Рядко не се съгласявам с Дневник, но!

Според проучване в онлайн аудиторията на Икономедиа, само 18% от читателите не са се замисляли дали да емигрират.

Баси тъпите 18%, бих казал. То кой не се е замислял? Ако не го прави, значи е една идея глупав, защото не е обмислил всички варианти за живота си.

Да кръстиш статията Терминално настроение, и да смяташ, че идеята да се замислиш да имигрираш е лоша, е най-малкото небалансирано.

Ако се направи проучване от zaedno.eu и ide.li колко от българите в чужбина се замислят да се върнат (което е по-адекватното и интересно проучване за мен), аз съм сигурен, че това са повече от 82%. И какво от това?

Дори българите в чужбина да имат по-високо доверие към институциите, имат ли повече права и културен комфорт?

Представяте ли си немска/френска медиа да интервюира немците/французите дали се замислят да емигрират и да приеме това трагично? Аз не. Това ще е безсмислено питане, защото там „заминаването“ става от години и не се приема като лична драма. Лична, че и на цялото семейство. Защото е най-нормалното нещо. И една нация не трябва да приема размислите на някой да изчезне като заплаха за вида си. И да сугестира, че българите извън България не са баш българи или са загубени за каузата НИ, каквато и да е тя. Другото граничи с фашизъм – хайде да ограничим хората да не щъкат.

Може би аз бъркам и средата край мен е крива, но в последните 2 години много от приятлите ми в чужбина се върнаха и са по-щастливи с работа, къща и всичко останало тук. Останалите там го обмислят все по-сериозно.

Макар и голяма, аудиторията на Икономедиа не е цялата интернет аудитория, а българите в интернет макар и по-умни и богати, не са всички българи.

Хайде да мислим по-мотивирано, обосновано и позитивно, и да спрем с мрънкането „на кого ни оставяте“.

Вярвам, че читателите на eenk.com, които живеят тук и там ще ме подкрепят.

Коментари

 1. 28 март 2011 @ 15:57

  Нелоши размишления, но нужно ли беше комплексарското:

  „Представяте ли си немска/френска медиа да интервюира немците/французите дали се замислят да емигрират? Аз не.“

  Ех, тия свръхчовеци и свръхобщества в лелеяния Запад…

 2. 28 март 2011 @ 16:03

  Иронията!

  AdSense рекламата под публикацията в момента е за работа в Гърция :)

 3. 28 март 2011 @ 16:03

  Реклама на Карън Милън – еваларката! Спрямо мен е точно в целта.

 4. 28 март 2011 @ 16:28

  Браво за този текст

  Между другото в един форум поради това, че не съм в БГ, Димитър Стоянов ме нарече предател и ‘да съм си стоял там’ като не споделям мнението на нацистката му партия.

  Което е ясно показва каква е и политическата нагласа към българите извън България и то от парламентарно представени партии.

 5. 28 март 2011 @ 16:50

  Браво, малко хора от българската блогосфера се изказват така ясно и смело. Големи адмирации. Всеки българин си го мисли (тайно), важно е кой го признава пред обществото и, най-вече, пред себе си.

 6. 28 март 2011 @ 17:40

  И аз съм в чужбина, но никога не съм си „мислил“ да се върна в България. Тези неща не опират до мислене, ами до предоставени ДОБРИ възможности. Знам, че ще прозвучи егоистично на онези, които искат да видят родината си на пет морета, но основната мотивация за евентуално завръщане се основава единствено върху качеството на живота. А за момента България е абсолютно неконкурентноспособна в това отношение.

  Иначе познавам емигранти, завърнали се и щастливи в България, защото в чужбина са били нещастни. А познавам и такива (най-вече студенти), които се върнаха с тонове дипломи и професионален опит, но след това се разочароваха и емигрираха повторно.

  Едно мога да кажа, засега познавам най-вече кандидат-емигранти. И мисля, че това е най-добър показател за чувствата ни, породени от живота в родината или чужбина.

 7. Filip #
  28 март 2011 @ 18:32

  Еленко, аз никога не съм се замислял да емигрирам и според твоите думи съм „една идея глупав“. Глупав, защото тук успявам да получа всичко, от което имам нужда… Странна логика.

 8. 28 март 2011 @ 18:55

  „Може би аз бъркам и средата край мен е крива, но в последните 2 години много от приятлите ми в чужбина се върнаха и са по-щастливи с работа, къща и всичко останало тук. Останалите там го обмислят все по-сериозно.“

  Хм, интересно защо са по щастливи в БГ за разлика от чужбина – с бездомните животни по улиците, с ежедневните престъпления и катастрофи по пътищата, с „прекрасното“ здравеопазване и здравна система, с „чудесните“ социални грижи за малките „наследници“ – визирам ясли, детски градини и училища; или може би са по-щастливи от бюрократщината и „наглоста и неуредиците“ в държавните служби; или може би от чистотата по улиците или пък от прекрасните „сурогати“ с които се хранят всеки ден, това може да продължи до безкрай – и въпреки доста негативно си е истина и никой не може да го отрече. Въпреки, че щастието не се измерва само в гореизброеното, а в други малки и лични неща – за всеки различно.
  Но ако запиташ всички тия „щастливи хора“ – искат ли децата им да продължат да живеят в страна като БГ, силно се съмнявам в позитивниа отговор.

 9. 28 март 2011 @ 18:56

  Абе хитрец, защо не питаш хората по селата как живеят? Или защо не питаш баба ти дали се оправя с 150лв пенсият на месец? Искам да видя дали щеше да мислиш по същия начин, ако идваше от семейство, което не би могло да ти плати висшето, благодарение на което сега може да си позволиш айфон и да се правиш на медийно гуру.

  Все едно слушам повечето ми приятели, които останаха в БГ след завършването – повечето от тях не са работили 1 час през живота си, въпреки че са на по 25,26,27 години, единственият им проблем е къде да пият тая вечер и как да си загубят времето и нито приемат, нито предават околната обстановка. Това че хората около тях нямат пари за елементарни нужди, това че всичко извън София и Варна е умряло – боли ги фара. Хубаво е, че се появи някаква средна класа в България, но тая средна класа е по-егоистична и от западния еквивалент (което не е трудно да си го представиш, предвид природата на българина).

  Ти кога за последно си ходил в НОИ да подаваш молба за нещо? Кога си ходил на лекар? Подавал ли си данъчна декларация? Имал ли си проблем да си изплатиш кредита на починал родител и банката да те е заплашвала с лев инс? Блъскали ли са те на улицата и после да не можеш да докажеш, че си невинен? Сигурно не. Много е лесно като нямаш проблеми автоматично да мислиш, че и другите хора ги нямат. И в това отношение България е ебаси шибаната дупка – като почнем от държавата, минем през здравеопазването и т.н.

  Да, ако имаш много пари, хубава работа, дебели връзки и богати родители, животът в българия може да е много хубав. Но…по дяволите, ми то същото важи и за Колумбия ебаси!

 10. Стив #
  28 март 2011 @ 18:56

  Когато се говори за емиграция в България винаги се влага определена доза драматизъм. Това е насаждано в главите ни още в училище с представите за „хъшовете“; песни от сорта на „Облаче ле бяло“ и т. н.

  В случая Дневник просто екслоатират едно клище за драматизма в акта на емиграция, което показва и ограниченосста на мисленето на автора.

 11. 28 март 2011 @ 18:57

  Директно се подписвам под този текст.

  Не знам какво толкова страшно има в това, да заминеш в чужбина. Ако преди време са бягали навън и заради режима изобщо не им е било ясно дали и кога ще се върнат, то в момента изобщо не е така. Границите в Европа са отворени и проблемът общо взето е в стартовия капитал, за да излезеш на Запад. България е добре за някои неща, за други – не толкова, но да се гледа на емиграцията като на предателство спрямо майка България е просто смехотворно.

  Второ, ако целта ми е да имам жилище, кола, деца и просто някаква работа, може и да остана в България. Има сфери обаче, в които изобщо не е лесно да се развиваш или защото не ти дават, или защото няма къде. Наистина трябва да си тъп, за да откажеш предложение за работа навън, ако алтернативата е да останеш в България, да седиш на доброто си образование и бачкаш каквото дойде, но не по специалността си.

  Няма такова нещо като работа в чужбина на всяка цена, но ако нищо не те спира и примерно не можеш да се развиваш професионално в България, не виждам нищо трагично в това да заминеш. Може пък да се върнеш след това, което пак ще бъде окей. Въпросът е да знаеш защо го правиш.

 12. 28 март 2011 @ 19:07

  Най-лесно е да се махнем. Въпросът е какво правим, докато се махнем – чоплим си в носа или нещо по-смислено…

 13. скептик #
  28 март 2011 @ 19:17

  Излиза се рано и сам.
  18% имат семейство, деца в училище и някакъв бизнес, дето не търпи мърдане. Или ги влече пиячката с приятели, щото имат работа а не кариера.
  Дай им кредит, все някой ТРЯБВА да остане …

 14. 28 март 2011 @ 19:20

  Мда, хубаво е да се вижда и не-толкова-негативната гледна точка. ROSS по-горе е много черноглед. Не знам дали просто защото е песимист или има опит който го е накарал да мисли така. Според мен основното е да мислиш какви са аргументите ЗА и ПРОТИВ. В едни случаи мисленето довежда до желание за емигриране, в други не, и винаги е субективно.

  В най-голямата част от случаите обаче, желанието за емигриране е породено не от мислене или личен опит, а точно от медиите и драматични статии като на Дневник; от социален натиск. Според мен това е проблема, а не количеството емигранти. На Еленко тезата май е същата, но като гледам коментиращите не я разбират много.

 15. zelka|зелка #
  28 март 2011 @ 19:47

  „Дай им кредит.“ :D

 16. uv #
  28 март 2011 @ 19:51

  България е част от 500,000,000-на популация – тази на Европейския Съюз. Това с емиграцията става все едно говорим за Санчо от 7000-численото възголямо село, който решил да отиде в половинмилионния град за да преуспее, и всички го сочат че изменил на незнам и аз кой.

  Просто държавата изведнъж драстично се разшири. Ако тази област не я бива, хората я напускат и след тях остава ръжда и прах.

  Макар да съм видял единици, не съм видял много хора да са се втурнали да се връщат в БГ. Напротив – видял съм такива, които са се прибрали в БГ докато отмине кризата и сега отново са в чужбина.

  Темата е банална и в Дневник бива да се засрамят за леко екстремистката идея да я представят в подобни цифри. Даже ме учудва, че намира отзвук по страниците на eenk.com. Но не би ме учудило ако западно-европейска медия изскочи с подобен анализ.

 17. 28 март 2011 @ 20:03

  Браво за написаното.
  Прав си донякъде че не особено хубаво да се заминава другаде , но това е Булгаристан където винаги нещо е объркано.В някой западни и северни страни техниките и други стоки са много по евтини а заплатите по големи от тези в България. Е това не е ли оферта да заминеш , ако имаш средства

 18. Тодор #
  29 март 2011 @ 2:08

  Май още живеем някъде назад във времето. Естествено е човек непрекъснато да избира къде да отиде да живее, така че да е по-смислено професионално за него, по-удобно за семейството му и с повече переспективи за децата му. Мисля, че все още товарим емиграцията/имиграцията с бремето на миналото. Не виждам да има особена разлика (за света, в който живеем)дали мисля да отида да живея в Каспичан или Кьолн. И за двете места ще се иска да изляза извън зоната си на комфорт, ще правя нещо ново/различно, ще се проваля или успея. Много ми се иска скоро да престанем да натоварваме емиграцията единствено със смисъла на бягство.

 19. Ю. #
  29 март 2011 @ 3:10

  Подкрепям те, Еленко. Драмата е излишна.
  Живея в ЮК от 4 години. Причината ми за „бягство“ прозаична – не исках да живея в същия град с бившия, а в друг град в Бг не ми се местеше тогава.
  Предимствата тук са: културни събития, евтини самолетни билети, по-лесно битуване и комуникиране с институциите.
  И в Бг, и в ЮК се чувствам гражданин на света. Още утре може да ми хрумне да сменя държавата и да го направя. България е равностойна с останалите. Където и да си има + и -.
  Щастливци сме, че сме в Европа. Познавам много неевропейци, които нямат нашата свобода. Има южноафриканци с европейски баба и дядо, които не могат да живеят в Европа, японци (висок стандарт етц.), които могат да останат само 2 години, новозеландци и кой ли не.
  Родителите ми ме смятат за немила-недрага, завалийката, забравила да се гордее с родината си, жертва на капитализма.

  Ако чакаме щастието да дойде отвън, ще има да почакаме – то се поражда в нас самите, не от средата.

 20. ksimtro #
  29 март 2011 @ 5:51

  Аз също бих се подписал под този текст.

  Тези които отричат местенето в друга страна, също са помислили в някакъв момент за него. Разбираме това от факта че го отричат.

  Аз за „връщането“ и аз съм мислил, въпреки че съм от 16 години в „небългария“. Но както някой мъдро беше казал по-горе, няма много добри възможности. Не съм сигурен дали искам да съм „one of the local kids“ на някоя немска или US фирма, защото това са хората, които режат при криза на първо място. За създаване на нов бизнес в България също е трудно да се мисли и затрудненията са най-вече конюнктурни и бюрократични. Така че за сега внимателно наблюдавам ситуацията и бих помислил сериозно ако има смисъл. Също така трябва да съм убеден, че мога да дам нещо от себе си, т.е. че мога да осмисля съществуването си в БГ или в БГ фирма, не с връзки и схеми, а с реален принос.

 21. r #
  29 март 2011 @ 8:30

  щом GP може, значи всеки може.

 22. Gavril #
  29 март 2011 @ 9:20

  @Бавареца по-горе:

  За човек толкова обрулен от живота пак ти остава време да пишеш пространствени съобщения в блогове ми се струва.

 23. iVania #
  29 март 2011 @ 9:40

  И аз съм уморена от тъпите родни официални медии! Но, и ти Еленко не пишеш, предпочиташ да снимаш абсурдите;-)
  Тази сутрин гледах БНТ, двамцата четящи вестниците, започнаха твърде тъп спор за 06:45 – коя смяна на времето е астрономическата! И тъй като никой от тях не беше убеден, казаха на зрители да им го напишат във ФБ и те веднага ще го прочетат!
  Изключих си „телевизора“, не защото знам кое е астрономическото време (само се питам кога ще спрем с тази простотия, защото през 21 век – всичко е на ток, та едва ли с крушки ще пестим електроенергия…), а защото няма смисъл гледането (вече и четенето) на новини на български език.

 24. Мара #
  29 март 2011 @ 10:23

  8 и 9, много сте тъпи! :)

  А мнението на Еленко е перфектно. Загубени поколения в България имаше достатъчно. Сега за пръв път ни се дава шанс да сме напълно равнопоставени на… как беше – лелеяния Запад. Като учим, знаем много езици, работим на няколко места и сме любопитни, няма да имаме проблем. А Дневник са пред фалит и почнаха да мрънкат. Това е тъпо от тяхна страна. Едно време там бих прочела това, което току що прочетох тук.

 25. 29 март 2011 @ 10:46

  Еленко, 100% съгласен с теб. Бях там, бях щастлив. Но тук съм по-щастлив, затова се върнах. Много приятели ме мислеха за луд, че го правя (все пак, мениджърска позиция в голяма ИТ компания там, за консултантска тук :) )…
  Но не съжалявам. И дано да не съжалявам.

  @Мара: Мисля (и се надявам) ДНЕВНИК да не са пред фалит. Ако това се случи, много българи ще загубят може би единствената що-годе актуална и точна медия (заедно с КАПИТАЛ).

 26. ByteSize #
  29 март 2011 @ 11:40

  Заради ракива постове минавам през този блог :)

  R E S P E C T

 27. Българи, правете каквото си искате #
  29 март 2011 @ 11:54

  Баварец, и какво предлагаш? Искаш ли да се гръмнем всички българи заедно пред Народното събрание и да се приключва с това страдание? Направо дай да уговорим дата и час. Аз съм свободна в петък след 6. Но ако не успея да дойда навреме, ти го направи сам, заедно със страдащите си приятелчета.

  Казваш Колумбия, добре. Там са около 130 пъти по-зле от нас, обаче си танцуват по улиците. Ами Уганда, Япония, Индия, Хаити, Мексико? Наистина ли мислиш, че нашето здравеопазване е най-зле? Съвсем сериозно?

  А храната? Живяла съм в САЩ, това там е гадна храна. Тук храната ни е страхотна. Хората изглеждат добре. Там малко да излезеш извън Ню Йорк и Лос Анджелис и те наляга депресия, гледайки 150-килограмови дечица, които едва дишат.

  А престъпления само тук ли има? Чувал ли си за Италия, Баварец? И не ти говоря за емигрантите, говоря ти за кореняк италианци, които се избиват из разни улички. Ходил ли си из крайните квартали на Барселона, а в Бронкс?

  Не разбирам защо трябва да псуваш и да обиждаш някого само защото е казал, че тук не е идеално, но пък и че никъде другаде не е. Съжалявам, че някой се опитва да ти отнеме малко от ореола на страдалец, но не си единственият в света, който страда! И това не ти пречи да се усмихваш! По това се познават стойностните хора, знаеш ли?

 28. 29 март 2011 @ 14:43

  Абе важното е купон да става, да има къде да се излиза петък и вечер и музика да се чува,всичко друго – еба ли го. Българите се забавляваме най-добре, това е най-важното. Нали?

  П.С. Здравеопазването в Япония е зле? Надявам се това да е някаква ебавка с ядрените електроцентрали, иначе ти предлагам да се прегледаш някъде. Не че има читава болница в БГ, но все пак :)

  ха ха ха

 29. Ивет #
  29 март 2011 @ 16:26

  Изборът да живееш извън страната, в която си се родил отдавна не е само „емиграция“. Това е съзнанието, че си гражданин на този свят, който ти предлага толкова много интересни, красиви и вълнуващи места, че е много жалко да прекараш живота си само в родната си страна, без значение дали това е България. Не избираме къде да се родим, но за сметка на това можем да изберем къде и как да прекараме живота си. Аз лично бих живяла на колкото се може повече места по света. Всеки сам поставя граници на своето битие, както и на своите мечти. А границите на патриотизма се простират далеч извън пределите на една държава.

 30. 29 март 2011 @ 23:25

  Ако това на картинката са въпросите от анкетата, то те олицетворяват само колко жалко, ограничено и кухо е българското мислене. И защо все още се използва термина „емиграция“ за най-нормалното нещо на света – да пътуваш и да ходиш където ти е кеф? Кво го боли курец някой дали като тръгна ще се върна? Това не е обществен проблем. Това е индивидуално решение, което не подлежи на анализ или дискусия. Що за глупости. Но понеже често се смята именно обратното, нека поставя един по-резонен въпрос – какъв процент от българите живеят с представата, че имаш един шанс в живота и той е или да седиш тука или да си хванеш куфарите one way? Чш, reality check!

 31. thexx #
  29 март 2011 @ 23:37

  А има и едни такива хора, които просто нямат национална принадлежност. Какво като са родени в България или в Тимбукту. Задължен ли е някой да се чувства част от нацията си? Разбира се че не. Така че подобни ‘рисърчи’ са евтина сензация.

 32. анализирайтоз #
  30 март 2011 @ 5:41

  тема без дъно.и всички да наливаме, пак празно. както казва една позната, мненията са като задници – вски си има.

  моето е че където може човек да живее със себе си, там да ходи. със себе си, не с друго.

 33. 30 март 2011 @ 13:29

  Па ревнали всички за бюрократичните спънки у нас – преди седмица регистрирах оод без помощта на адвокат за времето от 9 до 12,30 часа само в един ден с всички подробности и хартии около това. В НАП Бургас всички служители са отзивчиви и любезни, впечатленията ми са дълготрайни, от няколко години, никога не съм срещнал гадни служители и тежка бюрокрация. Това е реалността, останалото са приказки. Преди да повтаряме клишетата, трябва да опитаме как работят нещата в действителност.

 34. 30 март 2011 @ 15:04

  Аз няма да се съглася с теб. Не за друго а поради факта, че въпроса не е ясно зададен. В това дали си се „Замислял“ и дали „смяташ“ да имигрираш има голяма разлика. Да отговориш на първият въпрос отрицателно е безмислено, защото за да определиш отговора, вече трябва да си помислил над въпроса :) А дали след замислянето си решил да останеш или да имигрираш вече е друг въпрос.

  Аз лично, след претегляне на за и против БГ съм твърдо за оставането тук. Не ангажирам никой с моето мнение, но за мен тук е най-приятно пребиваването. Чувствам се добре и нищо не ми липсва. Сам си изкарвам прехраната, имам добро самочувствие и с това се чувствам комфортно в кожата си.

  На всеки който мисли по въпроса с емиграцията един съвет – помислете какво искате, защото според мен, парите не са всичко. Не е и държавната администрация и доброто здравеопазване основната причина да избереш друга държава. Ако не сте доволни от държавата вземете нещата в свои ръце – намерете си добра работа, сключете здравна застраховка, купете си джип :) И без друго данъците ни са смешни. Все едно ги няма.Незнам какво очакваме от държавата при положение, че не даваме нищо, а само мрънкаме как няма това и онова. (пример: скоро си платих данъка за апартамента – 40 лв :) и 50 лв такса смет – наиситна за тази смешна сума не очаквам нищи насреща. Заедно със съседите събираме пари да си асфалтираме улицата, но никой не мрънка)

  В България с по-малко можеш повече.

  Сполай!

 35. Kraftwerk #
  30 март 2011 @ 18:22

  Хубави размишления, които според мен биха могли да накарат повечето песимисти да погледнат различно относно миграциите в/из татковината ни :)
  Поздрави!

 36. RS #
  30 март 2011 @ 23:09

  Много правилно мнение на Еленко и още по-правилен коментар на Про1. Това е свободата, моите хора. Нали това искахте? Стоиш тука, отиваш на село, миеш чинии в Хамбург – каквото искаш. Никой не е виновен на никой. Всеки е свободен да го направи както си иска.

  Какво означава „емиграция“ – че половината Лондонско Сити (Канари Уорф) е пълно с франсета, които си ходят с влака след работа. Или не си ходят. Както им скимне. Те изменници ли са? Франция не им дава възможност ли? Много негри и араби ли има във Франция или не, че те търсят работа навън.

  2011 е. Стегнете се малко и стига сте мрънкали. Всичките тези гастерб… емигрант… експатове, дето са навън и мрънкат колко е зле в България, са същите тия дето мрънкат как чужденците не ги приемат и как 50% данъци и 1000 евро наем ти оставят точно толкова пари, че да пиеш 2 бири и да се прибереш по Коледа да си оправиш зъбите в България.

  Мрън-мрън. Гледате ли ги всичките тия скъпите коли по улиците на София, моите хора? 1% са на мутри – 99% на бачкащи хора. Не на мрънкачи.

 37. Албена #
  31 март 2011 @ 7:44

  Все по-голямо значение ще има мобилността и понятието „емиграция“ в приетия си смисъл или ще се изгуби, или ще се трансформира. Още повече – хората, които знаят какво умеят и колко струват винаги ще търсят място, където да се чувстват добре. В различни етапи от живота дефиницията за „добре“ варира много.
  Съгласна съм с мнението на pro01. Опциите са точно толкова на брой, колкото можеш да видиш, ни повече, ни по-малко.

 38. 31 март 2011 @ 11:08

  Прочетох пост-а. Прочетох и всички коментари. Мога да кажа само, че съм малко потресен от спорове, лични драми и случки тук. Много негативизъм събран в 30тина коментара, едни плюят заминаващите(защото видиш ли той е тук и си е добре, а онзи иска по-добър живот и бяга). Другите са емигриралите(които всъщност плюят другите, които са си в БГ и са си доволни, а те видиш ли си скъсват дирниците да бачкат)
  Прочетох темата отново и се обърках, незнам какво има предвид Еленко с този пост. Подкрепя ли емиграцията или иронизира отново? Не го разбирам, не схващам, а след прочитането на коментарите още повече се обърках. Моля ви, просветете ме!
  И това със българите емигранти, които се връщат масово не е вярно. Има ги всякакви, на някои им е омръзнало да се борят, други тепърва заминават. Всякакви ги има сега, имало ги е и ще ги има. Жалко, че е така, защото за глава от населението ние сме с повече емигранти от Франция или Германия. Да, така е, там не е такава драма като тук, и те си избират така, защото искат да живеят на друго място. Но като ученик в гимназия(10ти клас съм) определено мога да ти кажа, че едно 80% иска да емигрира. Едно поне 60% планува обучение в чужбина за бакалавър(поне), а пък поне 70% искат да живеят в Англия, Америка или някоя такава страна, която е развита и си има „Всичко“.
  Незнам, може да зависи от това, в какво училище уча. Уча в Езикова Гимназия. Преподават се испански, немски, френски, руски и главно английски език. Може би такова ми е обществото.
  Но има и доста тарикатчета от Дружба, които просто знаят да идат някъде другаде и близките им да се хвалят с тях където и да идат и казват. „ооо да, тя моята Деничка е в Лондон, учи там“ Това и баба го знае. И да се ожени за някой пъпчасал американец, който да я заведе в Америка и там да си остане в Небраска. Но важното е, че е в Америка, а не тук, нали.
  Аз говоря така, защото макар и в 10ти клас съм бил на доста места и не само на екскурзии. 1 година съм бил на ученически обмен в САЩ, в Детройт, Мичиган. Миналата седмица се върнах от международен семинар в Литва и Полша и смея да твърдя, че от децата които срещнах(около 40, от които с всички имах контакт и обширни разговори, все пак бяхме заедно 2 седмции), та от тези които срещнах само 3ма искаха да емигрират в друга държава, където да учат или живеят. Другите искаха просто на почивка. Аз не се броя, въпреки, че и аз искам. Имаше деца от Полша, Литва(страшни националисти са, много се гордеят със себе си и това, което „СА“ макар и нищо да не са), имаше от Испания, Румъния, Италия, България и Турция. Само един от Италия, един от Турция, още един от България и аз(пак от България). Смятайте!
  Това си е сериозно!
  Незнам кое ни кара да емигрираме! Но не е толкова правилно да сме на 16-17 и вече да знаем, че тук не ни е мястото. Не защото трябва да „се развиваме професионално“ … това вече стана клише. Какво толкова да се развиваме, просто си работим и си правим семейсвто, издържаме се, живеем си, това е … голямото професионално развитие.

 39. ЕДИН #
  31 март 2011 @ 12:40

  Все ми се струва, че се пропуска думата ТЕНДЕНЦИЯ.

  Когато за две години „терминално настроените“ са се увеличили два пъти, това няма как да се обясни с масово „поумняване“… Щото нищожния процент на тези, „леко глупавичките“, отговаря всъщност на доволните от живота си такъв, какъвто е.

 40. Goo #
  2 април 2011 @ 2:18

  Най-накрая по въпроса, ето така вече го харесвам Еленко. Интересно ми е има ли значение качеството на въздуха, на храната, дори това, че храната е кът там за пребиваващите в българия. Кой нормален човек ще се забие в София да речем, Пловдив, какъв въздух има там за дишане изобщо, че да говоим за добър живот. Някой пазарувал ли е скоро оцет в Б-я, а прясна риба да е консумирал. Не твърдя, че ги няма тея неща изобщо, но са рядкост със сигурност. Или някой няма да се съгласи и ще нарече боклуците по магазините, оцет, хляб, риба и т.н. Но най-вече в българия не всеки може да си позволи да живее, защото е доста скъпо.

 41. Goo #
  2 април 2011 @ 2:26

  Да се живее в произвол и да се казва, че си си намерил щастието там, нишата и т.н., не звучи много авторитетно.

 42. Goo #
  2 април 2011 @ 2:27

  И последно…то за това там само експерти, консултанти и всякакви специалисти пребивават.

 43. Ross #
  6 април 2011 @ 15:55

  Хм … от всичките тия коментари, като че ли този на SIMEON, ме впечатли най-много – това е истината за тенденцията „оставам, ама ми се заминава“ – децата, бъдещето на БГ нямат планове, да живеят в такава „интересна“ държава като нашата. Бъпроса може би е „Защо..?!?“ защото няма бъдеще в БГ – просто и ясно. Колко чакаме страната ни „да се оправи“ – 20, 60, 500 години – и как го казах „да се оправи“ – като че ли става от само себе си – но за нас е така – трябва да стане наготово – което си е невъзможно. Нека погледнем голямата картинка – след 20 год в БГ „малцинствата“ няма да са малцинства, за повече инфо: през лятото когато НСИ ни „споделят“ за етническата принадлежнос на нацията, тогава страната ще прилича много повече на Индия отколкото на Германия да кажем. И ако има все още някои българи живеещи там – то те ще са малцинство. Може да се спори знам – но това е неизбежно, може да стане след 30 год да речем, и все пак етническите турци и циганите ще станат повече от етническите българи – казвам го без нотка национализъм, просто като предполагаем факт. Още към картинката – магистралите и инфраструктурата дето се градят сега(колко се градят, си е спорно), няма да напълнят джобовете на хората, няма стратегически план на Държавата за бъдещето ѝ, винаги е на парче и ще си остане така, който е на власт ще „граби“ с пълни шепи, а за бъдещето – майната му – аз да съм добре; БГските училища ще приемат 80-90% ученици, а може и по голям процент, с различен от БГски, майчин език или пък може и да не приемат изобщо – просто никой няма да ходи там; и т.н. няма да има квалифицирана работна ръка, и цялата икономика, ако има такава ще буксува – данъци, осигуровки, пенсии, здравеопазване – да не се лъжем всичко става с пари, голяма част от тях – от данъци и такси; още „интересни предположения“ – компаниите които инвестират сега бързо ще се преориентират към други държави и пазари – това дето казват че идват тука заради ниското корпоративно данъчно облагане е само част от интереса на инвеститорите, става въпрос за евтина и квалифицирана работна ръка, облекчения, нормална комуникация с държавните институции; може да се продължи още много – обезлюдяване, ниска култура и ниво на интелигентност; липса на морал и ценности – не че това го няма и сега, за в бъдеще ще е в пъти повече…. И от всичките клишета и „хубави“ думи – какво ни остава – който мисли за будещето, тенденциозно или не – мисли за друго място за живот, аз не смятам че България е или ще стане такова, колкото и да спорите че можело да се живее добре – може ама само в собствената къща – навън не е така – може да се спори много или да сме черногледи или с розови очила – фактите говорят – тази година в училищата са приети повече деца с друг майчин език, от статистиките през лятото (ако са коректни) ще се види, че етническите цигани и турци почват да се изравняват с българите; възпитанието, морала и интелигентността спада – ако говорим като общ процент за всички; политиците ни не поумняват и не мислят стратегически.
  Да завърша тоя дълъг пост – всеки си има мнение по въпросите за емиграцията: това което описах по горе може и да не се случи, политиците може да поумнеят, младите хора може да решат да останат в БГ; законите може да се променят, циганите може да започнат да работят и да пращат децата си на училище, а българите – да „скатават“ по малко на работа и да слушат по малко чалга у дома; Божинов може да се ожени тайно за „следващата“ и да заживеят жастливо – няма невъзможни неща – но аз силно се съмнявам в това; силно се съмнявам вече и в българина като човек който може да се бори и иска да се промени (20, 45 и 500 години стигат) – по лесно е да се говори и пише по форуми и винаги ще е по лесно да се избяга – но това е сладко бягство – в „страната/е“ на законността и реда; на нормите и възпитанието/морала; на уважението/респекта към всяка една личност; там където децата му ще имат детство и бъдеще; ……..

 44. Goo #
  6 април 2011 @ 20:47

  Добре де, Ross, при положение, че няма бъдеще в българия,както казваш, стои ли изобщо въпроса за това дали да се остава или не! Да се остане в българия не е нищо друго освен отказ от разционална мисъл и доказателство за съществувание като явление противоположно на Homo faber, Homo Rationabilis ако щете. Нашатата миграция няма нищо общо със странстванията на западното общество, никой от тях не е обречен, ако реши да остане по родните си места. С едно само не мога да се съглася иначе от твоя пост, и тва е натрапчивото споменаване на циганите. Ако зависи от теб, предполагам, би останал/а там, всеки би, аз също, само че това изобщо не зависи от нас. И да се реши човек да инигрира изобщо не е толкова лесно и сладко! Най-малко пък по-лесно от писане във форуми. Същото е и с циганите. За нищо не са виновни те. Даже те са много по-близо до реалността, без да го осъзнават сигурно, защото ние като експерти, социолози, философи, консултанти и всякакви специалисти, живеем в един изкуствен свят, а те живеят в естествения, което и аз искам и истински жадувам. Моето щастие минава през любовта и децата, свобода и другите там неща, да не задълбавам, но ние нямаме идея от тях защото робуваме на статистика и икономика без връзка с естествен фундамент. Нещо крайно, но ние отдавна живеем екстремно, така че мога да си го позволя като защита – циганите не са Ви виновни за нищо, всичко идва от вашите управници. Това не очаквам да го проумеете скоро. И последно, ако искате да запазите българското си съзнание, съзнанието за произход, история, за родно място, то емигрирайте, иначе сте погубени. Може да се върнете когао пожелаете. Вижте каква мутра Ви управлява“ Толкова относно съвременните ни будители – социолози, експерти, политолози и други тъпанари щом като един път досега не му казаха в очите, че е престъпник. И наистина последно, броя на пребиваващите в българия не е коректен, но официозите няма как да ви кажат истинат,а иначе може и да се замислите. Връщане в българия няма, тва е супер глупост, никога не е имало.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS