Като човек, който инициира кауза, при която 137 защитават домат, не трябва да се чудя на тези неща, но…

От няколко дни не мога да проумея протестите и бойкотите срещу Белла. Напълно съгласен съм с позицията на Георги.

Напълно ОК е да отстрелваш мечки, живеещи в демократична държава, където законите разрешават техния предвиден и легален отстрел. Правителството, гласувало тези закони, е избрано все пак от гражданите. Мечките са възобновяем ресурс, срещу 60000 долара ще се появят още много.

Бих се притеснявал повече за лова на Наско Сираков в Уганда, но това е друга история…

Фокусът трябва е другаде. Протестите трябва да са срещу медиите, които се огъват на подобен PR. Защото да се появиш на първа страница на три всекидневника и да имаш съботен очерк в 24 часа, със сигурност са действали пари.

Т.е. ако ви се протестира или бойкотира, по-добре бойкотирайте PR практици, които осигуряват front page news с пари, или срещу медиите, които се огъват с нещо, което може би струва маалко повече от реклама. Т.е. медии, които смятат фирмения интерес (колкото и болен да е той) за по-важен от читателския.

Коментари

 1. 18 декември 2007 @ 15:12

  Напълно съм съгласна. Радвам се, че има и по-обмислени мнения от „смърт на нееколозите“.

 2. 18 декември 2007 @ 15:30

  Тоя е голям путьо!Бракониерството вдига адреналина с пъти повече пък и е безплатно :) С пари всеки може.

 3. uv #
  18 декември 2007 @ 15:35

  аз съм „за“.

 4. 18 декември 2007 @ 15:36

  Не виждам проблем в това да откажеш да дадеш парите си на някого, който след това ще ги изхарчи за да:

  1. Отстреля екземпляр от застрашен биологичен вид
  2. Ще плати на тъпите PR и медии за да публикуват снимката му

  Нали парите са си мои – нямам намерение да ги харча за горните 2 неща. Бойкотът е ОК.

 5. Maria #
  18 декември 2007 @ 15:40

  много оффтопик: Marfa, аватарчето ти ме кефи на макс =)

 6. cx #
  18 декември 2007 @ 15:46

  Мдаааа. Сега чакаме да дойдат извънземните, които да ни изпепелят. Понеже са по-висша раса, приели са закон, легитимиращ изпепеляването ни и сме на тяхна територия. Така, както мечките са на нашата планета, така и ние сме в галактиката на извънземните, примерно. Разбира се ние няма да сме съгласни, че сме на тяхна територия – ще се имаме за достатъчно независими, самостоятелни и заслужаващи живот. Но както следва по вашата логика – какво мисли по-нисшия вид няма никакво значение. Смърт, смърт.

 7. dragi mi smehurko #
  18 декември 2007 @ 15:52

  леле! ами вземете избийте всичко живо, за да си начешете егото, дами и господа. вие с вашите страхотни „PR проблеми“ сте най-великите!! напълно „ОК било да се отстрелват мечки“?!!
  аз, с моята развинтена фантазия веднага си преставям един паралелен свят, в който мечките пишат „ОК е да отстрелваш Еленковци“.. добре, че е само фантазия, нали? хехехе

 8. 18 декември 2007 @ 15:55

  затова от години не давам пари за весници, не гледам телевизия и ям предимно западни стоки.. не бойкотирам българското, а българщината!

 9. dragi mi smehurko #
  18 декември 2007 @ 15:58

  сх, напълно съгласен съм с теб. но може би няма нужда от извънземни за да стане интересно… когато приключим с животните, ще се разделим на висши и нисши касти и ще започнем да се отстрелваме, фор фън. :)) по-висшите (higher intelligent) срещу по-низшите (работническата класа?). кеф, а?
  shoot em down!!

 10. MG #
  18 декември 2007 @ 16:31

  Въпрос на лични разбирания. Аз лично бойкотирам Белла, първо защото не смятам за редно да се убиват животни от застрашени видове (лично мнение), и второ, защото продуктите им са супер скапани. Кой нормален човек яде подобно нещо?
  Но лично бих застреляла няколко от така наречените ПР-и, които са си учили занаята в Син Сити и по села и паланки. И без това не са на изчезване.

 11. 18 декември 2007 @ 16:36

  ЦИТАТ: Напълно ОК е да отстрелваш мечки, живеещи в демократична държава, където законите разрешават техния предвиден и легален отстрел. Правителството, гласувало тези закони, е избрано все пак от гражданите. Мечките са възобновяем ресурс, срещу 60000 долара ще се появят още много.

  – Така ли мислиш, Еленко? Аз пък вярвам, че какво разрешава и какво не канадското правителство, няма АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО с това, какво е МОРАЛНО и какво не е в НАШАТА държава!

  Морално ли е наистина да правиш PR кампания, базирана на снимка на голям шеф на частна фирма, сниман до окървавен труп на бяла мечка, която той е застрелял (вероятно без РИСК за себе си) за удоволствие?

  Също така срещу 60 000 долара няма да се появят още „много възобновими“ бели мечки, а просто канадското правителство ще прибере 12 x 60’000 в джоба си, защото толкова е таксата!

  Канадското правителство също така разрешава всяка година избиването на бебета тюленчета с бейзболни бухалки, за пари, и това се нарича СПОРТ от някои!

  Какво е морално за КАНАДСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, си е абсолютно негова работа! Обаче ние сме свободни да преценим сами за себе си, кое е морално и кое не!

  Искаш ли още примери?

  В някои арабски страни, е морално и позволено една жена да бъде убита с камъни на площада, ако се е провинила в нещо – често нещо толкова малко, като да е видяна да се целува на улицата!

  Сега си представи, че някой си ПЛАТИ за да отиде до такава арабска държава и да участва в подобна екзекуцията на площада, да може и той да хвърля камъни свободно. Законно е, нали? И ако после се снима до трупа на жената, и го пусне като PR материал, какво ще кажем ние?

  „А, ми то е ОК това, в държавата ХИКС може да се убиват жени по този начин, човекът си е cool, направил си е кефа“, така ли?

  Аз не мисля така!

  Аз мисля, че в България се усеща много силно „разлагане“ на обществото, главно морално. И един от признаците е точно този – какво ние приемаме за нормално, и кое – не.

  Щом може да се смята за PR материал нещо, свързано с кръв и трупове, значи, не сме добре…

  Това е лично мое мнение.

  Аз мога да съм ловджия, това да ми е ХОБИ, но да се хваля с това по вестниците – не, сорри, това не е редно според мен.

  Чел съм и целия скапан PR материал, където се хвали как шефът на БЕЛЛА ще си сложи кожата на мечката в своя „дом-палат в Пловдив“ – не разбирате ли, че това е просто случаен селяк, парвеню, който се тупа в гърдите и се кефи на това, че е богат, че може да стреля за удоволствие и че е има построен палат с парите от баничките?

  И ние да плащаме после за неговите продукти, за да ловува на воля той и да построи втори палат?

  Аз бих си помислил много добре преди да го сторя…

  Бойкот? На мен ми звучи ОК, дори и заради принципа.

  А че у нас PR агенциите са тъпи, е ясно… Но по-лошото е, че хората забравят все повече и повече за думата „морал“…

 12. lapsedpacifist #
  18 декември 2007 @ 16:43

  KILL THE WHALES
  save the plankton

 13. smn #
  18 декември 2007 @ 16:48

  Абе, що никой не му каже името на тоя пич най-накрая, стига го наричахте „шефа на Белла“. („You are not your jobs“ – Fight Club, anyone?).

  Няма да спра да ям банички със сирене и спанак, щото са ми вкусни. Ква връзка има тоя идиот с топлите, ароматни банички и защо пък да се лишавам от тях заради него?

  Да, част от парите, които съм дал за банички може би ще отидат за застрелването на следващата мечка, но от друга страна могат да отидат и за многодетната майка, работеща нощна смяна, която с честен труд изхранва семейството си.

  И те така :)

 14. 18 декември 2007 @ 16:49

  Само да напомня, че за изцепките на Bella е виновен техния си фирмен комуникационен отдел, не рекламна/PR агенция. Bella са флагмани на идеята „Ние сами си мислим и правим всичко“ – обикновено става дума за излагация, разбира се.

  И да, всички знаем, че 90% от медиите имат полуофициален ценоразпис за платени/инициирани публикации. Периодически се свързват с мен да ме известят, че имало промяна в условията, предлагали промоционални пакети, не можело да не се възползваме от суперофертата за празниците, ние да не сме нещо сърдити, та никога не работим с тях по тази линия. Всеки път изумявам как въобще не ги е срам да говорят такива неща, камо ли да предполагат, че бих се въвлякла в толкова грозен филм. Спестявам си критиката, разбира се, защото за работата ми е важно да съм в добри взаимоотношения с медиите, обаче се чудя… А, бе, не може ли шепата почтени журналисти да вдигнат шум, да изобличат мизерниците и да ги накарат поне малко да се откажат? Знам, че е невъзможно да спрем тази практика съвсем, но все пак.. поне малко?

  И въобще криворазбраната колегиалност ми къса нервите. Още помня как покрай сплашването на Виктор от bezmonitor.bg се свързах с приятели от централни всекидневници, помолих ги да отразят скандала, а те ми отговориха, че главните редактори забранили да се пишат лоши неща срещу Тошо Тошев, защото нали бил шеф на съюза на издателите. Гарван гарвану…

 15. 18 декември 2007 @ 16:58

  Един живот, па макар и мечешки, 60 000 пари ли струва?

  А какво е виновен шефа на БЕЛА – намерил начин да се ракламира – рекламира се – добър, лош, видно е, че има ефект!

  ОК, 1000, 10000 протестно да спрат да консумират кори и маргарини и какво от това?

  С други потребителски действия и бездействия смятам, че нанасяме повече щети на околна среда, морална среда и прочее, когато не знаем или траем за волностите на други люде.

  Напълно съм съгласен с Michel – като претендираме да живеем в глобализиращ се свят не ми се струва редно да гласуваме толкова голям кредит на доверие на вътрешните работи на държавата за неща, които касаят цялата планета!(мечките като елемент на полярното биоразнообразие са изключително необходими за баланса на екосистемите там).

  Това е, много приказки на пазара – и без това няма да върнат мечките, нито да спрат топенето на северните ледове, нито пък да спрат поточните линии на БЕЛЛА……….

 16. gst #
  18 декември 2007 @ 17:10

  не ме притеснява някакъв глупав PR, а факта, че много хора (като теб) гледат на животните като на „въобновяем ресурс“. и стига всички са се оправдавали с „държавата“. не можем да скрием зад „правителството“ издевателствата, които извършваме над най-слабите.

 17. Thermobee #
  18 декември 2007 @ 17:18

  Леле, спасение няма от тия доморасли еколози! Напълно подкрепям Еленко и Георги! Предлагам ви да извършите диверсантски акции срещу n-на брой ловни дружинки, които ловуват в България и всяка година отстрелват един куп глигани, лисици, вълци и т.н. Ако животните не са възобновяем ресурс, то какво е възобновяемост???

 18. 18 декември 2007 @ 17:30

  @Thermobee:

  Възобновяем, а? Кажи тогава, къде е бизонът от Северна Америка? Къде е зебрата куага (някои го пишат „квага“)? Къде са още стотици и хиляди видове, изтребени до ПОСЛЕДНИЯ екземпляр от ЧОВЕКА, и после ще си говорим, кое е ВЪЗОБНОВЯЕМО и кое – НЕ!

  Ти можеш ли да създадеш живот? Ако някой убие последната бяла мечка, ти можеш ли да я „създадеш“ наново?

  Не, нали?

  Не говори тогава за „възобновяемост“ и не сей смърт с лека ръка. Лесно се убива, трудно се СЪЗДАВА живот, а ние хората, за съжаление, сме много по-добри в първото…

  Бялата мечка е застрашен вид. Това, че правителството на Канада е разрешило точно 12 мечки да бъдат убити сега, го доказва. Но въпросът и не е в това, а в МОРАЛНОСТТА.

  Следва ли един по-висш вид, като човека, да може да си позволи за УДОВОЛСТВИЕ да убие по-нисш вид (като бялата мечка) и след това да използва този факт за ХВАЛЕНЕ на своята особа?

  CX правилно каза някъде по-горе: Ако някой вид извънземни реши да си прави лов на хора, ние няма да сме толкова щастливи.

  А някога негрите не са били смятани за хора, и затова всеки е имал правото да убие своя роб, дори и за удоволствие. Сега по същия начин говорим за „нисшите“ същества, наречени бели мечки…

  И ползваме техните трупове за PR. Смях (тъжен) в залата…

  Както казах вече, а и няма смисъл да се повтарям, всеки избира сам за себе си, кое е морално и кое – не. Аз съм избрал за себе си. Пича с пушката и палата, построен от банички, не ме кефи. И ако имма избор, вероятно ще си купя банички от конкурента – ако конкурентът е без пушка и не се рекламира с трупове, толкова по-добре…

 19. gst #
  18 декември 2007 @ 17:41

  ами хората са също толкова възобновяем ресурс, колкото и животните. (че даже и в по-голяма степен, защото броят им постоянно нараства). просто тази безсмислена жестокост само показва, че сме тотално извратен народ.

 20. Filip #
  18 декември 2007 @ 18:04

  А ако тези 60000 долара отиват за борба с бракониерите и за поддържане на резервати, и въобще за грижа за екосистемите на мечките?

 21. 18 декември 2007 @ 18:17

  добре че не стрелял по елени …щото покраи Коледа звучи котфти..

 22. 18 декември 2007 @ 18:22

  Уважаеми „еколози“ – в България богати чужденци също плащат луди пари, за да отстрелват глигани – защо не протестирате против тях?
  Знам, че е по-лесно да се протестира против строежите в Иракли вместо против замърсяването от Кремиковци.

 23. marerittet #
  18 декември 2007 @ 18:25

  Успех с осъзнаването, че днес всичко става с пари, ако не сте го направили досега. И с това, че във връзка с горното, всички медии предпочитат фирмените интереси пред читателските/зрителските.

 24. vt #
  18 декември 2007 @ 18:26

  @mashine: и мечки е кофти, особено за кока-кола ;)

  иначе ,чудя се: за изчезващата умряла антилопа е кофти, щото е била избракониерствана, а за една от шестте набелязани бели мечки е ок, защото препотвърждава принципите на демокрацията?

 25. dragi mi smehurko #
  18 декември 2007 @ 18:39

  uvajaemi „Dimiter“, a ti otkyde znaesh koi protiv kakvo protestira? zashto mislish, che vsichki sa kato vas – gledat samo sebe si i blogovete v „interneda“? mnogo me kefqt horata tuk, koito izpolzvat izraza „kato ste golemi ekolozi..“. mi, da, ekolog e vseki chovek, koito se zamislq malko za obkryjavashtata sreda. moje da ne sym „golqm“ ekolog, no sred stremejite mi e da byda po-malko parazit zashtoto imenno stremeja e napravil choveka tova, koeto e (v dobyr ili losh smisyl). az podigravam li se s tvoite stremeji?

 26. dragi mi smehurko #
  18 декември 2007 @ 18:43

  @ thermobee: a bi li obqsnil kyde izrastva ekologa – vijdam, che i ti si mnogo navytre :)
  @ vsichki ostanali pragmatichni pesimisti/nepukisti: ako moralyt na vsichki hora beshe kato vashiqt, sigurno da sme se samounishtojili dosega.. :)

 27. 18 декември 2007 @ 18:48

  смехурко, вярвам, че като човек, който използва изразите „обкръжаваща среда“ и „стремеж“ си достатъчно грамотен да пишеш на кирилица.

 28. cx #
  18 декември 2007 @ 19:52

  Не ми е работа, но той преди това си писа на кирилица – така че сега навярно е инцидентно и сигурно си има причина. Доколко уважаваш чуждите причини, Еенк? Колкото чуждите (a.k.a. нисшите, щото сме много велики) видове ли? Ах, колко много неща се разбират за човек от такива, на пръв поглед незначителни детайли. Виж, вместо да оригиналничиш се замисли над думите му.

  И какви са тия глупости за еколозите? Що ни вкарвате в такива рамки – иначе не можете да ни проумеете ли? Не е нужно да си еколог/природозащитник, за да цениш чуждия живот и да не одобряваш убиването за удоволствие под формата на погалено его, начесана краста, нагон, ефелък, гъзария, снимка с трофея и т.н. простотии.

 29. 18 декември 2007 @ 20:09

  С какво живота на една канадска мечка е по-ценнен от този на българското прасенце Гошко, на което по случай едно ъъъъъъ раждане ще му теглят ножа?!? или щото прасенцата ги има в повече техния живот не струва, тва значи ли че и при хората е така???

  Въпрос от „Асоциацията за защита на прасенцата в България – Грух Грух“

 30. Radoinc #
  18 декември 2007 @ 20:18

  „Асоциацията за защита на прасенцата в България – Грух Грух“
  Ау, че оригинално и уместно! Ти сигурно си душата на компанията там, откъдето идваш?

 31. 18 декември 2007 @ 21:38

  Mишел, главните букви не правят аргументите ти по-силни. По-скоро правят думите ти истерични.

  Цяла България да спре да ма’а баници и кренвирши, догодина пак ще си заминат толкова мечки в Канада. Почвайте да свиквате.

  Вместо това, в think global, act local стил ти предлагам да се присъединиш към или популяризираш някак инициативата на Европейската зелена партия за забрана на лова в рамките на ЕС. Сериозно.

  Проблемът, както казах, е че след като са зърнали първите страници на тези вестници, десетки бизнесмени са се плеснали по челото и са осъзнали, че изостават, посвоему. Нищо чудно скоро да видим син кит отстрелян от братя Диневи с новия им китоловен кораб powered by Марина Диневи, Св. Влас.

 32. 18 декември 2007 @ 21:59

  абе на кого му дреме за белите мечки бе мама му стара? а па за 60 000 долара ще ти намеря новата ес класа на 1 годинка, батка…

 33. 18 декември 2007 @ 22:21

  елекнко и ти ли yvox бе момко

 34. sharkeyebg #
  18 декември 2007 @ 22:34

  Ей сега чак заподозрях от какво животно е шунката в хладилника ми (произведена от „БЕЛЛА“). От Белла мечка, види се…

 35. kudro #
  18 декември 2007 @ 22:39

  Мисля да острелям един Елен-ко…

 36. 18 декември 2007 @ 22:54

  @eenk:

  Ще пиша с главни букви, докато в блога ти не се поддържат стандарните HTML тагове, като:
  <em>наклонен шрифт (italic)</em>
  <strong>удебелен шрифт (bold)</strong>

  В случая, главните букви означават <em>italic</em> – начин да акцентираш върху определена дума, като ударение, подчертаване. Или не си го виждал в други блогове, например, в тези, направени с WordPress?

  Вместо да се заяждаш с ФОРМАТА, по-добре вникни в СЪДЪРЖАНИЕТО. Не е важно, дали някой пише на кирилица или на латиница, или с главни или с малки букви. Важен е смисълът – а явно той ти убягва… и затова се хващаш за дребни детайли.

  Проблемът не ни е в „бизнесмените“. Проблемът е, че се смята за нормално за обществото тук да се снимаш с труп на бяла мечка на първа страница на вестника! И това да е повод за гордост за теб! Аз не го разбирам, ама съм явно от друга планета…

  Ако някой прави нещо срамно, да си го запази за себе си. Ловът за мен не е сред нещата, които може да са такива, заслужаващи „тръбене по покривите“ и снимки на първите страници на вестниците. Ловът не е cool, не и в нашия нов 21-ви век. След като английските благородници бяха накарани и те да прекратят лова на лисици, явно вятърът се обръща…

  Лесно е да имаш много пари, скъпа пушка, хеликоптер, джип, и екип, който да помогне да получиш „трофея“ си, за 60 хиляди долара. Трудно е да бъдеш ловец по другия начин – оцеляващ, един на един, с равни сили. Но не, ние, хората, сме „висши сили“, ние побеждаваме, ние излизаме срещу индианците 1000:1 и срещу негрите 10000:1 и след това показваме на света, колко сме силни и смели и цивилизовани…

  Виждали сме го и преди, нали?

  Както и да е… Всеки си има право на мнение. Аз изказах своето.

  И мнението ми не е истерично, а ползвам главни букви, за да акцентирам, както мога, върху думи, които смятам за важни. Когато добавиш STRONG и EM функционалност в твоя блог, о, Уеб Гуру Еленко, ще използвам тях, а дотогава ще използвам, каквото мога, и каквито средства са ми дадени, за изразяване, в коментар.

  Просто исках да кажа, каквото мисля…

  И не знам защо, на толкова много хора им е смешно или не им прави впечатление, тази случка. Или слагат акцента другаде.

  Лично аз виждам човек с пушка, застрелал животно, което не е могло да се зашитава. Смешно ли е? Забавно?

  На мен – не.

 37. 18 декември 2007 @ 23:03

  PS Съжалявам, явно прекрачих добрия тон, но не обичам дребните заяждания.

  Изразявам се както мога. Не съм писал в моя блог за случката с БЕЛЛА-джията, но не мога да пиша за всичко, което ме вълнува… Да, принципно съм против този тип „лов“, но не е въпросът в ТОВА, а във факта, че някой си позволява да прави PR, стъпил върху труп на животно, за чието убийство заслугата му е близо нулева. Просто си е платил! Това за мен е СРАМНОТО в случая! И вестниците, и PR агенцията, и обществото се продават, и на всички започва да им се струва, че това е нормално! Тестото на БЕЛЛА било хубаво, баничките – вкусни, няма какво да направим, и т.н. Демек, оставете човека да се забавлява, нали е богат, нали е готин… не мисля така… ама явно сме малцина тук, които смятаме така :-( [емотикон, натъжено човече]

 38. 18 декември 2007 @ 23:22

  @optimiced: „Но не, ние, хората, сме „висши сили“, ние побеждаваме, ние излизаме срещу индианците 1000:1 и срещу негрите 10000:1 и след това показваме на света, колко сме силни и смели и цивилизовани…“ >> Абе, то индианците и негрите са си хора… прости за издребняването. Или нещо не разбирам иронията ти.

 39. 18 декември 2007 @ 23:34

  Мишел, много пушилка… Не че няма смисъл, но този случай едва ли заслужава всичката протестантска енергия на света. По-горе казах за белите мечки каквото мисля, сега ми се струва, че всички сме попаднали в капана на добре обмислена провокация с цел да не забележим ваканцията на депутатите да речем.

  Това последното да се намирам на раздумка.

  Имам питанка: има ли клон (или как се казва не знам) във фейсбук в защита на белите мечки, в който да участват поне половината от поддържниците на вечния домат?

  Една задявка като че ли организира доста по-смислена кампания от лаенето ни в този или онзи блог. Как мислите?

 40. 18 декември 2007 @ 23:47

  От вече доста време се чудя коя ще е темата, която ще ме накара да се регистрирам. Учуден съм, че е тази, но както и да е.

  За мен случаят е ясен.

  Въведение:
  1. От 13 години не ям месо. Въобще. Смятам го за нечестно и неетично. Всеки има право да не е съгласен с мен. Въпрос на гледна точка.

  2. Имам обаче познати, които в стремежа си да ме хванат в непоследователност ме питат: „А какво става с правата на зелките/доматите/салатите? Нали и те са живи същества?“ Само че въпросът не е да ме хванат на тясно. Въпросът е как гледаш на света около теб.

  По същество:

  1. Вижте снимката. Просто я погледнете – човекът, мечката, снега, кръвта. Добре ли се чувствате? Възхищавате ли му се? Съжалявате ли я? На мен просто ми става тъжно и гадно.

  2. Не е добре да се убиват мечки. Нито кафяви, нито бели. Не е добре да се убиват някакви животни за удовоствие. Не е добре да се убиват никакви животни по принцип.

  3. Белите мечки, обаче, някак се превърнаха в символ. На променящата се природа, на отмиращите видове, човешката бруталност. Затова е още по-гадно. Заради символа.

  4. Не ми пука за PR специалистите. Не мисля, че в тях е проблемът. Проблемът (според мен) е в нагласите на обществото, в нагласите на болшинството от хората, включително в този форум, на които не им пука за ужасно много неща, които аз намирам за много важни. Включително това да не се убиват такива горди и красиви животни и да се парадира с това. Да, това си е лично мой проблем.

  5. Абе какво ви говоря – вижте снимката! Кефи ли ви?

 41. 19 декември 2007 @ 2:10

  Обсъжднето е толкова безмислено, че няма накъде и хич не смятам да се хабя да чета всички коментари.

  По-хубаво да си плати, отколкото да я застреля нелегално…

 42. marerittet #
  19 декември 2007 @ 2:50

  какъвто и ПР специалист да си, като работиш за идиот, си в калта.
  on a sidenote, ОБИЧАМ да пиша ПРОИЗВОЛНИ думи с ГЛАВНИ букви.

 43. 19 декември 2007 @ 0:55

  Към вегетарианците най-вече – вижте тази снимка
  http://lynx.uio.no/lynx/catsgportal/cat-website/catfolk/pictures/tiger-04.jpg

  защо природата не е направила тигъра вегетарианец? той против нея ли е? а само тигъра ли е

 44. 19 декември 2007 @ 0:56

  @NiroUlf

  Каузата за спасяването на вечния [sic] домат има 138 члена.
  Към момента групата за бойкот на Белла има 763 члена.
  Има и 3 групи за спасяване на белите мечки, всяка с по около 120 члена…

  Абе май всички говорим за едно нещо, но шумът е много.

 45. naskomancer #
  19 декември 2007 @ 8:21

  То както унищожаваме природата не се знае дали още дълго ще се задържим на земята. Като изсичат горите, в които живеят мечките да не би да им е по-добре? Това пак си е един вид убииство.

 46. Spiegel #
  19 декември 2007 @ 9:51

  Въйййй както казваме в Бургас. Защо не прочетете или за по-кратко гледайте в Гугъл Видео някой документален филм за т.н. Пи-Ар и за бащата му – Едуард Бърнейз. Та разберете ин ди енд че това си е чисто и просто пропаганда маскирана зад фенси-пенси термини. Пи-Ар, Реклама, Медии…добрите стражи на всяка власт…Едно много просто правило е да вярваш обратното на това което си казват – статистически е по-вероятно да си прав/а тогава. :)

 47. dragi mi smehurko #
  19 декември 2007 @ 9:57

  @еленко: по твоите критерии може би съм неграмотен, както и ти по моите не си човечен. не уважаваш мнението на останалите, които не споделят твоят мироглед и затова се хващаш за глупости – кирилица или латиница..
  @ominaeshi: безотговорно е да пишеш собвтени, без да прочетеш коментарите на хората по-горе; губиш нашето време да четем твоят, в който не казваш нищо ново (т.е. безсмислен). все пак ще повторя за теб: убийството си е убийство, независимо дали платено или неплатено. да не говорим ако е просто за удоволствие и.. \“PR\“.. човекът не е способен да прецени какво чувства някое друго живо същество, докато не го изпита на свой гръб. понеже ти няма как да изпиташ болката, която е изпитала мечката като са я отстрелвали \“легално\“, затова си курназ. ако беше една от 12-те обречени мечки, щях да те питам тогава как е. за повече по темата прочети по-горе.

 48. 19 декември 2007 @ 10:05

  @kldn (коментар #38):

  Прав си, имам грешка в коментара, исках да кажа:

  „Но не, ние, белите хора, „цивилизованите“ хора, сме „висши сили“, ние побеждаваме, ние излизаме срещу индианците 1000:1 и срещу негрите 10000:1 и след това показваме на света, колко сме силни и смели и цивилизовани…“

  По същия начин парвеню като този „излиза“ срещу бялата мечка, защитен от своите технологии и пари. И после се снима над трупа ѝ.

  Не говорим за лова по принцип сега. Говорим за това, дали може да бъде повод за хвалба подобно убийство? Дали може да бъде използвано в PR кампания? Дали е ОК да се използват в PR съобщението изрази като „…кожата на убитата вечка ще краси палата на X…“? Палата? Двореца? Вчера – на село, днес – живеем в палат, убиваме мечки и се хвалим с това – всичко това, с парите от баничките? И, както се вижда, голяма част от нашето общество приема това за нормално, за стандарт, да се хвалиш с трупове?

  Случка като тази символизира изпростяването на нашето общество, за съжаление… и който не го вижда с просто око, просто не гледа внимателно. Чалгата, мутрите, парвенющината, всичките тези неща са страната на една и съща монета. Тук просто виждаме леко прекалил с идеята за PR простак…

  Наистина, съжалявам, че бях малко рязък и краен. Но така се случва, когато нещо ме заболи отвътре. А снимката от първите страници на нашите „вестници“, точно това направи… :-(

  И не само това, но и ме разгневи, защото ми се струва „misplaced“. А явно за нас, за повечето от нас, които живеем тук, няма нищо страшно в това – снимал се човек над трупа на убита бяла мечка, платил си, голяма работа…

  * * *

  Какво ли си хабя думите тогава, като явно говорим на различни езици… и повечето от коментиращите само търсят, как да се заядат с дума или буква от това, което казвам… :-(

  Както казах, всеки с различни вярвания и разбирания, що е то морал…

 49. 19 декември 2007 @ 10:17

  Optimiced, питаш ли го Яворов как е изразявал емоции без XHTML, получер и курсив?

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=130&WorkID=3313&Level=3

  Ами Кирил Христов?

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=233&WorkID=7668&Level=1

 50. dragi mi smehurko #
  19 декември 2007 @ 10:25

  макар и офтопик: хайде стига, еленко. яворов също така не е ползвал и толкова много ненужни чуждици, колкото е модерно да се ползват напоследък както в официалните медии, така и в „блогосферата“, вкл. и твоят блог.

 51. 19 декември 2007 @ 10:52

  @eenk:

  Ами да, прав си. А някога не е имало цветна фотография, ти защо снимаш цветно? И HTML през 1995 е бил много по-различен от XHTML през 2007. Това значи ли, че не трябва да използваш XHTML 1.0 (какъвто е doctype на твоя блог сега), а трябва да се върнеш към HTML 3.2?

  Исках да кажа, че когато не може да се използва курсив (italic), може да се използват други изразни средства за акцентиране – само че системата от e-mail’ите с наклонена черта (примерно, /това би било курсив/) би изглеждала странно малко… затова ползвах гравни букви.

  Толкова ли е ужасно?

  (Много блогове позволяват em, strong (i, b), не виждам нищо лошо в това, да можеш да използваш тези тагова за базисно форматиране.)

  И наистина, от всички коментари под твоя блог пост, само моят и на smehurko ли заслужават вниманието ти – и то не заради това, което казваме, а заради изразните средства, които ползваме (малки/големи букви; кирилица/латиница)?

  Това ли е важното? Или смисълът на казаното?

  Не се заяждам… И не бих искал! Но така прозвуча – „Тук много хора се изказаха, ще отговоря на X, защото си позволи да пише на латиница, и на Y, защото използва и малки и големи букви“?

  А въпросът изобщо не беше в буквите, а дали е морално да се използва трупът на бяла мечка за PR кампания! Но тоз въпрос се изгуби някъде… измежду редовете:(((

 52. dragi mi smehurko #
  19 декември 2007 @ 11:18

  @optimiced: може би не случайно се изгуби. и това всъщност е отражение на хорският непукизъм. с две думи: темата е бита карта. битият бит – една (12, 1000,.. на кой му пука) мечка (тюлен, бизони, камили или жирафи..пак на никой не му пука) няма да развали коледното настроение на хората, я! не бива! хайде цък цък на следващия блог; ех как хубаво работи моя айпод/айфон; довечера ще разцъкам 20-30 хил’ди юро на парти в монте карло довечера, ще повозя фотозвездата от Жената днес в последния модел на мазерати; добре ли ми стои вратовръзката, която си купих от МОЛА.. :))
  весела коледа! :)

 53. 19 декември 2007 @ 11:48

  Незнам за вас, но аз ще бойкотирам продуктите на „Белла“ и няма да си ги купувам вече. В Канада пък нямам намерение да стъпвам, въпреки че кандидатствам за емиграция там. Ей така ще им тегля една майна и да ходят в калта. Мисля към Тасмания при крокодилите да ходя. Желаещи за един лов на крокодили да има ? Тасманийският Дявол ми е приятел да знаете. :Thinky_Winky: Той и покойният Емил Кюлев ходи на лов за мечки в страната на Дракула, ама на…каква злощастна съдба и лоша карма го застигнаха.

 54. smn #
  19 декември 2007 @ 12:30

  Гледайте е те тва филмче:
  http://imdb.com/title/tt0488508/
  Има го по торентите.

  Топенето на ледниците убива повече мечки отколкото баничките Белла.

 55. dragi mi smehurko #
  19 декември 2007 @ 13:10

  smn, а не се ли сещаш, че топенето на ледниците се предизвиква от същият източник поради същият непукизъм?

 56. lapsedpacifist #
  19 декември 2007 @ 13:26

  Топенето на ледниците се предизвиква отчасти от това, че късогледите екологичните организации положиха десетилетни усилия да убедят хората и правителствата, че ядрената енергия е зло и престъпление срещу майката Земя (приписване на антропоморфни черти там, където няма такива– виж „горди и смели животни“). Сега някои от същите тези хора се обръщат на 180 градуса.
  http://en.wikinews.org/wiki/Greenpeace_founder_supports_nuclear_energy

  И искам да поздравя за здравия разум човека, който по-нагоре посочи как парите от лова най-вероятно отиват за запазването на вида.

  Изобщо с еколози и феминистки с блясък в очите човек да си няма работа.

 57. 19 декември 2007 @ 13:40

  @lapsedpacifist за феминистките съм съгласен, но за еколозите хич не си прав. От еколог до еколог има голяма разлика. Greenpeace отдавна са доказали, че са фурнаджийска лопата.

 58. 19 декември 2007 @ 13:49

  Междинен извод от многоликата дискусия тук: освен от политика, футбол и международно положение, българите, оказва се доста от нас, разбираме и от екология.

  Всъщност, темата, която дискутираме тук е по-скоро от компетенциите на науката опазване на околната среда, отколкото на екологията, но нейсе, може и така да се каже.

  Както Еленко препоръча да свикваме с изтребването на мечките, аз ще си позволя да ви предложа да посвикнете и с факта, че парите от лова не отиват за опазването на застрашени видове.

 59. dragi mi smehurko #
  19 декември 2007 @ 14:12

  niroUlf, не виждам много смисъл от междинният извод, който си си извадил. по принцип се чувствам глупаво всеки път, когато чуя крилатата фраза „разбирам от „. въпросът е прекалено субективен, не за друго.
  освен това няма нужда да разбираш от нещо, понякога е по-важно да го усетиш. аз лично не разбирам много от екология; загрижеността ми обаче за планетата не идва от знанията, които съм получил от книгите, а от сетивата и сърцето си… колкото и смешно да прозвучи на повечето тук. :)

 60. 19 декември 2007 @ 14:32

  @niroUlf, амиго, Ти свикна ли с изтребването на българските маймуни по улиците? Аз не. Не че са ми симпатични тези шебеци, но не е редно да отстрелваме този колоритен животински вид. По скоро не е лошо да напълним клетките с него за да е на топло и да не върши маймунджолъци. Извън този ред на мисли блогът ти е много интересен.

 61. 19 декември 2007 @ 14:35

  @Драги ми смехурко: Няма смисъл да те чета, за да изразя мнението си относно написаното от Еленко. Ако исках да отговоря на някой от коментарите ти щях да ги прочета. За да изкажа мнение не е необходимо да мисля непременно за нова страна на въпроса, най0малкото защото не съм длъжна да те забавлявам с различните аспекти на едно и също нещо.

  Но все пак нека позная- ти си вегетарианец, който смята, че аборта и коленето на животни са страшната работа. Нека ти кажа нещо- ако бях мечка нямаше да ми пука, защото щяхй да съм мечка и нямаше да възпиемам нещата така, както ги възприемам сега. Никой не знае какво е да си мечка и какво мислят мечките за смъртта, така че не ми губи времето с клишето относно „ако беше мечка какво щеше да мислиш“. Просто е тъпо и безмислено. Да не говорим, че съм сигурна за останалите 12 мечки, които ще бъдат убити нелегално и за другите 12, които ще загубят своя дом/храна/ нещо си заради топенето на ледовете.
  А и съм сигурна, че изчезването на определени видове животни е напълно в реда на нещата- благодарение на човека развитието на планетата поема в една или друга посока, в резултат на което си има последствия, за които ще си теглим. Мисля, че е тъпо да се безпокоиш за 12-те бели мечки, когато всички еко системи са заплашени „благодарение“ на човешката дейност.

 62. 19 декември 2007 @ 15:19

  Dzen,
  съвсем не ми се свиква и с двете предложения за свикване. За първото има смисъл да се борим, но неяденето на кренвирши едва ли е най-подходящия начин. За парите нещата са мъгливи.

  dragi mi smehurko,
  приветствам последния ти коментар – радвам се, че има хора, които усещат нещата по този начин. И ме смущават в значителна степен позиции като на ominaeshi – „изчезването на определени видове животни е напълно в реда на нещата“. Принципно е така, но не в такива мащаби и с тази скорост!

  Ако е „тъпо да се безпокоиш за 12-те бели мечки“, то означава, че е тъпо да се безпокоим и за около 800 вида застрашени растения у нас, още стотици животни и местообитания.

  Когато човек е причината за страданието на друг живот по тази планета, най-малкото е нагло да се смята за тъпа загрижеността на шепа хора, макар изявена тук на приказки.

  Не ми се отплесва на тази тема, защото ще изместя сериозно център а на тежестта, който е около 60 коментара по-горе.

 63. dragi mi smehurko #
  19 декември 2007 @ 15:36

  ominaeshi, браво на теб. :))) кораво момиче си. предполагам работиш в кланниците на „Дона“, но и даже да греша, имаш подобен начин на мислене. предлагам да приключим дискусията; аз поне не желая да се натрапвам повече. върви и мачкай по-слабите и се чувствай всемогъща. аз нямам такъв комплекс за преодоляване.

 64. 19 декември 2007 @ 15:38

  с риск да ви загубя времето в четене на безмислен коментар, ще напиша: „Мишел, евала!“ (за мечките, не за графичното изразяване, де:))

 65. 19 декември 2007 @ 15:52

  втори междинен извод: да се разстрелят всички бели мечки, които пишат с главни букви!

 66. 19 декември 2007 @ 15:59

  Такааам, нещата вземат да се изопачават..

  Предложение: до коментар номер 100 събираме междинни изводи. После правим генералния, а?

 67. 19 декември 2007 @ 16:03

  Еленко ако ти дадат 50 хил лева да публикуваш снимката на убитата мечка в блога си ще откажеш ли? Няма за какво да критикуваш вестниците

 68. Thermobee #
  19 декември 2007 @ 16:13

  @еколозите по-нагоре:

  Уважа вам мнението ви и заетата от вас позиция. Но тя е тъжна и някакизпразнена от полезен смисъл, нещо като „Българската коледа“. Оставяме настрана поредния парвеню и злополучната снимка. Кажете ми какво се промени във вашия живот/стил/ежедневен стереотип след убийството на мечката? Или след изчезването на зебрата куага? Да, тъжно е, кофти е, но се е случило и от това не сме пострадали кой знае колко нали? А колко хора загинаха в Украйна по време на големия глад педи 70 години? Колко хора продължават да гинат всеки ден в безсмисленив ойни? Докато човешките същества не престанат да се избиват взаимно всеки ден, подобни синекурни каузи за мен нямат смисъл.

 69. 19 декември 2007 @ 16:29

  доста интересно е да прочетеш всички коментари на един дъх.. трябва да направиме един сборник „еенк:размисли и страсти“ :Р

 70. 19 декември 2007 @ 17:44

  много ме кефи блогът ти… но тази ти позиция не одобрявам!
  Намирам също, че е интересно да прочетеш всички коментари наведнъж!
  Това исках да кажа накратко ….
  п.с прав си, че и пиарите са виновни, но просто това, че нещо е позволено в някоя държава, не ме кара да мисля, че е ок. Тук има някакво ужасно списание „Лов и риблов“ май се казва. Та съм виждала по сергиите – убит вълк и убиеца му до него доволен на корицата!?!?!? комплексари …

 71. 19 декември 2007 @ 17:56

  @Thermobee

  А сега си представи, че хората по-горе не са еколози, а нормални хора с ясна гражданска позиция. Ето, вече си по-близо до истината.

 72. marerittet #
  19 декември 2007 @ 18:07

  Sabina, точно каквото имах предвид одеве

 73. 20 декември 2007 @ 19:37

  Едно си баба знае, едно си баба бае… Някой от активистите да вникна в темата на Еленко? Той коментира именно това, че НЕ Е съгласен с използването на „събитието“ за PR цели, а вие го охулихте, че бил любител на мечкоубийството.

  Освен това мнението, че парите от таксата за убиване на бяла мечка отиват в джоба на канадското правителство са ми малко съмнителни. Ако говорехме за някой Източноевропейски край, за тъмна Индия или Африка, бих повярвал, но що се отнася до Канада, това е едно от най-цивилизованите места по земята и съм 99.999% убеден, че парите се харчат за опазване на останалата популация от бели мечки и друга фауна.

  Бойкотът показва, каква завистлива натура е българинът. Имам усещането, че хората ги е яд повече за похарчените пари, отколкото за живота на мечката. Т.е. ако беше платил 100 долара за да убие мечката – нямаше да има такава трагедия. Но видиш ли, човекът по един или друг начин е постигнал нещо в живота, дай да го бойкотираме. От къде на къде той ще живее в палат, а аз на село? Сигурно си има много тъмни страни на личността и характера, не го познавам (шефа на Белла), но от друга страна – създал е гигантска компания – внася милиони левове данъци, от които живеят купища безработни, дава работа на сума народ. Бойкотирайки фирмата, по-вероятно ще допринесете за увеличаване на безработицата, отколкото да предотвратите догодина да застреля бизон.

  Аз няма да спра да използвам техни продукти, защото не смятам, че цената на продукта се определя от това, че шефа на фирмата стреля по бели мечки.

  И не на последно място – аз уважавам мнението на другите. Не изисквам от еколозите да правят или не правят каквото и да е – оставям ги да си правят това, което намират за добре. Ако имат желание да организират митинг, да си организират митинг, нищо, че това ще ми създаде неудобства. Затова изключително много държа, да не ми дават същите тия хора тон в живота – какво да ям, кога да спя, с какво да се топля, как да пътувам и т.н.

  Еленко, пак ще подчертая – това с регистрациите не ме кефи… вече си забравих паролата!

 74. 21 декември 2007 @ 10:28

  И още нещо: ако сега обявявате бойкот на Белла, това означава ли, че досега не сте били обявили? Ако не сте били обявили, следователно сте яли кайма, салами, кренвирши и шунки. За тях не убиват ли животни? Или за ядене е морално да се убиват, а за пари не? Нали позицията ви беше принципна?

 75. 21 декември 2007 @ 10:36

  @babailiica Лошо няма да си харчиш парите, които си изкарал по честен път. Ама хайде да не забъркваме темата за осигуряването на работа на куп иначе безработни. Колко мислиш, че реално им плаща за да смогне да си позволи лов на бели мечки на онзи край на света? Всички добре знаем как се плаща в България когато си наемник при някой. Аре да не задълбаваме повече, че ще посивее и замирише! Вярно прав си че едно евентуално бойкотиране може да срине фирмата и да отежни състоянието на много хора, но ако е вярно че не плаща достатъчно по добре да му излезе през носа за първенюшкия тарикатлък. Ей това човек като успее малко и натрупа жълтици, почва да се гъбясва и да върши глупости от скука.

 76. dragi mi smehurko #
  21 декември 2007 @ 13:27

  babailica, не си актуален/на вече. прочети добре какво сме писали нагоре вместо да задаваш същите въпроси.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS