Рядко правя лирически отклонения, но под това гръмко заглавие искам да споделя интересна, направо проницателна, едночасова панелна дискусия (mp3) от мега-фестивала South by Southwest между между Джон Грубер (любимият ми блогър) и Джим Кудал от рекламната мрежа The Deck.

За да схванете всичко ви трябва контекст – как работи блога на Джон (влияние) и каква е идеята на мрежата The Deck (които продават cost per influence). Като ги слушах, си представях, че тук (в Европа) ще стигнем до това мислене може би след 5-6 години.

Любима теза (перифразирам):

да продаваш реклама на импресии е като да печаташ пари. Имаш средствата и го правиш – дали с галерии или разделяне на статиите на „страници“, но по този начин обезценяваш валутата си – рекламите. Рестрикциите добавят стойност в оналйн рекламата.

Коментари

 1. nick #
  26 август 2010 @ 2:16

  1. За съжаление в момента България е в Европа предимно по географски причини. А освен промяна в начина на мислене, трябва също и да се бачка. В момента в Бг няма достатъчно качествено предлагане, за да се обособи подобна мрежа; от друга страна няма и достатъчно аналози на Грубер, с подобна аудитория, която би оценила добре подбрани реклами.

  По замисъл твоят блог някак си се доближава до DF, само че Грубер пише предимно (даже изключително) на професионални теми, докато ти пишеш предимно на персонални; набрали сте аудитория по различни начини.

  2. В Америка икономиката е много по-динамична от тази в Европа. Конкуренцията е много по-голяма. Затова хора като Грубер по-често се появяват там, вместо в Европа.

 2. 26 август 2010 @ 11:57

  @Nick – ясно е какво няма като предпоставки в България. А какво има?

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS