Това е последната моя стъпка от сагата с тениските и митниците. През януари подадох жалба в Комисията за защита на личните данни и (6 месеца по-късно) ето решението.

Накратко – копията на всички ваши лични карти ще бъдат заличени от агенция Митници и повече там няма да искат да ви снимат личната карта.

Благодарности на г-н Борислав Борисов от комисията, за това че се свърза с мен по този случай.

Коментари

 1. 16 юни 2010 @ 11:53

  Наистина няма за какво да ми благодариш. Радвам се, че с тази жалба се реши важен за всекиго проблем. Радвам се много и на тази твоя публикация (всички знаем, че това е най-четеният блог в страната), защото е неподправен аргумент в полза на доверието към институцията, за която работя.

 2. ГГЕ #
  16 юни 2010 @ 11:59

  Браво! Хайде повече да стават и другите сред нас, които си защитават правата и не мълчат.

 3. 16 юни 2010 @ 12:42

  Поздравления
  Така се създава гражданско общество

 4. 16 юни 2010 @ 12:51

  остава и митниците да започнат да го спазват, провери пак около Нова Година…

 5. egoist82 #
  16 юни 2010 @ 13:00

  Браво! Явно има развитие!

 6. 16 юни 2010 @ 14:08

  Поздравления! Това е важна победа за гражданите и нпотребителите на митнически „услуги“.

  Само не мога да разбера защо КЗЛД си затваря очите за банките? Копирането на личен документ от когото и да било води до нарушаване на чл. 5, ал. 1, т.1 от ЗЗЛД и санкцията за ВСЕКИ отделен случай е от 10 000 до 100 000 лева (чл. 42, ал. 2 от ЗЗЛД). Защо не се налагат посочените в закона санкции? Решението на КЗЛД казва на митницата „Не правете повече така!“ и САМО толкова. Все едно съдията да каже на престъпника „Не прави повече така!“, вместо да му наложи съответната присъда.

 7. 16 юни 2010 @ 15:28

  @ Иван

  1. КЗЛД е независим висш надзорен орган, но не е съд.

  2.Както е очевидно и от този блог, в който си коментираме лежерно, КЗЛД не само не си е затворила очите, но и следи свързаната с дейността ѝ тематика в цялото публично пространство. В резултат на което се самосезира, прави проверки и отзивчиво отговаря на читателски въпроси.

  3. Всичко това, за което пишеш, е обяснявано многократно в медиите, включително като отговори на читателски въпроси (предполагам – твои, ако не е случайно съвпадение на имената) в блоговете на capital.bg: http://bit.ly/cMntbw

 8. 16 юни 2010 @ 15:55

  @Борислав Борисов:

  1. Не твърдя, че КЗЛД е съд, просто се чудя защо не се налагат наказания по чл. 42 от ЗЗЛД. Може би защото наказаните ще обжалват и така ще има повече работа за КЗЛД? Дано да е така, защото ако няма работа за КЗЛД, не би трябвало да има КЗЛД :-) И като стана дума за съд – той е последната инстанция. Едва ли всеки път трябва да се стига дотам гражданите да понасят вреди и да се обръщат към съда. Предполага се че различните регулатори (БНБ, КФН и т.н.) трябва да служат за първа защитна линия.

  2. Слава богу, че е така! Но може още.

  3. Няма съвпадение, аз съм. И продължавам да копнея за становището на банките (избягвано внимателно от тях) и на КЗЛД по въпроса за чл. 5, ал. 1, т.1 от ЗЗЛД.

 9. 16 юни 2010 @ 16:17

  @ Иван

  Влез в сайта на КЗЛД и ще прочетеш колко и какви санкции се налагат. Цялата практика на комисията е публикувана. Както и релевантната практика на ВАС.

  Има драматична разлика между престъпление и административно нарушение, ерго има и разлика между присъда и административно наказание; както и в начина, по който се решава кога да се налага имуществена санкция и в какъв размер да бъде тя.

  Обжалването създава работа не толкова на КЗЛД, колкото на ВАС. В огромната част от случаите съдът потвърждава решенията на КЗЛД.

  Мога да те уверя, че правният мир в републиката не се състои от една точка в една алинея на един член на един закон. Доста повечко са.

  Ако наистина мислиш, че може още – заповядай да работиш в моя отдел. :)

 10. 16 юни 2010 @ 17:00

  @Борислав Борисов:

  Сайтът наистина е добър, поздравления!

  Убеден съм, че правният мир не се състои от един закон/член/алинея/точка. Което не означава, че всеки/яка отделно взет/а закон/член/алинея/точка не трябва да се спазват.

  Добра идея, приемам оферти на: ianakiev.ivan@gmail.com

 11. 16 юни 2010 @ 17:06

  @ Иван

  Благодаря!

  Оферти – когато отмине кризата и стане възможно да се назначават нови служители (което става с конкурс). Stay tuned :)

 12. 16 юни 2010 @ 17:07

  @ Иван

  Благодаря, ще предам комплимента за сайта на всички колеги.

 13. 16 юни 2010 @ 19:26

  „Борислав Борисов“ в текста на статията би трябвало да е линк.

 14. 24 юни 2010 @ 12:59

  За да се откажа от хартиена фактура преди два месеца в Пощенска банка ми направиха ксерокопие на личната карта. Да разбирам ли от т.1 в документа, че банките могат да правят това?

 15. 24 юни 2010 @ 16:59

  @КРИС: И банките и КЗЛД се пазят като дявол от тамян да коментират Закона за мерките срещу изпиране на пари, в който се казва (цитирам не съвсем точно) че „банките са длъжни копират лични документи освен ако данните, съдържащи се в тях, се отразяват точно в други документи, съставяни и съхраняватни от тях“. Т.е. в тези случаи банките не са длъжни да копират, но явно могат. И ще продължат да го правят, ако ние като клиенти се съгласяваме с това, а тях няма кой да ги санкционира (по други закони).

  Тази година си открих сметка с карта в ОББ и след като се възпротивих на копирането те се отказаха. Сметката е лесна: една снимка по-малко=един клиент повече.

  @ЕЛЕНКО:Днес бях в „онази“ митница. Наистина не снимат лични карти (браво на теб и КЗЛД), но и митничарите и пощаджиите си нямат идея какво правят и се мотаят като мухи без глави (като мотаят и гражданите). Ужас!

 16. Ангел #
  24 юни 2010 @ 19:48

  @ Еленко , дума не каза за затварянето на читанката.. Не знаеш или не те интересува?

 17. Кирил #
  28 юни 2010 @ 14:35

  Здравейте, пиша от Варна и изглежда при мен се очертава подобен на описания вече от Еленко проблем с копирането на лични карти. Имам за полуаване пратка от САЩ, която трябваше да получа от куриер. Днес от там само ми донесоха документите за транзита и ми препоръчаха да се обърна към митническа агенция, която да закрие транзита. Служителката във една такава агенция ми разясни, че първо трябва да си изкарам EORI номер. Поиска ми личната карта и ми подаде съответната бланка за попълване. Върна ми картата и копието и ми обясни на кое гише да отида за изкарване на номера. Предполагам копието ще бъде предназначено за митническия служител, обработващ данните ми, ето защо реших да отложа срещата си с него и да проверя по-подробно поместеното по-горе решение. Накратко, въпросът ми е – поместено ли е някъде решението, кой го е разписал, има ли официален номер. Благодаря предварително за тази информация.

 18. 6 юли 2010 @ 19:57

  Поздравления! Наистина изключително нелепа административна мудност и злоупотреба.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS