Нямат метална лента и 1 воден знак.

Малко по-малки са като размер, а и хартията е различна.

Всички останали банкноти от банкомата бяха с поредни номера.

(cc) с благодарности на d3l и неговият Canon 450D.

Най-открояващото се различие е холограмната лента, която е доста разместена.

SMS известие за трансакцията. Случи се в събота по обед. Преди да тегля нямах никакви пари, така че не може да са останали от преди. Банкоматът ми даде 300 лева на по 20 лева, така че няма как да съм приел тази банкнота през уикенда като ресто срещу по-голяма банкнота.

Дами и господа, казвам се Еленко и имам проблем с банките. Вчера щяха да ме арестуват за това, че пазарувам с фалшиви пари, които бях изтеглил от… банка.

Днес ходих да се разправям в клона (на картинката), щото измамния банкомат не е уличен, а в техния офис. Говорих с експерт по обслужване на клиенти и ККР, която ме успокои, че банкнотата наистина е фалшива, но каза, че това, което ми се е случило не е възможно, защото партидата банкноти за уикенда била от БНБ и там не може да има грешка. Цитирам дословно:

…не е от нашите, да кажеш, че има нещо.

Казха, че няма как да докажа, че съм я изтеглил от тях и че те нищо не могат да направят. Аз вярно няма как да докажа, но пък не си измислям проблеми от скука през уикенда и в понеденик сутрин ходя да се разправям за спорт. Обясних ѝ, че мога да си купя фъстъци от съседното магазинче и с това да се приключи с тази банкнота, но тя не се трогна. Не успяха да оценят факта, че някакъв човек, който дори не е техен клиент и има лоши спомени от тяхната банка е дошъл да им докладва проблем, който те да могат да отстранят.

Поисках да говоря с управителя, който ми каза, че нищо не може да направи, освен да ме помоли подам жалба като опиша всички факти.

Ето, реших да я подам онлайн.

Ако някой служител на Пощенска чете този блог, нека препрати това на управителя си.

Не съм за 20 лева, но ако банкоматите ви дават фалшиви пари, кво остава?

Коментари

 1. 29 септември 2008 @ 12:48

  Хм, странно. По някаква случайност, преди 10 мин теглих пари от банкомат на ПИБ (в Свищов) от който имам една банкнота от 20 лв издадена 1999 г., която също както при теб е по-нова от издадените през 2007 г.

  В нея се виждат същите разлики като тези от снимката. Не съм сигурен дали това е в следствие на еволюцията на защитните мерки които са взели от БНБ или едната е фалшива. При мен обаче холограмния надпис е нормален.

  На банкнотата от 1999 г. подписа на Стамболов е в два различни цвята (синьо – върху сакото му и червено извън него).

  Трите стрелки които са на около стихотворението също са разположени на различно място в двете банкноти.

 2. 29 септември 2008 @ 13:04

  Не знам дали е възможно, но не можеш ли да отидеш да поискаш изследване за отпечатъци. Така има вероятност както на кофти банкнотата така и на нормалните да има едни и същи отпечатъци на служители на банката…

 3. zEAL #
  29 септември 2008 @ 13:07

  Не са фалшиви, промяна в дизайна е. Преди няколко дни теглих пари и имам към 10-на банкноти от 1999г. Имат същите разлики като посочените тук. Явно тези от банката не могат да различат истински от фалшиви банкноти.
  На сайта на БНБ са описани банкнотите от различните номинации:
  http://www.bnb.bg/bnb/notes_coins.nsf/fShowNC?OpenForm&cat=C&BG

 4. 29 септември 2008 @ 13:08

  Проверих си и аз една току-що изтеглена банкнота от 20лв, от банкомат на ОББ, издадена 1999. И тя се различава от тези от 2007 – подписът е в два цвята, металната лента е различна и по-тясна, разположена по- в ляво. Синята лента е „на фокус“, докато при 2007 е размазана. Моят извод е: каквато държавата, такива и парите ѝ :(

 5. 29 септември 2008 @ 13:25

  Еми, опцийте са три.
  Бързо се отървавайте в будка, магазинче ИЛИ се оплачене като Еленко, което е правилното нещо, но може би полиция или БНБ имат официален отдел за подобни неща. Писмо до медия също става май? Банките си пазят дирниците и трудо ще окажат съдействие.

  Да не вземете да ги бутнете в чейндж, банка за депозит или смяна в друга валута, на кука за рушвет, в по-по- магазин или такъв от голяма верига, или..хехе, в казино.
  Подозирам рязко покачване на разходите ви за здравеопазване в описаните ситуации.

 6. kyky #
  29 септември 2008 @ 13:27

  Нямаш начин да докажеш, че си изтеглил дадена банкнота от автомата и следователно на банката може и хич да не ѝ дреме с какво зарежда банкоматите. Чувал съм за такива случки и в други държави. Мисля, че е редно банкоматът да сканира номера на всичко, което минава през него, но се съмнявам това да е практика.

 7. dermeister #
  29 септември 2008 @ 13:36

  БНБ са пуснали някоя застояла партида банкноти от 1999, а тогава са ги печатали по нефелно. В банките работят кухари и затова са потвърдили, че са фалшиви. Това е моето обяснение, тресе ви параноята.

 8. 29 септември 2008 @ 13:36

  Пощенска иман най-гадните банкомати!!!

 9. Стенли #
  29 септември 2008 @ 13:38

  На мен ми се паднаха същите пари веднъж. Върна ми ги някакъв таксиметров шофьор, но разбрах чак на следващия ден, като нищо неподозирайки се опитах да си купя билет за кино. За жалост същата вечер в пияно състояние съм ги пробутал в един бар, за което сега съжалявам. Едно, че съм набутал невинен барман/ка, второ, че исках да си ги пазя като пример за моята глупост, както и да ги показвам на приятели. Бяха точно като описаните, като само ще добавя, че фактурата им беше като на лист хартия, който си държал дълго време в джоба на дънките си. Най-близкият израз, който ми хрумва е мъхната. За релефност на точките въобще и дума не можеше да става.

 10. 29 септември 2008 @ 13:56

  Фалшиви или не – границата е много тънка. Парите по принцип са „истински“, но са и фалшиви като качество. Точно тук намирам приликата с управляващите. Те са истински, в смисъл че са тези, които сме избрали, но са и фалшиви. Също като банкнотите. В това се съдържат и голяма част от проблемите на държавата ни според мен – размитата граница между истинско и фалшиво.

 11. marinpo #
  29 септември 2008 @ 14:01

  „Издирват заснет от камера крадец от банкомат“
  :)
  http://www.dnes.bg/article.php?id=58001

 12. logrus #
  29 септември 2008 @ 14:26

  Парите са си истински. Незнам кой и как е щял да те арестува, но аз си спомням, когато започнаха да правят новите такива. Малко по-малко изглеждаха все по-лъскави и защитени. Иди в БНБ да ги питаш дали наистина тази серия банкноти е с точно тези защити. Спомням си, че имаше точно такива с различна големина и по-груба хартия. За водният знак не съм обръщал внимание, но и холографската лента изглеждаше по-малко лъскава и детайлна. И недей да ревеш публично, единственото което ще получиш е помисли в стил „горкият човек“ или съвети в стил „иди да ги набиеш“. Подай жалба, щом така са ти казали – това според мен е правилното, но накрая ще получиш отговор, че парите всъщност са истински и ако желаеш – ще ти ги подменят.

  п.с. доста нагло от твоя страна ем да се оплакваш ем да искаш регистрация за да ти отговорят.

 13. 29 септември 2008 @ 14:32

  Днес пробвах да изтегля пари от банкомата на снимката, но само ми се извини, че не можел нещо.

 14. 29 септември 2008 @ 14:42

  Мойто предложение е да отидеш до мола и да си купиш една фалшива блузка с тези фалшиви двайсетолевки ;)

  Поддържам мнението на dermeister, че в банките се навъдиха много кухари и абсолютно некомпетентни льохмани и не могат да разпознаят по старата партида от двайсетолевки.

 15. 29 септември 2008 @ 14:56

  Абе върти ми се нещо в главата, че може да се подаде сигнал в БНБ, ама не знам дали съм прав…

  А иначе си длъжен по закон да известиш органите – http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/fsWebIndexBul?OpenFrameset

 16. 29 септември 2008 @ 15:02

  Банкнотата бе доказано фалшива днес от банката, няма съмнение. По телефона говориха с БНБ, които потвърдиха че имат фалшификати от тази серия.

  Не свети и на UV.

 17. 29 септември 2008 @ 15:06

  Хехе, сега се зачетох – ако сега се опиташ да ги пробуташ някъде, си застрашен от една до три години:)

  Интересно, обаче, че дори и да докажеш, че си ги изтеглил от техния банкомат, как ще се докаже, че те съзнателно са ги разпространили, както пише в предишната алинея… Те могат да кажат „Ми машината, която проверява банкнотите се е заблудила“. Макар че поне според мен тук става въпрос за ръчна намеса, тъй като няма как тази банкнота да попадне случайно в пачка с поредни номера… Според мен или служителн на Пощенска, или някой от БНБ е щипнал една оригинална от пачката и се е отървал от фалшивата, която някой, някъде му е пробутал…

 18. Sasko #
  29 септември 2008 @ 15:54

  Явно освен лихвите и fractional reserve banking има и друг начин да се печели ако си банка.

 19. 29 септември 2008 @ 16:46

  Бих искал да ползвам 2 от снимките в моя блог, ако имаш нещо против плс драсни, ще ги махна.

 20. 29 септември 2008 @ 16:50

  Случилото се изглежда като повече от ужасен сън. Жалко, че е реално…

 21. 29 септември 2008 @ 17:01

  Егаси. Как така, бе?! От банката ти казват ‘това е положението’ и толкова?!

 22. 29 септември 2008 @ 17:09

  Ха така… докато четях този пост бях доста скептичен. Дори се подхилквах на начина и действията на блогъра. Верих че преди да пиша ще направя един тест и извадих от портфейла си всички двайсетолевки. За щастие скоро теглих от банкомат който ми пусна всичко по 20 и имах солиден брой. Какво излезе от детайлния преглед – банкнотите от 1999 имат лента с надпис БНБ както се вижда и на твоята но не е същата като серията от 2007. Водния знак липсва на 1999 а на 2007 се вижда ясно както и на твоята. Банкнотата е по-къса близо с 2-3 милиметра. Холограмната лента пък на 2007 има доста допълнителни екстри – надпис Българска народна банка и малки улейчета (вдлъбнатинки) в които пише стойността на банкнотата. При 1999 я няма. По-интересно е че при 2007 водния знак на холограмната лента е ОРЕЛ от орлов мост и когато наклоните става на ЛЪВ. Докато в 1999 е по-лошо копие на орел… дори грозен орел. Синия подпис е различно син и хартията на двете банкноти е различен. Оп… и на холограмната лента на 2007 има релефен надпис 20 лева а на 1999 го няма.

  Извода – няма измама. Разликата е в партидите. Сигурен съм че над 100 човека могат да потвърдят тези разлики. И запомнете – не всяко нещо което изглежда фалшиво е такова. Хайде сега се успокой драги ми блогърю и иди ги внеси в банката тези пари да видим дали ще ти ги откажат. Пак в тази банка в която си ги изтеглил. Или в БНБ иди… и имай предвид че жалби се пишат на хартия и ако реално искаш да направиш нещо освен трафик в сайта си ще отидеш в полицията и банката и там ще станеш за смях. А не да хвърляш хората в паника и да ги караш да спамят по ICQ линк към писанието ти.

 23. 29 септември 2008 @ 17:20

  И според мен, човечеца, който зарежда банкомата е пласьора на ментето. Не виждам как иначе ще се окажат в банкомат. Нали уж ги проверяват на гишето преди да ги вземат…

 24. 29 септември 2008 @ 17:26

  Оффффтопик:

  Ленко, предлагам ти в полето за регистрация да закачиш по едно „хейтър“ пред потрбителското име.
  В над 50% от случаите ще бъде в сила…

 25. dermeister #
  29 септември 2008 @ 17:36

  СЕНЗАЦИЯ! ПАНИКА! БНБ печата фалшиви пари и ги пуска, чрез неонациска система, внедрена в банкоматите, на невинни блогъри! След това при техен опит да пазаруват с тях ще ги арестуват и ще спрат блоговете им!

 26. 29 септември 2008 @ 17:38

  registrator07, пак повтарям, че от банката ми казаха, че банкнотата е фалшива. Не си измислям тъпотии.

  Но не могат да ми я конфискуват, защото не съм дошъл при тях да правя плащания.

 27. Sasko #
  29 септември 2008 @ 17:41

  Аз мисля, че има някаква измама, наистина банкнотите от 2007 са различни от тези от 1999 но:
  – на 4-та снимка на металната лента едната двайсетачка е наклонена ако се вгледате;
  – на първата снимка се вгледайте във водния знак – все едно аз съм го рисувал;
  – пак на първата снимка се вгледайте колко прозрачна е нишката

  Банкнотите от 1999 нямат втори воден знак и подписа е със сменени цветове.

 28. Mina #
  29 септември 2008 @ 18:47

  Тази събота в Метро един човек пред мен се опита да плати с фалшива банкнота, пак от 20 лева. И той твърдеше, че е от банкомат. Явно масово е пълно с тях.

 29. tsvety #
  29 септември 2008 @ 18:57

  Тази новина въобще не ме шокира,на мен ми се случи същото само че с евро и то във Франция . Дадоха ми от гише няколко банкноти по 50 ( банката е societe generale ) и аз отидох да ги сложа в друга банка.При даването ми казват че една от банкнотите е фалшива .След 10 мин се връщам , обаче все пак не поискаха да ми я възвърнат.Според тях в машината ,от която са парите има 8 скенера за проверяване и дори и да се случи то ще е 1 на милион. Както и да е ,поне вече не съм техен клиент.

 30. upsurt #
  29 септември 2008 @ 19:18

  Хора това просто е ужасно абсурдно, но не и невъзможно (за съжаление). Страната ни е такава, че като че ли няма вече невъзможни неща. Доста некомпетентни и неинформирани хора са се изказали във форума, за което не ги виня, но могат да се оспорят и доста факти.
  Не твърдя, че банкнотата не е фалшива, напротив даже още от първата снимка аз лично го забелязвам това, но едва ли някои от Вас може да каже защо. Всички тези белези, които сте ги посочили не водят до извода, че банкнотата е фалшива. По-скоро водят до факта, че всички банки по света имат различни емисии на повечето номинали, което разбира се означава, че всяка една банкнота се различава по много белези от предишната. Нормално е това да се прави с цел по-добра защита на парите, а не хората да си мислят че са фалшиви.
  Също така за съжаление банкоматите нямат някакви сензори засичащи серийните номера на банкнотите, както и да проверяват за тяхната истинност. Другото което е, че едва ли повечето хора знаят какъв е принципът на работа на банкоматите и това че той ви е дал банкноти с поредни номера и между тях някаква отличаваща се по номера си банкнота трябва да Ви притеснява. Нормално е ако парите са от нова напечатана пачка от БНБ да са с поредни номера все пак замислете се. Това не оспорва факта за фалшивата банкнота, просто се опитвам да обесня някои неясни неща за незнаещите.
  Не знам каква е политиката на банката, но е недопустимо банкомат (на която и да е банка) да няма видеонаблюдение. Също така и да има толкова некадърни касиери, които да пропуснат не една ами повече от една фалшива банкнота. Наистина реално погледнато доста трудно е да се докаже от къде са взети парите.
  Относно конфискуването на парите, всеки касиер има правото да задържи банкнота, осъмняваща го в истинноста и, независимо от това по какъв повод е предоставена на касиера. Щом си е дал на него, дори и за проверка, той има правото да е задържи, защото ако ти е върне по-скоро означава че участва в незаконни дела отколкото от човечност.
  Едва ли цялата тази ситуация, ще доведе до някакво разследване и т.н. просто и това ще отмине и ще докаже на света каква е държавата ни.
  Пожелавам на никой да не му се случва подобно нещо.

 31. cx #
  29 септември 2008 @ 19:25

  Е кво, за 20 лева си осигури брутален пост, драмата на деня! Струваше си, нали ;)

 32. 29 септември 2008 @ 19:54

  Пощенска банка олекна стабилно от към клиенти само заради тоя пост.

 33. eek #
  29 септември 2008 @ 20:11

  Последно какво е положението? Всички ли имат фалшиви пари?

  Еленко, ще направиш ли обобщение по въпроса?

 34. Mr.Strong #
  29 септември 2008 @ 21:54

  Еленко, дали банкнотата е фалшива могат да ти кажат в БНБ. Принципно, в дадена банка би трябвало да ти я задържат, да съставят протокол и да я пратят за експертиза, която трябва да се потвърди и от експерти на БНБ.

  Относно снимките, моето мнение е, че банкнотата не е фалшива. Между двете серии от 1999 г. и 2007 г. има съществени разлики в защитните елементи, което ясно се вижда на и снимките. Имай предвид, че на UV-лампа фалшивите светят, а, както казваш, твоята банкнота не е светяла. Всичко това ми говори, че всъщност 20-толевката не е фалшива, но за сигурност я провери в БНБ. …ако ти се занимава…

  Ако не ме лъже паметта, някъде от началото на 2007 г. БНБ пусна до всички банки указание, че зареждането на банкоматите ще става само с банкноти, подредени и опаковани от БНБ и никой друг. Тоест, банките нямат право да поставят вътре собствени купюри. Това всичкото именно с цел предпазване от пускане в обращение на фалшиви пари през банкоматите, което, между нас казано, явно е било зачестило към края на 2006 г. и е притеснявало БНБ. (Не че не може да се случва и сега.) БНБ сега поне знае къде какви пари е подавала по серийните номера на пратките. Лошо в твоя случай е, че няма как да докажеш, че въпросните 20 лева си ги дръпнал от банкомата. Но, ако ти се занимава, иди в БНБ.

 35. 30 септември 2008 @ 1:45

  Mr. Strong, дали 1 банкнота е фалшива или не зависи от това дали ти я приемат или не. Тази не я приеха на няколко места и изглеждах странно там. Не е редно една банка, на която не съм клиент да ме кара да изпадам в такива ситуации.

  И паметта те лъже, могат със собствени.

 36. 30 септември 2008 @ 10:05

  На твое място бих завел дело срещу Пощенска банка !
  Една позната я ужилиха преди година с кредитна карта „Америкън експрес“ за около 400 $, след което се направиха на ощипани девойки, твърдейки че тя е теглила пари с въпросната карта от POS терминал в клон на същата банка.

 37. dragi mi smehurko #
  30 септември 2008 @ 11:32

  не се тревожете, скоро ще ползваме тоалетна хартия вместо банкноти – там „водният знак“ няма как да се фалшифицира ;))

 38. 30 септември 2008 @ 12:03

  Ето едно писмо от служителка на банката при отговор на задеден по интернет въпрос от мен. Като изключим, че не беше понеделник, а следващият понеделник, стилистиката и оформлението са покъртителни.

  Здравейте!!!

  Най-добре проверете в понеделник за пин плика в клона на банаката.

  Поздрави!!!

 39. aneef #
  30 септември 2008 @ 12:43

  излиза че банкнотата е сложена там от човека, който се грижи за конкретния банкомат. в повечето банки за дадена такава машина се грижи определен индивид, на когото е гласувано няк’во доверие. нищо не може да го спре да бутне фалшива банкнота и (предполагам)никой не може да докаже, че видиш ли е направил така.
  не е некадърен служител, злонамерен е.
  и да, извършил е престъпление, ама ходи го доказвай. никой няма да повярва, че някой ще тръгне да бута фалшиви 20-тачки в банкомата, за който се грижи. не биха помогнали ни камери, ни нищо.
  т’ва е положението, ако искайте го приемайте…. или пък поговорете неформално с някой банков служител(по възможност роднина, приятел, познат). ще потвърди….!

  п.с. а че от пощенска са жив ташак се знае от години. вярвам го това и не съм изненадан

 40. 30 септември 2008 @ 13:05

  Добре де, ако имаш време иди до БНБ и ги помоли да я проверят, че ми стана интересно сега фалшива ли е или е от старите:)

 41. aneef #
  30 септември 2008 @ 13:37

  offtopic: тук ‘що не мога да си едитвам коментарите? и по-добре можеше да се изкажа, не че нещо.

 42. dragi mi smehurko #
  30 септември 2008 @ 16:33

  нидей ;)

 43. pirinec #
  30 септември 2008 @ 17:05

  Еенк, давай да ги почваме по блогове и медии – вчера го пост-нах в свежо :)

 44. 30 септември 2008 @ 18:23

  @pirinec : сега остава и да напишете в някой форум че Пощенска банка фалира и отмъщението е завършено :)

 45. Annarchy #
  30 септември 2008 @ 20:05

  Еленко, много съжалявам за случилото ти се, но за съжаление дори познати нямам в Пощенска, а и винаги умишлено съм я избягвала.
  Все пак ти благодаря, защото сега предупреждавам близки и познати да внимават!
  Успех, Еленко, и благодаря, че споделяш!

 46. gogogo #
  30 септември 2008 @ 21:31

  Отговор от случайно попаднал тук служител на същата банка.

  –––––––––––––

  Прочетох всияки коментари и ето какво мисля като представител на другата, засегната в случая страна.

  Първо никакви отпечатъци не могат да се извлекат. Парите са банкомерите ги броим на машина. Никой не толкова откачен да брой шестдесет хиляди на ръка. Това да не бакалията.

  Второ наистина има емисия, дето и казваме фалшивата. Не е фалшива, но е така изтипосана от БНБ, че наистина прилича на пръв поглед. Даже на машина се броят трудно, даже с изключени защити. Това за останалите притеснени, не за Еленко.

  Смешното е, че кекерето не си е свършил работата. По процедура трябваше да задържи банкнотата с описателен протокол и да я прати в БНБ за експертиза. Това, че не си правил плащане нищо не значи. Попадне ли фалшива банкнота в нас се задържа без никакъв компромис.

  Категорично отказвам нашите банкомери да са гадни. Първо са доставени от Принтек, който са почти монополист и доставят най-добрите за тия ширини машини. Второ, чисто програмно имаме най-съвършените и развити възможности. Бием с обиколка БДСК и ПИБ, кои бяха тия?

  Банкомат и с нарязани вестници да го заредиш ще работи. Не е достатъчно „умен“ да разпознава банкноти. Разпознават касетите.

  Не знам къде са я светкали тая паричка, но фалшивите са тези, които „светкат“. И праните ;-) Не е майтап.

  На касиер с поне година или дори 6 месеца активна практика, трудно ще пробуташ фалшива банкнота. Ако успееш имаш от мен кашон уиски. Причината е проста. С това се занимаваш 8 часа на ден, пет дни в седмицата. Невидими за обикновен човек разлики, ги забелязваме едва ли не в момента на подаване на банкнотата от клиента. А в ръцете ни ли е с вързани очи можем да я познаем. Който не вярва да се завлече до някой негов познат банков служител (но не кредитен инспектор) и да си направи експеримент. Не е надуване и не е преувеличение. Искаме, не искаме, това ни е работата и познаваме основните валути добре. Това означава, че е невъзможно да е сложена нарочно. Ако вече е минавала на каса, банкнотата щеше да бъде хваната обезателно. Да не говорим за двадесет лева. Това е любимия копюр на всеки касиер.

  Освен това става твърде невероятна конспирация. Процеса е следния. Същия или предния на зареждането ден се получава ценна пратка от ФЦ в зависимост от наличностите. След това от главна каса, парите отиват в оперативната преброителна на банкоматите. От там в АТМ ХХХ. Едни и същи пари минават през няколко човека, пред погледа на поне още няколко. На ръка не се бой нищо. Пачките директно се слагат в касетите. Касетите се пломбират веднага. Подмяната на банкноти в такава ситуация и на Худини би било зор. А от банков служител е абсурд.

  Банкноти от БНБ избягваме да слагаме в машините. Причината е проста. Вакумната фабрика така ги е пачкосала, че може да си почти убеден, че сетълмента няма да ти излезе. И ще се набуташ. Когелигите от Бургас имат какво да разкажат. Понякога се налага, особено ако БНБ те изклати, но не е приятно и преди да ги сложим, прилагаме „хакове“.

  За Dzen. Номера с амекса е невъзможен. За всяко теглене на ПОС-а аз имам документи (два) с три подписа, които пазя по закон 50 години. Всички тегления са само лични. Доказвани с лична карта. В бордерото се записва времето до секунда, буквално. А отдел Мониторинг не е просто дума. Поне три камери са заснели действието. Просто не вървиш. Имам железни доказателства зад гърба си. Това, че не си пазиш картата, си е твой проблем. Какво да си мисля за теб, като не си пазиш собствените пари? Този номер не може да мине не само при нас, но и във всяка банка.

  Не сме съвършени, но определено сме от най-добре стиковани банки. На пръсти са сериозните банки у нас и ние определено работим добре и за професионализма се следи на всяко ниво над нас.

  Не може Еленко да ни съди, защото няма доказателства, както сам се е сетил. От друга страна, никой не остава банкомер да се зарежда от некъдърник. Навсякъде има връзкари. И причината е проста. Един банкомат не знаете колко главоболия може да навлече. И никога не го прави сам човек. Минимум двама или трима. Просто процеса е такъв.

  779 няма вероятност да фалираме. Банката е част от толкова огромен икономически ъгломерат, че да-а-а фалира трябва да фалира половината свят, ама наистина.

  Това е в общи линии. На практика е изключено в наша машинка да попадне фалшива банкнота. Вярно грешки стават, дори от касиери с двадесет годишен стаж, но тези обстоятелства са толкова невероятни, че наистина не мога да повярвам.

  За протокола, днес зареждах банкомат. И съм хващал фалшиви двайстолевки с поглед. Последната преди по-малко от месец. И съвсем нямам дългогодишен стаж. А и на каса работя много рядко. Не съм от варна и не познавам нито един колега там.

  Вярвам, че Еленко е честен човек и много уважаван блогер. Просто поставям нашата гледна точка. Ако се е случило това, което казва, няма избор.

  п.п. А и дано човешки ресурси не четат блога, че горкото кекере ще остане без работа.

 47. 30 септември 2008 @ 21:44

  Добре де, евала за обяснението, ама как си обясняваш попадането на такава банкнота между останалите в пачката, които са с поредни номера?

 48. gogogo #
  30 септември 2008 @ 23:57

  Не съм бил там и не знам, все пак ми задаваш основателен въпрос, от който бягах. Имам теория, която обаче изобщо не твърдя, че е вярна.

  Ключовите моменти са два. Първо не броим пари за банкомери на ръка и второ хич не си падаме по нови пари от бенебе-то. Казахме, те не минават на машина, лепят се ужасно, неудобни са, изобщо…

  Моето подозрение е, че ККР (контрольор касова работа) е пуснал заявка. Обаче от кеш мениджмънта са го изклатили, както им е любимо. Този банкомат е вътрешен значи се зарежда от клона, а не от централния за града. Отзовавайки се с купчина пакетирани вакумно пачки от 10 и 20 е проклинал всички под ред. Посмачкал ги е, забъсал ги е, ударил един два пъти. Но е решил да не рискува съвсем и е сложил само токова, колкото няма налични на главна каса преди това. От съображения за сигурност касовите лимити са малки, да не говорим за разни квартални клончета.

  Обаче произхода на тези пачки, може да не е съвсем чист. Kакво имам пред вид. Ние и повечето банки имаме по няколко клиента, който работят с големи суми. Примерно по два, три пъти в седмицата докарват (но без инкасов екип, а лично) големи суми, по един два плика (големи кесий по вашему). В тези пачки често има негодници (банкноти, които трябва да се изтеглят от оборот). Ние обаче ги взимаме, защото клиента е важен. В такива случай просто едната каса спира да работи и почва да брой пари. Ако речем, че внася 15-20 това е към десет минути обработка. Пак всичко минава през броячните машини, а пачките не се гледат много-много, защото е ясно, че ще ги вземем и евентуално по-късно ще ги чистим за освобождаване към централата. Обаче да решим, че банкомера вече от ден е без пари, а е наближил двайсти (деня в който се пуска социала). Две изпитания, първо от картов център (както беше преди) ще изреват, че банкомера няма пари. Второ, върволицата на социала надава вой. И ти огнетен, пускаш каквото имаш, защото нямаш избор, пък и ти е през пушкалото, това е за проклетия банкомер.

  Ако клиента работи с много контрагенти (примерно склад на едро), което е общия случай, щом има големи наличности в брой, то съвсем не е невероятно да е попаднала „лоша“ банкнота. Рядко, но възможно. От друга страна, ти директно си пачкосвал, без да чистиш. И на другия ден направо си налял копилето. Истина, че не контролираш всеки къс по отделно.

  От днешното зареждане, аз извадих отхвърлена банкнота с копюр 10, която беше цялата облепена в тиксо и нормално би трябвало да е бракувана. Но не беше, ами ако мръсника я беше дал на някой без да я отхвърли? Нямаше и да знам.

  Ами това ми е личната теория за случилото се. От БНБ са изклатили момчетата, а те са омесили със стари банкноти, за да няма сакътлък. Обаче тия пари са били от едра вноска на важен клиент, а не имало нито време, нито желание, да се пробират (като почти винаги). И така е станал фала.

  Ама това не си го чул от мен :-(

 49. 1 октомври 2008 @ 1:36

  ебаси и случайния служител :) ти кво, да не си от пр отдела?

 50. 1 октомври 2008 @ 10:23

  Еха, тука стана Seconds to Disaster или Cashpoint Investigation:)

 51. 1 октомври 2008 @ 10:29

  gogogo само да те попитам как става така че клонът от който е станала злоупотребата с карта „Америкън експрес“ вече не съществува ? Според мен цялата тази работа е от недобросъвестно отношение на банкови служители. Изобщо кюпа(банки) в който няма да вложа и стотинка (цент) започва значително да набъбва. Ще видим и скоро като се спука балона с валутния борд колко реално ще останат.
  Не за друго ами ще се наложи да отварят агенции за недвижими имоти на слабо ликвиден пазар.

 52. 1 октомври 2008 @ 10:55

  gogogo, много благодаря за изчерпателния отговор. Щеше да е по-добре да го изпратиш като официално писмо от банката и щях да го публикувам в отделен пост. Защото е важно и хубаво, че банките четат и реагират.

  Относно хората в клона – не съм искал да правя проблем никому.

  Както каза 1 колега – това с конфискуването е като да влезеш с фалшиви очила в магазин на Gucci и да ти ги конфискуват. Все пак оставаш с 1 ментета по-малко. Ментета, за които си платил.

  С банкнотите е още по-тъпо, щото аз плащам/тегля 300 лева от банкомата, а получавам 280. Не е честно.

 53. by #
  1 октомври 2008 @ 12:01

  Съвсем интригуващо обяснение на gogogo. Интересни неща научих.

 54. zhorkataaaaaa #
  1 октомври 2008 @ 12:08

  аз ли неразбрах или gogogo нещо си противоречи?

  първо:

  „Освен това става твърде невероятна конспирация. Процеса е следния. Същия или предния на зареждането ден се получава ценна пратка от ФЦ в зависимост от наличностите.“…

  а после излиза, че може и от касата парите да се сложат в банкомата директно, и то пари които са дошли от „голям клиент“ и са преброени „набързо“:

  „И ти огнетен, пускаш каквото имаш, защото нямаш избор,“

  „Ако клиента работи с много контрагенти (примерно склад на едро), което е общия случай, щом има големи наличности в брой, то съвсем не е невероятно да е попаднала „лоша“ банкнота. Рядко, но възможно.“

  Толкова за „стикованата“ банка.

 55. 1 октомври 2008 @ 16:28

  А защо, кхъм, „банкомер“?

 56. gogogo #
  1 октомври 2008 @ 18:32

  Така почвам да отговарям подред.

  Аз съм кръгла нула, най-обикновен служител в подобен клон, но друг град и не мога да отговарям официално от името на банката. Нарочно се регистрирах с име различно от това, което ползвам в Интернет (тук нямам друга регистрация), защото изнесох данни, част от които са банкова тайна и мога да си загубя работата. А аз много я обичам и хич не ми се ще да я губя. То и сега човека с косата (неговото име никога не се споменава под смъртна опасност), лесно може да ме хване. Ако изиска от итетата кои банкомери са зареждани вчера, а от риск, от къде наскоро са идвали протоколи с фалшиви двайстолевки, директно излитам като совалка, в момента който строгата му физиономия се появи в града.

  Нямаме PR отдел, за сметка на това имаме маркетингов, в който имам чувството(убедеността), че работят най-големите некадърници на родината. Не аз съм на фронта, ако бях по отделите щях да живея в измислен свят и нямаше да знам реално как се работи.

  Как става с клона ли? Ами не прекъсното се закриват клонове. Ние само педи месеца закрихме два, а единия беше печеливш. Ако не си ефективен, оставаш без работа. Това е майка. Днес сме тук, утре ни няма. Пак повтарям, банките (истинските) не са бакалии. Ако нещо подобно се е случило, може моментално да се докаже и понесе отговорност. Специално амексите за нас са основен приоритет. Това е мерцедеса на картите, а ние сме единствени оторизирани за половин Европа да ги продаваме. Фалове с тях са не допостими. Пред американската банка сме с авторитет и много сол ни трият да го задържим и увеличим, ежедневно.

  Все пак не е зле тази банкнота да се провери отново. Може да се окаже, че просто е лоша изработка. Подсказва ми го, че не свети (някой от добрите евра също не светят, но чак толкова добри двайстолевки не са хващани). Когато си отишъл в клона главния касиер е заел защитна позиция. Естествено е. Така, че тогавашната му преценка може да не е била обективна, а опит за измъкване, от гнусна ситуация.

  Всяка фалшива банкнота я изимаме с описателен протокол, задължени със закон. В него се записват и данните на лицето, приносител. После отива на експертиза в БНБ. Ако се окаже наистина така, се подава сигнал в НСБОП от тях. Логиката е проста. Ти си невинна жертва, ясно е. Ако знаеше, нямаше да я носиш в банка. Обаче ако я оставим в теб, първата ти реакция ще е да я пласираш възможно най-бързо, за да се отървеш. Тук имахме една банкнота пак 20 (най-много са), която жената твърдеше, че ѝ е дадена от пощата като част от пенсия. Имитираните очила не са престъпление, а нелоялна конкуренция. Обаче фалшификацията на валута е сред най-тежките престъпления и се приравнява законово на заговор срещу устоите на държавата (в големи количества).

  Не си противореча. Системата е замислена така, че измамите да са невъзможни. Няма как фалшива банкнота нарочно да се отзове в банкомат.

  Теорията, която развих е само теория. Има прекалено много условности. И беше единственото, до което можех да достигна. Всяко обяснение би било такова. Нито един лев не отива директно в банкомата. Всичко тръгва от главна каса, през оперативна, пари на път (незадължителен елемент, според разположението на машината) и накрая в банкомата. Ситуацията, която описвах теоретично е следната. Пича се обажда, ще дойда, имам да правя голям превод. Идва следобед, когато има по-малко клиенти или в края на работния ден. След работа, винаги оператичните каси сдават на главна, това което е над лимитите им. Парите не са гледани и кекерето ги остава за по-натам. А този тук не е чист, изпълнява и фунциите на счетоводител. Демек не може да подържа трезора винаги на ниво, защото просто няма време. Сутринта обаче идва ценната пратка и ще се зарежда. Ужасен от полученото инкасо, бърка в трезора. И кое ще освободи първо? Ами това дето не е читаво, защото му намалява главобола. Отива на банкомата, а от там не му е зор. Никой до тук не е сортирал банкнотите и може да мине номера. Както виждаш условностите са доста. Грешки стават и трябва да е наистина някакъв невероятен низ от събития, за да стане. Иначе на всяко трето теглене щеше да имаш ментаци. Тук представям един притиснат от обстоятелствата екип, който не спазил докрай процедурите, за да успее. Точно това доказва стиковката. Все пак вероятности едно на милион понякога се случват.

  Банкомер=банкомат. Финансов жаргон. По принцип банкоматите са неоходимото зло. От тях кноновете са на пълна загуба. Минималните приходи от тях отиват в централата, а многото нерви и разходи за сметка на ФЦ-то. Има ги само, за да се облекчат касовите модули. Ако всички тези хора, трябваше да се обслужват на гише, първо трябваше да има допълнителен щат, второ да се загуби много платено от банката време на служителите. Всяка минута, която бавиш касиерката на банката и струва около 7 стотинки. По-далавера е ако идеш на банкомат. Иначе банката е на загуба. Но това не отменя презрението на служителите към тия машинки, които винаги объркват плановете. Оттам и подигравателно-презрителното: банкомер.

 57. pitaibaba #
  5 октомври 2008 @ 15:58

  абе много смешно ми стана, прочетох всичко и притеснено си отворих портомонето да направя справка, (шефът ми работи с Пощенска, взех заплатка наръка и имам по 20йсет) и какво да видя – всичките са от 1999, всичките са еднакви помежду си, но имат разлики с тази, която ти си заснел г-н Еленко. например моите нямат разкривено число при лентата, както при твоите и там където е водния лик на Стефан Стамболов вдясно при мен надписа започва в горния край на главата му (както при теб на банкнотата от 2007), а не от посредата на челото, сега чакам да ми попаднат едни от 2007 да видя и дължината, картинката с лика е точно като тази на 2007, като бях малка най-добра бях в играта „открийте 10те разлики“ :):). Още моята 20то левка повече прилича на твоята от 2007ма а е с партиден номер АФ ….
  хаха току що се сдобих и с такива от 2007ма и между двте ми банкноти няма разлика в размера, има само леки разминавания на линиите.
  Значи извод: през 1999та БНБ плаща на художник, който да направи 20то левка, но малко по-късно някъде около партида ЮФ ХХХХ или ЯФ ХХХХ лелята на чичото на шефа на БНБ предлага нов художник и нов дизайн на парата, правят я, тя не се приема от обществото и пак 2007 връщат стария художник :):):)
  Теорията ми е желязна и не търпи критики, точно както служителите и ПР отдела на огромния „Ъгломерат“. Относно gogogo, щом като има цяла партида, която БНБ нарича „фалшивата“, ккато казваш защо въобще всичко това е проблем. просто да му сменят на Еленко с новичка банкнота и да не му се репчат много много. Защо той да е длъжен да се срамува и притеснява по бакалиите като го вземат за „сръбски фалшификатор“ :):)

 58. Генова #
  5 март 2010 @ 15:46

  Истина е че има мафиоти които печатат фалшиви пари и зареждат банкоматите с тях, незнам кои и каде но е факт ,че го правят, и за сметка на честния трудещ се човек, бъкрайки му в джоба и взимайки неговите пари те се угояват и все повече се разпространява дейността им. Затова моля ви хора, ако се сблъскате с нещо такова не се колебайте да я предадете тази фалшива банкнота, за вас загубата може да е 20лв. или 50 , но като ги хванат тези нагли копелета, за тях загубата ще е доживот !

 59. ..... #
  17 юни 2010 @ 16:16

  банкомат не би допуснал фалшива банкомат-за тези на борика съм 100%сигурна. правете си сами изводите за въпросния пострадал.при зареждане на самата машина банкнотата достига до отвора ,но банкомата я изхвърля в чекмеджето за отхвърлени пари.абсолютно невъзможно е да я пусне.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS