Крис Златарев пише:

Еленко,

Искам да те помоля да направиш ново ревю на iPhone тъй като с много познати сме фенове и искаме да научим повече :) знам достатъчно, но искам и мнението на човек който го е отключил и тн :) и ще бъда наистина много благодарен ако направиш това за нас :) и ако може и снимки :).

Крис,

твоят email ме подстрека да отворя нова рубрика – Ask Elenko! В нея (ала не-експерта на TMN) ще отговарям на смислени въпроси от материалната и духовната област, изпратени по email, разбира се, с ваше позволение. И стига да знам отговора.

***

Та,

за iPhone! Какво повече мога да кажа година по-късно?

Повярвай ми, снимки не ти трябват, освен ако не искаш да видиш очукан телефон, на който няколко реда от екрана са угаснали, след като го изших с всичка сила на мокрия под на една фитнес зала…

Но! Като начало: iPhone не ти трябва, ако Nokia 1100 ти върши работа или ако смяташ, че SonyEricsson P1 e най-великия телефон на света.

Но аз не вярвам да си от онзи тип хора, които ползват телефона си за самоотбрана или не срещат контакт с 220V ток със седмици. Или онези, които очакват всяко меню да почва с MMS, гласово набиране или мобилен уеб сървър.

Затова да ти кажа – iPhone е най-добрия телефон / мини компютър / mp3 плейър, който можеш да си купиш в едно тяло. При това правен с идеята, че ще се ползва от нормални хора за нормални неща.

И най-важното – интернета му е досущ като истинския. iPhone ме накара, забележи, да си купя месечен пакет с 512 мегабайта трафик, който така като гледам ще си изразходя. И то не за глупости.

С iPhone можеш да блогваш в движение, да си четеш новините през страхотната мобилна версия на Google Reader, да си проверяваш синхронизираната поща през IMAP, да си проверяваш приятелите с Facebook приложението и да играеш на бесеница, Tetris или Arkanoid клонинги като се регистрираш безплатно за iTunes Music Store, за да си сваляш програмки.

И всичко това – без усилия. Повтарям – без усилия. Лесно бе; лесно.

Проблеми, обаче, има. Идват от некадърността на българските оператори, които единствени в Европейския съюз не се ориентираха да го продават. Фабрично отключен телефон се продава в Сингапур и Италия. Идея си нямам как да го внесеш от там.

Затова моят съвет е да не субсидираш местните измамници, които отключват телефони и ги продават двойно, а наддаваш за некой употребяван 2G iPhone в eBay. Вървят къде ~200 долара, в момента целия САЩ се опитва да ъпгрейдне на 3G и си продава старите телефони. Kупи го от човек, който има висок рейтинг на продавач. Като ти го прати с DHL/UPS, ще кацне в офиса до 2 дни и няма да мине през аканата митница. За тази стъпка ти трябва кредитна карта или приятел с такава.

Като е при теб – отключи си сам. Не можеш да сбъркаш.

Друго важно – към днешна дата новата версия на телефона – 3G не може да се отключва. Затова съм се абонирал за блога на най-печените краквачи и чакам да публикуват новината кога това ще стане. Предполагам – скоро.

Локална подкрепа? Има. В iphone-bulgaria "новините" са прозявки от типа знаете ли че… или многословни преведени гидове за отключване, но в прилежащия форум ще намериш жива екосистема от фенове с готов отговор на най-често задаваните въпроси/проблеми. Заражда се и общество от iPhone разработчици. Hell, това общество дори влезе в новините типично по български като постави телефоните – където им е мястото – на масата, до мезето.

И накрая – дали първия Google Phone е по-добър? По-скоро не.

Надявам се да съм помогнал!

Е.

Ново (3 часа по-късно): Крис пак ми писа за да обади, че 2be продават iPhone за 1319 лева със SIM на vivatel. Скандално, но факт. Имаме новина.

Коментари

 1. Tequila_man #
  17 октомври 2008 @ 23:08

  Аз мисля, че дума „подстрека“ все още няма. Поне не и официално. No offence…

 2. evelinster #
  17 октомври 2008 @ 23:14

  Много хубава си го написал :) Iphone кърти. Имах 2 – 2G , като първия го продадох защото се наложи да го отключа хардуерно и се дразнех на следите. Втория замина в пристъп на лудост. И до днес сравнявам всеки телефон с айфон… Половин час хвалих новата ми супер дупер нокиа Е71 на един приятел – и накрая си признах, че e хубав, обаче не е Iphone :) А за apple addicted хората е просто задължителен.

 3. 18 октомври 2008 @ 1:07

  крис, не всичко е fancy интерфейс, освен това какъвто и отговор да получиш ще бъде пристрастен.

 4. 18 октомври 2008 @ 10:14

  крис, вземи си лист и молив и седни и си направи един списък, както точно трябва да може твоят телефон (смартфон). решението се взима след това по-лесно. така стигнах до моя е71 :)

 5. vladoliki #
  18 октомври 2008 @ 10:22

  „Фабрично отключен телефон се продава в Сингапур и Италия. Идея си нямам как да го внесеш от там.“

  Гърция (пр. Солун) + Vodafone + 499 euro = iPhone 3G 8Gb без договор, незаключен. Единствения бъг е, че за да пазаруваш (купуваш) в AppStore ти иска гръцка кредитна карта. Безплатните приложения са достъпни за сваляне.

 6. 18 октомври 2008 @ 11:33

  Цял месец си милих, че моя ipod втора генерация е ебати тухлата, защото не мога да си тегля програми, но тази статия ме ощастливи. Печелиш бира при първа възможност.

 7. 18 октомври 2008 @ 17:42

  btw iphone 3g вече го има официално в българия в 2be
  http://2be.bg/mobile.php?open=413&class=40

 8. 18 октомври 2008 @ 20:08

  momchil, отбелязах по-горе още вчера. Чудя се колко ли е официално и защо е с 50% по-скъп от Италия?

 9. 18 октомври 2008 @ 21:49

  извинявам се, пропуснал съм допълнението

 10. vkanev #
  19 октомври 2008 @ 8:50

  Ето и малко по-различен поглед върху Iphone. Предварително обявявам, че не желая да влизам в задълбочени спорове, а само разкривам личните си впечатления от 2 месеца използване на Iphone 2g:
  1. С Iphone не можеш да използваш bluetooth-a за нищо друго освен да го свържеш с MONO хендсфри. И не всички модели работят.
  2. С Iphone не можеш да отваряш каквито и да е MS Office файлове.
  3. С Iphone не може да четеш PDF освен, ако не ги теглиш в момента през броузера (т.е. не може да си го запишеш някъде и да го прочетеш след това).
  4. Броузера на Iphone не показва флаш.
  5. Навигацията в телефона е _ужасна_. Да, красиво е и ако двете ти ръце са свободни е направо песен, но се оказва доста важно (поне за мен) да мога да управлявам телефона си с 1 ръка.
  6. Не може да ползваш телефона си за модем на компютъра.
  7. Виртуалната клавиатура е доста неудобна и постоянно се правят грешки в сравнение с клавиатурата на E71 .
  8. Не можеш да ползваш 3G версията (с GPS) за навигация. Лицензионното споразумение на Iphone SDK с разработчиците го забранява. GPS-а може да ти покаже къде си на картата, но да те заведе до някъде – забрави.
  9. Отварят се само apple-ските видео файлове.
  10. Камерата е зле и не записва видео.

  Знам, че някои от проблемите се решават с инсталирането на допълнителни програмки и ровичкане по телефона, но отнема доста време (четеш форуми, намираш решение, то не работи, четеш пак и т.н.)

  Единственото предимство, което не мога да отрека и много ми липсва в E71 е големият екран и уникалният броузер на Iphone. Уникално съобразен и удобен за броузване през мобилно устройство.

 11. Thermobee #
  19 октомври 2008 @ 11:06

  Аз имам Ipod Touch и основната му слабост наистина е липсата на флаш в браузъра…

 12. vkanev #
  19 октомври 2008 @ 12:01

  Още нещо се сетих току що :)
  Iphone взаимодейства с компютъра ти само през iTunes, което за мен е сериозен проблем, понеже iTunes за Linux няма. Или вече може би има? Сигурно и за този проблем има някакво 3rd party решение, но пак ще означава ровене по форуми и безкрайни конфигурации. С нокиата само включвам Bluetooth-a и съм готов.

 13. Perkele #
  19 октомври 2008 @ 12:07

  vkanev,

  за амарок/банши/ритъмбокс некфи плугини нема ли?

 14. vkanev #
  19 октомври 2008 @ 15:48

  @Perkele
  за Amarok бях срещнал едно how-to за връзка с Ipod (май touch), но ми се стори повече от 1 час занимавка и се отказах. Предполагам щеше да стане и за Iphone-a.

 15. 19 октомври 2008 @ 16:03

  vkanev, мерси за подробния коментар!

  За камерата и за модема съм съгласен, но за другото, най-вече за навигацията – не…

  – Всички офис файлове + PDF се отварят без грижа с вградения email клиент.

  – Стерео хендс-фри. Защо? Има ли телефон със стерео микрофон?

  – Flash – защо ти е? Има ли жизненоважен Flash сайт, който да ти трябва през телефона?

  – Няма такова нещо Apple-ски видео файлове. Има MPEG4, което си е стандарт.

  Според мен няма телефон, който да изпълнява всички неща, които искаш.

