В миналия епизод на сериала бг политика, предложението на президента за пакет промени в изборния закон беше посрещнато с хладен полъх от парламента; собствената му група ГЕРБ, и закопано дори от Реформаторския блок. Вторите приличат на лява партия или политици-гимназисти, които се радват на властта като абитуриенти на лимузина, вместо да отстояват името си.

Имам чувство, че в този парламент коалициите се правят сутрин и се разтурят като мине гласуването. Модела на 6 (или колкото там са вътре) партии е удобен за това. Предполагам, че схемата за лобиране ако искаш да мине нещо е като такса „избор екип“. Сутрин звъниш на Бойко и той сформира мини коалиция, която да ти прокара идеята.

Превъртаме към днешна дата, където от цялото предложение на президента остана това, че тази есен на местните избори ще гласуваме и на референдум да има ли електронно гласуване. Дебатът се повдигна пак, но рядко е смислен. Не намирам 1 българска медия да е постарала да извади примери от Х държави може ли изобщо да стане, какъв е смисъла, струва ли си и най-важното – можем ли да направим нещо ново КАТО БЪЛГАРИ, ТЕХНОЛОГИЧНА НАЦИЯ, без да изглежда смешно.

Притесняват ме 2 неща:

 • никой не дискутира анонимността на вота, която е заложена в конституцията. Ако гласуваш електронно, няма как да е анонимно. Какви стъпки са предприети да се промени конституцията, защото знаем колко лесно става това. // Представете си родопско село след 5 години, където шефчета наблюдатели ходят по къщите на хората на кафе и гледат/контролират вота.
 • никой не мисли за бъдещето, където няма да има компютри. Как измисляш система, в която идентификацията да е на ниво човек. Сега всички си представят сертификати и браузъри (нещо от 90-те), а трябва да се мисли в смартфони.

Фактите са:

 • в дългосрочен план няма как да минем без ел. гласуване
 • никъде в света в момента не се гласува изцяло електронно, освен в Индия. Tам е по-скоро електрическо, където влизаш в будка, цъкаш копче, грейва лампа. Моя милост е писал в Капитал през 2004 (!) за ел. гласуване, като гледам сега статията си е актуална.
 • всички сочат Естония, където средно 30% от хората гласуват електронно, но там има много критики за сигурността. Там вместо ЕГН държавата ти издава лична карта с двойка публичен/частен сертификати и всички имат такива карти, с които могат и да банкират. Тук подобна инфраструктура няма.
 • Единствените данни, които хем правителството има за нас, хем ние си ги знаем, без да са пароли, са пръстовите отпечатъци, снети при поредната смяна на паспортите. Не знам в какво състояние са (най-вероятно JPG файлове потънали на сървър на МВР) и какво би отнело да се гласува със система aла Touch ID.

Фен съм на Протестна мрежа. Въпреки че не са партия, те вършат много по-смислена работа от партия в опозиция в парламента и дори недоразумения като Глас народен, които са най-добрия бг стартъп, щото не правят нищо и получават 400 000 лева/година от нашите пари, само защото са убедили > 1% „гневни“ балъци да гласуват за тях.

Та, Протестна мрежа с подели са инициатива за ел. гласуване (с прибързано кибер лого от 90-те, което включва „@“ и дръзки послания като #разбийсистемата), без да излагат за/против, просто така. То хубаво, ама ако бях на тяхно място, щях да свикам поне 1 публичен дебат по темата и да извадя добри практики, щото сега на никой не е ясно защо го правят, чак е съмнително.

Ако бях на правителството ще събера 10 от най-добрите експерти и ще ги командировам в Естония ама веднага, да заживеят там и да се учат. После правя консултационен борд, който да ги подкрепи локално като поканя всяка от по-големите IT фирми с офис в България (vmware, HP, Telerik, Microsoft, Interroute, etc, etc.) да участва в този борд с експертиза.

Белким стане нещо.

Update (2 септ 2015): Божо има интересен репортаж от кръгла маса за ел. гласуване преди 1 година.

Коментари

 1. Торваи #
  30 август 2015 @ 12:38

  Чунким някой обясни какви ще са превенциите срещу контролирания вот.

  Това е най-големият риск. Анонимизирането е възможно.

 2. 30 август 2015 @ 20:38

  И аз ще се изложа и ще публикувам ала 2006-а.

  В момента съм твърдо против електронно гласуване в България. Ще трябва да блогвам защо обаче, толкова много са причините, и всеки пита „как може да си толкова назадничав точно тук“.

  За съжаление, хората не разбират какъв чудовищен автогол би било електронно гласуване, реализирано „по нашенски“, с „нашенска“ фирма, с „нашенска поръчка с европейски пари“ и т.н.

  Да напомням ли за софтуера за НЗОК?
  Този за детските градини?
  Как е реализирана „електронната“ ДА? Митницата?

  Примерите за престъпна некадърност са безброй! И ако това губи „само“ време и нерви на хората, подобно направено електронно гласуване може да ни отнеме държавата!

 3. Георги Павлов #
  31 август 2015 @ 7:54

  Електронното гласуване технологизира купуването на гласове и ще го разшири с пъти.

  Удобство за 5-6 000 души и нови 300 000 купени гласа.

  Е, после няма излизане без революция.

 4. 3 септември 2015 @ 14:13

  https://vasil.ludost.net/blog/?p=3248

  Крокодила сравнява опитите ни да гласуваме отдалечено с опитите ни да строим къщи от използвана тоалетна хартия.

  цитат: „Склонен съм да кажа, че хората, които пробутват online гласуването са тези, които смятат, че ще получат поръчката да го пишат.“

  мое допълнение: А тези, които подкрепят online гласуването са тези, които се надяват да получат лесен начин едни резултати да бъдат подменени, без да се налага да търсят в кой изкоп да изхвърлят чували с неудобни бюлетини.

 5. 3 септември 2015 @ 14:30

  забравих да коментирам (може да слееш с предния коментар)

  В статията си в капитал пишеш следното като плюс на изборите в Индия
  – няма невалидни гласове

  Невалидните гласове в момента са законни, промяна на изборната система с такава, в която невалидните гласове не са опция, означава изкоренна реформа на изборната система, която някакви се опитват да ни пробутат тихомълком – като резултат от новата система.

 6. 14 септември 2015 @ 13:50

  С премахването на анонимното гласуване се премахва нуждата от парола и електронен подпис, и се премахва или по скоро се разкрива кой купува гласовете. Па дори отпада и електронното гласуване в един ден. Но без да плащаш данък и да нямаш адресна регистрация не трябва да гласуваш. Така ще се елиминират трайните емигранти излезли от България, ПЪК И ХОРАТА С НЕЗАКОНЕН ДОМ. И ще има нещо като пряка демокрация, ще се знае кой е гласувал за даден народен представител или партия, и дали са купени, или са вече гневниот неговите позиции.

 7. Дими #
  2 октомври 2015 @ 14:40

  Дълго писахме и произведохме това. Сори за политическата „реклама“, но статиите на Еленко са част от ресурсите с които от години съм си изградил мисленето по темата и за това споделям този продукт.

  http://izbori.zelenite.bg/13618

 8. Любо #
  17 октомври 2015 @ 22:13

  „Притесняват ме 2 неща:

  никой не дискутира анонимността на вота, която е заложена в конституцията. Ако гласуваш електронно, няма как да е анонимно. Какви стъпки са предприети да се промени конституцията, защото знаем колко лесно става това. // Представете си родопско село след 5 години, където шефчета наблюдатели ходят по къщите на хората на кафе и гледат/контролират вота.
  никой не мисли за бъдещето, където няма да има компютри. Как измисляш система, в която идентификацията да е на ниво човек. Сега всички си представят сертификати и браузъри (нещо от 90-те), а трябва да се мисли в смартфони.

  Напразни са ви притесненията
  В Конституцията не е залегнало анонимно гласуване, което няма смисъл само по себе си. В Конституцията е залегнало „тайно“ гласуване, сигурно това имате пред вид.

  Тайното гласуване по Интернет, е норма още от зората на електронното гласуване. Колкото има при хартиеното, толкова има и при електронното.

 9. 14 ноември 2015 @ 20:56

  Нещо за размисъл по темата.
  http://blogopisezhrabur.blogspot.bg/2015/11/blog-post.html

 10. 1 януари 2016 @ 19:08

  Не виждам проблем в електронното гласуване, след като доста хора вече си управляват финасите онлайн. Изобщо не е трудно да се организира подобно начинание, въпросът е кой ще го направи и как? Това трябва да се внимава и следи, защото имам някакво странно усещане, че отново ще ни излъжат, не знам защо… Иначе е голям плюс, безспорно. След като през последните години много хора ги мързи да ходят и да чакат по опашки за да гласуват, би трябвало да се повиши избирателната активност, а това е наистина хубаво. Колкото повече хора гласуват, толкова по-добре. Манипулации винаги може да се правят, дори и сега, така че да не говорим прибързано с негативизъм за електронното гласуване. Нека да запазим спокойствие, да видим дали ще се случи изобщо нещо и да следим изкъсо какво се прави, за да не ни излъжат отново.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS