Хун Сен е последният диктатор в променящата се Азия според Economist. Също както нашия президент – обича историята.

Ситуацията не е толкова проста, но ми беше интересно да науча толкова неща за Камбоджа.

***

Генно-модифицираните растения през 2007 година заемат площ колкото Колумбия. В Индия насажденията с ГМ памук качват продукцията с 50%, намаляват използваните препарати с 50% и са покачили приходите с $250 на хектар (100 х 100 метра).

Въпреки това, Greenpeace протестират срещу практиката, търсейки още научни доказателства, че нещо не е както трябва.

Ново (няколко дни по-късно): Economist пак публикува статия дали органичното земеделие е зелено.

Коментари

 1. Tarambuka3500 #
  8 август 2008 @ 10:48

  еми не е :)
  тия ГМ семена не стават за разсад, всяка година трябва да си ги купуваш от производителя (обикновено е Монсанто)

 2. 8 август 2008 @ 12:01

  М, не. Специално Монсанто са спрели да развиват технологиите за стерилни семена от 1999-та насам:

  http://monsanto.mediaroom.com/index.php?s=59&item=136

 3. 8 август 2008 @ 13:19

  В САЩ Монсанто осъдиха за авторски права фермери, в чиито имоти случайно бяха поникнали от монсантовите семена, довяни от вятъра. Сегашната им стратегия е да взимат съществуващи организми и след незначителни генни изменения да патентоват целия организъм. Това е поредният пример как корпоративната злоупотреба с авторски права спъва прогреса на човечеството заради обогатяването на няколко акционера.

  Иначе ГМО са яки, колкото и да роптаят колегите от екологията.

 4. 8 август 2008 @ 14:27

  Монсанто имат дълга и плодовита история на злоупотреби, измами, корупция, отявлено вредни практити в бизнеса, прикриване на истината, грийнуошинг, и общо взето каквото се сетите. Корпоративния им сайт определено не бих го вземал за чиста монета.

  Не съм съгласен за ГМО. Човекът като раса стана доста нагъл. Време е да се изтрепем до крак за да си живуркат другите организми. Човекът е безполезен вирус с илюзии за величество.

 5. 8 август 2008 @ 15:46

  Сандър, няма полезен вирус. Няма полезна форма на живот изобщо – на всички целта е да се размножават колкото могат. Просто ние го правим по-успешно от другите. А генетиката ни издига на следващото ниво на развитие – полубогове, които създават нов живот. Вземи се повдъхнови, стига си фаталничил:)

 6. 8 август 2008 @ 16:58

  Градинко аз съм пленти вдъхновен. Би ли ми посочил, кой друг организъм до такава степен извършва намеса в, и причинява края на живота на почти всички други организми.

 7. 8 август 2008 @ 17:24

  Специално с памука проблемът може да не е най-страшният, щото все пак не го ядем. А иначе с ГМО кофти моментът е, че никой не може да спре разпространението им и изместването на „натуралните“ сортове, доста видове могат наистина да изчезнат. От тази гледна точка би било даже по-добре, ако ГМО-тата са стерилни. Това с 50% по-малко пестициди звучи хубаво, но ГМО растенията обикновено имат някакви „вградени“ защити от насекоми – например изменени са така, че да си произвеждат в по-голяма доза определен растителен токсин, който да мори вредителите. Има много неясноти около тези био механизми за защита, например има подозрения, че ГМО царевицата, произвеждаща свръхдози от някакъв растителен невротоксин има връзка с colony collapse disorder при пчелите в САЩ.
  За мен въпросът е сложен, особено предвид проблемите с изхранването на големи части от населението на света. Но въпреки това, честно ми кажи, Еленко, ако сега имаш дете, би ли го хранил с ГМО?

 8. 8 август 2008 @ 18:46

  На мен просто ми е интересно: Някой намира ли за нормално и приемливо да се бъзика нещо, на фундаментално ниво, което се е развивало в продължение на милиони години?

 9. 8 август 2008 @ 18:48

  Сандър – всеки, който може. Единствената причина нещо да не изяде всичко наоколо е, че нещо друго яде него самото в същото време. Ние сме единствените организми, на които им пука поне малко за природата – на нищо друго не му пука за каквото и да е, защото не могат да мислят:)

  Проблемът е, че понеже сме толкова успешни, ни трябва самодисциплина. Както моето тяло, еволюирало в гладната зора на вида ни, иска да излапа всичко, което види, и все трябва да го удържам като влезем в сладкарница.

  Но това са дребни проблеми на прехода. Скоро ще можем сами да се подобрим.

 10. 8 август 2008 @ 18:55

  Сандър – не само го намирам за нормално и приемливо, ами направо си е неустоимо. Животът се е развивал милиарди години напълно случайно и безцелно, побутван от условията в околната среда. А ние ще можем да му дадем цел и смисъл, защото само ние като мислещи имаме цел и смисъл (макар да не съм сигурен какви точно). За мен е абсолютно задължително да поемем тази роля един ден, иначе язък ни за акъла.

 11. 8 август 2008 @ 19:03

  Василена, тоя страх от мощта на новите технологии е толкова стар, че бих очаквал хората да почнат да се усещат, ама ей на. Да, новите технологии са опасни. Да, правили сме грешки преди – Мария Кюри умря от радиацията, която откри, а в началото на миналия век си можела да купиш на децата си комплектче с радиоактивни изотопи да се забавляват как свети в тъмното.

  Всяко дете се наранява в непохватността си, но това е единственият начин да порасне. А страхът никога не трябва да ни спира да растем, иначе човечеството ще израстне не пич, а някакъв мамин пикльо дето ходи с шалче през лятото.

 12. 8 август 2008 @ 19:21

  Василена, забравих да добавя – задай същия въпрос за храненето на децата на някоя африканска майка, която трябва да живее и кърми с 1000 калории на ден.

 13. 8 август 2008 @ 20:41

  gradinko,
  Мислила съм за случая с африканската майка, която няма какво да яде, затова казвам, че въпросът ми се струва сложен. А има ли гаранция, че проблемът с нахранването ѝ се върти именно около за или против ГМО?
  Ти ми говориш за абстрактни неща – как човечеството да станело пич, а аз говоря за конкретни – как да предпазя децата си. Не виждам да си ми казал нещо убедително по конкретната тема за без/опасността на ГМО.

 14. 8 август 2008 @ 21:39

  Василена, а има ли гаранция, че учените, които търсят лекарство срещу рак, ще го намерят? Има ли гаранция, че учените, които строят термоядрен реактор във Франция, някога ще извлекат полезна енергия от него? Има ли гаранция, че някога ще извлечем и 5 стотинки полза от Марс, че да пращаме проби до там? Гаранции в науката няма, това не е техномаркет.

  Естествено, ако питаме майките, всички тези учени трябва да спрат да хвърлят пари на вятъра и да се съсредоточат върху по-нежда пудра за подсушаване на бебешки дупета. Размножилите се жени не виждате по-далеч от хормоните си – затова говоря абстракции, за да ти напомня, че светът не се изчерпва с потомството ти.

  Като те е страх от ГМО, не ги купувай. Обозначаването на етикетите е закон отдавна.

 15. 8 август 2008 @ 21:48

  Vassilena, накратко: да.

  На дълго, ще ми отнеме поне половин час разговор.

  Но все пак – едно от най-напредничавите изследвания срещу СПИН включва транспортирането на 25 проститутки от Найроби (където 50% от възрастните имат СПИН) до САЩ, където тези жени се изследват, защото са развили имунитет срещу болестта.

  Имам киберпънк виждане за нещата: за да развие имунитет и да надделее над средата си, човек трябва да израства с отровите на своето време. Ако пазиш детето си от ГМ храни, ще дойде момента, в който, гаранция, то няма да знае, че поема такива и ще развие алергия или бог знае какво. Няма да е подготвено за „пазара“.

  Каляването към глупостите на деня изисква да принадлежиш към своето време, да приемаш храната/модата/музиката на своето време, да израстваш с тях и да я сменяш, когато излезе по-нова вълна. Защото иначе губиш идентичност, остаряваш психически, и това разминаване е фатално.

  Звучи философски, но в 3 абзаца – толкова.

 16. asnklv #
  8 август 2008 @ 22:27

  Любима моя тема – Монсанто и GMOs. Ето малко foods for thought:

  The World According to Monsanto:
  http://video.google.com/videoplay?docid=6262083407501596844&ei=BpqcSNilGZDuqwL0jonQDQ&q=the+world+according+to+monsanto

  Seeds of Deception Author Talk:
  http://video.google.com/videoplay?docid=2108022965800005689&ei=L5qcSLHdBZv0qgKR0pEc&q=seeds+of+deception
  (ако някой иска мога му пратя и книгата в pdf.)

  Doomsday Seed Vault:
  http://www.globalresearch.ca/PrintArticle.php?articleId=7529

  „Като те е страх от ГМО, не ги купувай. Обозначаването на етикетите е закон отдавна. „

  В САЩ не е. Скоро и в Европа няма да е много скоро. Но най-интересното с ГМО е че нямаш избор, дори назапад. Да вземем например просто продукт – дъвки. В САЩ 99% от дъвките имат Aspartame, продукт който е генетично модифициран. Значи избора е просто да не дъвчим? Друг пример – Кока Кола – 100% подсладена с high-fructose corn syrup, отново генетика. King Corn, само намеква за какво става въпрос.

  GMO e гео/политическа тема. Нищо общо с науката. Dr. Arpad Pusztai e единствения който е правил независим анализ за това колко са безопасни. Прочетете какво ми се е случило.

  Или…просто можем да кажем, че това е поредната conspiracy theory и да продължим сапунката.

 17. 8 август 2008 @ 23:40

  Asnklv, да, спри да дъвчеш дъвка и да пиеш кола. Спри да ядеш каквото и да било, което не си сготвил сам от сертифицирани био-продукти. Ще плащаш няколко пъти повече за храна и ще отделяш по два часа на ден за готвене, но това за теб трябва да са малки жертви пред лицето на ГМО-угрозата. Не забравяй и напролет да си носиш маската да не ти влезе някое пухче от ГМО-топола в носа. Пиши на Майкъл Джексън, той ще знае най-добре как да се предпазиш напълно.

 18. marerittet #
  9 август 2008 @ 2:51

  не мога да повярвам, че никой още не е казал „it’s a holiday in cambodia, it’s tough there but it’s life“

 19. 9 август 2008 @ 0:09

  Историята на дрогите трябва да ви е пример какво се случва, когато забраним нещо. То не изчезва, просто с него се захващат лошите и ситуацията става грозна. С дрогите например се захвана мафията. Същото става с ГМО. Докато Европа се прави на света вода ненапита и ограничава всячески генните изследвания, играта поеха корпоративните фашисти в Америка и азиатците, които знаем колко се интересуват от правата на потребителите и околната среда. Правилният подход е не да забраняваме генетиката, а да даваме пример как да се развива и прилага разумно и отговорно.

 20. 11 август 2008 @ 9:17

  Градинко, види се че си мислил по тези въпроси. Ето ти тогава дъ милиън долър куесчън, уит дъ тен сент ансър:
  Каква е аджеба тази цел и смисъл? Нали сам каза, че целта на всички е да се размножават най-ефективно.
  Демек пак опираме до съществуване заради самото съществуване?

 21. 11 август 2008 @ 10:36

  Но дай, да продължим де, така и така стана дискусия:

  „Ще плащаш няколко пъти повече за храна и ще отделяш по два часа на ден за готвене, но това за теб трябва да са малки жертви пред лицето на ГМО-угрозата.“

  Абсолютно да. Не може да ти се обясни, след като тези неща са проблем за теб. Явно става дума да друг начин на мислене.

  „С дрогите например се захвана мафията.“

  Много точно заключение. Убийствата и изнасилванията също ги забранихме със закон. Виж ква стана тя. Предимно мафията се занимава с това. Е, и написалите законите разбира се.

  „Правилният подход е не да забраняваме генетиката, а да даваме пример как да се развива и прилага разумно и отговорно“

  И твоят индиректен принос е…?

  Не вярвам в смисъла на подобни спорове. Ако имаш възможност питай първия срещнат от приятелите ти, който е бил в САЩ на бригада, или престоял по друга причина. Питай го за качествата на общодостъпните зеленчуци. После ела ми изрекламирай качествата на това което си купувате „киберпънкарската“ от Пикадили, ама офф-сийзън. И после се сети за това, дето си си зел от Римската Стена.

  По леко с „киберпънка“ момчета. Не забравяйте откъде сте тръгнали.

 22. 11 август 2008 @ 18:07

  Сандър, отзад напред ще ти отговарям:

  И аз съм ходил на бригата по щатско и знам на какво има, т.е. няма вкус зарзавата им. Това е, защото сме още в началото на технологията и вкусът още не е целта на упражнението. Модификациите в момента целят здрава ципа, за по-малко фира при транспорта, по-четвъртита форма (по подобни причини), повече устойчивост на вредители… Целта е зарзаватът да е евтин и да изглежда добре, защото така най-добре се пробива на неразработен пазар. Спекулирам, че след няколко години, когато 90% от зарзавата изглежда супер и не се кашка в кашона, генетиците ще обърнат взор към вкуса и аромата, защото тогава това ще привлича поизучилите се консуматори.

  Ето, модифицираната варена царевица вече е несравнимо по-крехка, с по-тънки люспи и по-сладка от грубата, твърда и доста безвкусна царевица, която вареше баба ми. ГМО пуканките също превъзхождат тези от детството ми – по-едри, по-крехки и хрупкави, с по-малко циганчета. Дори ако ги правиш по старата технология, в тенджера, пак водят.
  ––––
  Убийствата не са забранени, а само ограничени – на война можеш да убиваш хиляди и после да бъдеш герой. Изнасилванията са секс, от лошия вид, и ако всичкият секс беше забранен, съм сигурен, че щеше да има много повече изнасилвания. И в двата случая обществото формира ествествения изблик на нагон, така че хем да задоволи нагона, хем да не бъдат убити/ебани тези, които не искат (презумцията ми тук е за професионална армия или доброволци).
  ––––
  Питаш ме за смисъла на живота…..ех:)
  Не знам, дори това, че има смисъл, е моя вяра, не знание. Най-добрата ми теория досега е, че смисълът на живота, т.е. на разума, е да превъзмогне ентропията и да спаси вселената от сегашната ѝ съдба да се превърне в безкрайна студена пустота, когато всички звезди угаснат.

  Но ние сме млад вид, няма как да знаем смисъла на живота още. Все едно Малкия коментар по БТВ да го зададе тоя въпрос.

 23. asnklv #
  12 август 2008 @ 8:01

  Gradinko: „Правилният подход е не да забраняваме генетиката, а да даваме пример как да се развива и прилага разумно и отговорно. “

  малкия проблем с генетиката и най-вече ГМО е че те са като руска ролетка. За нещо уж научно ще си помислиш че е точна наука. Но ако се поровите ще видите/прочетете колко е случайно всичко с ГМО. Прост факт – ако на кравите в мойто село им се даде ГМО царевица и нормлана (забележете думата), те никога не избират ГМО. БТ памука в Индия (причина за самоубииства на десетки селяни) има по-малки добиви от нормалния. Като адет бенефит, има и по-малко защити срещу вредители. ГМО продуктите не са просто по-добри от нормалните – медиина пропаганда иска да пробута обрантото. Защо точно след кризата с храната скочиха всички фирми да пробутват генетика? The Shock Doctrine го казва доста просто с думите на гуруто на фрии маркет-а: „only a crisis–actual or perceived–produces real change.“ Много скоро ще видим докъде ще ни докара Монсанто, които бай дъ уей „притежават“ множеството семена (90% worldwide?).

  Т.н. био-храни са булшит, не мерси. Дори те са прекалено сложни 75% organic, 90% organic, 100% organic???

  Можем само да избираме по-малкото зло, както винаги…

 24. asnklv #
  12 август 2008 @ 8:05

  за бърз прочит:
  http://www.scribd.com/doc/4699378/Pages-from-Seeds-of-Deception-Jeffrey-M-Smith

  би било интересно ако еенк спретне едно сървей колко хора мислят че ГМО е реален проблем, след като прочетат горното…

 25. 12 август 2008 @ 9:32

  Градинко, хубава теория :) Малко е дългосрочна за моя вкус, обаче, не съм от типа хора които могат да бачкат без по-скорошен риуорд.

  Колкото до другите неща – да agree to disagree. На ГМО-тата им е рано за консуматори като мен, с назадничави схващания за манджата. Сигурно ще се наложи да се адаптираме такива като мен. Все пак фундаментализма не води до нищо убаво.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS