Архив за

Все по-рядко препращам към отделни новини, но в Дневник има показателна дискусия, която показва как хората възприемат моловете.

Не мога да повярвам, че има толкова омраза към нещо, което трябва да се приема поне с безразличие. А обяснението за лошия му вид и селекция – с лошо управление. А посетителите – с факта, че градовете са ни зле и затварянето в мола е опция за някои.

Преди 18 месеца написах Mac OS X за начинаещи – гид, който описва какво да правите, ако сте нов в света на Macintosh.

Прочетох го и заставам зад всичко, което съм казал тогава; дори работните ми навици не са се променили. Но е време да го допълня с новите програми, които съм открил и възможностите, които дава Mac OS X 10.6 или Snow Leopard.

Всички програми по-долу са безплатни.

Вградени функции

Като цяло Snow Leopard е малко надграждане над Leopard (10.5) като външен вид, скорост и функции. Единствената причина да ъпгрейднете до последна версия ще е приложния софтуер. За Snow Leopard се програмира по-лесно и скоро новите версии на програмите няма да са съвместими с 10.5. Но ако си работите ОК на 10.5 и се чудите дали да ъпгрейдвате, недейте. Ако сте на 10.4 Tiger – действайте.

Preview има най-после анотации (възможност да оставяте бележки по файлове) и малки диаграмки. Това почти са измества OmniGraffle от работата ми. Менюто с анотациите се пуска като щракнете на моливчето горе и в дясно. Друг вариант е да използвате Skim.

iCal има приятна интеграция с Google Calendar, което ми позволява да си спазя правилото си никога да не ползвам офлайн софтуер за онлайн неща и онлайн софтуер за офлайн неща.

Официалния българо-английско-български речник също е супер.

Лична работна среда и продуктивност

Аfloat е разширение, което ви позволява да закотвяте произволен прозорец над другите или да го правите прозрачен. Удобно е когато работите с файлове и папки, които не искате да изчезват от погледа ви. Присъствието на програмата се разбира по наличието на още няколко команди в менюто Windows.

AppTrap изчиства асоциираните файлове към дадена програма, ако я изтриете. Те принципно не пречат, но така изчистването е тотално. Програмата работи на заден план и се активира само ако изтриете нещо от папката Applications.

Camouflage скрива иконите на десктопа с 1 клик. Хубаво е, ако искате да си покриете бъркоча преди презентация, за да не лъснат работните ви файлове на проектора.

Dropbox е услуга + софтуер за Mac, PC и iPhone. Създава ви виртуална папка онлайн, която се представя като „реална“ на колкото устройства решите и е най-лесния начин да си пазите работни файлове винаги близо до вас, без да ползвате флашки. Горещо препоръчвам.

Fluid прави отделно Mac OS X приложение от сайт, който му зададете. Аз например го ползвам за вътрешната ни bug tracking система, която ми е по-удобно да е в отделно браузъроприложение.

Firefox е предпочитания браузър за мен, защото версия 3.6 е драстично по-бърза от Chrome за Mac, а най-бързото нещо на света – Safari няма приставки. Винаги съм се старал да ползвам минимум приставки и тези, но в момента ползвам: Bulgarian Dictionary за проверка на правописа, Echofon за Twitter клиент, Firebug за работа и Tree Style Tab, за да виждам повече прозорци и повече от сайтовете на един екран.

Уча се да ползвам Google Tasks, защото са еднакви на всички платформи и имат приятна мобилна версия.

Не знам защо, но повечето мишки, които не са произведени от Apple или са много бързи или много бавни под MAC OS X. С Mouse zoom правите фини настройки на скоростта на курсора.

Namechanger е програма за масово преименуване на файлове. На мен ми помага при създаване на галерии с изображения.

Superduper! е по-добрият софтуер за backup на данните ви от вградения Time Machine. Разликата е в това, че прави bootable (такова от което може да заредите) копие на твърдия ви диск. С други думи – ако диска на компютъра ви гръмне (рано или късно ще се случи), вие може да вържете въшен USB диск и да заредите точно копие на стария ви диск на вашия компютър с гръмнал диск. Горещо препоръчвам. Не знам за вас, но аз живея постоянно с мисълта, че диска ми ще си замине утре.

Оpenoffice.org 3.2 е значително по-бърз, ако не сте ъпгрейднали – действайте. Напомням, защото OpenOffice има тегав ъпгрейд процес и никакви нотификации по въпроса.

VUE (Visual Understanding Environment) е програма за диаграми, която има Linux версия и мога да споделям файлове с колегите в офиса, които са на Linux.

XMIND пък е mind mapping софтуер, който ми помага при структуриране на неща като нови проекти или съществуващи функции и процеси. Също има версия за Linux и Windows.

Графика, видео, звук, интернет

ffmpegX е графичен интерфейс за един от най-мощните безплатни пакети за видео де/кодиране. Ако Quicktime се закашля или искате да конвертирате видео файлове към други к/сек или екзотичен формат като Flash Video – това е решението. Shareware е, но дразнението е един диалогов прозорец в началото, който ви кара да дарите пари. Ако нещо не става, пробвайте MPEG StreamClip.

Get Lyrical ще издири всички текстове от песните в iTunes библиотеката ви и ще ги вгради в ID3 информацията на файла. После – караоке.

Handbrake кодира видео файлове (и DVD-та) със скоростта на светлината, защото е 64-битова.

jdownloader прескача опашките от популярни хостинг сайтове като RapidShare или HotFile, т.е. нареждате файловете там, те си се теглят като им дойде времето. Тегаво е, защото е Java приложение и си има съответния тегав интерфейс.

Мovist е изненадващо по-добър плейър от VLC. Особено добре се справя със субтитри и с големите HD файлове – MKV.

Paintbrush е по-добра от версията за PC. Ако ви трябват слоеве обаче, ползвайте Pinta (само където е с интерфейс за Linux).

***

Това е всичко, приятели. Какви програми ползвате вие?

(За да избегнем вечните войни, пак да кажа, че ако ползвате PC или Linux, сте взели най-правилното решение за вас.)

Анна Николова изпраща тази снимка от Благоевград и пояснява, че това са анти-кризисните мерки на увеселителната индустрия.

Без майтап, информацията в тази снимка е ценна. Ако някой от вас планира да се жени под звуците на този оркестър, пратете видео клип.

Made in Банкя.

Момчетата разрешиха да снимам на драго сърце, дори едното предложи да пусна обява за колелото му в мобилето и да пиша, че е хромирано.

Колела с волан съм виждал по други места когато бях малък (1980-те) и тогава ми се струваха адски яки.

Всъщност, посвоему, те са яки.

Някой кара ли още лагерни колички?

Ако през 1970-та бях жив и някой ми кажеше, че местата за продажба на електронни карти за транспорт ще изглеждат така, нямаше да му повярвам.

Хайде бъдещето да идва по-бързо, някои вече летят в космоса срещу пари.

Не обичам продукти, които ме карат да се чувствам дискриминиран, но… такъв е животът. В Русия таргетират водка за жени, в Япония – дори принтери.

У нас – пари за жени.

Затова, уважаеми ПИБ; за да таргетирате жени, различни от Зорка Първанова, имам предложение за друг продукт – кредитна карта Second Lady!

Търговско преимущество – анонимност. Няма месечна разпечатка и харчовете се показват до поискване само в електронното банкиране на собственика. Карта за подарък. За вашата Second Lady.

Сигурен съм, че много мъже ще я поръчат за приятелки.

Много жени ще я плъзгат в POS терминалите с гордост.

Албена Тодорова праща 3 снимки и пояснява:

Плакат от изложба в Народна библиотека, посветена на плакатите по повод 3 март от времето преди 1989.

Билборд на метростанция Сердика, рекламиращ легалността на една сграда (акт 16) като сравнително предимство пред останалите.

Това просто си висеше в подлеза на Централна гара.

Това е снимка от четвъртък.

Венците от празненствата за 3 март бяха изхвърлени грозно съхнещи до кофите на площад Народно събрание. По-близо до паметника на Цар Освободител, отколкото до казино Лондон. Този на снимката е венеца на президента Георги Първанов. Имаше и други.

Общо взето стандартна гледка. Но изразява преходността на институциите и доколко активно обществото (ако приемем, че градската среда го олицетворява) се интересува от героите си на момента.

***

Светът няма нужда от още 1 политически коментар след този, но хубавата снимка по-горе ме задължава да вкарам малко контекст.

Това, че президента публикува стенограма от разговора с финансовия министър Дянков е нагло и противоконституционно. От диалога става ясно, че всички други в стаята са знаели, че записът ще е публичен; и са репетирали.

Не бих искал да съм на мястото на Дянков в този мрачен сценарий.

Но от друга страна, Дянков може да се снима за женски списания, а иначе като вторият политик в държавата се държи ултра наведено пред човек, който не му е шеф. Само вижте отговорите му. Политиците без достойнство също са притеснителни.

Реакция? Дори процедурата за импийчмънт да мине, президент става Ангел Мáрин. На бас, че не се сещате дори как изглежда този човек. Но повярвайте ми, той не е по-добър сигнал пред Европа. ГЕРБ правят каскади, за да спечелят излишно медийно внимание.

Излишно, защото изборите за президент са следващата есен. ГЕРБ нямат читави кандидати, освен Цветанов или Борисов, които по-скоро няма да се заемат, защото любимото им — медийното внимание — е достатъчно на сегашните им позиции. С приятели говорих наскоро, че ако съм Бойко, ще привлека Кунева, но това е друга тема. Истината е, че няма значение кой е президент, стига да е представителен, да не се дъни и да не прави тъпотии от скука.

В същото време е важно какви ги вършат финансите, защото ГЕРБ продължават да въвеждат нови данъци и да увеличават сегашните, което е признак на ляво управление, а ГЕРБ са дясна партия по условие. От друга страна най-успешният (за мен) ход на лявото правителство на Станишев е че въведе плосък данък, което пък е дясна политика. Напоследък все повече ми изплува мазната кутия за пица на Дянков, с която постигна PR ефект, но не каза нищо.

Всичко това, забелязал съм при мен, прави много трудно обясняването на чужденци политическата обстановка в България и най-вече – лява партия ли ни управлява или дясна. И защо в последните 20 години нито една партия не е избирана да управлява в 2 последователни мандата.

Всъщност – какво не се е случило в България обяснява по-добре ситуацията, отколкото какво се е.


Магазините около Mall of Sofia преживяват ренесанс от трафика от хора. Но не променят асортимента.

Много ще се радвам ако някое списание направи селекция с китайските изобретения, които можеш да си купиш у нас. Например: DVD с касетка или портативен касетофон с мощта на 3 калорифера.

Настана време за традиционното (since 2009) проучване на аудиторията на eenk.com!

Драги читатели, ще се радвам, ако попълните формуляра по-долу, който ще ми помогне да разбера по-добре вас, а и смисъла да поддържаш блог. (Ако четете този сайт през RSS и не виждате грам формуляр, използвайте този линк.)

Проучването е напълно анонимно. Крайният срок е 12 април 2010 – денят на космонавтиката!

Благодаря ви! Ще се радвам, ако изпратите това проучване на приятели, които имат отношение към този сайт, медиите и блоговете, защото вярвам, че е добра историческа справка за блог аудиторията в България.

Share

След последните ми приключения до Мон Блан, Ривиерата, Мадрид и Берлин, ми хрумна да се обърна към вас, драги читатели, с идеята да спонсорирате някое пътуване.

Не към вас директно, разбира се, а към фирмата ви, ако търси реклама на добро място.

Смятам, че разказите ми в картинки от разни дестинации са една от най-четените и полезни части на този блог и трябва да се развиват, което не е по силите на сам човек на заплата.

Изискването ми към спонсора е единствено да поеме билетите до дестинацията и обратно.

Спонсорският пакет ще включва кратко, ненатрапчиво каре в публикацията от пътуването с инфо за спонсора или негова актуална услуга или продукт, плюс колкото линкове са необходими.

Спонсорството не включва намеса на спонсора в съдържанието или определяне на посоката.

Подходящо за: банки, застрахователни компании, мобилни оператори, специфични кредитни карти, фирми/търсачки за самолетни билети, авиокомпании, фото техника, онлайн магазини, вносители на коли.

Аудиторията на eenk.com предполага, че около 3000 души ще видят публикацията на сайта, плюс 1600 RSS абоната. Малко са, но влиятелни. Ако питате мен, няма по-качествена малка аудитория в България от читателите на eenk.com, както показват моите проучвания за 2009.

Ако сделката ви се струва интересна, моля пишете ми на elenko маймунка gmail дот ком.