Тодор Георгиев ми писа, за да спомене следното:


Здрасти Еленко,

Пиша ти за последния пост за Алианц България. Два пъти са ми звънкали от тях да ми правят застраховка живот. Първият път ми звъннаха на мобилния, а него го имам на доста места в интернет, и затова просто отказах. Обаче интересното бе, че само след две седмици пак получавам обаждане от тях но звъннаха на централата в офиса и търсеха мен. Този телефон на централата го бях дал само на едно място! Съвсем скоро бях пуснал обява в jobs.bg. Веднага се светнах от къде са го взели и подадох оплакване в jobs.bg, че еди кое си момиче (името) от Алианц България неправомерно (фирмата го е принудила) използва лична информация от сайта им. Тогава си помислих, че Алианц България си наема служители, които сканират подобни сайтове и събират информация за хора с цел продажба на застрховки по телефона. Както и да е, не получих никакъв отговор от jobs.bg и зарязах нещата.

Радвам се, че ти така хубаво си отговорил :) Надявам се и останалите българи да го разбират по този начин, защото това си е наше право, което се нарушава. Е дано и някой ги ощипе за да си научат урока :)

Тодор Георгиев

И според мен, и според Тодор, не е изключено Jobs.bg да предоставят информация на Alianz, въпреки, че няма как да го докажем. Или поне Jobs не правят нещо, за да не позволят изтичането и.

Аз лично се радвам, че не съм регистриран в нито един jobs сайт освен LinkedIn, който не е съвсем такъв. Условията за ползване на тези български сайтове са толкова хлъзгави, че не може да сте сигурни какво се случва на вашите най-лични данни.

Като стана въпрос за лични данни, Тодор спомена нещо още по-страшно, което е на път да се случи на абонатите на abv.bg, които по мои изчисления са няколкостотин хиляди.

Според новите условия за ползване на Нетинфо, влизащи в сила от 9 март 2007…

Чл. 27. Нет Инфо има право да събира и използва информация относно своите потребители, когато лицето се регистрира като Абонат. Информацията, чрез която лицето може да бъде идентифицирано, може да включва име, фамилия, дата на раждане, пол, както и всяка друга информация, която лицето предоставя доброволно при регистрацията по чл. 4. Информацията включва и всяка друга, която Абонатът въвежда, използва или предоставя при заявяване, получаване или използване на стоки и услуги чрез уебсайта ABV.bg, участване в промоции, томболи и състезания, попълване на анкетни карти, въпросници, формуляри и други.

По подразбиране след 9 март 2007 всички абонати се съгласяват с новите условия, а който не е съгласен, пощата му ще бъде изтрита.

Не съм адвокат, но това звучи страшно. Не съм абонат на Нетинфо, слава богу, но бих ги прокълнал в църква. Агитирайте приятелите си да забравят abv.bg и да минат на Gmail – далеч по-малкото зло.

Коментари

Един коментар

  1. Yuriy #
    5 март 2007 @ 16:22

    Работата е там, че Законите за защите на личните данни са много деликатна област. Някои работодатели съвсем съзнателно нарушават този закон при намирането и препоръката на кадри. Това е практика не само у нас, но и на запад, където проблемът все още не е намерил разумно разрешение.

    Така че няма еднозначно мнение по въпроса.:)))

Тук не може да се коментира.