  E71 не съм ползвал много, но като му видя менюто и каква баница е всъщност, склонен съм да се примиря с iPhone.

 16. Perkele #
  19 октомври 2008 @ 18:58

  eenk,
  това да убеждаваш другите а и себе си, че дадена функция я нямаш, ама тя така и така *не ти трябва* не е хубав признак.

  ПП> Подобно нещо можеш да видиш из Линукс форумите :)

 17. 19 октомври 2008 @ 19:07

  Buy HTC! толкоз ! :P

 18. vkanev #
  19 октомври 2008 @ 19:12

  @eenk
  почвам по ред:
  – за навигацията – страшно неудобно ми беше да ползвам телефона с една ръка (особено докато шофирам) или без да го гледам. Причината е, че контролите на интерфейса са разположени по целия екран и ако хванеш телефона така, че да достигаш лесно долната част на екрана, когато се появи нещо за кликване в горната част на екрана трябва да преместиш телефона в ръката си. А когато не гледаш телефона е почти невъзможно да работиш с него, защото интерфейса няма никакъв feedback при активиране на меню освен визуалния.

  – за офис файловете не знаех, че се отварят. Може би е ново в 2.0 firmware? Но все пак съм почти сигурен, че след като ги отвориш не може да правиш нищо друго освен да ги гледаш? Имам предвид можеш ли да ги изпратиш на някого през bluetooth-a, да ги редактираш или изпечаташ на мрежов принтер? Или да си ги прехвърлиш по някакъв начин на компютъра (от телефона директно, не като си провериш пощата от PC-то или Mac-a) ?

  – относно handsfree-то: по-скоро имах предвид, че не можеш да ползваш bluetooth-a за нищо друго освен handsfree и то mono. В този ред на мисли предната седмица видях нещо много полезно, което с Iphone не можеш да направиш: car-stereo Clarion с Bluetooth подръжка, SE K800-и-нещо-си. Първо SE разпознава car-stereo-то като handsfree и можеш да провеждаш разговори без да си окичен постоянно с handsfree. Второ като пуснеш музика през телефона тя директно се чува на говорителите на автомобила. Мисля, че A2DP се казваше bluetooth профила, който Iphone не подържа. Можеш да си купиш car-kit за Iphone-a, но защо като всичко може да е доста по-лесно?

  – Flash: има много важен сайт, който ми трябва през телефона. А дори и да нямаше е тъпо да не работят flash компонентите на сайтовете поради някакви странични причини, които дори не искам да знам.

  – За видео-файловете не мога да споря защото съм ползвал Iphone-a само, за да гледам клипове от Youtube. Но можеш ли да качиш на телефона си какъвто и да е MPEG или 3GP без да минаваш през iTunes-а? И въобще .MOV файловете MPEG ли са или някакъв затворен Apple-ски формат (наистина не знам) ?

  Не разбирам какво искаш да кажеш с това, че E71 е \“баница\“ ? По-компактен е от Iphone 2G и е значително по-компактен от Iphone 3G. А менюто на E71 на мен лично ми допада повече от това на Iphone-а.

  Iphone е прекрасен телефон/плейър/играчка, но определено Nokia E71 е по-добрият избор за мен.

 19. 19 октомври 2008 @ 19:46

  Аз имам само един въпрос, ако някой може се е сблъсквал с такъв въпрос. Как стоят нещата със синхронизацията със Outlook Calendar при iPhone?

 20. vkanev #
  19 октомври 2008 @ 20:10

  @Bashev:
  мисля, че няма да имаш проблем. Аз през Outlook-а си прехвърлих телефония указател от стария телефон в Iphone-a:
  1. К750 sync -> Outlook
  2. Outlook sync -> Iphone (през iTunes)

 21. 19 октомври 2008 @ 21:08

  iPhone може да се ползва като модем .. справка iphones.ru

 22. 20 октомври 2008 @ 13:12

  Apple никога не е твърдели, че iPhone е смартфонът с най-много функции. Напротив, от него е премахнато всичко, което няма да бъде използвано от 90% от потребителите. И честно казано, така е по-приятно :)

 23. vasko #
  21 октомври 2008 @ 2:21

  да, може да има хора, на които им харесва, но за мен лично iphone e 1000 пъти по-зле от –
  и мисля, че причините за това са повече от очевидни.

 24. 21 октомври 2008 @ 9:54

  Ха! Крис, света е малък :) Как беше остатъка от експо?

 25. 24 октомври 2008 @ 8:18

  http://pleasefixtheiphone.com
  ;)

 26. Боби #
  19 февруари 2010 @ 10:16

  Apple AppStore вече е официално достъпен за българи (с лицензионно споразумение на български език). Музиката в iTunes все още не.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS