От лятото разучавам кое как е, а вчера прекарах вечерта, четейки няколко месеца назад блога на Google Analytics – отлично техническо четиво.

За съжаление, маменето на Google все по-важна част от уеб бизнеса. Не съм много напред в нея, но напредвам.

Ето например, ако потърсите баница с късмети, съвсем логично ще попаднете на eenk.com.

Ето, моят професионализъм блесва, защото ще призная – любителите на баница (с късмети) са централната таргет аудитория на този сайт. Ако не сте сред тях, много ви моля да затворите браузъра си и никога да не се появявате пак. Смотаняци такива.

Ценното на Google Analytics е че е ужасно сложен софтуер. А народната мъдрост гласи – сложен софтуер – възможности бол. Analytics е по-сложен дори от Мicrosoft Word, който смятам за доста сложен. Ако някой смята, че не е, нека излезе крачка напред и каже честно колко пъти е ползвал автоматично форматиране, собствени стилове или собственоръчно модифициран речник?

Знаех си; аматьори.

Като се замисля отдавна вече не ползвам Word, но не това е най-важното.

Та, за заинтересованите в Google Analytics препоръчвам следните хитрини: как да следите RSS абонатите си и как да следите още по изкъсо RSS абонатите си, най-вече тези с приходи над 20,000 лв./г. или тези, които са руси.

Ценно също така е да знаете как да следите изходящ трафик от даден сайт и колко пъти е изтеглян даден файл. Благодарение на 1 малък код, мога да знам колко от вас ще посетят последния ми подкаст.

Я науча, я не. Но за десерт ви предлагам изследване на Microsoft за употребата на RSS по света и статия, която показва, че Analytics не е много достоверна система. Ха!

Друго интересно е как в блога на Analytics ви предупреждават, че ако видите, кои са най-честите ключови думи, с които хората ви намират, това може да ви повлияе съдържанието, т.е. да промените темите, за които пишете. Което е супер ценен съвет. Ако всички пишат така, че да бъдат харесвани и намирани, сигурно скоро всички ще започнем да правим порно сайтове…

В този ред на мисли, замислям се да отцепя нова, отделна и професионална част на Eenk.com, която да се занимава с подобни технически дискусии, нови медии и далаверата у интернеда, както чух да казват в един малък град.

Коментари

Тук не може да се коментира.