Току няма-няма и изведнъж хоп – 2 версии…

Така работим ние. Изненадващо.

Основното във версия 4.1 е, че дизайнът на Eenk.com вече не ползва таблици.

Че то преди нямаше кьорави таблици тук?, ще кажете вие.

Така е, ако гледате с невъоръженото око на потребител. Погледнато от строгия подреден свят на front-end програмистите доскоро текста и снимките тук седяха притеснени в едни невидими таблици. Те вас не ви касаят, щото са невидими, но според уеб тенденциите са направо демоде, чак срам да хване тези дето ги ползват. Все едно са с прически от миналата година.

Сега този сайт е изкован от cascading style sheets, което не са някакви списъци със стилни каскадьори, ами един файл, в който в който като бръкна, с промяна на 1 цифричка мога да сменя размера на шрифта в целия сайт. Яко, а?

И аз дълго време се чудих какво пък му има в безтабличния дизайн на уеб сайтове, но почетох тук и там и се оказа, че е крачка към бъдещето, където идеята е HTML (езика, на който са написани повечето уеб страници на Земята)  да се превърне в семантичен език, а не в презентационен. А таблиците били в презентационния жанр, виж ти.

Хитро е това със семантиката; подкрепям. Обичам семантиката още от университета. Имам четворка на изпита.

На теория сега този сайт би трябвало да се вижда една идея по-еднакво на различни браузъри и дори мобилни телефони.

Невидимите нововъведения са благодарение на Александър Богдановски (който доброволно написа безтабличния код) и Сергей Петров, който (освен че гледа строго от сайта си) го донаписа и го внедри с един замах на мишката.

А, впрочем, ако в последните дни ту сте виждали коментари, ту не сте – сори – това е поради ъпгрейда.

Следващия път ще ви разказа за АДЖАКС (AJAX), което е толкова модерна уеб технология, че няма накъде вече. Чувствам го все повече като Flash-а през 1999-та…

Коментари

 1. sdf #
  11 март 2007 @ 16:05

  asdf

 2. 11 март 2007 @ 16:06

  тест Тест .)

  Та относно АДЖАКС (звучи много смешно на български) повечето хора знаят, че е отдавна наоколо. От 90те всъщност и причината поради която не се използва широко до скоро бе проблемът с уеб стандартите. Откак има файърфокс, а дори и експлорер се опитват да се съобразяват с въпросните стандарти нещата стоят по-различно. Не само, че няма да залезе като флаша ами навлиза масово защото е бърз, удобен, интерактивен…Но ленко ще ни каже повече по въпроса.

  Поздрави впрочем, че откри дивовете или безтабличния дизайн. Дизайн приятел на търсачките и тн. Ще следим с интерес как eenk.com се приближава до уеб 2.0

 3. Све #
  11 март 2007 @ 22:33

  Их :)
  За коментарите – прекрасно!

 4. На Сабина мъжа и #
  12 март 2007 @ 3:34

  Да залезе като флаш-а?

  Ти луда ли си? Това, че ти не разбираш и не можеш да ползваш една технология не я прави залязваща. Това става като жени докопат тайно от мъжа си клавиатурата, мухахахахаха

 5. Тайна обожателка #
  12 март 2007 @ 9:31

  Поздравления за CSS-а, обаче eenk.com пак не се валидира..

 6. 12 март 2007 @ 10:28

  CSS-а се валидира. HTML-а не се валидира, заради използването на едно и също ID на <div> таг. Не виждам защо това да е проблем.

 7. 12 март 2007 @ 11:35

  @supudo
  Чак проблем не е, просто се губи смисълът от ID, т.е. вместо него може да се използва CLASS.
  :)

 8. supudo #
  12 март 2007 @ 11:37

  Имено – въпрос на избор. Няма смисъл. :)

 9. 12 март 2007 @ 11:54

  CSS-а се валидира. HTML-а не се валидира, заради използването на едно и също ID на DIV таг. Не виждам защо това да е проблем.

  В една и съща (x)html страница не може да има повече от едно ID. Може да се повтаря един CLASS, но не и ID. Това е смисълът на стандарта – ID is unique and can be applied to only one element in a webpage, CLASS can be applied to more than one element. Ако е необходимо да се приложи един CSS стил към повече от един елемент в страницата, се използва CLASS:) Това е…

  Браво за пътя към уебстандартите, Еленко, btw:)

  Може и да съм ти писал за Уебстандартите и CSS през далечната 2005-а година, ама трябва да поровя из архивите ми първо и може и да блогна дори, ако открия нещо по въпроса ;-)

 10. 12 март 2007 @ 11:56

  (( PS )) blockquote, em, strong, a href, обикновено тези базисни html тагове са позволени при писането на коментар – при теб не са, но го открих, чак след като пуснах предния ми коментар… Може някъде да го отбележиш с малки букви (или пък да ги разрешиш;-) Поздрави, М.

 11. supudo #
  12 март 2007 @ 12:32

  Обикновено са позволени custom тагове, не знам нормален потребител да пише <em> таг.
  Вече се валидира, освен Съдържанието.

 12. 12 март 2007 @ 14:08

  искам да се оплача от цялата тая идея със семантичния код и уеб стандартите и така нататък. и да посоча едно скорошно писание в ALA. благодаря ;

 13. жоро #
  12 март 2007 @ 14:29

  http://alistapart.com/articles/whereourstandardswentwrong имам предвид

 14. 12 март 2007 @ 14:50

  Какво значи „нормален потребител да пише em таг“? :)))

  Защо да не пише?
  strong (bold)
  em (italic)
  a href (link)
  blockquote (за цитиране)

  Да вземем за пример WordPress, популярната платформа за блогване – by default, може да се ползват тези прости тагове за базисно форматиране на текста. Нищо лошо:)

  Ако форматирането е в стила BBCODE [ b ] [ /b ], е добре да се отбележи някъде около формата за коментар :)

  Колкото до стандартите:

  По принцип са хубаво нещо. Не се изисква задълбаване в тях. Помагат за достъпността, за изобразяването на сайтовете на всякакви устройства, за лесната поддръжка. Статията на Mascotte е интересна:)

 15. 12 март 2007 @ 20:44

  По горе ми се стори, че съм обидила някой младеж дето е прекарал последните 5 години да разучава мистериите на флаша. Пък аз се занимавам с уеб дизайн само от 1година като хоби и пак мога да му кажа на такъв младеж, че ако само от това разбира може да си върже един камък на врата и да скочи в първата канавка.

  Не разбирам от флаш щото не ми се налага да разбирам. Не бих направила такъв сайт даже и да не ми лиспват умения. Не бих ползвала дори отделни флаш галерии, флаш банери и тн. Повечето неща ги има във AJAX вариант, който си върви добре и се вижда и от компютри дето нямат инсталиран флаш плеър.

  Струва ми се, че се познаваме. Напиши си името следващия път за да се припознаем взаимно.

 16. На Сабина мъжа и #
  12 март 2007 @ 23:44

  Не 5, а 8 моето момиченце. Оправданието на всички некадърници е, че не разибрат от нещо, понеже не им се налага, обаче те все пак ще изкажат мнение по въпроса с необоримата компетентност на специалист.

  Не би направила такъв сайт ИМЕННО ПОНЕЖЕ ти липсват умения и изобщо не можеш да дадеш мнение на клиента защо е (ако е) подходящ за неговите нужди. Което, да подчертая още веднъж, очевидно не ти пречи да говориш глупости тук.

  А за нещата, от които аз разбирам – ти дори не можеш да ги произнесеш:-)

  п.п. Като натрупаш повече опит за поведението на потребителти в мрежата и насоките на развитие на интернет технологиите тогава говори с такава убеденост. Иначе си играй с аякса с приятелчета

 17. бг.дре #
  13 март 2007 @ 10:59

  чикирики

 18. 13 март 2007 @ 12:35

  дам, затова повечето български сайтове изглеждат толкова зле – правят ги хора, които са хем дизайнери, хем дивелъпъри, хем уеб консултанти. 5 в едно като лош шампоан за коса, със същия трагичен резултат. И всеки със свойте си виждания и живеещ в собствените си фантазии, открива тепърва колелото, когато останалия свят е мръднал отдавна напред. Пример сайта на ленко, който едва вчера беше с валидиран CSS и XHTML – ми добър ден.

  Да ти кажа „мъжо“ и аз се занимавам с неща, които ти не можеш да произнесеш, но не е това въпроса. Ако имаш желание да дискутираш по темата можем да продължим на приват щото аз повече няма пиша в тази тема.

 19. 13 март 2007 @ 12:43

  [ i ] На вниманието на Еленко: [ /i ]
  Някак ми се струва, че коментари 16 и 17 започнаха да стават твърде гневни и (донякъде) невъзпитани … може би е време да си поохладим страстите:)))

  И на вниманието на всички:

  Не мисля, че тук ни е мястото да си мерим… дизайнерските умения:) …и дали Flash is better than AJAX и други такива… :)

  Flash като технология, е по своята същност доста inaccessible. Това го признават дори горещите му почитатели. (Опитайте да навигирате Flash сайт без мишка! Дааа? Нещо не става, май, а?;-)

  Flash също така не се „чете“ в повечето случаи от търсачките – преди година не успях да открия сайта на Bentley Motors (!) през Google защото те тогава имаха ИЗЦЯЛО FLASH сайт, и нито ред ol’ plain html. (Явно са поумняли оттогава, защото в момента имат изцяло нов дизайн… И вместо един голям EMBED FLASH OBJECT сега си имат DIVs & SPANs;-)

  В обикновен html/css документ е достатъчно да натиснеш CTRL и + , за да си увеличиш размера на шрифта по свое усмотрение… Лесно е да се прати линк на някой към конкретна секция на сайта, към картинка, текст… (невъзможно във Flash) …

  От друга страна, Flash дава почти неограничена свобода на дизайнера – което невинаги оправдава обаче неговите негативни страни. Така е въпрос на лична преценка на дизайнера/developer-а, кое е по-подходящо във всеки отделен случай…

  html+css е с по-малко възможности откъм презентация, но пък е много по- user-friendly, accessible, и SEO friendly, което не е малко. Лесно се копира текст. Лесно се resize-ва текст. Лесно се отваря на PDA, на малък екран, лесно се чете от screen reader… Това не са малко плюсове :)

  Има винаги различни начини да се постигне нещо :-)

  Рядко има ЕДИН правилен начин :)

  Аз съм CSS дизайнер, и Flash не владея. Правя сайтовете си the old way – handcode XHTML, CSS, със CSS се поставят графичните елементи на определени места, изпипвам пикселите един по един често :) Въпреки това, мисля, че дори и да владеех Flash, щях да препоръчам на повечето ми клиенти да си правят класически сайтове, а не Flash… с някои изключения, естествено :)

  Толкова от мен засега разсъждения по темата :)

  Нека заровим томахавката ;-)

 20. 13 март 2007 @ 12:56

  О, и нека добавя само, че:
  Jeff Zeldman (zeldman.com, alistapart.com)
  Dan Cederholm (simplebits.com)
  Eric Meyer (meyerweb.com)
  Mike Davidson (mikeindustries.com)
  Roger Johansson (456bereastreet.com)
  Jeremy Keith (adactio.com)
  Tantek Celik (tantek.com)
  Doug Bowman (stopdesign.com)
  Greg Storey (airbagindustries.com)
  Veerle (veerle.duoh.com)
  Jeff Veen (veen.com/jeff)
  Andy Budd (andybudd.com)
  Cameron Moll (cameronmoll.com)
  Dave Shea (mezzoblue.com)

  …трябва ли да продължавам списъка? Нито един от тези световно признати уебдизайнери няма FLASH уебсайт! Единсвеният Flash елемент който присъства на сайта на Mike Davidson е sIFR… и то тази Flash техника е направена така за показване на заглавията с custom шрифт, че ако в браузъра ви ЛИПСВА FLASH, ще видите заглавията като ТЕКСТ. Ето това е УМЕЛО използване на една могъща (но иначе често неправилно използвана) уебтехнология :)

  … :)

 21. На Сабина мъжа и #
  14 март 2007 @ 2:13

  Не, то изобщо няма какво да се мери тука, защото всичко е ясно. Сабина изобщо нямаше какво да каже, затова се радвам, че го осъзна най-накрая.

  На Мишел да спомена следното:
  Един уеб сайт се прави с определена цел. В повечето случаи целта е да се продаде нещо – стока, услуга, идея, имидж или каквото и да е. Затова основното не е дали сайта ти се валидира по css, а дали ще спечелиш посетителя. Това е ЕДИНСТВЕНИЯ критерии за успешен сайт, който продава нещо. В огромния брой случаи никой не го е*е дали можеш да навигираш без мишка, дали се вижда на макинтош от 84-та, който няма флаш плъгин или дали ctrl + работи. Просто защото клиентите на този сайт също не ги е*е за споменатите неща. И както в повечето нещо, свързани с ИТ, американците дават насока и на уеб модата. И си ползват флаш, та им пращят ушите. Че и портали правят (rr.com).

  Парадоксално е, но именно защитниците на „no more flash“ спадат към онези неразбрани (и не особено креативни) артисти, докато ползващите флаш си остават малко или много комерсиални. Никой не казва че флаш е перфектна технология или подходяща за всеки случай.

  А това със списъка е като в детската градина – „а пък моят татко е по-силен от твоя“. Очевидно е, че списъка с флаш портофолиа е много по-дълъг, за какво изобщо изброяваш?

  Малко повече реализъм и по-малко фанатизъм ти пожелавам, можеш да си пишеш каквото искаш, не мисля да дойда тук повече. Такава една дъъъълга бяла страница с текст, колкото и да се индексира добре, ми причинява главоболие:-)

 22. 14 март 2007 @ 12:11

  < em > @на някой си мъжа ѝ (вероятно не е той но все пак): < /em >

  Не всичко е пари, нека не забравяме това :)

  CSS дизайнерите са също толкова комерсиални, както и техните Flash събратя:)

  Ами сайта на MTV? Стандартната версия, кой ли я е правил, а? ;-)
  (http://www.mtv.com/sitewide/css/u/master.css) Я да видим, дали можеш да познаеш по почерка на стиловете? ;-)

  Да се твърди, че CSS дизайнерите не са креативни, е смешно:)

  Всъщност и аз мисля повече да не задълбаваме в тази тема…

  Let everyone remain with his own beliefs :)

  И последно, това не е списък със CSS портфолиа, ами личните сайтове на известни CSS дизайнери… Няма значение, де.

  Колкото до фанатизма, бих и на теб пожелал по-малко фанатизъм и вяра в това, че „money rullz and is everything“ ;-)

 23. Пламен #
  15 март 2007 @ 2:28

  Less is More. Flash е много красив – няма спор, но пък за сметка на това тежък. на PDA си чета Flash без проблем(с Opera). но пък не е особено приятно. и като цяло съм за CSS + XHTML.
  @на сабина мъжа и – почти съм съгласен с писаното от теб, обаче увеличаването/намаляването на размера на шрифта си се ползва. при това доста.

 24. 15 март 2007 @ 1:00

  Аз мисля, че този спор за Flash-а е напълно безмислен! Има различни технологии за различни нужди. Но за сайт от този тип няма спор – комбинацията е CSS + XHTML.

 25. 15 март 2007 @ 18:16

  Абе .. некой да е ебал таралеж?

  За семейния скандал мисля, че мястото е избрано неподходящо. И Сабина и мъжа ѝ са прави в твърденията си, но не мисля че трябва да се отделя повече време и внимание на темата. В крайна сметка ако се изисква флаш, няма да се ползва другото и обратното. И двете технологий, умело и смислено използвани могат да вдъхновят зрителя.

  ‘айде стига сте се дрънкали, ми бързо в леглата сега!

 26. 16 март 2007 @ 19:59

  offtopic: „технологий“ ми хареса :-D

 27. 2 май 2007 @ 16:19

  Развитие по темата:

  http://www.mtv.com/

  От днес сайтът на MTV вече НЯМА FLASH ВЕРСИЯ. Никаква. Zero. Nothing.

  http://www.mtvlabs.tv/2007/04/new-html-mtvcom.html

  – там пише повече защо от Flash са преминали към xhtml/css!

  Дааа? Та слушам? Какво за Flash-а? Кое е по-accessible и по-usable? :-))))

 28. bishop defcon #
  2 май 2007 @ 18:42

  уважаеми еленко,
  написах мнооого дълго мнение за Flash, и че в момента на mtv.com си има няколко Flash обекта (слава на Adobe, слава), и понеже не отговорих на captcha-та преди да натисна „хайде“, цялото ми писание отиде директно в един по-добър свят, без да ме пита нищо.

  юзабилити, гъза ми.

 29. Иван Димитров #
  3 май 2007 @ 12:26

  Няма нужда да се карате повече – http://www.microsoft.com/silverlight/

 30. 3 май 2007 @ 13:14

  Виждам че наистина има развитие тук :). Няма да се извинявам предварително за евентуалните силни емоции и може би невъзпитания тон.

  За колелото – идват ми три думи наум, едносрични. А за ония дето са изброени на латиница със сайтовете им до тях – не са лоши да, но до вчера рипаха срещу „лошите таблици“ и тем подобни, и после ми говорят, как искат да заменят един стандарт с друг (или май поддръжниците им го говореха това?!?).

  За флаша – то си е като HTML-а ама се казва ActionScript, който е pain-in-the-ass. А това, че не е usable – WTF?? Сайта се прави с идея, а не заради tool-овете, технологиите и т.н. Ако работи не го пипай (под работи имам предвид да си изпълнява задълженията и поставените цели).

  За технологиите – не мисля, че има погрешно използвана технология. След като е възникнала, значи е имало причина. След като се използва по други причини, значи може да се прилага на други места.

  За „captcha“ – целта и не е да е usable, а да пресява ботове и ядосани коментатори (както ми се случи и на мене ония ден, нищо лично :).

  И последно – за правописните грешки – те са като слънчогледовите семки – някой ги ядат с люспите, други плюят люспи.

  P.S. За WPF-a (Silverlight) – http://www.catb.org/~esr/jargon/html/Y/Yet-Another.html

 31. 3 май 2007 @ 13:25

  Хм…

  Две думи за captcha-та ползвана в сайта на Еленко:

  ПРЕДИ да пуснете коментара си, трябва да копирате в clip-board’а целия текст на вашия коментар.

  ЗАЩО?

  Не съм сигурен за причината, но в случая работи някакъв таймер.

  Може би е настроен на сесия 10 минути. Може би 15. Не съм проверявал. Но е факт, че ако пишете повече от 5 минути, или 10, и дори и да напишете ПРАВИЛЕН отговор на въпроса „колко прави X+X“, системата не ПРОПУСКА коментара, защото отговорът вече е ГРЕШЕН – а е грешен, защото въпросът/отговорът са валидни за много малко време!

  Ако говорим за usability – точно ТОЗИ начин на предпазване от спам не е user-friendly. НИКОЙ не може да знае, че ВЪПРОСЪТ е валиден за кратко време! Нито има предупреждение, нито нищо (take notes, Elenko, take notes!:-)

  Ето коментара на Е:

  „“Уважаеми defcon,

  Съжалявам за загубата, но не знам по-лесен начин хем да да няма спам в коментарите в този сайт, хем те да се публикуват внезапно, без изчакване и съмнения за злокобна модерация. Отбележете, че ви карам да съберете 2 едноцифрени числа, а не да преписвате криви букви с косми между тях.““

  Не знам за ПО-ЛЕСЕН начин, но знам, че ИМА НАЧИН при написването на ПОГРЕШЕН отговор на простия математически въпрос, формата с коментара да се презарежда, БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕТО на текста да бъде ИЗТРИТО. И съм го виждал на безброй сайтове. Даваш шанс на човека, написал коментара, да се поправи, ако случайно е написал погрешен отговор (mistype); ако случайно са изтекли 10-ти минути и той не се е сетил да си копира текста; и т.н.

  МОЖЕ да се направи, и би трябвало!

  Thank you! :-)

  PS СЛЕД копиране, и натискане на ХАЙДЕ бутона, всичко се изтри, естествено. Пускам копираното съдържание, и моля Еленко да направи малка корекция в системата за коментари! Знам, че се вслушваш, иначе не бих написал нищо:)))

 32. 3 май 2007 @ 13:37

  За Flash-а:

  Няма лоши технологии, има неправилно използва или злоупотреба с тях:-)

  JavaScript не е evil! Нито Flash! Но тези технологии са подходящи за определени цели, и неподходящи за други.

  За мен е нормално един огромен сайт с богато съдържание да е изграден основно върху HTML/XHTML и CSS. Може да има Flash елементи в него, естествено, може да има каквато си поискаш мултимедия, малки скриптове, JS, AJAX елементи за по-добра ползваемост, богата графика, всичко. Но основата, според мен, е добрият стар html код – върху това се гради интернет в момента, нали? :-)

  Така даваш възможност на потребителите да си увеличават или намаляват размера на буквите; да копират и изпращат линкове към определена част от сайта; да разглеждат съдържанието му със screen readers; да го разглеждат в текстов браузър; на PDA без CSS и/или JS поддръжка; да си копират части от текста; да правят почти ВСИЧКО, за което може да се сетите.

  Много от тези неща са невъзможни при изцяло изграден върху Flash технологията сайт.

  Не съм противник на Flash.

  Има и хубави примери.

  Не съм противник и на JS.

  Но твърде често в миналото се злоупотребяваше с тези неща, затова съм малко сдържан при възхвалата на всички нови и добре изтупани от прахта стари цветнотийки:)

  Пфу, като се замисля, може би системата на Еленко за предпазване от спам цели и хората, които пишат повече от три абзаца, да вземат да си напишат дългия блог пост в собствения блог, и да пуснат линк, а не да спамят тук ;-)

  Последно, за да не каже някой, че не обичам Flash, ето:
  http://www.optimiced.com/bg/2007/02/06/about-minusculetv-and-flash/

  :-)))

  Peace! :-)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS