Добре дошли в Eenk.com, версия шест, която се задвижва от WordPress.

Това е най-голямата промяна в този сайт от 5 години насам и вярвам, че е за добро. Както казва Дух Куче: големите промени трябва да се приемат леко; а малките – с голяма загриженост.

Старият софтуер още ми харесва, наистина; но стигна до момента, в който не можеше да расте заедно с нуждите ми. За това – промяна. (Отново благодарности на Серж, който написа предходния софтуер в далечната 2003-та и се грижеше за него до вчера, а вярвам, че ще ми помага с този и в бъдеще.)

Освен, че е изцяло нов, ето какво ново в eenk.com:

 • — Има и версия за iPhone и iPod Touch; скоро ще оправя и мобилния шаблон да пасва на този. Можете да ги видите като ги отворите с iPhone или iPod Touch. Скоро ще видя приставки за други мобилни телефони.
 • — Коментарите са отново свободни (след като Google не реагираха на молбите ми за оправяне на проблемите във FriendConnect), а правилата за коментиране остават същите. Ако злите сили се събудят (някой се представя за друг, трети мрази четвърти), запазвам си правото отново да въведа регистрация.

Предстои:

 • — Да вкараме коментарите от последните няколко дни.
 • — Да допреведа шаблона и да оправя още някои дребни неща в него. Модифицирал съм Classic шаблона, предварително сведен до кожа & кости от Мatt Mullenweg. Скоро ще я пусна тази „тема“ за свободно теглене, който иска – да ползва. Times New Roman е новата Helvetica, а отсъствието на дизайн за мен винаги е било най-добрият дизайн.

Много ще съм ви благодарен ако ми пращате всякакви грешки по новия сайт. Архивът бе прехвърлен от една база данни в друга и както казва един колега – може да има артефакти (нещо да е изпаднало по пътя). Ако видите нередности – сигнализирайте.

Това е. Коментари и напътствия, както винаги, са добре дошли.

Ново: ако имате проблем с RSS, използвайте http://feedproxy.google.com/eenk.

Коментари

 1. 5 август 2009 @ 12:39

  Само инженерче, което мисли, че най-добрият дизайн е липсата на дизайн, може да се обърка, че древен шрифт, създаден далеч преди появата на екраните, бил новата хелветика. Таймс не става за монитор. Джоржия става, но употребата ѝ изисква повече вкус отколкото изборът ти на кецове демонстрира.

 2. опа #
  5 август 2009 @ 12:40

  Погребахме те.

 3. 5 август 2009 @ 12:42

  Тест, йо!

 4. shosho #
  5 август 2009 @ 12:43

  times new roman e mnogo gaden shrift.

 5. 5 август 2009 @ 12:49

  не ми излизат коментарите

 6. antea #
  5 август 2009 @ 12:56

  пробвах с всички браузъри, дългият коментар на градинко от 12:39 яко се разтегля надясно и си е направо нечетивен

 7. 5 август 2009 @ 13:13

  Eenk, този път не си имал особено голям успех, за съжаление.. :) Сайтът е труден за навигация и *консумация* в настоящия си вид. Поне според мен…

 8. SSK #
  5 август 2009 @ 13:16

  Интересно, за съжаление изгуби уникалността си, но пак е добре. Ето моите препоръки:

  – къде е favicon-а, предполагам с новия дизайн няма да ползваш старата, но е добре да има нещо все пак;
  – новият дизайн е изчистен и без цветове, създава усещането за лек сайт, като всъщност не е така – постът „Улиците на Филипините“ излиза с всички картинки в пълен размер;
  – долу вдясно очаквам СС-то да ме отведе до информация какъв точно е Creative Commons лицензът, тъй като вариантите са няколко;
  – бъди мил и върни миналото вляво, в момента линкът за по старите постове сочи надясно;
  – все още будя подозрения, че сайта е хакнат заради този шрифт, можеш спокойно да го замениш за някой sans-serif, във всеки случай шрифта вдясно е безумно малък и спокойно може да го направиш 14-ка, ако не искаш толкова emphasis върху тази част просто нагласи цвета на шрифта на 90-95% черно;
  – дългите коментари застъпват колонката вдясно;
  – много вертикално пространство между коментарите, също така ще е добре да има поне една 1-2px линия, разделяща темата от коментарите (или това предполага наличието на дизайн?);
  – архивът изглежда ужасно, в момента се сещам за поне 10 начина да стане по-подреден и малък, пример:

  2009:
  J F M A M J J A S O N D

  2008:
  J F M A M J J A S O N D

  Като цяло може да вложиш малко елементи различни от текст като линии, а нещо различно от черно или бяло също ще е добре дошло.

 9. lora #
  5 август 2009 @ 13:19

  а как да си върна старата версия?

 10. 5 август 2009 @ 13:23

  Олеле Еленко! Какво е това чудо?

 11. Петя #
  5 август 2009 @ 13:57

  Проблемът със застъпването вдясно лесно може да бъде решен като Градинко оставя по-кратки коментари :)

 12. 5 август 2009 @ 13:57

  Съгласявам се част от забележките на SSK, с друга част не съм съгласен. Основният проблем е застъпването на двете колони, а другото е, че сато цяло трябва да се премислят отстоянията между елементите и размерите на шрифта на някои места, за да стане по-читаем сайта.

  А оглеждал ли си за други минималистични теми?

 13. 5 август 2009 @ 14:11

  Мда, овен всичко изредено по-горе от SSK (с което съм напълно съгласен), липсата на „дизайн“ е довела до ефект (или по-скоро дефект), който ще усетят предимно хората с по-високи резолюции на екрана, като при мен 1920х1200. Липсата на контейнер, който да ограничи (wrap) текста води до статии (и коментари), които се простират по цялата дължина на екрана, което (както не случайно пише във всички учебници по ергономия) води до изключителна нечетимост. Представи си вестник без колони, а просто текст „изсипан“ от единия до другия край на наборното поле… уморява очите и сломява сякакъв мерак за четене… и дори серифния шрифт не помага особено (серифите са били измислени за това да създават оптични хоризонтали, които да водят окото докато чете). А и Times шрифтовете наистина са грозни (особено пък на кирилица)!

 14. 5 август 2009 @ 14:16

  Ужасно е грозно и недодялано. В предишния му вид имаше много стил + уникалност (което е бонус). Особено преди да сложиш ад-сенс рекламите.
  Times New Roman е чудесен шрифт от край време за дипломни и курсови работи. За книги. Но за тук … Изключително много ме озадачи твоето твърдение – за момент си помислих, че ни поднасяш, но мисля, че не ти е присъщо такова чувство за хумор.
  Е, в крайна сметка, няма нужда много да се притесняваш (освен ако не държиш на естетиката), аз (както и много други, предполагам), те чета през гугъл рийдър. Там промяна няма. Сериозно, Еленко, все едно някой ти е свалил лъскавите дрешки и грима. Промянатa си е направо драматична. Добре, че си имаш формирана читателска аудитория от преди това…

 15. deezel #
  5 август 2009 @ 14:29

  Честно, преди беше стократно по-добре. Имаше интересно излъчване, опростено, но с вкус. Сега ми се струва, че гледам сорса на някакъв сайт, защото инцидентно използвам Windows и IE, който понякога не визуализира HTML и CSS. Поне шрифтът може да бъде различен, Helvetica, дори Calibri.

 16. 5 август 2009 @ 14:30

  ужасен е.

 17. 5 август 2009 @ 14:30

  Хм, хем по-грозно, хем по-непрактично..

 18. pippi #
  5 август 2009 @ 14:31

  Преди беше много по-хубаво. Шрифтът сега е неприятен, а и няма никакво визуално разделяне на колоните, което действа разсейващо.

 19. 5 август 2009 @ 14:32

  готино :) успех

 20. Lewdmeel #
  5 август 2009 @ 14:46

  Като отворих сайта си помислих, че css-a не се е заредил и рефрешнах 5 пъти. Уви, не беше така. :/

 21. FLP #
  5 август 2009 @ 14:53

  ХОЛИ ШИТ

 22. K #
  5 август 2009 @ 14:57

  Еленко, има много, много, много минималистични и текстово ориентирани теми за WP, които са издържани типографски. Надявам се сегашният `стил` на сайта да е само преходен докато примерно съживиш старият дизайн със странична лента или просто приложиш нещо, което наистина е нещо повече от празен шаблон. В момента user experience-a е много лош. Не бива така ;)
  Поздрави за преместването, WP ще ти хареса.

 23. 5 август 2009 @ 14:59

  Не ми харесва това, което виждам. И за да не повтарям другите коментари, ще кажа, че най-опростеното решение невинаги е най-удачното.

  От друга страна масово хората четат блогове през Google Reader и други RSS платформи, а там дизайнът няма никакво значение.

 24. gabsie #
  5 август 2009 @ 15:02

  :) дето се казва..

  страхотно е, че най после има категоризиран архив, готини коментари и други функционално добри придобивки като мобилни версии.

  сега всичко е въпрос на това да се оправи ЦСС и да се приложат малко човешки стилове, да се подредят картинките. Т.е без дизайн не трябва да значи без хубаво взаимодействие ;)

  Ама чак пък всички да викат толкова – разглеждайте го като нещо в развитие бе хора :)

 25. FLP #
  5 август 2009 @ 15:05

  От друга страна пък – харесва ми. Все едно чета Printable version на Wikipedia. Коментарите обаче са много размити. При скролване не се разбира къде свършва статията, къде почват коментарите, а самите коментари сякаш са testimonial секция на някой глупав онлайн продукт.

 26. 5 август 2009 @ 15:09

  Тъй…
  Защо серифен? Не ти отива!
  Остави пак по статия на страница с показани коментари – скролингът за четене на статиите е отегчителен, а когато коментарите СА показани by default по-лесно човек се включва в дискусия.
  Защо мислиш, че моят блог е по подобен начин? Защото ми хареса начина, по който изглеждаше и функционираше старото Eenk.com :)
  Илияна още ми се смее, че те имитирам…

 27. 5 август 2009 @ 15:11

  Както си тръгнал, не е зле да въведеш добрия стар Courier.

 28. леко учуден #
  5 август 2009 @ 15:23

  боже къде изчезна нормалния вид на сайта , прилича на лошо изгладен чаршаф

 29. 5 август 2009 @ 15:26

  Отдавна не съм коментирал тук и кофти, че се включвам с негативно мнение – ама въобще не ме кефи.

  Извън рийдъра просто не се чете. Най-вече заради ширината на текста. Трябва да включвам readability – удобство, което научих оттук.

  Най-добре е да остане последната публикация на началната страница, а формата на снимките ще трябва да преживее реформа също.

  Уърдпрес дава чрез един плъгин да се абонираш за следващите коментарите по статии, които си коментирал. Може би ще се ползва повече от рсс за коментари.

  Още един цвят (дори сив – разделителни линии, фон на поле с дата, автор и прочее) не би засенчил ретрото.

  Поздрави!

 30. vlado #
  5 август 2009 @ 15:29

  Еленко, старата „тема“ ще бъде ли пусната за свободно ползване ??

 31. mashine #
  5 август 2009 @ 15:42

  изглежда ужасно

 32. 5 август 2009 @ 15:52

  И на мен не ми харесва. Фен съм на WordPress платформата, работя по различни проекти, захранвани от нея. Но Еенк.ком си имаше свой стил.

  Минимализмът. Хоризонталното развитие. Коментарите директно отдолу. Култът към този блог.

 33. 5 август 2009 @ 16:26

  Утрепа с тоя дизайн :)
  Ще изчистя фонтовете на всичките ми сайтове и аз :D

  Майтапа на страна,
  не се ебавай с хората така,
  цяла институция си и ще те осъдят за нарушаване правата на човека с тоя times :)

  И намали броя на постовете в началната страница :)
  До 2-3, поне малко да заприлича на стария eenk :)
  Даже до 1, с коментари под нея, OMFG :)

 34. 5 август 2009 @ 16:28

  Аз използвам як плъгин за вордпресс, който работи без проблеми с оторизационни системи като Фейсбук, Лайв, Гугъл и т.н. Защо не го пробваш и ти? Няма да имаш грижи с нерегистрираните потребители…

  Иначе – дизайнът иска оправяне (поне да е малко не толкоз ретро). Но WordPress е доказана платформа, поне според мен (ползвам го от началото на 2004-а).

  Успех!

 35. 5 август 2009 @ 16:30

  На 24-инчовия ми монитор изглежда особено комично – в дясно колонка, в ляво колонка и по средата един лакът празно.

  Дизайн нямат само нещата, които никнат и другите, дето ги ядат. Всичко, което ние създаваме има дизайн – понякога добър, понякога посредствен, понякога (кашлюк-кашлюк) лош.

 36. корен квадратен от 4 #
  5 август 2009 @ 16:30

  Липсата на дизайн е просто липса на дизайн и ползваемост.
  Предишната версия имаше повече дизайн и беше по-лесна за употреба.

 37. Филип #
  5 август 2009 @ 16:34

  HOLY SHIT, FUCKING INDINAS! Добре че Google Reader не го променят :)

 38. 5 август 2009 @ 16:35

  Мда, също така е по-добре коментарите да са разделени по някакъв по-очевиден начин – или с вертикална линия, или да са оцветени боксове, или нещо такова… особено като се има предвид, че снимката и името на юзъра не са заедно. Обърква :)

 39. uv #
  5 август 2009 @ 16:38

  Times е супер. Само иска малко настройка на размера и (/спрямо) разстоянието между редовете. Бялото пространство по страниците не ми достига..

 40. Stanimir #
  5 август 2009 @ 16:40

  Мене ме дразни само дупката между съдържанието и дясната секция. Иначе си е ОК.

 41. 5 август 2009 @ 16:50

  шрифтът съкс, сложи нещо по-готик.
  Не виждам от къде се цъка за по-стар пост!

 42. deezel #
  5 август 2009 @ 18:18

  Сега като се замисля, прилича ми на зле форматиран документ, правен от учителка по български. Говорейки за подобни оформления, допада ми бялата тема по подразбиране в iWeb 09. Замисълът е същият, но е далеч по естетически красива.

 43. дима #
  5 август 2009 @ 18:18

  да допълня, че този пост още не се е появил в Google Reader-a ми. промени по фийда?

 44. k #
  5 август 2009 @ 18:34

  ужасен е. виж постинг-а за барса на какво прилича : http://eenk.com/?p=2191

 45. gf #
  5 август 2009 @ 19:09

  Поне работят коментарите, не както беше преди дето ако нямаше javascript виждаше точно нищо.

  Ето ти bug report, не е настроен цветът на текста понеже предполагаш, че е черен. Е при мен е съвсем леко над бяло, за да мога ад хващам подобни сайтове и ефектът е, че пишейки това буквите, едва едва ги виждам.

  Едно input { color: black; } в некое css ще оправи проблема.

 46. Tony #
  5 август 2009 @ 19:10

  Интересно и в същото време радикално решение си взел :)
  Следя блога ти от има няма 4 години и сегашната промяна изглежда малко стряскаща. Предишния изчистен дизайн беше добър и някак бяхме свикнали с него, а освен това придаваше по индивидуален стил и облик… Не знам, сигурно и този ще претърпи промяна, но под Firefox леко настъпва объркване в подредбата на заглавия и публикации..
  предполагам че е нещо свързано с фиксване на темблейти или хедъри за постингите…

 47. gf #
  5 август 2009 @ 19:11

  А разстоянията между коментарите са огромни и грозни. За Times-а вече хората се изказаха :)

 48. 5 август 2009 @ 20:12

  Хм.

  1) WordPress е страхотна платформа, ще ти хареса, добър избор! :-)

  2) Times New Roman? Мисля, че това е първият блог, който виждам с този нечетим (на екран) шрифт. Ако ти харесва, защото си първи и единствен – ОК! Ако пък искаш малко да подобриш ползваемостта – помисли поне за Georgia, който също е серифен, но е много по-красив и четим на монитор. Times New Roman в сайтовете беше на мода през 90-те, но сега… изглежда странно.

  3) Има и готови, красиви, минималистични теми, с добра типография… В момента, на мен лично, не ми стои много добре/красиво/ползваемо, както го виждам дизайна на eenk.com. Оригинално – да, но… някои неудобни за ползване сайтове също са оригинални, но това не ги прави красиви или удобни… :)

  4) Все още се уча, и то много, и не претендирам да съм някакъв върхов експерт или супер-як уеб дизайнер. Въпреки това, нещо вътре ми казва, че виждам work-in-progress, а не точно дизайн… :-) Понякога липсата на дизайн не е дизайн.

  Иначе, успех с промяната! Промяната е хубаво нещо, а WP е много добър избор за начало на промяната! ;-)

 49. 5 август 2009 @ 20:16

  Лично според мен ако се центрира малко съдържанието ще е много по-добре.
  Погледът ми все търси средата. Мисля, че ще е добре да се помисли над това.
  Не ми изглежда въобще user-friendly в момента :}

 50. mx #
  5 август 2009 @ 20:28

  Предходната платформа беше наистина един интересен пример за минималистичен дизайн а favicona с посоките напред и назад във времето – емблема и „запазена марка“ на сайта ти повтаряща layouta…
  защо не пробваш да направиш нова WordPress Theme базирана на предишния ти layout?

 51. sasho #
  5 август 2009 @ 20:42

  много е грозен таймса

 52. владо #
  5 август 2009 @ 20:46

  ужасно е. защо?

 53. владо #
  5 август 2009 @ 20:47

  и какво е това „смята“ под коментарите? кой какво смята? колко тона пшеница е събрал след поредната жътва? не ми харесва.

 54. r #
  5 август 2009 @ 20:59

  разочароваща промяна

 55. kyky #
  5 август 2009 @ 21:00

  Мноу кофти. Грешна крачка. Втората след онова гугализираното (никога нямаше да се мръдна да се регистрирам там).

 56. 5 август 2009 @ 21:01

  Градинко, не съм инженер и не казвам „липса“, а „отсъствие“. Ако идеята ти за дизайн съвпада с това, което си направил в gradinko.bg, всяко нещо което казваш срещу този сайт за мен е комплимент.

  SSK, благодаря за конкретните препоръки. Взети са предвид.

  Ethereal, не познавам нормален човек, който да гледа сайт на цял екран с подобна резолюция.

  Doncho, Michel & всички останали – бъдете конкретни в препоръките и приставките. Нов съм в WordPress.

  Благодаря на останалите останали за добрите думи и разбирането.

 57. 5 август 2009 @ 21:20

  Няма лошо в Times New Roman. Само да се вдигне размера и става доста по-добре. Особено за коментарите.

 58. 5 август 2009 @ 21:36

  georgivar, готово! ;)

 59. 5 август 2009 @ 21:55

  Uncool part:

  body {
  font-family:“times“,Times,serif;
  }

  Със знак (няколко удивителни) „!NOT important“ :))

  Шрифтове (гладки, гладки, та чак дразнещи: Trebuchet MS, Tahoma, Georgia 10-12px. (pt.))

  Гальовно!

 60. 5 август 2009 @ 22:09

  Язък за хубавия сайт! (стария)

  Таймс е хубав шрифт за сайта на в-к Дума или радио Сигнал+.

  Като си тръгнал назад давай направо към Куриер или нещо по-олд. Уърдпрес без скин е като кола без седалки. Кин, дза, дзааа.

 61. 5 август 2009 @ 22:42

  Еленко, питай хората чий блог е по-красив, като ще си ги мерим. Като гледам коментарите май няма много фенове на новата хелветика.

 62. Николай #
  5 август 2009 @ 22:44

  Браво, и аз вярвам, че най-добрият дизайн, е този, който не се забелязва. В случая има доста неща за дооправяне по типографията и разстоянията, за да се стигне до състоянието, в което „не се забелязва“, но ме кефи смелия минимализъм, към който е тръгнал еленко.

  Конкретни дребни детайли:

  – По-голямо разстояние до рамката на браузъра вляво ще повиши читаемостта (не може разстоянието между параграфите например да е по-голямо от разстоянито до ръба на страницата)
  – Подравняването на всички елементи в една линия вляво (заглавия, дата, текст, линк към коментарите) ще направи сайта по-стегнат
  – Голямо заглавие „еди-си колко коментара“ над коментарите ще направи по-лесно сканирането
  – Датата над заглавието, ако слезе на реда под залгавието, до категорията, ще се спести вертикално място
  – Ако разкараш и часа (@12:45) ще стане още по-чисто, защото цифрите много дърпат погледа, а кой го интерсува в колко точно е излязъл поста

 63. perkele #
  5 август 2009 @ 23:10

  ужасен „дизайн“

 64. SSK #
  5 август 2009 @ 23:26

  Още няколко препоръки, убеден съм, че сайта може да стане чудесен.

  – наистина мястото вляво от текста е безумно малко, не е удобно да гледаш само в лявата половина от монитора си;
  – inconsistency в линковете, логото и заглавието на поста не са подчертани, но всички линкове в самия пост са подчертани, вдясно всички линкове са без подчертаване освен „Още!“ и „©©“. Ако не подчертани, поне оцвети линковете в някакъв цвят защото човек се лута да посочва и да се чуди „Заглавка“ ли се цъка или „За сайта и автора“, мога да предложа готови кодове за бутони за смяна на цвета;
  – аз лично обожавам когато коментарите са номерирани, едно голямо и светло сиво #6 вдясно от коментара много ще ми помогне да сканирам по-бързо коментарите, капитал в това отношение е много добър, ако си спомням добре в миналия дизайн имаше такова нещо;
  – датата е добра, но @ символа е голям и особен и отвлича погледа, да не говорим като е в комбинация с подчертано време (!?!), намали големината на @ или ги отдели с някой друг символ. Линка към коментара би имал логика ако е в номера на поста (предното предложение), но стои шантаво в часа.

  Моето предложение за шрифт – Times за заглавията и нещо от типа на Verdana/Tahoma за останалата част, Calibri е отличен за екран, всъщност той е един от най-добрите за целта. Ако ще оставяш серифния шрифт поне го увеличи малко за да е четим.

 65. мяу #
  5 август 2009 @ 23:46

  градинко, малко скромност не би ти навредила. не бъди толкоз нахакан. изпъкваш като вагините, които си наредил на блога си.

  еленко, аз като лаик в тези науки смятам, че по-предната версия на блога ти беше най-сполучлива (т.е. тази преди въвеждането на гугъл екстрите). на мен регистрацията не ми пречеше.

 66. placid #
  5 август 2009 @ 23:48

  аз тук дизайн не виждам.

 67. некой идиот #
  6 август 2009 @ 1:42

  аз съм анонимен читател на този блог и никога не съм писал коментар досега и първоначално както всички тук новия дизайн ми се видя доста зле, но вече влизам 4-5 път и ми хареса. Трябва да се пипне още тук-там разбира се

  Не разбирам злобните коментари на някои хора. Ако на Еленко му харесва повече така, значи така ще бъде и пак ще си бъде най-четен от всички.
  Gradinko – ако Еленко искаше блогът му да е красив, щеше да го направи такъв. Според мен той просто търси функционалност, информативност и лекота, а не някакъв кич.
  Прави си това, което го кефи и минимализира всичко.

  Безспорен факт е че предишния дизайн беше по-добър, но и този става според мен

 68. 6 август 2009 @ 2:04

  дам….почувствах се като Нео на който, Морфей му е объркал дискетата, но със всичко се свиква, важното е на Еленко да му харесва, ние сме нет дришльовци, на които им е интересно това, което г-н Еленков публикува, освен практични и уеб съвети (които не мога да дам) нямам какво да кажа…

  Новият дизайн е най-пънк нещото от много време в този сайт, тъмбсъп. Доказателство = 68 коментара (до момента) + форма за коментар без регистрация.

  БРАВО!!!!

 69. сашо варов #
  6 август 2009 @ 8:48

  eenk.com отново е минимъл – i love it :)

 70. м #
  6 август 2009 @ 9:11

  веднъж влязъл в определения топик, как да се върна в общия вид на блога, или как просто да мина на предната/следващата тема?

 71. 6 август 2009 @ 9:55

  Съдържанието е цар и това важи тук с пълна сила.

  Свободно коментиранe, няколко публикации на страница, липса на реклами.

  Промяната е добра.

 72. vase #
  6 август 2009 @ 10:15

  определено много зле изглежда,
  преди години като случайно открих този блог, тои ме грабва с простотата и елементарната навигация.
  сега е няква черно-бяла боза с 100% анти юзър-френдли навигация..
  аз поне не намерих линк към преден пост, но не тва е драмата, просто определено с теч коментари и спам-шитове, кво четял автора и кво не четял..
  определено ме загуби като посетител…
  адиос

 73. 6 август 2009 @ 10:16

  Преди ми харесваше повече. Сега с този Times и големината на буквите нещо не ми стои.
  Съдържанието е важно, затова си напълно прав :) Какъв е темплейта?

 74. Цъки #
  6 август 2009 @ 10:27

  Нищо не разбирам от шрифтове. Честно. Но разбирам от четене. И съвсем малко от писане. И в двата случая новият шрифт на Еленко според моите разбирания е 100% четим. Не ме и дразни. Дизайнът също не ме дразни. А всъщност по отношение на дизайна:
  http://contaminatedcookies.files.wordpress.com/2009/06/design-wont-save-the-world.jpg
  Винаги съм влизал тук заради съдържанието. И в голяма част от случаите то е от първостепенно значение, където и да влизам. И ще продължа да го правя. Успех на Еленко.

 75. Stalker #
  6 август 2009 @ 11:08

  Тъкмо спрях да се ядосвам на предишната гугъл промяна и Човекът се осъзна. Сега така си е добро. Революционно.

 76. владо #
  6 август 2009 @ 11:56

  ето едно предложение за подобряване на дизайна http://demolenta.com/eenk/
  надявам се да ти хареса

 77. lexter #
  6 август 2009 @ 12:08

  хубаво, че върна свободното коментиране, че тия гугъл-мугъл измишльотини лично на мен не ми бяха присърце… :)
  поздравления за новия облик, но този таймс ню роман не става… :(
  Поздрави и keep up the good work

 78. dzen #
  6 август 2009 @ 12:55

  Еленко, забеляза ли, че заглавията на публикациите по големи от 40 знака се припокриват със секциите „архив“ и/или „читанка“ ?!
  На твое място бих отместил „архив“(„читанка“) с 5-6 „позиции“ в дясно или бих променил заглавията да се пренасят автоматично на още един ред ако са по дълги от 30 знака иначе дизайна ми допада в общи линии :)

 79. el #
  6 август 2009 @ 12:57

  Неудобно ми е да си го призная, но май съм развила силна емоционална привързаност към предишния вид на сайта:)) Дизайнът беше ненатрапчиво простичък и приятен за окото. Ще ми липсва.

  Някъде из коментарите видях това http://demolenta.com/eenk/ и ми се стори по-читаво от сегашния вид.

 80. dzen #
  6 август 2009 @ 13:00

  За пример на това което казах по горе виж http://eenk.com/?p=2439

 81. 6 август 2009 @ 13:06

  Блогосферата май е абонирана за фийда с коментарите ти, или той и основния нещо се мешат – коментарите тук излизат като нови постове в Блогосфера.

 82. 6 август 2009 @ 13:09

  Интересн, коментарите излизат като отделни публикации в Блогосферата.

 83. uv #
  6 август 2009 @ 13:48

  добре, мили хора, новите сайтове се пускат на new.something.com и не са публични докато не са перфектни, ок, разбрахме.

  няколко човека сме в бг, които си пускаме новите дизайни в движение. визирам Pro (Лайв Мадафака Мод™ ftw), Eenk, себе си и кой знае кой още. може би е грешно.

  но може и да не е. безплатни сайтове, свободно време, желание, без гаранции. обаче коментар №1 повлича крак. ето това вече е грешно. + че дизайнът поместен на demolenta.com е тъп и е несъвместим с Мак. и, да, стават грешки, някой грешен RSS ще влезе някъде и ще оплеска всичко.

  Web-страницата е жив (living) документ. днеска ще е смотана, утре ще е хубава. и ако остане недовършена, това е щото човекът е решил че е по-добре да пише на измачкан лист, отколкото да търси гладък.

 84. 6 август 2009 @ 13:51

  Фийдовете са страшна мазня – получавам коментарите по 4 пъти, а публикацията така и не се появи.

  За организиране на архивите ти предлагам да видиш Flexo Archives Plugin, сполучлив е.

  Оправи разстоянията. В момента заглавията на публикациите са на 452 px, а за рубриките са оставени 1059 px. Самият текст пък е на 500 px, което според мен е недостатъчно, особено ако ще продължиш да публикуваш снимки в по-голям размер. Коментарите се вместват в 400 px, но не и датите им, които се ширят на 1019 px. Успял си да счупиш доста успешно темата. По-добре я почни отново.

  Иначе харесвам липсата на цветове, мразя Times New Roman, наистина е нечетивен и дразни погледа по един много съвършен начин.

 85. 6 август 2009 @ 13:59

  Оправихме тази каша с блогосферата. Беше захапала стар RSS. 10x!

 86. 6 август 2009 @ 14:06

  Добре дошъл на борда. Няколко технически неща от мен:

  0. WordPress, никога WordPress.

  1. Опитай wp-super-cache. Рядко създава проблеми, а при по-посещаван сайт смъква времето за зареждане и товара от сървъра. WordPress е много по-тежък от предната ти платформа.

  2. На статичните страници има хем Comments Off, хем Няма коментари, хем Съжалявам, тук не може да се коментира. Пример.

  3. Хората, които следят сайта през RSS, но пък коментират от време на време, обичат Subsribe to Comments. С тикче се определя дали да ти праща писмо при всеки коментар по дадена публикация.

  Times New Roman е четим и даже хубав, ако е голям. Личи му, че е правен за хартия. С всичко се свиква. Особено с дизайна на личните сайтове на други хора.

  Ако се спънете някъде с WordPress-а, свиркайте.

 87. Plamena #
  6 август 2009 @ 14:41

  Всичко е много добре,но защо някои коментари се публикуват в отделни постове в Блогосферата?Някои от тях са,да,стойностни,но граничи със спам:-)Също така,полето за коментиране за мен е неудобно да е най-отдолу,защото при статия с много коментари като тази-докато скролна до долу да се изкажа и ми се отщя :-)Поздрави!

 88. 6 август 2009 @ 14:41

  Еленко, ще приема това че ме наричаш ненормален за комплимент :о)
  Просто исках да съм полезен.. наистина…
  аз и без това чета блога ти през Mail-а, а там „отсъствието“ на дизайн няма значение.

 89. 6 август 2009 @ 15:30

  Вземи оправи RSS-а, блогосферата полудя (предполагам ползва RSS) … казва 30-40 нови поста, а всичките са коментари от eenk.com

 90. 6 август 2009 @ 15:51

  Само да вметна, че често гледам уебсайтове на 1400×1050 px резолюция и 1680×1050, също, и това ми се струва съвсем „нормално“. А също и съм виждал немалко сайтове, които изглеждат съвсем нормално на 1280×1024, 1400×1050, 1680×1050 и дори по-големи широчини на екрана, при максимизиран прозорец на браузъра. Примерно, https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/ изглежда добре на 1400+ а също и http://www.amazon.com/ …и това съвсем не са всички примери:)

  Такъв „еластичен“ дизайн се прави трудно, да; затова повечето дизайнери избират да ограничат максималната ширина на сайта, за да не се „разпъва“ той до твърде големи широчини, и да става неудобен за разглеждане. В случая, ако просто се зададе #rap {max-width: 1100px;} (примерно), колоните ще се приближат на разумни разстояния, ако и дори браузърът да е максимизиран и резолюцията на екрана да е огромна (1400-2600 пиксела)…

  Just my 2 cents:)

 91. 6 август 2009 @ 16:28

  Харесва ми този облик. Когато дооправиш дребните неща ще стане чудно! А пък след време всички ще свикнат, дори ще започне да им хареса. Times New Roman ist die Zukunft! ;)

 92. Mim #
  6 август 2009 @ 17:50

  Еленко, не ми харесва. С предния въвод на коментари даже бях престанала да коментирам. Защо нещо, дето не е счупено, трябва да се поправя? Не ме отказвай да те чета. Ползването на интернет през телефон за мен силно се надценява, а съм в нета почти 24/7.

 93. 6 август 2009 @ 17:51

  Помислих, че Google Reader-a е полудял, но уви не е. Всички коментари от тук излизат като нови публикации в блога. Моля, помощ!

 94. 6 август 2009 @ 17:51

  Преди беше по-добре според мен :)

 95. Mim #
  6 август 2009 @ 18:01

  А, да, и миналото е наляво, бъдещето е надясно, къде отиде… абе всичко си оплескал с тия промени. Подкрепям Градинко с коментара му там за големия екран и големите празни пространства. Съжалявам, ама такова ми е мнението.

 96. звездна #
  6 август 2009 @ 20:47

  а що в риадъра виждам като отделни публикации вси4ки коментари, които и без тва не ме интересуват?!?

 97. mx #
  6 август 2009 @ 21:08

  elenko, пипни наистина оформлението, че цялото съдържание на дяснато колона е върху бутилката от rose! :)

 98. 6 август 2009 @ 22:56

  http://img406.imageshack.us/img406/3144/elenko1.png
  Абе май нещо не е наред в картинката :)

 99. 7 август 2009 @ 4:52

  Това ми напомня за случката около „Новият дизайн на Фейсбук“ :))
  Милиони* негодуващи – същите тези милиони, все така влизащи на „неприятното“ място :)))

  (* в средите на българската блогосфера бичи яко инфлацията)

 100. mx #
  7 август 2009 @ 9:54

  @Георги: точно това имам предвид

  elenko: нещо става и с rss-a: в гугъл ридър имам неизброимо количество коментари, но не и статията за розето….

 101. Dzen #
  7 август 2009 @ 10:18

  Еленко, защо не направиш „Читанката“ и „Архива“ да са разположени точно в дясно от основния хедър в който се намира заглавието на блога, но под формата на падащи менюта.
  Така ще разрешиш проблема с припокриването на заглавия и снимки в дясната секция на блога ти.
  Ще е малко играчка с шаблоните и е добре да си запознат с основните положения при XML.

 102. 7 август 2009 @ 11:25

  A-a-a сакън!! Получавам every single коментар като отеделен пост в Google Reader!!:) Трагедия…

 103. mx #
  7 август 2009 @ 13:49

  Наистина every single коментар…. от утре се unsubscribe-вам (after reading for several years..)

 104. 7 август 2009 @ 14:31

  Няма нужда от драми, линкът горе работи на 6.

 105. 7 август 2009 @ 14:35

  Върни се на предната версия, нема нужда да си актуален!

 106. 7 август 2009 @ 15:25

  вярно, че работи. обнових фийда в рийдъра и всичко си дойде на мястото.
  за жалост, все по-рядко ще влизам директно на сайта ти при този нов дизайн.

  аз също съм привърженик на простите форми… и за щастие Blogger има доволно хубава тема за моят вкус.

 107. пенчо #
  7 август 2009 @ 15:31

  Ох, Еленко… Мислех да пиша някакви препоръки и/или коментари, но така или иначе вичко е изчерпано по-горе.. За това с две думи – ужасен е! The New Style SUCKS! Непрактичен, изглежда шантаво, а и този шрифт…

 108. mx #
  7 август 2009 @ 16:47

  наистина е непрактичен… чак сега забелязах статията за хайлайфа между статиите за розето и еенк версия 6… досега се чудех wtf е това в гуугъл рийдъра…

  Призовавам за петиция озаглавена Take it back to the good ol’design! :))))))))))))))

 109. j. #
  7 август 2009 @ 17:16

  не разбирам, толкова ли е трудно да попрочетеш коментарите преди да напишеш за 46ти път „коментарите излизат в рийдъра“?

 110. 7 август 2009 @ 17:46

  My bad за feed-а, вече нещата трябва да са оправени.

 111. Pokahontas #
  8 август 2009 @ 2:16

  Всяка промяна е хубава. Естествено, че на всички ще ни е трудно да свикнем; аз например ще влизам по-рядко, но след време ще свикна:)

 112. uv #
  10 август 2009 @ 0:02

  btw „големите промени трябва да се приемат леко; а малките – с голяма загриженост“ го казват Лорд Наошиге и Мастър Итеи. Пише го в Hagakure, от където Дух Куче чете. :P

 113. Marina #
  10 август 2009 @ 18:21

  Има ли как „Читанка (Последните 15 неща, които авторът е видял и харесал:)“ да се редуцира просто до линк, без да се появява списък, застъпващ се със снимките в постовете. Вместо това списъкът може да се отваря на отделна страница?
  Или – вар.2. – да се намали размерът на снимките, за да не се получава застъпването от което нито симката се вижда, нито текстовете се четат.
  Може би това е едно добро решение на проблема с четимостта
  Иначе визията на сайта е ок за мен. Пък и дизайнът е нещо, което трябва да търпи развитие във времето, също както и съдържанието.

 114. М #
  28 август 2009 @ 16:16

  http://img341.imageshack.us/img341/3264/eenk1.png
  http://img43.imageshack.us/img43/2851/eenk2.png

  резолюция 1280×800

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS