Amazon Beats Apple And Google To Cloud-Based Music Storage/Streaming:

Cloud Drive is the name Amazon is giving to its media storage space on their servers. They give you 5 GB of storage for free and allow you to access the media from any computer. Cloud Player is the name of yes, the actual player. And it comes in two flavors: a player for the web, and one for Android devices.

Най-после. Винаги съм си представял бъдещето подобно. Скоро няма да искате да имате 1 терабайт диск/лаптоп с вас, а ще плащате месечна такса а) на Amazon да ви пази данните (музика, снимки, филми) и б) на мобилния ви оператор, за бърз достъп до тях. iOS и Windows Phone приложения скоро, предполагам.

 

Коментари

 1. 29 март 2011 @ 12:30

  Windows може би, iOS надали. Конкуренцията между отделните играчи става все по-голяма и ще почнат да играят все по-мръсно :)
  А иначе голямото разочарование е че е US only (за момента).

  Така че все още алтернативата в БГ остава grooveshark.com с тяхната платена услуга която работи на всички мобилни платформи (макар че за iOS трябва Jailbreak).

 2. Станимир #
  29 март 2011 @ 12:48

  За iOS приложение – само след смяна на лицензната политика на Ейпъл ИЛИ съответния аналогичен сервиз от тях.
  Познай, кое е по-вероятно…

 3. 29 март 2011 @ 13:13

  Ще взема диска от 1 терабайт, благодаря :) С него ще правя каквото си искам, а не каквото пише в нечии „общи условия“…

 4. Rocky #
  29 март 2011 @ 13:45

  Ами след като Flash паметта става все по-евтина, а пък мобилния интернет си е все така скъп… в България никой от операторите не предлага неограничен трафик – т.е. трафика е неограничен, но само малка част е на максимална скорост. А при 128 kbps максимални и около 64 реални едва можеш да си прочетеш пощата, та камо ли да слушаш музика. Да не говорим като си в движение или нямаш обхват. Предполагам че 4G/LTE/WiMax ще промени играта, но говорим за 5-10 години напред. Иначе идеята за облака е много интересна и футористична. Аз ползвам облака за файлове, но за съжаление технологичните лимити са голяма пречка към днешна дата. Но бъдещето изглежда интересно.

 5. 29 март 2011 @ 13:48

  Ново?

  Grooveshark и Spotify го правят повече от година. Само защото не са Amazon, не означава че не са добри. Освен това… са безплатни, с платени пъркове.

 6. uv #
  29 март 2011 @ 13:55

  Spotify йе.

 7. 29 март 2011 @ 14:15

  Свършиха ли мини-харддисковете по 500 ГБ, които са големи колко цигарена кутия, че ще плащам 1) на някакви кретени да ми държат личните файлове и 2) ще плащам на мобилния ми доставчик повече, за да си ползвам файловете? А какво става като ми падне батерията на телефона? А ако нямам покритие?

  Ебати тъпата идея. Ако си корпоративно копеле и искаш да спестиш 200000 евро от офис и ексел, супер, cloud е твоят избор. Но ако си обикновен потребител, според мен го правиш само от гъзария. Както всички потребители на епъл хардуер, примерно. Абе Еленко, ти нямаше ли айфон?

 8. 29 март 2011 @ 14:15

  https://www.dropbox.com/

  Лесно и просто. 2+ GB free в облака, синхронизация навсякъде. Ползвам от 1-2 месеца, супер-работа върши.

 9. Радо #
  29 март 2011 @ 14:23

  Изхвърлете хладилниците, в квартала има Лидл…

 10. Gavril #
  29 март 2011 @ 17:11

  @Радо – най-добро сравнение. /thread

 11. 29 март 2011 @ 18:23

  „Ще взема диска от 1 терабайт, благодаря :) С него ще правя каквото си искам, а не каквото пише в нечии „общи условия“…“ that.

  Дори да приемем утопичния вариант, цялото съдържание там да е легално (говорим за музика филми, личните снимки са друг concern), лейбълите винаги ще искат да контролират какво пазят юзърите. Региситриран си в Европа, но си си купил японска версия на албум и си я метнал в клауда? Delete. За случая с пиратското съдържание пък, изобщо не ми се мисли. Ще искат ip-та, юзърнейми, пароли, кой номер гащи носиш и какво си вечерял снощи.

  Още повече, че Амазон вече на няколко пъти се оакаха с триене на съдържание, както от сървъри, така и от крайни устройства. Те лесно се поддават на натиск отвън (бизнес или правителствен), така че точно на тях не бих се доверил изобщо.

  Такъв сървис (според мен) би работил като сървър/клиент (от гледна точка сигурност, а и други – opensource), който се предлага от компании или ако искаш можеш и ти да си търкаляш сървър. Съдържанието на него, разбира се е криптирано. За достъп – някаква mesh мрежа, която покрива града примерно (и за да стане съвсем комунистическа идеята – безплатна, поддържана от общината :) ).

  Според мен всъщност това е подхода за какъвто и да било cloud storage, ако става въпрос за важни данни.

  Сигурността и особено зависимостта от компании са основните причини Richard Stallman да плюе змии и гущери по cloud-a и по тези направления е абсолютно прав (иначе вкарва и обичайното crazy де :D ).

  „It’s a trap!“ warns GNU founder Richard Stallman :>

 12. Ира #
  29 март 2011 @ 20:25

  Windows го имат отдавна

  http://explore.live.com/windows-live-skydrive

  и е 25GB а не само 5.

  Enjoy:)

 13. 29 март 2011 @ 20:26

  Абсолютно подкрепям Чернобил (коментиращия, да не си помислите нещо), Бавареца и Радо – в момент когато както изчислителните ресурси, така и тези за съхранение стават по-евтини от всякога за чий ми е да се връщам към технологията на мейнфреймите? Не мога да разнасям достатъчно мощен процесор или достатъчно голям хард/флаш, че ще искам да качвам некви неща на нечий сървър с всичките произтичащи от това неприятности? Ако наистина ще искам достъп отвсякъде до някакви ресурси, тогава нещо подобно на идеята за Диаспора – свободен софтуер, всеки може да си го вдигне където иска, криптирано от край до край и в крайна сметка единственият, който контролира нещата си оставам аз. Не е толкова сигурно колкото да си го държиш в къщи, но е приличен компромис.
  Но цялата идея като искаш да ползваш нещо твое да разчиташ на компания, за да ти разреши и осигури достъпа до него е някак…перверзна. :)

 14. 29 март 2011 @ 22:18

  А, само да допълня:
  Amazon нямат много добра история с потребителските данни, тъй като понякога са много морални (http://yro.slashdot.org/story/10/12/15/0153255/Amazon-Taking-Down-Erotica-Removing-From-Kindles) или решават, че след като те са направили грешка с правата могат да ти пипат по устройствата и закупените данни (http://yro.slashdot.org/story/09/07/17/2138213/Amazon-Pulls-Purchased-E-Book-Copies-of-1984-and-Animal-Farm)

  И на всичкото отгоре изглежда е само за щатитe:

  For U.S. Customers Only

  It appears that you are attempting to use Amazon Cloud Player from outside the U.S. This service is intended for U.S. customers only.

 15. 30 март 2011 @ 1:16

  На повечето мислещи в терабайти и дискове – предполагам повечето хора навремето така са се опъвали да си слагат парите в банка.

 16. 30 март 2011 @ 8:40

  Облакът все още се счита за поредния балон от доста потребители, а като доказателство пускат последните случки с изтрити хиляди снимки във Flickr и изгубени Sent Items в Gmail. Според мен засега вариантът е следният – качваш в DropBox, Amazon или каквото и да е и от там синхронизираш към външен хард (не обратното). Аз същевременно спрях да инсталирам програми на компютъра си (ползвам source kit и други програми от WebStore, когато е нужно и корпоративния Citrix за други неща), спрях да свалям емпетройки (заради Grooveshark – все още беден откъм 5те български групи, които слушам) и с нетърпение очаквам CR-48 в Европа.

 17. 30 март 2011 @ 10:33

  следващата стъпка в еволюцията, събрат ти дропбокса и плеъра в една програма/интерфейс

  интересно какво става като засекат качен пиратски PDF на тяхна книга, сигурно получаваш шут в гъза и призовка

  в момента схемата с подкастите и онлайн радиата не е много различна, пазиш само адреса на RSS-a, и слушаш аудиото директно от оригиналния хост

 18. Gavril #
  30 март 2011 @ 11:22

  Ами Еленко, да доста си прав с това! В резултат на което банката е най-раздутата, тежка, тромава, неефикасна, паразитна институция съществуваща днес :) Отлично бъдеще за нашите данни: дължиш такса за всяко прослушване над десетото; квоо? искаш преждевременно да си затвориш акаунта – тен дола май френд; как така искаш да имаш достъп от САЩ? – за файв дола – аксес ениуеър. Стомаха ме свива само като си представя.

 19. Boncho Genchev #
  30 март 2011 @ 13:57

  Еленко,

  Според мен сравнението ти с пари-банка не е от най-уместните..верно си е удобно да се разхождаш само с дебитната карта в джоба, но я помисли за:
  1. Сравняваш ябълки с круши…парите са стандартизирани и конвертируеми, информацията не е!
  2. Банката ти плаща лихви затова че ти разполага с парите, в облака е обратно – ти плащаш! Лихвите по влога са една от главните причини хората да си държат парите в банка.
  3. Ако банката ти фалира, влога там е покрит от закона за определена сума! Не съм сигурен дали облака ще ти гарантира възстановяване на целостта на информацията, в случай че се загуби!

 20. Goo #
  2 април 2011 @ 1:48

  Приемате ли интернетот като даденост? Има хора приемат и ел. енергия като даденост, от бога ли що ли, не ги рабирам такива дадености. Отиваме славно към затваряне на свободното боравене с ресурси. Банките са чудесен пример, както се е сетил и Еленко, но тук нещата ми изглеждат още по груби. Не искам един ден, някой да ми ограничи достъпа до извзетите ресурси без да ми дава обяснения, па нека съм плащал такса. То говори само какъв идиот съм бил, а не че някой ми е длъжен нещо.

 21. Goo #
  2 април 2011 @ 2:00

  ох, друга ми беше идеята, че вървим към извземането на данни, да ги наречем ресурси, след което вратичката се затваря и познайте дали някой ще ви върне нещо. Така че е по лошо и от банка, определено. А защо хората държат пари в банка едва ли е заради лихвата, стига смешки, я се опитай да живееш цивилизовано без една разплащателна сметка например.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS