Телекомите никога не са уцелвали младите. Замислете се – кампанията 4at li si на Глобул преди години; Frog Mobile; или Loop на M-Tel, за които още не е ясно какво правят, освен че дискриминират по възраст.

Сега и това – БТК стартира 4fun.bg сочен за "най-големия БГ портал за музика и игри". Разцъках го и ето какво ме кара да си мисля:

– услугата е достъпна само за (десетките) клиенти на БТК ASDL; (защо такава голяма кампания тогава?)

– сайтът е ужасно бавен и прилича на сделан от консорциум;

– комбинира се любимото на агенциите палаво тийн говорене:

За да си винаги FUN, да сваляш музика неограничено, да печелиш награди, е необходимо да се регистрираш и да имаш свой акаунт и профил.

С правни твърдения като:

Заедно с кутията от ADSL модема, ти си получил бланка "Заявка-споразумение и Констативен протокол за предоставяне на ADSL".

– музиката е само от изпълнители на Universal (25% от продажбите по света);

– "игрите" вътре представляват… Counter Strike! Децата, които навремето играха Counter Strike, в момента си имат деца сигурно;

– парчетата вътре са с DRM и не може да ги качите на iPod или прост плейър;

общите условия имат добре обяснени термини.

Поздравления, че някой се опитва да продава легално музика, но се чудя се защо в рамките на криза се правят такива титанични маркетингови и рекламни разходи, след като услугата не струва.

Помнете думите ми – след 6 месеца този мега-портал ще е потънал в забрава.

Коментари

 1. 5 март 2009 @ 12:20

  абсолютно, даже 6 месеца са му много. същото е дереджето на сродните му мтелски глупотевини – нароени, за да оправдаят заплатите на определен брой скучаещи девойки примерно, *пишещи проекти, обсъждани на презентации* хахаха. направо е невероятно при такива гигантски *маркетингови* отдели какви нелепости се раждат.

 2. 5 март 2009 @ 12:20

  Е, не е нужно да си Еленко за да направиш прохнозата, че „след 6 месеца този мега-портал ще е потънал в забрава“ ;-)

  Та, докато сме на темата, няма ли някой да изкритикува ‘айде-то на същите тези гении на маркЕтинга?

 3. vt #
  5 март 2009 @ 12:56

  Не е зле да се спомене агенцията, която измисля тия величествени творения. А не по подразбиране „Хората от рекламата не ги бараме, щото са готини. И ги познаваме“. БТК е е*ати ужаса. И за съжаление клиентите на АДСЛ далеееч не са „десетки“.

 4. 5 март 2009 @ 12:59

  И Гео засегна проблема за простотията на БТК преди няколко седмици. Човек да се чуди да се смее ли, или да плаче.
  Идеята за легална музика – ОК, ама рестрикции по бранд, формат, ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА (!) и прочие са безумни.

 5. 5 март 2009 @ 13:14

  мене най-смешни са ми билбордовете..
  камьона е некво факд’ъп 3Д, крила и публика свалени безплатно от нета, който излагат много, според мен, който и да е тоя „дизайнер“ зглобил тоя ужЪс. не само те де.. цялото е мега пръчка. мен би ме било срам да покажа това дори като някъф бета-варянт. а тоя даже и пари е взел. за мен това си е или некво пране на кинти или шуробаджанащина 4лайф!

 6. 5 март 2009 @ 13:56

  Всъщност още играем Counter-Strike :) Неповторима игра.

 7. 5 март 2009 @ 14:10

  А в крайна сметка коя е агенцията на БТК? Заслужават крепко разтърсване на десницата за дългогодишните гениални творби.

 8. Стенли #
  5 март 2009 @ 14:24

  Не всяка реклама трябва да е представлява леля Мария, която ти тика пакет Бонукс в лицето и се опитва да ти вмени, че е по-евтин, но за сметка на това пере по-добре. Казвам горното, защото 4fun.bg не е толкова продуктова кампания за интернет портал, колкото имиджова за БТК ADSL. С това мисля, че отговарям на въпроса на Еленко защо толкова пари за реклама на интернет портал. Но да започнем отначало:
  Основният проблем на БТК и ADSL, като под-марка, не са качеството или разнообразието на предлаганите услуги, а имиджа, който компанията има, който най-общо може да се представи като бабичката от оная кампания на Mtel. Едно-две изрчения за качестовото на услугата. ADSL доколкото чувам ще пускат интернет със скорост 20 Mbps, та до тук с твърдениято за бавния ADSL. Свалянето от торенти също не е проблем. Проблемът са кабеларките, чийто имидж е далеч по-модерен от този на БТК – сваляш торенти за броени минути, ниска цена и сървъри, пълни с какво ли не. Затова с 4fun.bg БТК иска да подобри имиджа на услугата си, казвайки – ето, и ние имаме голям сървър, а за скоростите и цените – само лаик може да твърди, че кабеларките ги превъзхождат, толкова, колкото беше преди години. Дали кампанията е удачна или не – не се наемам да коментирам, нямам данни. Мен не ме дразни, а и разбирам какво точно искат да ми кажат. До тук добре. За качеството на сайта съм съгласен с Еленко. За Counter Strike обаче отговорно заявявам, че се изложи като кифладжия. Това, че играта е стара не я прави по-малко култова. Даже напротив. Аз още играя и Heroes 3 (даже и оригинален си го купих), а и дядо да стана пак сигурно ще го правя. Още нещо – от iPod-а, който използваш можеш ли да си сваляш парчетата на други компютри?

  П.С.
  Абонатите на ADSL са над 250 000, което го прави най-големият доставчик на интернет в България.

 9. 5 март 2009 @ 15:47

  pro01, агенцията на БТК е Лео Бърнет:

  http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2008/12/01/592326_chetiri_agencii_se_boriat_za_krieitiv_bjudjeta_na_mtel/

  Стенли, ако правя цялостен имидж на компания, не правя сакат портал за избрани с мега-новини за U2. Старая се да въвлека нови хора.

  А относно iPod-а – музиката, която си купувам легално от bleep.com например, мога да я ползвам на iPod-a или на CD, не я закотвям „под наем“ на компютъра докато ми изтече договора с БТК.

  За Каунтър страйк – не съм казал, че е лоша игра. Ако знаеш тази игра не ти трябва портал на БТК (както е и вашия случай). Ако пък не я знаеш – едва ли този портал ще те хвърли вътре.

  А и не е правилно да се нарича портал за „игри“ ако има общо взето една игра.

 10. 5 март 2009 @ 18:01

  – когато предлагаш музика, новият албум на U2 – определено Е събитие, на което следва да отделиш нужното внимание. като дойде 50 cent ще има и новини и съответния акцент на 50 cent, кво му е сложното?

  – музиката, която купуваш струва колко? 0.90 $ на парче или на месец – 3 и 36 на година. просто е по-евтино.

  съдейки по хлабавината на фактите, върху които базираш изводите тези 6 месеца не ми звучат твърде пророчески.

  for the record – свързан съм с проекта

 11. 5 март 2009 @ 18:38

  ама ти да не би да казваш, че си свързан с проекта? не бихме се досетили никога

 12. stealth #
  5 март 2009 @ 18:58

  vladog, мисля, че 6 месеца е пределния срок в който абонатите на БТК ще осъзнаят, че им е по-лесно да изпиратстват музиката (по-голям избор, повече свобода на използване, да не говорим пък колко по-евтино е…), отколкото за ползват този портал.

 13. ggeorgiev #
  5 март 2009 @ 19:32

  Колкото и да е клиширано, лоша реклама няма. Стенли е прав, че абонатите на ADSL хич не са малко. БТК стана малко като Windows – никой не го харесва, ама почти всеки го ползва (не визирам София). Направете си една малка справка как върви съотношението услуга/цена при широколентовия достъп в европейски страни като Германия, Франция и т.н., пък после пак ще попишем. БТК далеч не е перфектната телекомуникационна компания, тъй като при тях един от главните проблеми е липсата на координация в действията между отделите, но се стараят. Гарантирам ви, че от всички интернет доставчици на територията на България, те имат най-добра инфраструктура, поради наличието на големи финансови инжекции :) За протокола – не съм бивш/настоящ служител на БТК.

 14. dagoburd #
  5 март 2009 @ 22:38

  @Стенли

  бтк може и да пуснат 20 Mbps, ама повече няма да пуснат никога. Просто максимума за ADSL технологията в момента и при това ADSL2+ e 24 Mbit-a.

  Като скорост в София и големите градове, БТК издишат много яко – минимума като скорост при СпектърНет, които предлагат нет в София, Варна, Бургас, Русе (там са по-ниски скоростите де) и други по-малки градове е 15 Mbit-a. При положение, че скоростта предлагана от алтернативните доставчици в момента е 3/4 от максимума, който могат да предложат БТК (и то не навсякъде, защотот за ADSL2+, им трябват и по-добри централи), просто не може и да става дума за бърз ADSL.

  БТK преди 2 години по същото време пуснаха и подобен портал, особено за видео btc webtv. Интересно, че http://www.btctv.bg/ пренасочва към 4fun.bg, обаче http://btctv.dir.bg/ си е активен ;)

 15. Geo #
  5 март 2009 @ 23:43

  За протокола само. Не съм говорил с sourcex щото просто не го познавам и не съм казвал нещата които пише. Ако е бил друг гео – ок.

  За системата – като всяка нова система си има кусури. Но има и няколко доста добри страни. Някой да се опитвал да продава музика онлайн легално в такъв мащаб в бг и то на добра цена?

  За потребителите на ADSL – определено ако смятате че са малко, трябва да помислите пак ;)

  Всеки си има мнение де.

 16. dagoburd #
  6 март 2009 @ 1:19

  а mp3.bg не е ли точно такъв проект, достъпен за всички потребители, а не само за ограничен кръг?

  И освен това, защо трябва да има български проект за нещо подобно, при положение, че има достатъчно международни, от които покупката не е особено трудоемка.

 17. Стенли #
  6 март 2009 @ 15:14

  @dagoburd: Съгласен съм с всичко, което казваш :) Коментарът ми беше по рекламната стратегия на БТК. But then again 20 Mbps навън си е цифра.

 18. hajipetkonikolov #
  8 март 2009 @ 12:16

  Пф, много куц сайт. Убити сиви шрифтове, мазни флашове. Убеден съм че никой няма да ъпдейтва тоя шит редовно. Трябва да имаш много измъчена психика да направиш такъв ламав сайт…

 19. 10 март 2009 @ 22:44

  пари има да се перат и крадат, еленко….

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS