Два дни след премиерата, всеки в офиса ми започна да говори за шоуто:

Х. имала Кей’бълтел, но там предаването не било много по-яко; вчера еди-кой-си се появил по гащи.


Честно казано, очаквах да отнеме повече от 2 дни на едно шоу да превземе разговорите на съвсем нормални хора. Преди темите бяха много по-смислени: пътувания до Триград и намаления в центъра.

Вчера един приятел го определи като пародия. Предполагам некреативна пародия каквато Турбо Лига беше, отнесена към Jackass. Защото хората в Big Brother едва ли са креативни. Не съм гледал шоуто, така че да го сравня с нещо (или с някоя негова по-западна версия), но предполагам, че коефициента на пародийност е същия ако отнесете улиците на София към тези на Виена. Поправете ме ако сте го гледали и ако аз греша.

Нямам телевизор от 4 години и е тъпо е да се правя на експерт. Но и аз си имам плюсове. Като гледам телевизия веднъж месечно за 2 часа, лесно мога да разбера колко се е променило bTV-то за месец. Мислил съм много върху това, какво означава да нямаш телевизор в наши дни и открих, че в две изречения не мога да го кажа по-добре от Роузкренс Болдуин:


Ninety-eight percent of the people I know watch television regularly, and that’s a conservative estimate. And I don’t brag in front of them—it’s nothing to brag about, I just don’t like television—if anything I try to hide my ignorance, when the bar conversation turns to American Idol or The Apprentice or the Friends finale and I, staring in my drink, feel a bit like the idiot who’s shown up for a casual dinner party dressed in tights for a Renaissance fair.

Усещам, че в следващите три месеца все повече ще се налага да прикривам пренебрежението си към телевизията във всекидневните разговори. Но и след това няма да се свърши. Хората, които идват вкъщи за пръв път ще продължават да имат изражение на лицето ала: ама ти как така нямаш телевизор? Нямам. Не знам дали Фиби сега ходи с Чандлър и дали Али най-после ще се ожени за Тузара. Или те бяха от различни шоута?

п.с. Хапя си пръстите, когато публикувам мислите си относно Big Brother, но реших да избързам и да рискувам да съм неточен, но поне да изпреваря лавината от мнения. Защото ако не публикувам нещо, ще излезе, че се правя, че не го забелязвам. Все едно вие да се правите, че Азис (или Бойко) не съществува и не влияе на обществото ни.

Коментари

Тук не може да се коментира.