В последния си брой, Капитал* публикува безцелна и на много места невярна статия за публичната онлайн екзекуция, извършена от арабското сдружение Джихад и обединение. Предполагам, че авторката няма представа как работят онлайн медиите.

Арабите са екзекутирали човек. Това, че публикуват стореното в мрежата не нарушава ничий закон по време на глобална война, каквато е тази в Ирак. Авторката нарича случката „Интернет екзекуция“. Според нея, военните кадри в интернет са „дигитална война“, а пускнето им по телевизията „телевизионна война“. И ги пише тези работи без кавички. Помислете колко подвеждащи са като термини.

…aмериканските стратези на войната в Ирак имат нов, технологичен противник, който ползва перфектно системата на манипулиране на световното обществено мнение.

Общественото мнение е манипулирано от веселбите, които показва CNN. Американските войници публикуват снимки от затвора Абу Гариб за да покажат реалността. Същото правят и терористите.


Хората вярват на интернет много по-малко, отколкото на традиционните медии.


Хората? На кой точно интернет? Баш на кои традиционни медии?
BBC Online Editorial Guidelines казват, че BBC не биха публикували онлайн нищо, което не биха излъчили в ефир. Затова вярвам на news.bbc.co.uk толкова, колкото и на радиото BBC World Service.


Остава да се види дали и интернет може да бъде някак си опитомен.


Няма какво да се види – „някак си“ няма да е опитомен. Дан Гилмор е прав като казва, че интернет вижда цензурата като щета и я заобикаля.

Плюс всичко това, водещият български седмичник използва слепени думи като уебсайт (скоро очаквам да видя чашавода). И допуска откровени правописни грешки като глагола embeded с единично „d“.


__
* Побързайте, статията ще е в платения архив на вестника след края на седмицата, т.е. 2-ри Юли 2004. Сори.

Коментари

Тук не може да се коментира.