Получих този email, а предполагам и вие:

From: DotBulgaria <contacts@dotbulgaria.com>
Date: May 28, 2008 5:32:24 PM GMT+03:00
Subject: DotBulgaira.com – bulgarskijat Facebook!

Скъпи приятели,

От днес вече можете да се регистрирате в най-новата българска социална мрежа

www.dotbulgaria.com

Това е българският Facebook, въпреки че има елементи и на не по-малко успешните MySpace и LinkedIn, както и много, специално разработени от екипа на сайта, модули.

Регистрирайте се и станете част от огромното общество на DotBulgaria!

Екипът на DotBulgaria   

Не само, че нямаш право да използваш чуджа марка при рекламата на твоя, но да настояваш, че някакъв вчерашен "социален" сайт е българският Facebook, просто защото е син, е обидно.

И за да е тотално Web 2.0, тук са споменати LinkedIn и MySpace.

Все едно да твърдиш, че Dir.bg е българският Google и че уискито Black Ram е българският Jack Daniels.

Нарича се икономически паразитизъм – да асоциираш стари, наложени марки с нова, прохождаща твоя. Дано хората не им вържат.

За сайт, произведен от M3 Communications (PR фирма), dotbulgaria.com би трябвало да е комуникиран кристално, а не да разчита някой да се върже на славата на Facebook.

Коментари

 1. r #
  30 май 2008 @ 10:15

  Щом го прави М3, можете да си представите, за какво ще се използват личните ви данни и с каква цел ще бъдат събирани всякакви информации от потребителите.
  Трябва да се признае, че това е златна идея на Максо Бехар – край на скъпите маркетингови проучвания, защо не и на фокус групите. Просто бъркаш в базата на dotbulgaria и взимаш квото ти трябва; или тестваш върху потребителите някаква нова комуникационна стратегия.

 2. Sasko #
  30 май 2008 @ 11:01

  Ама то по принцип MobileBulgaria на М3 ли е? Учудвам се. Там неведнъж съм оставал с ужасни впечатления от „авторските“ им новини, които са всъщност копирани, но имат добавен малоумен/наивен/детски коментар накрая. Лошо за тях.

  Форума им е уникален, ако някой е чувал за apolon25 знае.

  Те иначе имаха и един напън за сайт за запознанства, ма беше Gbulgaria.com

 3. 30 май 2008 @ 15:50

  Само една поправка – Jack Daniels не е уиски.

 4. dermeister #
  30 май 2008 @ 15:57

  Айде па Jack Daniels да си е баш уиски. За педантите „тенеси уиски“. Технологията включва разни по-специфични фитлрация преди да се сложи в буретата да отлежва.

 5. 30 май 2008 @ 16:14

  Старшно е ….. и ако направиш грешката да се регистрираш Максим веднага та аддва като френд …. Наистина си прав, че при положение, че имат огромни претенции в пиара, трябва да са наясно с някои основни правила

 6. Nerdboy #
  30 май 2008 @ 16:55

  На този Максим всичките му работи са такива… само М3 можеш да кажеш и да си спестиш коментара.

  Иначе тоя номер с френда съм го виждал и преди. В Zooomr един тип дето се води founder те аддва и не можеш да го махнеш.

 7. RhymerGirl #
  30 май 2008 @ 17:20

  Интересното е, че и аз я получих. Българският фейсбук ми звучи малко като българският чадър. Имам неприятното усещане, че всичко ново, което влиза в България, е като кофти преводна литература, ама преведена от авторски тандем Азис и Юлиян Вучков. Да бяха направили българската Пикаса, хем и с името няма да имат проблем, може да го кръстят българското Пикльо. И явно според Макс българският елемент на адаптация е да има опция „запознанства“. Как ли се е сдържал да не добави и някой конкурс за дупе?

 8. 30 май 2008 @ 20:27

  Здравей Еленко,

  ако това беше постоянен брандинг на нашия нов проект и ние бяхме сложили логото на FaceBook на челната страница на сайта, щях да се съглася с твоето определение за паразитизма, въпреки, че и тук щеше да има доста голямо разминаване в дефинициите.

  Но не това е важно, оставям теоритията на теоретиците.

  Сега е повече от ясно, че използуваме FaceBook, а и MySpace просто като синоними на определението „социална мрежа“.

  На мен лично то никак не ми стои, хеле пък в заглавие. Някой като ми каже, че членува в социална мрежа имам чувството, че се е записал в някакъв сайт на министър Масларова и чака да му дадат пет лева от там:)

  Имемно затова стартирахме така. С ясно и точно послание.

  Както сам можеш да се досетиш далеч съм от мисълта дори да се сравнямаме с тези, които са стотина обиколки пред всички нас, но ми се струва че проектът е добър и до края на годината ще придобие вече по-завършен вид с изключително много екстри за потребителите. Сега това, което виждаш е нещо средно между Бета версия и огромното ни желание да го стартираме преди лятото.

  Благодарен съм ти на критичния поглед, защото ти разбираш от този занаят и бих се вслушал във всяка една разумна препоръка.

  Не познавам другите колеги от колонката под твоя коментар, но искам да ги успокоя – нито имам достъп до базата данни на който и да е от нашите проекти, нито ме интересува, нито някога бих искал да имам достъп. Това са святи и сериозни неща във всеки бизнес и естествено, че няма, няма и да има никога докато управлявам този бизнес, потребител който да може да каже, че негови данни, мейл или дори запетайка от тях са били използувани от нас за каквото и да е.

  Хайде, че много се разприказвах….:)

  Приятен уикенд.

  Максим Бехар

 9. r #
  30 май 2008 @ 20:41

  Някой да снима, ама бързо преди да са си тръгнали селебъртитата

 10. hismastersvoice #
  30 май 2008 @ 21:54

  oh lawd

 11. 30 май 2008 @ 22:09

  Максим Бехар знае какво прави – това го знам от началото на 90-е, когато беше в „Стандарт“.

  Но няма нищо лошо да си сложите едно „Beta“ на сайта – в края на краищата на Google всичките им услуги са в Beta и никой не ги гони, че не работят както трябва (то, дето има една дума, друг е въпросът, че услугите си им работят).

 12. 30 май 2008 @ 22:50

  айде пък Jack Daniels да си е бърбън, а? тенеси уиски – смех, значи има и кентъки уиски, тъй ли? технологиите при бърбъна и скоч-а и най-вече използваните суровини са различни!!! затова бърбъна е далеч по-сладък от скоч-а! ама нейсе наздраве ТИ с блек рам! :P

 13. mark3 #
  30 май 2008 @ 23:19

  viessman, JD е Тенеси уиски, да! Попрочети малко преди да изказваш подобни твърдения(напр. виж в Уикипедиа)!

 14. 30 май 2008 @ 23:35

  :D ok ok ! :D :D много са се навъдили значи… :D това в скобките на уикито ми е малко смешно – not to be confused, нека да не е объркан бърбън м-р Даниелс! и четем – дъ моуст селинг бранд ъф бърбън виски – демек Jim Beam – кентъки виски! как да е освен даниелс и дикел други тенеси бърбън вискита няма! :P всичко си е бърбън що иде от 50 те щата, над тях канадците правят едни буламачи но нейсе! сега може да се заровиш и в произхода на думата whiskey и начина на изписване и спора между Шотландия и Ирландия! и на теб наздраве ТИ с блек рам!!! и стига с офтопиците, блога като гледам стана институция щом взеха да се оправдават!

 15. 31 май 2008 @ 3:08

  Съжалявам, че отклоних хората от главната тема с тия уиски-муиски дивотии!

 16. zBoost #
  31 май 2008 @ 1:13

  соц sites SUX !

 17. 31 май 2008 @ 1:13

  Максим, а „огромното общество“ на току що стартираща социална мрежа?

  Когато си правиш PR, изтъквайки очевадни неистини, и се съпоставяш с лидери в social network мрежите в световен мащаб, като Facebook („българският FaceBook“ – какво е това, ако не нелеп опит за сравнение? btw, в марката „Facebook“ има една главна буква и тя е в началото), очаквате ли, наистина, да събудите доверие в потенциалните потребители? Не е ли твърде стар и пробит трик?

  И да не се бием на „анонимници“ и „известни личности“, моля ;) Това, че г-н Бехар подчертава, че не познава никой от коментиращите тук, пак не е нещо, можещо да породи позитивна реакция.

 18. nmk #
  31 май 2008 @ 22:09

  Огромното общество наброява (максимум) 861 члена към този момент. Не е лошо за 4 дена.

 19. 1 юни 2008 @ 1:30

  Резултат от активната рекламна кампания, предполагам. И логична реакция – на хората просто им е любопитно какво пък толкова ще им предложи една такава мрежа и се регистрират, за да я видяъ отвътре. Друг е въпросът какъв процент от тези хора реално ще я ползват, а няма да останат само с въпросното поглеждане. От подобни сайтове е прекалено бъкано навсякъде – едва ли има много изгарящи от желание да се набутат на още едно подобно място, поддръжката на което ще се продъни на втория месец съществувание – щото нали е БГ.

 20. 1 юни 2008 @ 18:25

  Здравейте, подръжката на този сайт- http://www.DotBulgaria.com – няма да се издъни. Пък и още въобще не сме започнали рекламната ни кампания.

  И няма защо да се издънва, направили сме твърде много неща в нашите бизнеси през последните 15 години и не сме се издънили, пък и именно защото е БГ – тук е пълно с млади, интелигентни и можещи млади хора, които не искат да се издънват и искат да успяват.

  Инвестирали сме също така в DotBulgaria твърде много усилия, интелект и визия, имаме кристално ясен план как да го развиваме през следващите месеци и всяка седмица потребителите ни ще имат безброй нови ексрти.

  Само малко имайте търпение и го наблюдавайте внимателно.

  Поздрави,

  Максим

 21. 1 юни 2008 @ 18:48

  1. Всеки, който нарече ДжД бърбън може да бъде сигурен, че един ден, когато на вратата се почука, на прага ще е застанал Чък Норис с хладно изражение.

  2. Браво на Максим, че чете и отговаря.

 22. Nerdboy #
  1 юни 2008 @ 23:35

  Мога да наричам бърбъна както си искам, Чък Норис няма да дойде тук – страх го е от Бойко Борисов :D

 23. r #
  1 юни 2008 @ 23:36

  „безброй нови екстри“ звучи много куул

 24. 2 юни 2008 @ 10:04

  МайФейс за българи…колко по-лошо може да стане?!!?

 25. dragi mi smehurko #
  2 юни 2008 @ 23:40

  бахти драмата! аплодисменти, хахахахаха :)))

 26. 3 юни 2008 @ 1:57

  Ще видим, Максим, ще видим.. То никой не тръгва със сериозен проект с мисъл за провал.
  Пък нека времето покаже дали ще защитите думите си и с трайни действия.
  Дано занапред да се реализират все повече сериозни проекти и от най-различни играчи!

  И мерси все пак, че се връщате тук да отговаряте.

 27. 3 юни 2008 @ 15:04

  Честно казано, много ме съмнява начинанието на г-н Бехар да потръгне, както са го запланували. Ето защо:

  В момента всички големи играчи в бизнеса със социални мрежи (г-н Бехар явно разбира „социални“ само в смисъла на помощи, и то държавни) се отварят към трети лица – OpenSocial и FriendConnect на Google, Facebook Connect на Facebook, различните платформи за разработване на приложения.

  Отделно, Еленко е прав, че не подхожда на една от водещите комуникационни агенции в България да използва икономически паразитизъм. Отделно за българския Facebook вижте този ми пост: http://kalinu.blogspot.com/2007/12/facebook-rips.html

 28. 3 юни 2008 @ 18:25

  Само няма да ти казвам колко реклама правиш и колко посещения носиш на подобни спамаджии (или спамъри?!) с една публикации.

 29. Biliana #
  5 юни 2008 @ 17:24

  Еленко,

  Пак ще ти пиша, както някога започнахме лек диалог, в „Дневник“ онлайн.
  Лично И аз ти пратих покана да се регистрираш в дотбългария.ком /мдам, точно така ми харесва да го напиша, както и да се нарича това/. На мен ми изпрати покана г-н Бехар, за което му благодаря. Разпратих – на свой ред – същата тази покана до всички свои приятели и познати.

  Нямам желание – точно в момента – да се опитвам да правя разбор на българската народопсихология, масови „камбанарии“, и т.н. Колкото – толкова, и комуто – каквото. Ще продължавам да те чета, и дано откривам НЕтипично български, негативен изказ в нещата, които предстои да открия, оттук-насетне. Това, разбира се, е само едно слънчево пожелание.

  Колкото до всякакъв вид паразитизъм, можеш да направиш справка в отдел „Маркетинг“ на Мобилтел АД, относно тяхното собствено лого – кога точно и как е краднато. Цяло лого, Еленко! :-)

  Facebook? Могат само да изпратят едно „Благодаря“ на Максим Бехар, че ги е посочил като пример. Защото лично аз съм ЗА MySpace и ЗА DotBulgaria.

  Enough said. :-)
  До скоро.

  Биляна

 30. Biliana #
  5 юни 2008 @ 17:32

  Хората с уискитата – аре в бара. :-)))))

 31. 23 юли 2008 @ 13:36

  хе, за логото писах преди време – http://chilko.blogspot.com/2007/05/vs-max.html

 32. 23 април 2009 @ 16:36

  не не неее
  dotbulgaria е мрежата на елита :D

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS