Симеон Дянков, цитиран от Дарик:

„Аз имам колело, донесъл съм си го от Вашингтон, така че съвсем скоро може да ме видите по бул. „България“ с колело – надолу е лесно. Аз и преди това съм си го мислил, но ако се наложат съкращения, защо да не се движа с колело“.

Така Симеон Дянков отговори на въпрос, свързан с издадената от премиера Бойко Борисов заповед за забрана използването на лични шофьори и коли от министрите.

И аз нямам идея защо човек пренася едно колело от Вашингтон до София, след като и тук се продават някакви. Но от друга страна е хубаво, че придвижването с колело вече минава за добра PR каскада.

От трета страна – залагам си моето колело; не, залагам си и двете колела, че (ако предположим, че живее в Бояна) Симеон Дянков никога, ама никога не се е спускал по бул. България с колело сутрин, още по-малко да се качвал обратно вечер. Като човек който кара, трябва да кажа, че това е едно от най-опасните трасета за колело в София. А ако привечер изминеш Центъра-Бояна, на ресторант Чипишев Чепишев вече кашляш олово.

От четвърта страна, не мога да повярвам, че министър на икономиката прави толкова клети сметки. Времето прекарано като работещ министър ще е много по-голям приход за държавата, отколкото времето, в което го чакаме да се прави на Ланс Армстронг сутрин 40 минути, за да слезе до центъра*, и вечер 80 минути да се качи обратно до Бояна. Това време, господин Дянков, като данъкоплатец, предпочитам да го изразходвате като работите на лаптопа, седнал на задната седалка на вашето BMW 750i.

За какви икономии говорите?

___

* В тези 40 минути не включвам задължителния душ в министерството и преобличането. Щото да не мислите, че човек не се поти като кара колело?

Коментари

 1. 6 май 2010 @ 20:37

  „Дневник“ не е предал цялата мисъл на Дянков. Началото е от разговор за икономиите с Борисов, който е бил относно ползването на обществен транспорт, вместо служебните коли.

  Дянков се е обяснявал, че с удоволствие би ходил на работа с метро, но тъй като такова до Бояна нямало, а Бойко го е срязал, че като няма метро, да ходи с колело.

 2. 6 май 2010 @ 21:59

  Предлагам компромисен вариант – Дянков да работи на лаптопа си на седалката на автобус 64. Аз ползвам същия автобус и много ми се иска някой министър да почне да се вози на него, за да подновят колите и да пуснат по повече от 3 на час.

 3. Георги Нейчев #
  6 май 2010 @ 23:43

  1. Виж на какво е министър първо преди да го обвиняваш в популизъм.

  2. Той и в стари интервюта е казвал, че обича да спортува. Разказвал е и преди, че джогва сутрин.

  3. Ако някой е популист, то това е Борисов. Дянков знае какво трябва да се направи, Борисов обаче си призна че е ляв популист и не дава. И още нещо – един финансов министър трябва да се държи като Орешарски – мълча и стиска парите. Дянков сбърка, че се опита да се покаже готин пред хората. Бих се радвал да го видя с друг премиер… жалко, че няма да стане.

 4. 7 май 2010 @ 9:18

  И аз предлагам компромисен вариант – вместо да се поти на колелото или в автобуса, да кара личния си автомобил, да го зарежда за собствена сметка, а ако иска и да работи от задната седалка – да си наеме шофьор.

  Нищо против Дянков, но след като толкова народ в София успява да се придвижва с личен автомобил до работа – не можете да ме убедите, че депутати и министри са толкова бедни, та трябва някой друг да им плаща масрафа.

 5. 7 май 2010 @ 10:36

  Преди половин година помолих Бат Бойко да спре БМВ-тата на министрите (http://ivanianakiev.multiply.com/journal/item/261/261) Най-накрая май ще ме послуша :-)

  Никой, обаче, не казва като ББ спря закуските, кафето и цветята в МС, дали уволни цветарките и барманките. Да не се окаже, че министрите ще карат личните си автомобили, а в същото време служебните им коли ще гният в гаражите, а служебните им шофьори – зад бюрата.

 6. Jimiyu #
  7 май 2010 @ 11:40

  „Чипишев“ е –> „Чепишев“, уважаеми!

 7. Misheva #
  7 май 2010 @ 14:03

  Абсолютно съм съгласна!!!
  Както често се случва напоследък – идеите са несериозни, а ефектът от тях доста съмнителен. Всички удобства за измислени, за да пестят време и да се изплащат в пъти с изкараното. Така че, нека си се возят в колите, нека си имат шофьорите и вместо с рязане на разходи да помислят малко за генериране на приходи. Казал е народът – икономията е майка на мизерията ;)

 8. 7 май 2010 @ 15:52

  Няма угодия.
  Трябваше да каже „За нищо на света няма да слаза от БМВ-то, аз да не съм популист!?“, та да видим какви щяха да се коментарите.

 9. s #
  14 май 2010 @ 12:28

  „He’s trying to pull a Boris“ биха казали ор BBC.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS