Коментари

 1. 16 май 2008 @ 14:12

  хаха, да, и аз много се смях на тва.

 2. 16 май 2008 @ 14:25

  Още по-добре би било форумите да бъдат модерирани от МВР, а интернет забранен като цяло :-)

 3. 16 май 2008 @ 14:29

  Смейте се, смейте се. Ама и помислете малко после.

  По-смешното е, че слухът за първенството на бгмама тръгна точно от един от известните блогове.

 4. 16 май 2008 @ 14:51

  Да skotie, тръгна точно от моят блог. И си нося пълната отговорност за това което съм написал.

  Написъл съм точно това което съм намерил в нета, когато съм търсил информацията довела до този слух. Снощи, от бг мама, достатъчно разтревожени от възможните реакции се свързаха с мен и ми дадоха връзки към друг форум в който е писано по темата преди това. Публикувал съм и допълнението веднага.

  БГ Мамите бяха доволни и смятам че така е коректно.

  За всички обаче е ясно че слухът не е тръгнал от интернет, а просто е пренесен от реалността в нета.

  В цялата ситуация обаче вече има и нещо много тъжно. След като 90% от блогърите се включиха на сляпо да защитават банката (нещо което тя не направи) днес отговорен служител на ПИБ ни поднася тези мили слова :

  – Да, в интернет пространството всеки може да се изказва за съжаление (???). Дори в съвсем сериозни форуми – да оставим настрана bgmamma, където са всъщност започнали да се развиват нещата…

  От bgmamma? Наистина ли?

  – Наистина, да.

  Оттам и после хора са си правили блогове и са писали някакви неща, че банката няма да фалира, но са използвали думи, които карат хората да си мислят, че ще фалира. (???)

  Мая Георгиева, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка в Капитал

 5. 16 май 2008 @ 14:54

  не знам дали истерията с фалита ще ми се отрази фатално, но новият им софтуер добре се е запътил да го стори. преди малко ми звъннаха директно от там [ПИБ] с молба да идем за преподписване на кредит и оформяне на анекс, както и за внасяне на натрупани лихви по кредит за 2 години назад в резултат на повишението на Euribor-a през този период. в което теоритично няма нищо лошо – действително лихвата се вдигна яко и е дължима, но по старата им система всичко това се изчистваше към края на кредита или при предсрочно погасяване. новата обаче работела на друг принцип и затова хайде да си платим допълнителните лихви ВЪПРЕКИ равните анюитетни месечни вноски. в крайна сметка се разбрахме да ги посетя идната седмица защото твърдо заявих, че нямам намерение да чакам по опашки, за да внасям пари, редом с тълпите хора, които искат да теглят ;} обещаха ми че дотогава нямало да има вече опашки хахах, ще видим.

  споделям го, защото предполагам че и други хора е вероятно да получат подобни обаждания и покани и да не го приемат паникьорски :)

 6. 16 май 2008 @ 14:56

  Аз на тези хормонални, бебе-блябля, пюре-дискутиращи създания вяра никога не съм имал, камо ли да разчитам на тях за финансови съвети. Но явно има други които се заклеват в форума, предимно други с хормонален дисбаланс.

 7. 16 май 2008 @ 15:07

  На ПИБ едва ли им е смешно. Същевременно дружеството е публично и такива слухове местят цената

 8. 16 май 2008 @ 15:09

  Мамите нямат пукнат грош по банките, всичките са обременени с ипотеки, не работят – въобще не са фактор за нищо.

  Плюс това човек има конституционно и изначално право на мнение и не знам за какви се мислят тия мушмули оп ПИБ и т.н. да обвиняват форумистите и блогърите в нещо.

 9. 16 май 2008 @ 15:28

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=400540

  и те (авторите на слуха) за глоба плачат

 10. 16 май 2008 @ 15:53

  Интересно коя е причината да се изтрият куп коментари към темата за ПИБ в Капитал http://www.capital.bg/show.php?storyid=496793
  и защо в bg-mamma не са трити подобни коментари?

 11. 16 май 2008 @ 16:03

  Emin Bei, днес например с 5% нагоре :)

 12. Filip #
  16 май 2008 @ 16:06

  Човек може да има право на мнение, но няма право да говори каквото си поиска. Има нещо вярно в думите на директорката.

 13. 16 май 2008 @ 16:18

  @oggin
  Не го прочетох при теб. Визирах друг блог. Сега като погледнах и там е написано пояснение.

  Не съм убеден, че бомбардирането с информация е по-добрата стратегия. Особено когато тя няма никакво официално покритие.
  В такъв случай е по-добре да се мълчи.
  Колкото до процентите – 90-те процента, които се изказаха по въпроса само допринесоха за раздухването на слуха, а 10-те процента, които трябваше наистина да успокоят хората, като си отвориха устата избълваха и цитираните от теб лайна, които пак раздухаха „интернет огъня“ (и процентите ненужна информация станаха 100).

  Да си призная, никога не бих държал пари в българска банка, чието име започва с „Първа“……. шегувам се!

 14. Nerdboy #
  16 май 2008 @ 16:22

  Гледам, яко коментари от неграмотни хора към статията на Капитал. Много ясно че ще трият неща които са незаконни. От друга страна директорката от ПИБ също се изказва неадекватно.

 15. 16 май 2008 @ 16:41

  Nerdboy и моята идея е тази, глупости които са незаконни трябва да се трият, не някои да скачат как се потъпквала свободата на словото, тук нямам предвид дискусията която ще има днес и в която ще участва Еленко

 16. 16 май 2008 @ 17:20

  skotie : искаш да кажеш, че ако медиите и нета мълчат, слуховете спират ? помниш ли банковата криза от преди 12-13 години ? аз я помня. тогава медиите пак мълчаха, а интернет в България ползваха доста малко хора. нямаше форуми и блогове. и по спомени (нека ако някой друг я помни, да ме поправи ако греша) слуховете се разпространяваха моментално и … нататък знаете.

  дори сега като се замисля, ми се струва, че имено интернет изигра ключова роля в случая , не да засили слуха и паниката , а да стопира истерията

 17. dermeister #
  16 май 2008 @ 17:35

  От цялата работа стана ясно, че „интернет общестовто“ ни е като овцеферма. Някой изблее и всички след него. Да не говорим и как няокй изкоментира нещо и всички се надпреварват да го изкоментират и те. Особено смешно беше с откраднатата кола. Все едно всеки има по 100 000 редовни читатели на блог-а си и видиш ли ще помогне. Един стига при положение, че за момента едни и същи хора си четат взаимно блоговете и си говорят чрез тях.

 18. 16 май 2008 @ 17:54

  за пореден път се убеждавам, че българската майка е велика сила :^)))

 19. vt #
  16 май 2008 @ 18:42

  който знае – купува акции на ПИБ – и цената нагоре.

 20. 16 май 2008 @ 19:07

  Понякога слуховете \“убиват\“ невинни и пълнят блатото с крякащи, ноу във всеки слух и жабокряк има доза истина. Въпросът е колко и къде да се фокусира вниманието (над кои детайли)? Ето защо няма да вложа и цент в коментираната банка !(ей така от БОЛНА предпазливост). Който иска да се прави на мъжкар и да избива комплекси нека рискува, после да няма ама как.., защо…, нали…?

  А и незнам защо, но много ми напомня за 1996/97 и ПЧБ !!! А тези които стояха зад и около ПЧБ са за ра…. =:>

  Има БАНКИ и други \“банки\“ :) Ако сте фенове на екстермните изживявания влагайте където ви падне.

 21. glangor #
  16 май 2008 @ 21:57

  ПИБ си фалира, дали от бгмама или не. И Саркози няма да я спаси ;)

 22. abdul #
  17 май 2008 @ 2:25

  Тез мултаци пари от мен НЯМА да видят !

 23. 17 май 2008 @ 1:10

  oggin,
  естествено, че я помня. Помня и първата банка, която поведе кервана ;). Помня и коя партия управляваше тогава. Помня и колко неадекватен беше премиера и цялото правителство. Прилики много. Няма какво да се чудим, че хората се притесняват, но това е друга тема.

  Искам да ми обясниш какво да направи една медия, ако никой от банката Х не отговаря на въпросите ѝ? Да напише статия как цялата редакция си държи парите там и са супер доволни? Как, като ходят до банката, ги посрещат с хляб и сол на входа и ги носят на ръце?
  Ако някой прочете това писание, какво ще си помисли?
  Или да чакат официално изявление?
  Въобще не защитавам бг медиите. Те отдавна рият дъното.

  Не знам как постовете по блоговете стопираха истерията. Въртяха се едни линкове по кю-то, всеки питаше „тия ше фалират ли“… В коментарите към линковете всички снасяха „вътрешна информация“ от „достоверни източници“.

  Колкото до разпространението на слуховете преди и сега – преди беше от уста на уста, сега е от коментар на коментар. Никаква разлика. Еднакво бързо и лесно.

 24. 17 май 2008 @ 11:14

  skotie : медиите ясно са го написали

  Цитат от Капитал :

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=497190

  Поради законовото изискване да не се уронва престижът на банки големите медии не успяха незабавно да разпространят официална информация и това като че ли още повече напрегна атмосферата и телефонните сметки.

  От което е логично да се предположи, че нещо от официалната информация, която е трябвало да се разпространи е щяло да урони престижът на банките :-)

 25. 17 май 2008 @ 15:24

  oggin,
  всичко ли четеш като дявола евангелието? ;)
  Законът забранява медии да разпространяват информация, с която се уронва престижът на банка.

  Тоест не може да се пуска официално информация, уронваща престижът на банка.
  Според мен точно това са искали да КАЖАТ двете „журналистки“, но НЕ СА УСПЕЛИ.
  То баш това е проблема на повечето наши журналисти…

  Все повече ми се струва, че ПИБ тотално са подценили силата на тия пусти „социални мрежи“ и са смятали, че слуха ще отшуми. Затова не са излезнали с ОФИЦИАЛНО изявление веднага. Демек до намесата на БНБ е имало мъртва хватка – медиите са ги сърбели езиците, обаче ПИБ мълчат като пукели. Лошо управление. Нищо ново под слънцето в България.
  Другият вариант е ПИБ да са искали и чакали БНБ да ги подкрепи, което означава, че наистина имат проблем.

 26. 17 май 2008 @ 18:09

  Въпросът е кой пусна слуховете за фалит ??? Ясно е, че някой направи пари от ниските котировки на БФБ. Всеки що годе грамотен е запознат че има гаранция за влоговете до определен праг (държавата гарантира до 40 000лв ако не се лъжа ? ).

 27. 20 май 2008 @ 1:24

  Без да съм юрист – този текст в закона касае твърдения, неподкрепени от факти. Тоест без данни/отчети/независими анализи и квото и да е там не може да твърдиш (както пишеше в един коментар в сайта на Капитал ), че си сигурен, щото „една позната ми каза, дето има познат в банката“. Когато имаш доказателства, пак ще урониш престижа на банката, ама тогава се намесва общественият интерес и т.н…

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS