плюем по министерство на образованието и чиновниците там, не вземем да им дадем идеята директно. Малко вероятно е те сами някога изобщо да са търсили достъп до такава информация и такива страхотни „образователни“ филмчета…Може пък да им допадне идеята :) Аз съм за!

 7. 8 юни 2008 @ 20:54

  ето и линка за епизодите 3.1 гигабайта Н.264
  http://waxy.org/bt/seed/The%20Machine%20That%20Changed%20the%20World.torrent

 8. 9 юни 2008 @ 15:19

  Атанасов, Трифонов, Стоичков, Борисов, тва са истинските мъже в държавата! Те са идолите, по които трябва да моделираме поведението си!!!
  България убер алес! БГ на три морета! Кирилицата е българска!

 9. Biliana #
  12 юни 2008 @ 15:48

  Да, това наистина е страхотно. Поздравления за тази тема.

 10. Biliana #
  12 юни 2008 @ 15:51

  srem, много добре казано! Хахахах! Фактът, че нечия фамилия завършва на -ов, -ев, и не знам-си-що-си, не го прави принадлежен към дадена нациналност. Бас ловя, че на Джон Атанасов само фамилията му е българска, но не и манталитетът, още повече, че майка му е била потомка на французи и ирландци. Тоест, Джон Атанасов НЕ Е българин, колкото и тъжно да ви струва това.

 11. Perkele #
  12 юни 2008 @ 19:45

  билянче, я ни светни що за жувотно е „българският“ манталитет? :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS