Новините накратко:

***

А сега подробно.

Доброто:

 • Да крадеш снимки и да казваш, че авторът е „интернет“ е нелегално и вече има съдебна практика в България за това.
 • „24 часа“ са осъдени нарушители както на Закона за защита на авторските права, така и на Етичния кодекс на медиите, който те са подписали.
 • Аз съм четвъртият в света „непрофесионален издател“ или блогър, който е осъдил медиа за нарушаването на авторски права според отворен лиценз.
 • Съдът ми признава материални щети за 100 лева.

Лошото:

Съдът отхвърли моите искания за нематериални щети (900 лева) с аргументи, под които прозират незнания в интернет тематиката.

Препоръчвам ви да прочетете решението по делото (PDF, става забавно след стр. 3 от 6), а ето интересни цитати:

Създадената от ищеца снимка не свидетелства за журналистическа дейност.

Снимката е направена 4 месеца преди да бъде открадната и публикувана на първа страница на вестника и показва регистрационни номера, който по времето ѝ не са били легални, според действащото законодателство. Темата на материала във вестника е подобна на оригиналната публикация на снимката – „Нов стил за богати: 6 цифри в номера“.

Няма данни по делото с какви възгледи е известен Еленков в обществото, за да прецени съда дали те могат да бъдат накърнени. […] Въз основа на събраните доказателства няма как да се направи преценка за репутацията на ищца в обществото (пък било то и виртуално), както и да се открие причинната връзка между публикуваното на въпросната снимка и накърняването на репутацията.

[…]

съдът […] не може да приеме за установено нито „широката известност“ на интернет-дневника на ищеца, нито съдържанието на публикуваното в него.

С други думи, ако някой ме нарече известен или елитен блогър, имам решение на Софийски градски съд (СГС), с което да го опровергая.

А сега сериозно – не очаквам от служителите в СГС да разцъкват topbloglog.com сутрин, но при търсене в Google на Еленко Еленков към днешна дата излизат 5170 резултата; при търсене на Венелина Гочева – 6650. Ако се чудите коя е дамата – тя е главeн редактор на „24 часа“. Ако приемем, че тя юбер-известна, аз съм на едни добри 80% от нейната слава.

Репутацията на самия вестник като „жълта преса“ според ищеца, също не би могло да доведе до някакъв вид морални щети, тъй като видно от изложението на обстоятелствата в исковата молба, ищецът сам в деня на издаване на въпросния брой на вестника е установил публиакцията, което ще рече, че самият той не е възпрепятстван от нравствени съображения да чете вестника.

Аргументът, че ако четеш даден вестник, значи си му паднал до нивото е толкова плитък, че дори няма да го дискутирам. Любопитен факт: разбрах за кражбата на снимката, след като братовчед ми ми звънна, че я гледа в ръцете на някакъв човек в рейса.

Техническият прогрес направи възможно преобразуването на всякакъв вид информация в цифрова форма и „свиването“ на така получените данни, за да могат да се съхраняват и разпространяват. В резултат на тази цифровизация на практика се позволява разпространението на произведения на изкуството, науката и литературата по целия свят чрез виртуална глобална мрежа, известна като интернет. Това е един нов начин за довеждане на произведенията на авторското право до публиката и на практика съдържа възможност да се заобиколят два основни принципа в авторското право: всяко използване на произведение да се предхожда от разрешение от носителя на авторското право и това разрешение да води до получаване на възнаграждение, пропорционално на печалбата, реализирана от ползвателя. Трудното по пътя към разрешаване на този проблем се дължи на това, че е технически трудно да се установи кой, кога, къде и какво e използвал в световната мрежа.

Интернет е проблем за съда, очевидно.

В разглеждания случай е неоспоримо, че публикувайки в интернет, макар и на своя интернет-страница, снимка, направена от него, ищецът е имал знанието, че тази снимка от една страна е достояние на неограничен брой хора, а от друга – че може да бъде копирана не само в електронни и печатни медийни изндания, но и в интернет-сайтове, където контрола за спазването на авторските права не е от първостепенна важност.

Този пасаж е най-страшен. Съдът поставя нарушението на авторските права в интернет като второстепенно и третира интернет като среда, различна от другите, но в лошия смисъл. Според съда – след като някой е турил произведението си онлайн, той е преценил, че нарушението е лесно и самото произведение – вълците го яли. Едва ли не – ако си сложил нещо в интернет, значи е приемливо пред закона правата ти да са нарушени.

Самото решение е не само анти-блогърско, но и анти-интернет.

***

Разбира се, тези неща не трябва да останат така и с моя адвокат обжалвахме решението в Софийски апелативен съд миналия понеделник.

С което започваме рунд 2.

Препоръчвам ви да видите и нашата жалба (PDF, 2 страници).

Вместо да се фокусира върху технически детайли, неговата идея е, че с това си решение съдът е сбъркал, като не е наложил глоба на „24 часа“, което е нужно по закон, след като признава тяхното нарушение.

Не само това, но и съдът не върши работа на хората, т.е. не предлага възпиращо действие на самото нарушение: ако всеки издател може да свие снимка и да я публикува на първа страница, като би загубил 100 лева евентуално ако на някой му се занимава да го съди 3 години, какъв е смисълът от авторските права?

***

Какво очаквам от вас:

 • Да популяризирате тази история като сложите линкове насам-натам. Отворен съм за медийни въпроси. Отговарям бързо по email.
 • Да стискате палци при обжалването, защото продължавам да вярвам, че правото да създаваш е основно човешко право и че не трябва да си Лили Иванова, за да получиш обезщетение за „репутацията“ си.
 • Да коментирате по-долу със съвети.

Cheers! Все пак вярвам, че ще има парти.

Коментари

 1. DianaK #
  3 юни 2009 @ 23:52

  Българският съд за пореден път доказа, че сам не си знае законите. Не мисля, че в Закона за авторско право е упоменато, че трябва да си юбер известен, за да имаш права. Успех на следващата инстанция!

 2. 3 юни 2009 @ 23:57

  Еленко – махни си ЕГН-то от документите, да не стане някой зян.

 3. 4 юни 2009 @ 0:14

  Готово, заличени са. Мерси!

 4. eskarina #
  4 юни 2009 @ 0:39

  Напоследък почвам да си мисля, че за всичко трябва да се търси съдействие от Европейския съюз. Малко става ала голямото междучасие в трети клас, но не виждам по какъв друг начин управниците и институциите тук ще се стегнат.
  Аз бих го превела и пратила я на някой евро депутат, я на някой комисар, трябва да се проучи въпроса. Щом писмото на ромите за събарянето на катуните могат да прочетат, и това би трябвало да ги трогне.
  Ако наистина решиш да го превеждаш много внимавай – наскоро ми превеждаха епикриза и имаше изрази като „full blood picture“ в превода.

 5. eek #
  4 юни 2009 @ 4:52

  Хубаво е, че имаш нерви за подобно нещо, Еленко. Браво.

 6. res #
  4 юни 2009 @ 7:08

  Мдаа, друже, съвсем логично и ясно е, че като \“ръководител\“ на интернет-сайт, т.е. работата ти е свързана с интернет, ще ти излезе прякора \“Интернет\“ :D Съдия Марчева е посветила доста голяма част от времето си да изпише решение от 6 страници, което спокойно и без емоционални изблици можеше да събере в 3…

 7. by #
  4 юни 2009 @ 7:10

  Ъъъ… недоумявам, искрено.

  Ако правилно разбирам постановеното от СГС, то да, имало е наистина кражбица някаква, но тъй като това се случва в интернет, мастит за родните земи издател (и всички други покрай него, както добре знаем) може спокойно да ползва каквото си докопа, защото е „технически трудно да се установи кой, кога, къде и какво e използвал в световната мрежа.“

  А защо не признават на човек, работил и работещ за медии, да има журналистическа дейност чрез писане или снимки? Кога точно една снимка носи доказателства за „журналистическа дейност“? Ако го пише някъде, да прочетем, да се образоваме, така да се каже.

  Така като чета, лошите новини са повече от добрите. Но ще чакаме изхода от втория рунд, има светлина в тунела, наистина.

 8. justice #
  4 юни 2009 @ 8:48

  Еленко, според мен сте пропуснали да докажете някои неща и адвокатът ти не смее да признае това пред теб.
  Между другото решението на СГС е доста добро и заемки от него възнамерявам да ползвам скоро в едно дело, което ще има медиен отзвук. Бъди сигурен, че ако ответникът не беше признал имуществените вреди, те също щяха да останат недоказани като размер. Желая ти успех в САС.

 9. 4 юни 2009 @ 9:04

  Прецедентите са хубаво нещо

 10. 4 юни 2009 @ 9:17

  ами честито :))) прекрасно е когато се случват подобни неща .. Давид победи Голиат :)

 11. 4 юни 2009 @ 9:49

  Евала!!!! Прецедентите наистина са хубаво нещо!
  Евала за усилието, евала за commitment-а!

 12. user002 #
  4 юни 2009 @ 9:53

  добре дошъл в света на съдебната система, който е мрачен, нелогичен и пълен с хора които не си дават зор.

  въпросният съдя е командирован в сгс от срс, което означава, че не можеш да разчиташ на логика. съдиите в срс са малоумници ( с някои изключения, повечето мъже).

  от друга страна е странно , че въобще са ти разгледали делото тъй като това е материя, която ограничените съдии наразбират и по – важното е не искат да разбират.

  питай адвокатът си дали мейла е доказателство в бълграския съд и ми кажи какво ти е казал.

 13. 4 юни 2009 @ 10:17

  Смешен съд. С тебе сме !

 14. 4 юни 2009 @ 10:32

  Justice, мерси! Приветствам всякаква правна помощ или съвет.

 15. 4 юни 2009 @ 10:52

  С теб сме!

 16. mark3 #
  4 юни 2009 @ 10:59

  „Трудното по пътя към разрешаване на този проблем се дължи на това, че е технически трудно да се установи кой, кога, къде и какво e използвал в световната мрежа.“ Ей това е най-голямата глупост, която съм чувал. Правилното е „ние нямаме средствата и знанията да го установим“. Смешници! Успех в начинанието! Дано твоите усилия и добрите резултати покажат на всички, че да се краде каквото и да е и по какъвто и да е начин в БГ вече е наказуемо.

 17. 4 юни 2009 @ 12:05

  Поздравления, Еленко! Само така!

 18. 4 юни 2009 @ 12:16

  Доста странно решение на съда!

  От една страна, признават, че има кражба (и тя е установена и документирана). От друга, не искат да наложат съответната глоба… Тоест, има кражба, ама…

  Освен това, прозира крайното неразбиране от страна на съда на Интернет, като начин на комуникация, като медия… и дори не съм сигурен, че разбират, че авторските права в Интернет са същите, каквито са и за книгите, музиката и вестниците…

  Пожелавам ви успех с рунд #2! Защото прецедент вече има, но той не е добър: „Всеки, който иска, може да краде снимки от Интернет, и ако дори съдът установи кражбата, след месеци и месеци проточване, най-накрая ще получите 50-100 лв. максимум за кражбата… Така че не си струва усилията…“.

 19. leliavaska #
  4 юни 2009 @ 12:52

  Съдебните решения не трябва да се обсъждат по мое мнение. Особено от неюристи.
  Наистина смятам, че ако малко повече си уважавахме съда, страната ни би се развивала в правилната посока.

  Заявлението, че си „имал знанието, че тази снимка (…) може да бъде копирана (…) и в интернет-сайтове, където контрола за спазването на авторските права не е от първостепенна важност (…)“

  не смятам, че е равно на:

  „ако си сложил нещо в интернет, значи е приемливо пред закона правата ти да са нарушени.“

  А че законовата уредба на авторското право в интернет не е пълна, ако изобщо я има, не е проблем на българския съд, а на законодателния орган и че в България няма достатъчно експерти по темата…

 20. 4 юни 2009 @ 12:59

  нямам думи. некадърници, такива каквито са всички в тая скапана държава! sux.

 21. 4 юни 2009 @ 12:59

  *нека под всички, се разбират конкретните държавни служители, които живеят още в онова време :)

 22. 4 юни 2009 @ 13:02

  Така е, лельо Васке, съдебните решения не трябва да се обсъждат. Трябва направо да се пребиват съдиите и да се пали имуществото им.

  Естествено, говоря за България, не за държави, където съдът прави и друго освен да цоца подкупи.

 23. 4 юни 2009 @ 13:23

  Жалко наистина, че българското право не е прецедентно. С това решение всички анти-пиратски кампании, арести, дела и прочее биха се обезсмислили. Качил си mp3-ки в нета? Няма проблем – ако те хванат плащаш по 50 ст’инки за всяка и толкоз.

 24. 4 юни 2009 @ 13:56

  leliavaska, постави се на мое място. Какво предлагаш да направя?

 25. 4 юни 2009 @ 14:11

  Успех във втора част! :)

  (щях да ти предложа да слагаш воден знак – поне „сериозните“ медии да се въздържат, но гледам в стария ти линк някой се е оплакал, че не помага)

 26. 4 юни 2009 @ 14:15

  Супер неадекватно отношение на съда към интернет, и мен много ме възмути.

 27. 4 юни 2009 @ 14:51

  Има ли начин да покажем на съда, че Еленко е доста по-известен от там „известните“ певачки и певачи, та даже и от водещите на кабеларките… не че ги знам, но то това е причината… това, че съдията не го е чувала, това не значи, че не е известен…

  Само да имаше електонна поща да и покажем ние кой известен и кой не…

  Ясно е, че си правят каквото си поискат, но е супер зле, че не спазват и елементарни закони.

 28. 4 юни 2009 @ 15:26

  Вероятно ще си навлека гнева на останалите, но …

  От една страна аз самият съм защитник на тезата, че човек трябва да твори и да си получава заслуженото от това, но айде да си признаем – като си пишем по блоговете колко от нас не слагат снимки, извлечени от интернет (напомням ви, че цитиран източник нищо не променя) ? По форумите ? Колко от нас не са слушали музика и не са гледали филми незаконно или пък някой мач ?Колко от нас се обявиха в подкрепа на The Pirate Bay преди по малко от месец май ?

  От една страна – да, когато си 24 часа не е зле да се оглеждаш и внимаваш чий труд крадеш. Сигурен съм, че ако се бяха свързали с теб вероятно щяхте да се разберете човешки и нямаше да ходите в съда, от друга – всички коментари тука малко ми звучат на принципа „нашето си е наше, чуждото – общо“.

  Впрочем, никого не искам да обидя, надявам се не го разбирате така.

 29. Jankoff #
  4 юни 2009 @ 15:37

  Поздравления за съдебната победа!
  Трябва да се съсредоточите върху позитивното за Вас в решението, защото не сте много прав да твърдите, че решението е смешно и неправилно в частта, в която Ви е отхвърлен искът.
  Решението е доста разумно.
  Поздравления за това, че сте завел този иск, защото въпросите, свързани със защита на авторски права, лични данни и пр. в Интернет, са много важни – и трябва да се изгради съдебна практика!
  Поздравления за това, че сте се обърнал към съда за разрешаване на казуса. Това е достойно гражданско поведение!
  Направете парти и почерпете приятелите! Заслужавате удоволствието!

  ____
  За мен. Аз съм човек, който е осъдил голяма и известна медия за нанесена сериозна щета по сроден казус. Разбирам от право и знам много по проблематиката.

 30. localhost #
  4 юни 2009 @ 15:58

  Еленко, само това изречение може да те сложи в залата на славата на всички БГ торент сайтове:

  „В разглеждания случай е неоспоримо, че публикувайки в интернет, макар и на своя интернет-страница, снимка, направена от него, ищецът е имал знанието, че тази снимка от една страна е достояние на неограничен брой хора, а от друга – че може да бъде копирана не само в електронни и печатни медийни изндания, но и в интернет-сайтове, където контрола за спазването на авторските права не е от първостепенна важност.“

  Съда прави прецедент, че защитата на авторски права в Интернет не важат. За съжаления тук не сме на прецедентно правна система както в USA.

  Но и това е начало.

 31. dragi mi smehurko #
  4 юни 2009 @ 16:02

  наслука!!

 32. 4 юни 2009 @ 16:16

  „…ищецът е имал знанието, че тази снимка от една страна е достояние на неограничен брой хора, а от друга – че може да бъде копирана не само в електронни и печатни медийни изндания, но и в интернет-сайтове, където контрола за спазването на авторските права не е от първостепенна важност.“

  Както каза и plamen, ако българското право бе прецедентенто, това решение на съда щеше да направи „пиратството“ почти легално. За пореден път съм убеден, че в съдебната система нямат и идея какво е „виртуална глобална мрежа, известна като интернет“ и дори не желаят да потърсят компетентността на хора вещи в информационните технологии.

  Успех ти желая на следващото дело, а ако искаш да сложим по еедин линк към eenk.com с текст „Известен блогър и журналист“ само свиркай, вярвам, че повечето ти читатели ще се присъединят към идеята.

 33. 4 юни 2009 @ 16:48

  Банда, не е важно колко и дали съм известен аз, а хората да се третират като равноправни.

 34. 4 юни 2009 @ 17:26

  Сега виждам, че си под CC. За съжаление не вярвам всичко това да има особен ефект, дори да успееш. 1000 или 10 000 лв за 24 часа са нищо. Рискът друг да тръгне да ги съди е почти минимален, защото на кой наистина му се занимава три месеца, като вероятността да получи сто лв и да пие една студена вода е доста голям – тоест рискът, който поема изданието, си струва и те го осъзнават.

  Неприятното е, че това е доказателство, че всъщност в толкова голям вестник нямат грам коректност, ако не за друго, то поне да поднесат извиненията си, както е нормално и етично (доколкото разбрах не са поместили извинение, нали ?) . Очевидно журналистите сме свикнали до такава степен да ни приемат за безпринципни същества, че вече не се мъчим и да го опровергаем :? .

 35. 4 юни 2009 @ 18:13

  ще е интересно да се прочете и решението на АС – София.
  От това, което съм учил мога да ти кажа следното:
  неимуществените вреди са доста пипкава материя, като цяло съдебната практика се придържа, че такива има основно при:
  1) болки и страдания причинени от смърт на близък (възходящ 1ва степен, низходящи 1ва степен, съпруг); лице, с което има фактическо съжителство или такива фактически отношения;
  2) физически болки и страдания причинени от телесни увреждания;
  3) страдания от неизпълнено обещание за брак (за жената!)

  Обезщетението за неимуществени вреди има само компенсаторна функция, а не да налага частни наказания.

  С горенаписаното не претендирам да съм изчерпателен или компетентен, но ми се струва, че адвокатът ти не е успял да убеди съда с достатъчно доказателства, че ти наистина си претърпял някаква вреда и тази вреда е в пряка и непосредствена последица от поведението на ответника.
  Успех на втора инстанция!

 36. tzadkiel #
  4 юни 2009 @ 22:12

  >>localhost
  т’ва нема нищо общо. интелектуална собственост, която може, в момента, свободно да се пиратства в интернет, по дефолт е или нелегално рипната, или първо е била зад регистрационна стена.

  бтв (bi-ti-vi lol) коя БГ партия застава зад платформата на Piratpartiet за изборите за EU парламента?

 37. 4 юни 2009 @ 22:26

  Лелеее, ми по тая логика с моите 10 900 резултата по името ми в гугъл съм гигаизвестен. Специфично име, не съм Иван Иванов.

  Браво за делото, само така! Слагам линк и коментар на челно място в северозапад.орг

  На леля Веса мога само да кажа, че съдиите не са повече от другите хора, затова не са неприкосновени за коментарите ни. Вгледайте се малко по-добре в съдебното решение – малоумно е. Толкова неопределено и хлъзгаво решение не би издал ни един съд в нормална държава.

  И Антон е прав за греховете на повечето от нас. И аз гледам филмчета от торент сайтовете. Но темата е друга. Хайде първо да научим големите да не крадат. И законът да постанови това. Тогава и малките ще спрем да крадем.

 38. justice #
  4 юни 2009 @ 22:38

  Еленко, трябва ти наистина добър в областта на деликтното право адвокат. За мен най-великият теоретик в България в тази област е Траян Конов. Мисля и че Конов практикува. В твоя случай е добре, че вървите по стария ГПК и някои пропуски на адвоката могат да бъдат замазани/пооправени нагоре (не всички разбира се) но жалбата е адски бледа, а това за наказателната функция (ако и да е преписано отнейде) е съвсем невярно. По-горе още един коментиращ ти го е намекнал. На практика не си доказал множество неща, а ентусиазмът и патосът могат да помогнат евентуално в САЩ, но не и в българския съд, където правото е континентално. Освежи си процесуалното представителство. Това е най-добрият ми съвет. Виждам обаче че се бориш „за едната чест“ и не зная дали си струва да се набутваш с по-сериозно представителство в съда. Който и да включиш обаче, имай предвид, че трудно ще поправи пропуснатите възможности.

 39. tzadkiel #
  4 юни 2009 @ 22:42

  >>justice

  редове между абзаците, дюююююд

  иначе ти май наистина си юрист

 40. dragi mi smehurko #
  4 юни 2009 @ 23:40

  не видях някой да е писал, но.. добре де, няма ли начин да се сезира някоя от съответните европейски институции..?

 41. Sir #
  5 юни 2009 @ 11:11

  на първото четене делото на TPB*, няколко от обвиненията отпаднаха поради факта че ищеца не познава технологията и съответно обвиненията са несъстоятелни…

  не знам, делата много си приличат в някои аспекти :)

  (втори цитат, пети ред – има сакатлък)

  *thepiratebay

 42. 5 юни 2009 @ 12:57

  Такаааммм, ще карам наред, защото виждам, че има доста мнения по темата и малко от тях са на хора, които наистина са се сблъсквали със системата и прилагането на авторско право в България. Малко увод преди това по повод коментара на Еленко (Who\’s Who). Аз нямам проблеми с това да си напиша истинското име, защото то нито е тайна, нито е повод за страх или укриване: \“Резултати 1 – 10 от около 2 200 за Pavel Badzhakov\“. Занимавам се повече от 10 години с модна фотография и съм прекрасно познат в средите на фотографите. Дотук с рекламата. 2002-ра година имах шанса да се сблъскам с тютюневия гигант на Балканите-Българтабак, който съвсем леко забрави да ми плати за пълна национална рекламна кампания, която в съавторство с Михаил Щербак изградихме за по-малко от 48 часа от-до. Скромната сума, за която говорим е числото 100 000лв (сто хиляди лева). Предвид играча, от ранга на Булгартабак, ВСИЧКИ проекти бяха надлежно регистрирани в съответната агенция за защита на авторските права и тн детайлчета и детайлченца. След установеното нарушение, появяването ми с адвокати в сградата на Булгартабак, беше съпроводено със задействуването на държавната машина и безброй опити по ВСЯКАКЪВ начин да бъда спрян или отклонен. Нямате си и малка представа какво значи да те погне държавата по поръчка. Арести, разпити, тормоз и тн.
  Учудвате се защо не сте чували за тоя случай? :-)))) БТВ никога няма да излъчат такова нещо, предполагам се сещате защо и сами… Последвалите дознания в тогавашния НСБОП, писани в 22:00 през нощта на ул. Черни Връх пред полк. Мицев бяха просто начин отново Държавата да си напише домашното и да се подготви за евентуален нов удар от моя страна. Звучи ли ви като нашумелия сериал \“Prison Break\“? Е наживо е малко по-страшно дори… Дотук с личните драми… Накрая се оказа, че да си автор в България няма нищо общо с това дали има Закон, Съд, Право и тн \“простотии\“… Играчите са големи и с тях трябва да се играе на нож, другият начин е да седиш вързан в 5 сутринта с белезници за парното в някое полицейско районно управление и да обясняваш как така имаш право върху нещо, което си създал и кой ти дава правото да го имаш това право. Заради подобни въпроси, безкрайната ми упоритост успя да уволни 3-ма шефове на РПУ, а други двама да се откажат от разследване. Още ли ви се струва, че говоря само да си проветрявам устата?
  Единственото решение е създаването на структура (нещо, което почти съм сътворил), която да има възможността да \“образова\“ прословутия български съд и да му разкаже това, което той отдавна знае и ТРЯБВА да направи, НО го е шубе, защото има кой да му се закани с пръст (разбирай, 24 часа, Булгартабак, Мтел и тн. и тн.+ всички големи данъкоплатци в България).
  Еленко не е прецедент в съдебната практика, дори никак… Но една птичка пролет не прави, а и десет да са, когато са самосотятелни, също няма да мине номерът…. Организирано \“нападение\“ над съдебната система вече е едно друго нещо, нещо което скоро ще се случи, защото няма къде да ходи… Ще ми се да коментирам някои изказвания на писалите преди мен, но виждам, че те са запознати с това, което пише по книгите, а реално не са влизали в реален сблъсък със системата. Е да, но от такива писаници нищо няма да се промени. Иска се действие иначе другото е ясно – еднопосочен билет за бяла държава !

  Поздрави от мен на всички съпричастни с идеята да се помогне и популяризират такива случаи!

  Успех с начинанието, а аз скоро ще разлая кучетата. Време е, а и ми писна на коженото варио! :-)
  Павел Баджаков

 43. 5 юни 2009 @ 13:03

  Ето и най-нов прочит на това, което повечето коментирате, а аз възнамерявам да се срещна с този човек в най-скоро време.

  „Колективно управление на авторските и сродните им права“
  Автор: Георги Саракинов

  http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=28537

 44. 5 юни 2009 @ 15:44

  ето и още нещо за четене…

  http://www.iipa.com/rbc/2009/2009SPEC301BULGARIA.pdf

 45. 7 юни 2009 @ 20:31

  Егати глупоста, по тяхната логика ако си оставя колата на улицата и някой я открадне съм виновен аз, че не съм си я прибрал в хола!

 46. 15 юни 2009 @ 15:42

  Nice. Успех във втори рунд!

 47. 17 юни 2009 @ 14:22

  Първо, жалбата има няколко правописни грешки, това не е най-важното, но как да се даде гласност на случай, в който адвоката не владее добре български.
  Второ, предвид първото, при все, че този адвокат не владее добре български, качествата му като професионалист са силно съмнителни.
  Трето, едва ли броя на резултатите в Google, е най-добрия измерител за това колко е известен някого (за моето име има над 40 хиляди, но едва ли съм по-известен от Еленко).

 48. 18 юни 2009 @ 8:38

  Ммм, правописни грешки. Ужасно нещо. Тцтцтц. В тоя ред на мисли, опитай да си опресниш знанията за употреба на пълен член и неопределителни местоимения. Просто идея.

 49. Cvetelina #
  21 юни 2009 @ 22:15

  Не ми стана ясно нещо със сроковете. Въззивната жалба ли е просрочена или връчването на решението и на двете страни отне няколко месеца ?

 50. 17 юни 2010 @ 21:20

  Безотговорни, некадърни и алчни са тия съдии и тем подобни. Хич не им дреме на кой-какви права са нарушени и т.н.

 51. 1 юли 2010 @ 12:01

  Да беше ни извикал всичките в съда, като свидетели по обвинението :) Да докажем, колко точно си известен.

 52. Любака #
  20 юли 2016 @ 20:53

  Има си htaccess и java скриптове … снимката ако е индексирана в гугъл забравяш я… много шум за нищо…като гледам още не си спрял десния бутон дори, а в wordpress има опция да ограничиш индексирането в гугъл…Има си плугин за no-right клик, даже има и за print screen ;) …
  Моите сайтове са копирани по 100 пъти , но това само показва , че се справям добре…
  Друг е въпроса , че е срамно за вестник да взима снимка на блогър ,….

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS