Не спирам да се учудвам как всички се изненадват и възмущават, че децата не могат да анализират и че били неграмотни. Това е резултатът от образование, което се базира на преразкази, не на есета. Не на зли деца.

Припомних си текста, който написах точно преди година за Дневник относно неграмотността (може да ви иска регистрация) и повечето аргументи си важат.

Коментари

 1. 8 декември 2010 @ 12:56

  Уви, факт. Тази система ни учи да мислим по един определен начин, не ни кара да мислим. Но това за грамотността е съвсем друга бира. Спомням си я тази твоя статия. Това, че мога да администрирам FTP сървър през мобилния си телефон, освобождава ли ме от познаването на книжовния ни език? ;-)

 2. 8 декември 2010 @ 13:22

  Zombie making, zombie taking. Не знам какво очакват, честно. Материала ти от миналата година ми е личен фаворит.

 3. 8 декември 2010 @ 15:15

  Въвеждането на есето като основна изпитна форма ще прее*е една изключително устойчива система. Писането на небивалици по дадено произведение дава хляб на армия от частни учители, които поддържат негласно, но трайно споразумение помежду си. В Софийския университет, например, съвсем легално „кихаш“ около 600 лева (май толкова бяха), за да може после съвсем легално да те научат да „ключови думички“. Използвайки тези думички после в съчинението, автоматично ти пишат по-висока оценка. И така си живее цяла орда хрантутници.
  Имам крайно съмнителното удоволствие да уча в същия университет и то българска филология. Тази година трябва да изкарам задължителен стаж по училищата. Всичките ми приятели ме бяха ожалили. После трябваше да обяснявам на околните, че, не, на децата нищо им няма – будни, интелигентни, общителни ученици са. Само че са принудени да учат по тъп и скучен материал.
  С едно не съм съгласна от статията. Езиковата грамотност, според мен, е много важна. Неправилната реч – писмена и устна – прави лошо впечатление. С правилен подход обаче всеки би усвоил правилата бързо.

 4. wlado #
  8 декември 2010 @ 16:21

  В преразказите няма нишо лошо!!!!
  Проблема следва да се търси някъде другаде!!!
  Проблем и то доста голям е, че не искат/не могат да четат книги! Има компютри и това е.
  Не че на мен ми се отдава последно време да чета книги :(. Но навремето съм сдъвкал на родителите ми билиотеката и съм чел какво ли не, което един днешен младеж няма да направи.

 5. ТСп #
  8 декември 2010 @ 17:16

  @Manuelle
  ключовите думи не се преподават само в софийския.
  има начин да напишеш тема за произведени което дори не си чел стига да знаеш формулата. аз примерно ходех при учителка от френската която ме научи и повярвайте ми работи, само дето предпочетох да не влезна с тази оценка, и не в тези университети…

 6. 8 декември 2010 @ 17:40

  Ооо, сто на сто има и други „светнати“ даскали, то това е само пример :)

 7. 8 декември 2010 @ 18:59

  T.е. 600 лв. ти струва SEO-то за оптимизация на есе в университета :D

 8. kyky #
  8 декември 2010 @ 19:01

  MANUELLE: Използвам случая да те питам, какво си представяш ти под интересен и умен материал по литература за гимназията, да речем? Аз в ученическите години смених 3 държави – Русия, България и Германия и навсякъде материалът по литература ми беше еднакво противен и неинтересен.

 9. Greebo #
  8 декември 2010 @ 20:04

  И аз си мисля, че децата ни са ОК. Но също си мисля, че „лумпенизацията на нацията“ върви с пълна пара – можем ли да се сърдим само на децата, че се поддават? Нима прехласнатите, бършещи сълзи пред телевизорите лели не се поддават? И после ходят до Лидл да си купят мляко за 20 с`тинки… Или брадясалия „шофер“ с петна под мишниците, дето ти показва среден пръст, задето се осмеляваш да пресечеш улицата пред НЕГО, а той много бърза да гаврътне една гроздова и да напсува и ония горе, и ония долу, вероятно и кучето на съседа и като цяло е*и му и живота… Не ви ли прави впечатление, че изпростяването е масово явление? Децата са умни, но всъщност никой не го интересува. Интересите са този и този преподавател да си сдъвче задължителния материал, онзи професор да си запълни хорариума и..дотам.. Не казвам, че няма свестни хора – напротив. Но като те сграбчи машината не ти остава голям избор.
  И разбира се, че може да има интересен материал по литература – иначе кой щеше да купува книги доброволно?

 10. Leko uchuden #
  8 декември 2010 @ 22:19

  Да някой друг е виновен. Това е ясно. Семейството не е, детето не е. Училището е виновно и най-паче Системата.
  Никой не носи лична отговорност.
  Лично аз смятам, че Системата е виновна задето си буркам в носа пред малкия си син. В училище не са ми казали, че да псувам пред него не е хубаво.
  Аз съм си ок. Така ме е счупила Системата, че сега отивам въе фейсбук и слагам по едно like на стефан данаилов и стъклен дом.

  Някакви деца в Южна корея и финландия не са ок.

  Някакви хора държали книги в къщи, а имало и такияа дето четели книги без картиники, реклама. Може ли да пишат с повече от 140 знака – не са ок.

 11. 8 декември 2010 @ 23:28

  Първо, да приемем факта. А той е, че децата не са ОК. Второ, да проверим дали това не-ОК не обхваща и други възрастови групи. И трето – коя възрастова група влияе повече на другата такава (кой доминира).

  А, че твърде много млади, ама имам предвид твърде много, са се пльоснали върху тънкия лед на всеядна информираност без елементи на размисъл и анализ, това е очевидно за всеки работодател, примерно. Стига да е дръзнал да покани на интервю средностатистически наперен младеж. Смайваща празнота, повярвайте. Та тоя лед се пука при първия опит на този индивид да се изправи и да навири гребен.

  Причините? Голямо дълбане ще падне, докато ги открием и дефинираме (второто е по-трудно), а какво зидане ни чака после!

  увлякох се…

 12. 9 декември 2010 @ 4:01

  Децата са функция на нас родителите. Кой от вас, родители, научи детето си да чете още преди да е тръгнало на училище? Или кой от вас, родители, чете вкъщи – с говорене не става, става само с личен пример. Четенето е преди всичко удоволствие. Само че го забравят и родителите този факт. После децата били виновни, не може да се обвиняват следствията заради причините.

 13. buki #
  11 декември 2010 @ 17:30

  децата са ОК, в есетата си ще пишат, че са ОК, всичко ще си бъде ОК!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS