Днес четейки самоцелно Уикипедия разбрах, че:

Bulgarian is the first Slavic language to develop verb forms to express unwitnessed, retold, and doubtful action.

Доста добре описва българите, а?

Не това е най-важното. Празникът си е хубав и винаги ме кара да се замисля какво се е променило през последната година в езика ни; на кои нови изрази се възхищаваме.

Също е повод да се сетя за Neolog.bg – речникът на новите български думи, който стартирах през 2004 с помощта на Сергей, който го написа, продължих с помощта на Ан, която пое редактирането и в момента се редактира всеотдайно от младия г-н Парашкев Недялков, който дори още не съм срещнал на живо. Доближаваме се до 3500 думи, които ги няма в други речници. Благодарности на екипа!

Също относно Neolog.bg живея с гузната мисъл, че не мога да намеря време да довършим редизайна, който Градинко направи безвъзмездно преди време; а и идеята ми да добавим някоя друга нова функция. Но както се казва – все не остава време. Извинения.

Но нека ви покажа нещо:

Iskam da vi predloja da korigirate, na mesta, informaciqta otnosno proekta vi, tai kato jargonite ne sa nikakvi neologizmi i ne e hubavo da se zabujdavat (ekzonim) horata po takav nachin. Ne stiga che knijovniq bulgarski ezik veche ne se pomni, ami i takiva zablujdavashti proekti…! Po takav nachin ne doprinasqte za zapazvaneto na ezika, ami tochno naprotiv. Osven, che nqkoi ot dumite i izrazite, koito ste vklyuchili sa chisti vulgarismi! Ako shte razvivate podoben proekt, badete informirani, ot lingvistichna gledna tochka i, nai-veche, savestni! Za da moje bulgarite da nauchat bulgarski, a ne nqkakvi izmishlyotini!

Горното е случаен пример от пощата, която получвам покрай Неолог. Скрил съм името на авторката, но си правете изводите (и по това, че е написано на латиница).

Опитах се да намеря финансиране за проекта като писах на мега-института по български език на БАН, търсих информация в различни евро-структури и отговорите липсваха или приличаха на горния.

Та, целта е на тази публикация е да ви напомни да подкрепяте проекта. Това може да става по няколко начина:

– Винаги когато чуете нова българска дума или израз, пращайте.

– Можете да дарите пари с Paypal бутона на началната страница на Neolog.bg. Всяка сума е добре дошла. Разходите на проекта са 130 лева на година. До момента си ги делим с Ан, и, разбира се, не броя трудa.

Ако нямате Paypal, моля свържете се с мен, за да измислим как да стане дарението. 

Безкрайни благодарности на двамата единствени дарители до момента – Велян Стайков и Георги Маринов (по азбучен ред.)

– Да дадете идея как мога да намеря финансиране, с извинение, с някои евро-пари. Имам много идеи какво може да се направи (онлайн списание за български, добавяне на функционалност за произношение, издаване на речника на книга), но нямаме ресурс.

Благодаря ви; и честит празник!

Коментари

 1. encrypt #
  24 май 2009 @ 19:58

  Определено неприличните думи в neolog не са малко, но пък за младите това е доста полезен наръчник! ;)

 2. hajipetkonikolov #
  24 май 2009 @ 20:56

  http://www.urbandictionary.com

  Предполагам че идеята е „неолог.бг“ да стане нещо като ърбън дикшънрито на БГ. Бидейки avid reader на u.d., определено мога да разбера защо „мега-института по български език на БАН“ не щат да са част от проекта : )))))

 3. 24 май 2009 @ 22:06

  Неолога чета от години и много ме радва. Даже съм добавял и думи и доста лафове съм научил оттам. Иначе за еврофондове пряко ще успееш да му намериш финансиране пък и да успееш пари ще получиш след изпълнение на проекта. По-вероятно е да успееш да намериш финансиране от някакви „европари“, ако неолога се включи като част от някакъв по голям проект, но с това съдаржание едва ли пък някъде ще го включат. Помисли за други източници за финансиране, като реклама, все пак е по-добре от нищо и нещата да са в застой…

 4. 24 май 2009 @ 23:35

  Shifter, в добри времена рекламата прави 20 цента на 1000 импресии, което при неговите 10 000 импресии на месец ще направи 16 лева на година.

 5. 25 май 2009 @ 0:20

  Нямах предвид AdSense, а някаква директна реклама. Нямам идея как му е посещаемостта , но е добра защо пък не? На примависта говоря, не претендирам че ги разбирам нещата.

 6. 25 май 2009 @ 18:58

  Неолог е толкова научен проект, колкото е моят severozapad.org така че нема никакъв смисъл да се пъне човек за парична помощ от институциите. Освен това – доброволната работа е най-благодарната и приятната, гугъл рекламките ми поемат разходите по сайта.

  Затова не разбирам претенциите, знам какво е Неолог и съм филолог, мога да разбера.

 7. 25 май 2009 @ 19:05

  А ако знаеш в каква сграда е сврян „мега-институтът“, изобщо няма да ти мине през ума да им искаш финансиране. В него за жълти стотинки се трудят едни такива пчелички, без които няма да имаме нови тълковни речници и много други неща, за които сега не се сещам.

 8. 25 май 2009 @ 20:16

  Извинявам се, „финансиране“ е неправилна дума. Потърсих помощ тогава.

  Въпреки това, БАН има бюджет ~90 млн на година.

 9. dragi mi smehurko #
  26 май 2009 @ 16:43

  аз не мога да си направя никакви изводи от това, че жената е писала на латиница, както и не мога да си направя от това, че ти еленко често пишеш английски думи на кирилица (и смяташ това за „фенси“).
  освен това, няма да е зле да приемаш по някоя друга критика. ми жената си е права, колкото и да не ти харесва..

 10. roniqroniq #
  26 май 2009 @ 17:17

  сайтчето е забавно, но за нищо повече не може да претендира…
  подкрепям stalker.

 11. Perkele #
  28 май 2009 @ 11:07

  смехуркото е напълно прав

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS