Говори Матрицата!

От близо година съм замесен в Българската уеб асоциация, която има специфично минало, но в последната година се сдоби с читав управителен съвет, който действа сериозно да развива това, което вътрешно наричаме „бранша“. Срещи с министри, уреждане на отстъпки за софтуер и събития, комуникация с над 50 фирми членове. Като цяло бавна, неблагодарна, но и полезна работа.

От няколко месеца организираме конкурса Български награди за уеб, който изпъква с това, че има публични регламент и многобройно (разбирайте обективно) жури и отворено (видимо за всеки) онлайн гласуване за награждаване на сайтове. Всеки участник се самоопределя в коя и колко категории участва, а тази година наградите са по-амбициозни и има реално 3 конкурса в един – професионален, браншови и медиен. Ако искате вашият труд или проект да бъде оценен подобаващо, запишете се. Номинираните сайтове се канят на презентации на живо на 23 и 24 юни. Крайният срок за записване и плащане е вторник, 15 юни; така че нямате никакво време.

Блоговете и форумите участват безплатно в конкурса, което е супер. Аз няма да се запиша, щото съм страна, но вас какво ви спира?

Реално моята работа по конкурса е да организирам семинар. Той ще бъде на 22 юни в хотел „България“, а добрата новина е, че управителният съвет гласува събитието да бъде безплатно. Темите в програмата са актуални, лекторите са интересни (feat. Явор Колев aka шефът на борбата с киберпрестъпленията), от вас се изисква единствено да се регистрирате за семинара, защото местата в залата са ограничени. Разбира се, има и Facebook събитие, да каните приятели и колеги.

Коментари

 1. leb2.0 #
  10 юни 2010 @ 21:30

  Отново настана време за Леб 2.0

 2. aneef #
  11 юни 2010 @ 3:44

  Човек, не искам да ти давам тон в живота, но ти продаваш душата си на дявола!
  Тъпо е, защото той живее в Плевен и не е просто на квартира.
  Помисли… Кво ще правиш в Плевен бе, кажи малко? Няма ли да се побъркаш там?

 3. 11 юни 2010 @ 7:00

  Използвайте момента докато Явор Колев е близо до вас и говори съсредоточено вперил очи в прожекторите, за да се промъкнете зад гъра му и да го халосате с нещо по голото теме. Когато се свести му обявете, че че тове е знак свисше, доказващ че ще бъде следващия министър-председател. Той ще ви повярва – вервайте ми!

 4. boris_m #
  11 юни 2010 @ 10:22

  „има специфично минало“
  Еленко, ти не беше ли против евтемизмите?

 5. 14 юни 2010 @ 17:38

  Не, няма да се запиша, ще хейтвам:

  Сребърен спонсор – Майкрософт; компанията заграбила чрез надути цени на лицензи милиони пари, които иначе можеха да отидат за електронно правителство примерно. Бронзов спонсор – ИС; компанията, заради чиито монопол един .бг домейн струва пъти колкото стандартните. И при тез мастити щедри спонсори записването на един сайт струва ако не и повече от записването на една рекламна кампания във ФАРА… и без да се замисляме колкото процента е тази такса от бюджета на един сайт, и колкото процента е от бюджета на една кампания.

  И за черешка – лектор, който да обяснява колко са лоши пиратите.

  Само дето пиратите допринесоха за развитието на бранша повече, отколкото всичките ви конкурсчета могат да мечтаят. Ако чакахме българите легално да си позволят професионален софтуер и да се научат да го ползват, сега щеше да имаш стенвестник с анонс за словослагателски конкурс. Повечето от големите ИТ фирми нямаше да ги има, защото всичките почнаха от една стая компове с крадени програми.

  „Отстъпки за софтуер“ хаха, мерси много. Яко сте се хванали да го развивате бранша, ама не нашия, а американския. И ти се вързал на тия пиявици да им играеш в пиара…

  Някой ден може и да обсъдим по-конструктивно предложенията за развитието на бранша, ама първо си дайте награди да ви мине меракът.

 6. 15 юни 2010 @ 18:34

  Купувал съм .pl и .sk домейни, на цената на .еу и .нет са. И тези, дето не мога да ги понасям заради дивотията им и българската им хитрост с тези .бг домейни, да казват кой заслужава награда – щото спонсорът казва кой какво – благодаря, бих казал аз за любов такваз. Те ще ни клатят, ние ще им се хилим.

 7. 16 юни 2010 @ 17:43

  Аз си мислех, че само аз ще хейтвам, пък то ловъри нямало всъщност.
  Това ще е поредния конкурс от типа „събраха се едни хора и си раздадоха едни награди“

 8. 23 юни 2010 @ 18:59

  Докато се подготвя да дава развива българския интернет бранш лайното Явор Колев прати спецчасти да закрият виртуална библиотека. Разбира се, ден след акцията на лайното Явор Колев библиотеката работи отново, което доказва, че лайно като Явор Колев може само временно да осмърди околността.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/06/23/921870_razbitata_virtualna_biblioteka_otnovo_raboti/

  Еленко, фен ли си на лайното Явор Колев? Намираш ли го за мъдър, следваш ли заветите му?

 9. 24 юни 2010 @ 1:26

  Да еленко, смятам че би било абсолютно умесно и смело от твоя страна ако уредиш появата на Явор Колев в събитието да бъде съпроводена с усмиването му поради съвършенната му простота.

 10. 25 юни 2010 @ 22:51

  Стъклен дом с незаслужена награда….

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS