В зората на iPhone 4, и очаквайки коментарен кютек, искам да ви поздравя с най-доброто заглавие относно последната Nokia и да ви покажа брилянтно написан текст относно проблемите на Android, с който не мога да не се съглася и не мога да го кажа по-добре:

I’ve noticed an odd tendency in Android device reviews. Their flaws, always major and always awe-inspiring in their insipidness, are inevitably attributed more to the device itself than to the underlying Android operating system. There’s a sense, not just from reviewers, but from fans of the device, that what Android really needs is just killer hardware.

Which is just absolute horse shit.

След като за пръв път ползвах Android останах потресен от това колко лошо влияе демокрацията на разработчиците на програми. Не мога да повярвам как един може да сложи „да“ отгоре и „не“ отдолу на прост диалогов прозорец, друг точно наопаки, трети да ги разположи в ляво и в дясно, четвърти съвсем както реши, с иконки. Пети слага Save с иконка на флопи диск. Флопи на телефон!

С Android, Google ще си извоюват популярността на Windows-а, спор няма, но трябва да направят нещо да не Linux-изират мултиплатформ-изират* интерфейсите. Ако бях Google, щях да стартирам програма за сертифициране на приложения.

___
* След кратък спор с Владо признавам, че Linux-ските интерфейси са ОК. Проблемът е интерфейсите на програми, които се ползват под много платформи, ала Open Office и Firefox, които страдат от това, че на нито една платформа не изглеждат като у дома си. iTunes под Windows има същия проблем.

Коментари

 1. юлий #
  17 юни 2010 @ 21:21

  Да напишеш пост със заглавие Android vs iOS и да не кажеш нищо за iOS… Айде сега ! (много се зарадвах на „брилянтна статия“)

  Хубавото на Android e пълната свобода ( включително да слагаш където си искаш бутони, вярвам че нещата постепенно ще се изчистят) и лесната разработка, но съм съгласен че е убиец на хардуера. Това в/у което трябва да се концентрират Google e перформънса (от там нататъка е лесно).
  Играеш по пръчката на С.Джобс играе ако пишеш за iOS, а на Objective-C не се пише бързо и лесно, но заради него iPhone предлага според мен най-добрия перформънс. Да не забравяме че двете OS са част от маркет концепциите на двата гиганта където Apple определено правят нещата по елегантно.
  Все пак става въпрос за пазар, но тъй като не понасям С.Джобс (агресивния му стил и начина по който казва (полу)истини в стил А.Доган) предпочитанията ми са в другия лагер (с ясното съзнание че С.Джобс и Apple са различни неща).

 2. Android: Celebrate Diversity #
  17 юни 2010 @ 22:37

  „След като за пръв път ползвах WordPress останах потресен от това колко лошо влияе демокрацията на разработчиците на програми. Не мога да повярвам как един може да сложи „да“ отгоре и „не“ отдолу на прост диалогов прозорец, друг точно наопаки, трети да ги разположи в ляво и в дясно, четвърти съвсем както реши, с иконки. Пети слага Save с иконка на флопи диск. Флопи на телефон!“

  Как пък може да има черно бял сайт през 2010? :)

 3. 17 юни 2010 @ 23:31

  №2, нямам идея как може да има черно-бял сайт.

 4. Миро #
  18 юни 2010 @ 0:29

  Може да проследяваме коментарите под този post и под този:
  http://www.wired.com/gadgetlab/2010/06/iphone-4-meltdown/

 5. balls #
  18 юни 2010 @ 0:49

  http://theoatmeal.com/comics/apple
  Unsubsсribing in 3..2..1..

 6. Gavril #
  18 юни 2010 @ 8:48

  Тоя комикс лети от ден-два и в моето пространство. Не съм виждал по-насилен и анти-смешен стрип от МНОГО време насам.

  Чакаме анти-епъл тролите да надуят вувузелите.

 7. 18 юни 2010 @ 9:29

  @Юлий ти си поет! „С.Джобс (агресивния му стил и начина по който казва (полу)истини в стил А.Доган“!

  Ясно е, че който иска да си купи Apple, ще си намери аргументи за това. Лошо няма. За Android важи същото.

  Само един въпрос към потребителите на Apple – колко от вас НЕ са с отключен телефон? Мерси.

 8. Beerfan #
  18 юни 2010 @ 10:02

  Човек трябва да има правото да модифицира и променя продукта, който е закупил… Епъл смятат, че телефоните са им дадени „назаем“, a и се опитват тотално да заключат потребителя – от магазина за апликации до itunes…

  А относно това, че ‘демокрацията’ пречи на разработчиците – погледнете само официалния сайт за екстеншъни (ермм… разширения?) на Мозила. Вярно, имат филтри и не допускат всичко, възможно е да има конфликтни приложения, но пълната свобода не е демокрация, а и самата демокрация изисква малко усилие от страна на ползващия.

 9. юлий #
  18 юни 2010 @ 10:50

  @oranjevmorkov прозрението дойде след „Thoughts about Flash“ на С.Джобс

 10. 18 юни 2010 @ 11:32

  balls, само един продукт на епъл притежавам – шафъл плеъра – и той се развива обратно на твоя комикс: Първата версия се пъхаше директно в компа. Втората версия вече имаше нужда от допълнителен кабел, и редовно ме изоставя без музика през деня, защото естествено не си мъкна кабела на работа. На третата версия копчетата са боцнати на слушалките и никога няма да си я купя, защото слушалките на епъл смучат конски кур.

 11. 18 юни 2010 @ 11:33

  абе какъв е проблемът с моите точно коментари, че ги гепи антиспамът?

 12. criyo #
  18 юни 2010 @ 11:34

  №3 Сайтът на NYTIMES си е доста цветен, моля ви се.

  Не ми рекламирайте телефон, при който досега мейл клиентът се затваря винаги, когато се опиташ да отвориш линк, пратен в мейл. Да мили Ай-Фон собственици, минаха 3 генерации, преди ултра мощното ви хардуерно чудо да може да изпълнява повече от 1 програма наведнъж. Ебати глупостите. Нокия-та ми на 2 години (E71) има перфектен мултитаскинг и струва 1/7 от смешния 4G.

  Да ползваш продуктите на Епъл е все едно да караш Ферари с електронно ограничение на скоростта до 55 км/ч.

 13. Миро #
  18 юни 2010 @ 12:24

  Не мога да не се включа :)

  iPhone 2g – да караш ауди ограничено до 25км/ч – адски комфортно, можеш да слушаш музика докато караш, но нямаш навигация – абе зле.

  iPhone 3g – да караш мерцедес ограничен до 125км/ч – караш си – навигация, кеф ти е, обикаляш половината страна с едно зареждане

  iPhone 3gs – окей вдигнахме ограничението до 200км/ч

  iPhone 4 – кой знае.

  Nokia – жигуля – прави три неща, пали, газ, спирачки, а да – можеш да си отваряш вратите в движение. Супер евтина е!

  HTC – хубава лъскава кола – по-скоро френска, голям дисплей – чудно

  HTC Evo 4g – драгстър – мега мощно, но има пробег от… 200метра (хардуерно ограничение). Можете да си го доработите – да стане малко по-мощно, но пък отново пробега от 100метра е проблем

 14. Радо #
  18 юни 2010 @ 13:13

  @oranjevmorkov Много точен въпрос за отключените телефони! Защото Джобс смята, че хората които искат достъп до файловата система на телефона си са престъпници и трябва да бъдат изнасилвани в затвора.

  Г-н Еленков щеше да е прав ако единственото съображение на всички за покупката на телефон беше дизайна на интерфейсите на приложенията. И публикацията е точно в стил Apple vs. PC лаене – „не че нашето е добре, ама вашето не струва съвсем“. А имаше какво да се напише за 4G, който според мен е наистина красив. И то не в смисъл на красив като хладилник като предните.

 15. 18 юни 2010 @ 13:56

  опитът ми с Епъл може да се обобщи с тираджийската сентенция: „обичам Епъл, но не и епълските номера“

 16. criyo #
  18 юни 2010 @ 14:29

  Iphone 3gs допреди няколко седмици нямаше мултитаскинг, така че да не го прехвалваме.
  Компетентността на автора на статията, която е залегнала в поста на еленко също ми е спорна. За мен хора, които ползват PALM PRE и са доволни от тази чамова дъска, трябва да бъдат осъдени цял живот да нямат достъп до мобилен телефон.

 17. момчил #
  18 юни 2010 @ 14:31

  в същото време gоogle работят усилено

  „Google is focusing the bulk of its efforts on the user experience for the upcoming Gingerbread release to counter this. And they want to get the Android experience closer to the iPhone.“

  http://techcrunch.com/2010/06/16/android-team-laser-focused-on-the-user-experience-for-next-release/

 18. Миро #
  18 юни 2010 @ 15:03

  Момичл,

  единственото нещо, което ме притеснява при Google,
  е че само говорят – обявяват бъдещи планове.

  Докато при лошия Стив е обратното – показва се работещо и ти можеш да го имаш след Х дни.

 19. Ангел #
  18 юни 2010 @ 16:35

  Хардуерна клавиатура > виртуална такава. А Хардуерния бутон за смяна на приложенията е толкова голяма благинка че няма накъде.. А да apple няма(ше) мултитаскинг , не му трябва такъв бутон. Какъв е смисъла да си взема смартфон ако не мога да браузвам/вися в скайп/слушам музика/чета книга едновременно докато съм във влак/автобус/кенеф например? Това го можеше още дъртата ми нокиа 6600. Относно „хаоса“ заради „демокрацията“ при писане на приложения е съвсем простичко , харесва ти – ползваш , не ти харесва – намираш си друго.

 20. 18 юни 2010 @ 18:22

  Еленко, бива ли такива нецензурни снимки на Nokia? Повърнах от тоя X5.

  Няма да се включвам във войната…

 21. stefak #
  21 юни 2010 @ 10:58

  Познавам поне 10 човека с iphone и само 1 от тях който някога си е купувал нещо от appstore-a им :)

  като сте толкова големи фенове защо не си плащате за „експириънса“??!

 22. Миро #
  5 юли 2010 @ 14:47

  Странно, чета linux-bg.org от много години, не очаквах там да не хвалят Android – доста смислени коментари:
  http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=425818938&cmtkey=425818938_1277733037&id=#comment_info

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS